Stockholm

Underhållning – En hel del finns på nära håll

De två senaste veckorna har har orken i samband den solskadebehandling jag genomgått begränsat min tillvaro på olika sätt.  Långpromenaderna har blivit ersatta av kortare varianter. Men å andra sidan är jag glad över att jag vissa dagar över huvud taget lyckats ta mig ut. Att vi i princip bor mitt i stan och ändå har vatten, natur och kultur helt nära är något jag verkligen uppskattar.  Och en balkong med god utsikt mot vattnet bjuder ofta på god underhållning.

Hammarbyslussen. Södermalm. God underhållning med alla båtar som ska slussa. God underhållning.Hammarbyslussen söndag eftermiddag. Många båtar var det hela dagen som ville slussa både in i Mälaren, de till höger. Och se som skulle ta sig ut i Saltsjön/Östersjön. De till vänster.

God underhållning

Ja, ibland är jag lättroad. Men att se alla varianter av båtar här i kanalen är både omväxlande och underhållande. Även folklivet på kajerna bjuder på god underhållning. I helgen vidgade vi vyerna och lämnade Södersidan och gick över till andra sidan Hammarbykanalen via Skansbron.

Skansbron är  den klaffbro som förbinder Södermalm med Södra Hammarbyhamnen/ Hammarby sjöstad och Årsta i Stockholm. Bron har en segelfri höjd på 12,5 meter och går över Hammarbyslussen. ( Det är den här bron vi  ser från våra fönster och balkong och det är den bron som öppnas för fartyg med master eller som i övrigt inte kan passera under.)  Bron är gammal och togs i bruk 1925 i samband med att Hammarbyleden, Hammarbykanalen, öppnades. En farled för sjötrafik i Stockholm mellan Saltsjön, Östersjön och Mälaren. Namnet Skansbron härrör från den skans, en befästningsanläggning, som fanns här på 1600-talet och då hette Söder Scantz. Själva Skansen försvann när Hammarbyleden byggdes.

Nere vid bryggorna vid Hammarbyslussen radar båtarna som väntar på att slussa  in i Mälaren upp sig. Först ska de båtar som är inne i slussen ut innan nya kan komma in.

Skansbron och vy ner i Hammarbyslussen. Och visst är det underhållning att se på när båtarna ska slussa. Vi stannar på Skansbron och tittar ner på hur det ser ut i inne i slussen. Och det är underhållning att titta på. Sämjan är god och man hjälper ofta varandra.

Men en del har liksom ingen ordning på sina tampar. Båtarna måste vara vara fastgjorda inne i slussen för vattennivån där stiger för att jämna ut skillnanden till Mälaren. (Skillnaden i höjd mellan vattenståndet i Mälaren och Saltsjön är ca 1 meter och det är den skillnaden som här ska bli utjämnad)

På andra sidan kanalen

Vi tar hissen ner från Skansbron och ser att det är gott om både bad och solgäster här vid badbryggorna. Men att bada här? Badstegar finns och det var många som hoppade i .

Badbryggorna här vid Fredriksdalsområdet, en del av Hammarby sjöstad, var i princip klara sent sommaren, eller tidig höst 2018. Och våren 2018 var jobbet med dem i full gång. 

Vi slår oss ner i skuggan  på Café Lido och beställer något svalkande. Här kan vi se över kanalen till vårt hus (vid den grön-gula husbåten) och vår balkong. Men det är lite ovant att se vårt område från den här vinkeln. Å andra sidan också väldigt trelvligt. Vi konstaterar än en gång att vi verkligen bor helt perfekt.

Första parkett på café Lido på Sjöstadssidan. Med god underhållning. Här sitter vi på  första parkett i solstolar på café Lido och god underhållning har vi även här.. Både vad gäller båtar, badande och alla förbipasserande.

 

Apropå underhållning. Vill gärna passa på att tacka bloggvännen Åke för ett fint sommarbrev men spännande innehåll-  Här fanns förutom röda, fina pennor också ett usb- minne med fantastiskt fina foton från London och   fartyget, HMS Belfast. Jag besökte fartyget på 1980-talet, en privat visning tillsammans med min pappa. Tyvärr var det då få bilder jag tog  av dålig kvalité. Så att nu få bilder härifrån är extra spännande eftersom min pappa befann sig ombord där en kort tid under andra världskriget.

Stort tack!

 

44 svar på ”Underhållning – En hel del finns på nära håll”

 1. Hej Ditte
  Du behöver verkligen inte ta dig långt för att uppleva saker. Hur är det med vattenkvalitén i kanalen. Tas det prover där och hur är det med rekommendationer när det gäller att bada. När jag jobbade vid Västerbron så badade man där. Men jag kommer inte ihåg om vattnet var tjänligt. Det är ju ett antal år sen.
  Kram

  1. Hej Annika!
   Vad gäller vattenkvalitén här så skulle jag ju inte ens komma på tanken att bada. Här passerar ju också många stora fartyg. Prov på vattnet tasoch vad gäller bad är det inget som direkt rekommenderas. Men det är heller inget badförbud. men ibland har folk dåligt omdöme.
   Vattnet i Mälaren är nog aningens bättre än just här i Saltsjön vid Hammarbyslussen. Å andra sidan passerar ju de stora fartygen även där.
   Kram

   1. Verkligen roligt med en sommarpresent. Och USB – minnet med bilderna gladde mig extra. Så fina! De jag tog på plats är i papper och färgerna har bleknat.
    Önskar dig också en bra vecka.

 2. Vilken trevlig sommarpresent du fick 😀 Förstår det blev uppskattat!
  Din blogg är fylld av båtar – plus mycket annat förstås – men den utsikten från er balkong, den är så otroligt suverän. Jag har haft äran att sitta på den, två år sen nu!
  Önskar dig en riktigt bra dag!
  Stor kram!

  1. Verkligen! Jag blev så glad. Och bilderna från Belfast är så fina och för många minnen med sig. Spännande tanke att pappa var med på den. Har besökt Belfast i London men har bara pappersbilder och diabilder. Åker foton är så mycket mer talande och bättre.
   Ja, det är två år sedan du var här. Tänk vad tiden går. Nu när jag inte kunnat röra mig som jag brukar så uppskattar jag den än mer. Och kvällstid är det verkligen behagligt att vistas här,
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Stor kram.

 3. Vilka härliga, somriga bilder. Förstår att ni trivs och känner att ni bor bra där. Mitt i, nära allting plus en härlig utsikt med idel underhållning.
  Roligt att se alla dessa båtar vänta på sin tur att slussas in. Det är ju egentligen mycket arbete som ligger bakom allt detta. Men mysigt att få kolla in så där nära och ändå inte vara där.
  Roligt att få sommarpresenter, det uppskattas, förstår att du blev glad.
  Fortsätt krya på dig.
  Varm kram!

  1. Vi bor väldigt bra här. God underhållning och samtidigt är det ändå lugnt. Nära till naturen är det ju också och till City.
   Blev både glad och överraskad av sommarpresenterna och extra roligt med de fina bilderna som Åke tagit ombort på “Belfast”. Jag har för egen del baar pappersbilder och diabilder från våra besök där. Så dessa bilder är ju något helt annat.
   Tack Wiolettan! Ansiktet är bättre men idag är jag opererad på min vänster skuldra och sydd med 13 stygn i den yttre delen. DEt blev ett djupt sår och många stygn som går neråt.
   Kram

 4. Verkligen underhållning på (från) hög nivå 🙂 Att studera slussning är också himla skoj, fast allra roligast är det nog att slussa själv. Har ju åkt kanalbåt i England en gång och i Frankrike fem gånger, och det var alltid lika spännande att se hur nästa sluss skulle manövreras. Längsta turen var 10 dagar och under den tiden passerade vi 100 slussar. En del var bemannade medan vi fick sköta vissa själva på lite olika vis. Otroligt trevliga resor var det i alla fall med skid- och båtgänget 🙂

  Himla fina presenter från Åke! 😀

  Ha det gott denna lilla lördag 🙂

  1. Verkligen! Roligt att se de som slussar och många har liksom ingen kunskap eller koll alls. Jag tycker också det varit roligt att slussa och har gjort det en hel del både i Sverige, längs Göta kanal, och i Frankrike. Och visst är dessa kanalturer roliga. Skulle gärna gör det igen. Så många som 100 slussar på en gång blev det aldrig. Göta kanal har 58 men å andra sidan tar det inte heller så många dagar att passera här. Om man inte ska segla i kanalen förstås. Då kan man ju få vänta på vind.
   Jätteroligt med sommarpresenterna . Pennorna är i bruk och bilderna har jag stor glädje av.
   Ha det fint ni också.

 5. Ja du har verkligen trevlig underhållning på nära håll.
  Skulle jag/vi bo i Stockholm är ert område en favorit.
  SKB där maken stått i kö i MÅNGA år har lägenheter där, sedan han var barn!
  Han fick behålla köplatsen när han flyttade från Metargatan.
  Fint få present och bilder.
  Har aldrig besökt HMS Belfast bara sett det utifrån.
  Svalare väder i norr men det gör ingenting.

  1. Vi bor så bra här på kajen och har allt nära. Metargatan och området där är också fint men tyvärr ofta utan hiss och utan balkong. Men jag vet att många yngre söker sig dit och en del äldre får det för tungt med att gå i trapporna.
   Blev så glad och överraskad över sommarpresenten och extra roligt med USB minnet från Belfast med bilderna. Har ju varit där ett par gånger och det var verkligen intressant. Men då var det pappersbilder och diabilder som gällde.
   Även här svalare väder men det är bara skönt.
   Trevlig onsdag.

 6. Ja, ni bor verkligen alldeles perfekt! Underbar närmiljö och nära både till centrum och till naturen!
  Trevligt att du också fått pennor – han ar både generös och omtänksam, vår vän, Åke!
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram

  1. Jag blev så glad över sommarpresenten och bilderna på USB minnet betyder mycket för mig. Åke är ju så duktig med kameran. Och pennorna är redan i bruk.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram

 7. Så jättesnällt av Åke! Och så roligt för dig! Den där solskadebehandlingen låter inte alls rolig, håller tummarna att resten går bra. Och första parkett till underhållningen på sjön är ju inte helt fel. Det verkar hända något hela tiden åt alla olika håll 🙂

  1. Visst var det! Och bilderna betyder alldeles extra för mig.Solskadebehandlingen är besvärlig men nu slipper jag på ett tag. Den verkar ha tagit som den ska och en del där till. Skönt så.
   Och just nu när kroppen i te varit i så god form är det extra roligt att ha god underhållning helt inpå knutarna.
   Här händer det mycket och särskilt i semestertider men ofta hela året.

  1. Verkligen! Blev så glad och överraskad och har spenderat mycket tid på att titta på de fina bilderna på USB minnet från HMS/Bristol i London. Mina bilder är pappersbilder och tämligen gamla och inte av direkt bra kvalité.
   Visst sitter vi bra här på balkongen och perfekt nu när jag inte är så rörlig-
   Ha det fint ni också och var rädda om er.

  1. Visst är det! Men jag är så glad för att vi bor där vi bor och har mycket att se helt nära. Vi var häromdagen till Årstaskogen, naturreservatet, och dit ska vi ta oss igen. Verkligen trevligt och på gångavstånd. Men så småningom ska vi väl kunna ta oss längre.
   Sommarpresenten uppskattade jag verkligen- Så fin omtanke

 8. Ni bor verkligen alldeles perfekt, det kan jag verkligen hålla med om. Nära till både vatten och natur men ändå så händer det ett och annat. Du får hålla ut ett tag till för sedan kan promenaderna bli längre igen.

  Vilken trevlig present och så kul att få lite fler bilder från fartyget med tanke på kopplingen till din pappa.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Just nu, när jag i mig, är begränsad har jag än större glädje av att ha mycket runt mig.
   Efter operationen idag så kommer det att ta tid innan promenaderna och “utsvävningarna” blir mer vanliga igen. Tyvärr. Men visst håller jag ut. Slipper i alla fall ny ansiktsbehandling till i augusti. Bra så!
   Jag blev jätteglad för sommarpresenten och extra roligt att se de fina bilderna på HMS/Belfast. Och kopplingen här till pappa är ju speciell.
   Förstår att du haft en fin “njutflyktsdag” och hoppas på lite bilder.
   Kram och trevlig kväll.

 9. Det är sannerligen god underhållning hos dig, liv och rörelse hela tiden, så härligt! Jag håller på att läsa Jan Mårtenssons böcker om Johan Kristian Homan, antikhandlaren i Gamla stan och ibland ler jag, för jag blir påmind om dig och dina berättelser om Stockholm, han är väldigt duktig på att beskriva platser som Homan vandrar genom och som jag känner igen tack vare dig 🙂 Kram!

  1. Vad roligt att du läser Jan Mårtenssons böcker om Homan och känner igen dig i miljöer jag beskrivit. Har läst ett par och skulle nog läsa om dem- Eller någon ny.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Vilka härliga och somriga bilder. Kan lugnt säga att underhållningsnivån hos dig är betydligt större än hos mig. Hos dig händer det ju nåt hela tiden och ingenting är sig lik från den ena dagen till nästa.
  Så kul att även du har fått pennor av Åke. Vilken trevlig tanke:-)

  1. Jag tycker att våra bilder kompletterar varandra. Du har en hel del underhållande i din närhet. Båtarna varierar ju en del och folket också och det är roligt att se olika beteenden.
   Väldigt generöst av Åke och extra roligt var det usb-minne jag fick med jättefina bilder från fartyhet HMS /Belfast. Har varit där med min pappa ett par gånger men de bilderna är i “papper” och ganska bleka. Extra roligt eftersom pappa varit med på fartyget under andra världskriget.

 11. Jag blir även väl underhållen av dina fina bilder av båtar på IG.
  Man kan inte få nog att stirra dig blind på båtlivet. Vilken utsikt du har!!
  Tråkigt att du inte kan röra dig dom förr men bättre en kort promenad än ingen. Snällt av din vän att skivka en usb med bilder på din far. Trevlig kväll <3
  Kram

  1. Just nu när kroppen och orken inte är så bra är jag verkligen extra glad över att ha omväxling här hemma vad gäller utsikten.
   Jag blev verkligen glad för sommarpresenten och extra glad för bilderna.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 12. Du bor perfekt till för att både ta långa, korta eller bara hänga på balkongen.
  Vilken trevlig överraskning du fick. Förstår att du blev glad för det.
  Hoppas det gick bra idag.
  Kram

  1. Just nu har det ett tag varit extra bra med underhållningen helt nära och inte minst på balkongen.
   Och att bli överraskad är roligt. Blev verkligen glad och extra roligt med de fina bilderna som fanns på usb- minnet-
   Vad gäller dagens ingrepp blev det större än vad både jag och läkaren trodde i förväg. Så nu jag har en del konvalescenstid framför mig-
   Tack Bosse för omtanken.
   Kram

 13. Härliga foton som vanligt!
  Å så roligt att få en sommarpresent av Åke!
  Förstår att du hade en tuff dag på SÖS idag, önskar dig snabb bättring!
  Varm Kram!!!

  1. Tack! Ja, en tuff dag blev det. Betydligt värre än jag tänkt mig. Rejält ont har jag och är sydd med 13 stygn plus ett gång en bit ner i såret. Undrar hur jag ska kunna sova i natt. (Såret sitter strax nedanför halsen på axeln)
   Åkes present gladde mig och extra roligt att få de fina bilderna på usb-minnet-
   Kram och trevlig kväll.

 14. Tänk så Stockholm blommar upp när det blir varmt. Roligt med bilderna på de vid badbryggan, ser i alla fall en som tar en selfie.

  Så fina pennor du fått och förstår att fotona var extra för dig.

  Hopas du får sova gott i natt, läste hos BP att du. varit hos läkaren i dag.

  1. Visst blommar Stockholm upp extra vår och sommar och vid vattnet och längs kajerna är det mycket som händer- Vid badbryggorna var det många som tog “selfie”. Antar att de ville dokumentera sitt bad.
   Blev så glad och överraskad av den fina sommarpresenten och Åkes fina bilder på usb-minnet är helt suveräna. Så roligt att ha för fartyget i sig är ett stycke historia och där var min pappa med ett tag-
   Sömnen i natt lär inte bli så god för smärtan i det stora såret är besvärlig. Är sydd med 13 stygn plus ett antal under huden. Operationen blev knepigare än vad både jag och läkaren trott. Men så kan det bli.
   Tack, Emma för omtanken

 15. Vi är verkligen priviligierade som bor vid vattnet, med grönska och (åtminstone hos oss) fantastisf fågelsång. Vattenskotrarna är dock ett orosmoment!
  Jag badar i Årstaviken, det har jag gjort i över 30 år vid det här laget. Från början hette det att vattnet var “otjänligt” men blött var det, jag hade aldrig huvudet under vattnet, inga sår på kroppen och inga kallsupar, så jag har aldrig mått dåligt av mina simturer på minsta vis. Idag är vattnet “tjänligt” enligt EU och vi har både stränder och badbryggor tillfixade. Härligt!

  1. Visst är vi priviligierade som har allt så nära inpå. Här kan ibland trutarna låta väl mycket. Vad gäller vattenskotrarna så är de ett stort orosmoment men polisen och kustbevakningen har satt in extra resurser och det är bra.Ser att de plockar många här i kanalen och i slussen. Många förare har ingen koll vare sig på hastigheter eller säkerhet.
   Fint med badmöjligheterna längs Årstaviken och där har jag också badat. Men jag skulle nog inte frivilligt hoppa i här vid Hammarbyslussen. Tror inte vattnet är otjänligt men väl stillastående eftersom det är så smalt och med så många båtar. Men på solbryggorna just här vis slussen finns ju badstegar och inga varningsskylta eller förbudsskyltar är uppsatta.

 16. Där fick vi se din balkong utifrån, kul att de var du bor. Att du har en del att titta på där vi vattnet det förstår jag. Det händer väl något mest hela tiden.

  1. Jadå! Inte så ofta den är med på bild men nu passade det så. Uppskattar den extra mycket just nu när jag inte själv är så rörlig för god underhållning brukar det vara.

 17. Härligt med så mycket liv och rörelse. Ser trevligt ut med alla båtar. Fint också med sommarbrev! Hoppas att du finner bilderna av din pappa där.

  Beundrar din styrka att hålla modet och humöret uppe och fokusera på det som är fint och bra, för jag förstår ju att operationen och solskadorna inte är att leka med. Det verkar kämpigt.

  Ta väl hand om dig!
  Ha det fint!

  Styrkekramar

  1. Just nu när jag för egen del inte är så rörlig är jag glad att det finns en del att titta på. Och både båtar och vatten tycker jag om. likaså livet på kajen.
   Usb-minnet med bilderna var väldigt roligt att få-Just min pappa finns inte med men väl många speciella saker från fartyget i sig. Det användes vid en av landstigningarna i Normandie och pappa var ombord ett tag på den.
   Just nu är det lite si och så med humöret för jag har väldigt ont i såret efter operationen . Och jag är begränsad i rörelserna. Men det ska bli bättre. Innan gårdagens operation så var det en tuff behandling av ansiktet så orken behöver fyllas på.
   Tack för omtanken.
   Önskar dig lycka till med allt.
   kram

  1. Mycket omväxlande är det att titta på och eftersom jag just nu inte kan röra mig så mycket uppskattar jag verkligen att det händer en del.

 18. Oj ja där behövs ingen tv eller så full underhållning utanför balkongen 🙂 mysigt att kunna sitta vid vattnet så, o tätt sitter dom på bad bryggan ser jag ..fint med en liten present kram

  1. Nej då! Vi har god underhållning. Jo, många sitter tätt och det ser nog än tätare ut på bilden än det var. Förstod det som att många tillhörde samma familj.
   Blev jätteglad för sommarpresenten. Roligt att bli överraskad,
   Önskar dig en fin torsdag
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *