Foto Resor i Sverige Resor utomlands Stockholm

Vass – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Vass är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild /och/eller text tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika, men som har olika betydelser. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

I veckans vassa tolkning bjuder jag till största del på helt nytagna bilder från vår balkong på Södermalm i Stockholm. Men det finns  även med några arkivbilder som tyckte att de passade till inlägget.

Sktskrapan Stockhplm 01 är en vass byggnad och som sticker ut på olika sätt. iNte minst till form och design. Skyskrapan Stockholm 01, en vass byggnad på flera sätt med  27 våningar, plus restaurang/bar på toppen. Byggnaden sticker ut  både till form och design och  syns vida omkring. Hela området,  Stockholm New, ska bli ett industriområde med fokus på kreativitet. Här kommer sju olika byggnader bilda en kärna.  skyskrapan Stockholm 01 med sina  .

Vass

Några betydelser jag kom att tänka på var spetsig, slipad, skarp, skicklig, kanske också stilig. Och så förstås vass. Mer som en växt och ett rör.

En vass pil. Ja, pilar brukar ju vara det. Här är den och huvudet "logga" för spelföretaget "Arrowhead". Här är en vass pil som symboliserar spelföretaget Arrowehead.  Ja, pilar brukar vara vassa. (Företaget/byggnaden ligger tvärs över Hammarbykanalen och alldeles framför den nya skyskrapan.

Här  förstärker kvällssolens strålar områdets spetsighet på ett av husen bakom men som hör till det nya området.

I sommar har det varit få luftballonger uppe- Men häromkvällen kom ett par.  Just här  hoppades jag att den inte skulle fastna på värmeverkets vassa kanter. Men det tog sig skickligt förbi. Även värmeverket ligger på andra sidan Hammarbykanalen.

Ballongföraren manövrerar skickligt sin luftballong och tar sig förbi värmeverkets skorsten.

Och apropå farkoster och fordon finns det en hel del vassa varianter där också. Jodå, även vassa fotbollsspelare finns. Vad sägs om Ronaldo och Messi. (Här barnbarnen)

En riktigt vass bil. En BMW! En vass bil (kraftfull, elegant och skarp…) En av många vi såg förra året på en bilutställning. Skulle nog passa mig bra. Om jag skulle ha en bil.

Visst kan även ett landskap vara vasst och det på olika sätt. Här har vi just lämnat flygplatsen i Alicante och detta vassa landskap ser jag när jag tittar ut. De skarpa och spetsiga konturerna är verkligen framträdande.

I luften strax ovanför Alicante. Ett landskap som har en vass framtoning. I luften strax ovanför Alicante. Ett landskap med skarpa konturer och en vass framtoning.

När vi ändå är i Spanien så kan även dessa sjöfåglars vassa näbbar få vara med. En målning jag såg på en husvägg i  en by vid den spanska Atlantkusten.

 

Och visst hör även en och annan vassrugg till.

Gott om vass finns det här hemma längs Årstavikens stränder- Vass finns det gott om här hemma längs Årstavikens stränder-

Tycker nog också att jag har en vass blick när det gäller att se vad som händer hemma här i kanalen. Ibland är det en hel del på gång.

 

Och ibland är det väldigt lugnt-

 

(Ordet vass fanns med att tolka i mars 2019. Men den tolkningen tittade jag på först när det här inlägget var publicerat.)

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans ord.

 

40 svar på ”Vass – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Snygg, personlig och varierad tolkning av ordet “vass” och som vanligt passande bilder till! Du måste ha ett rejält bildarkiv att tillgå 😀
  Själv kan jag bidra med att vinden är vass i dag så någon utflykt blev det inte men det kommer väl fler tillfällen.

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! De flesta av bilderna är tagna under veckan men visst finns det en del i arkivet.
   Såg på tv att ni har vassa vindar söderut. Här är det svalare men det passar mig rätt bra just nu. Men något “seglarväder” vad gäller vind är det inte.
   Nej, att ge sig iväg på utflykt i kraftig vind är ju ingen hit och allra minst till havet.
   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag.
   Kram

 2. Ordet vass, är rätt varierande, faktiskt. Skoj att leka med orden. Du har som vanligt fångat upp bra bilder som exempel och jag kollade även på förra årets vassa, de kommer jag ihåg. Håller med om att du har vass blick för saker och detaljer. Så hade min Sigge också, han såg allt. Det gör inte jag men tycker det är kul att ha kamera med för ibland studsar jag till för något.
  Inte helt sällan stöter jag i vassa kanter i lägenheten, ajaj. Svärmor kan ju ha en vass tunga 😀 Det var det jag kom på om vass.
  Trevlig tisdagkväll!
  Stor kram!

  1. Visst är det! Och att leka med ord tycker jag är roligt. Kamerorna är ju med och ofta finns många roliga motiv.
   Vassa kanter kan göra riktigt ont att stöta i. Och en vass tunga kan man ju råka ut för.
   Önskar dig en fin kväll.
   Nu sol här och lite balkonghäng.
   Stor kram

 3. Finfint tolkat och på många vis.
  ( “Gammelgäddan i Vassviken”)
  Men du – nog är den där “Stockholm 01” ful som skrutt. Och att den syns över hela
  Stockholm, är olyckligt, tycker jag. Skyskrapor behövs inte i huvudstaden.
  Det är det som gör downtown Washington so fint – det finns höjdbegränsning.

  1. Tack! Stockholm 01 är väldigt speciellt. Och det har kommit ett par till nere i den nya Hagastaden, nära nya Karolinska och där är det bostäder. De är också högre. Jag har nog vant mig nu eftersom vi ser Stockholm 01 dagligen men jag tycker det är trist med dessa skyskrapor i Stockholm.
   Höjdbegränsningar i Washington downtown är bra. Men i många städer världen över är det ju tyvärr skyskrapor som gäller. Tomtmarken är ju dyr. USA har ju gott om dessa skyskrapsstäder och jag kan förstå det även om det inte är så kul. I Hong Kong trodde jag det var mulet men det var så många och höga skyskrapor att jag inte ens såg himlen. Just inne i Stockholm City finns set ju inga skrapor. Stockholm 01 ligger ju tack och lov utanför tullarna.

 4. För det mesta håller jag ju med Ruth, men vad gäller Stockholm 01 gör jag det inte. Sorry Ruth! Tycker skyskrapan är hur läcker som helst, och den ska ju bara innehåller kontor plus en bar. De Norra Tornen vid Hagastaden är ju “bara” bostadsrätter så man kan nog inte direkt jämföra utseendet. Det de har gemensamt är att de är vassa byggnader och syns över hela stan, eller nästan i alla fall.
  Att du har en vass blick har nog ingen undgått, och bra är det, annars skulle vi ju inte kunna se så vassa bilder på din blogg.
  Sista bilden är en höjdare, lugnt och fint där på kanalen. När jag ser båtlivet på näst sista fotot är jag glad och tacksam att jag inte har en båt. Det ser så “oordnat” ut på något sätt, och jag skulle nog inte sitta vid rodret på någon av båtarna.

  1. Jag har vant mig vid Stockholm 01 och vi har ju följt bygget från början. Finns ju betydligt värre. Jag har lite svårare att vänja mig vid Norra tornen. Minns ju hur det såg ut här förr. Men med tiden ska det nog gå. Och visst är det vassa bygggnader.
   Nu är det ju mycket trafik i kanalen och tyvärr med en del båtägare som inte har kunskaper. Men slussvakten har bra koll och brukar ripa ut vad som gäller. Och de flesta är ju rutinerade. Jag har testat att slussa här en hel del och det är inga problem egentligen. Och slussvakterna hjälper vänligt till om någon inte kan. Värst är de med stora hyrbåtar som tror att de kan men inte har en susning om något. Där kan man skratta åt hur de beter sig. Lite ödmjukhet skulle inte skada.
   Ja, en vass blick har jag nog och det är kul att hänga med.

 5. Vem är det som lurar i vassen? Toppenfina tolkningar av vass, gillade förstås fågelnäbbarna också. Jag kan ibland ha en vass tunga, har nog blivit lite snällare med åren…
  Och den första byggnaden den gillas skarpt och vasst!
  Kram från pörtet, hoppas du mår bättre

  1. Tack! Ja,vad gäller mig så vet man inte riktigt.Känner igen det där med vass tunga.Men med åldern så slipas den av.
   Jag mår bättre och sårskorporna har nästa ramlat av. Men i morgon blir det besök på Södersjukhuset och ett ingrepp. Men jag är inte orolig. Vet ju inte vad jag ska vara orolig för.
   Kram och tack för omtanken.

 6. Du är vass och det här var ett väldigt vasst inlägg!
  Jag önskar dig all lycka i morgon, håller tummar och tår för att det skall gå bra…KRAM!

  1. Tack, Gertie för omtanken. Jag kan vara vass men är nog en väldigt godhjärtat person.Och humorn är med. Oftast Även självdistansen.
   Är redo inför morgondagen.Och visst går det bra.
   Kram

   1. Vass för mig kan vara både positivt och negativt, men i min kommentar till dig var det förstås bara i positiv mening! Har egentligen inte tänkt på vass som något negativt, förrän jag nu såg din reaktion!?
    Kram till dig och jag hoppas att du nu är hemkommen och fit for fight!

    1. Så tänker jag också och tog din kommentar en enbart positiv. Men jag kan ha en vass tunga. Kanske inte så ofta numer. Var nog skarpare förr i en del sammanhang. Har nog slipats av under åren. Men ärlig är jag och det kan ibland tolkas som om jag är just vass. Jodå, av mig själv också.
     Tack, Gertie. Du var med mig idag i tankarna där jag kåg med skalpellen i mig. Är hemma igen och sydd med 13 yttre stygn och ett antal under huden. Ett stort sår på skulderbladet som envisats med att blöda under eftermiddagen.
     Tyvärr lär det dröja innan jag är på banan igen. Svårt att acceptera. Men du vet ju att jag är envis, tämligen positiv och att det mesta går.
     Kram!

     1. Jag är med dig och jag förstår så väl. En liten kram är det minsta jag kan förmedla och det här med vass tunga har vi gemensamt…jag får passa på min hela tiden, men med åldern har den blivit lite snällare.
      Kramar och styrkekramar skickar jag i alla fall och om vi har tur så kommer det bilder från Trollsjön i kväll???
      Medkänsla och förståelse, kram!

     2. Du är bara bäst! Tror vi är lika i mycket.
      Jag ser fram emot Trollsjön. Och har jag somnat (rejält med smärtstillande intas) så vet jag vad jag ska göra i morgon när jag vaknat.
      Rejält ont har jag och kan nästan inte röra mig.Tycker nästan lite synd om mig själv. Ja, inte bara nästan.
      kram

 7. Vilka otroligt fina bilder, mycket vasst och finurligt inlägg! Gillar den nya skyskrapan, så fin i det ljuset!
  Och alla de andra vassa bilderna, vilken fantastisk tolkning!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! En del vassa bilder blev det. Och Stockholm 01 är spännande. Vi har följt bygget från start och det har varit roligt att ha sett den växa upp.DEn är en “pendang” till Folksamhuset som ju funnits länge. SEr fram emot en tur upp hit till baren senare i höst när allt är klart även inuti.
   Önskar dig fortsatt fina dagar i Roslagen.
   Kram

 8. Me again: Glömde ju totalt att önska dig lycka till imorgon, eller rättare sagt idag med tanke på när jag skriver kommentarer. Många styrkekramar till dig. Hoppas att allt går riktigt bra. KRAM:-)

 9. Du har ju en helt magisk utsikt från din balkong. Tur att luftballongen klarade rundningen. Ha en bra dag! Jag ska strax tömma regnmätaren….undra vad vi fått?

  1. Vi har mycket att titta på här och vi gillar ju både vatten och båtar. Mycket händer också på och längs kajerna.
   Ja, regn kom här också. Så mycket att tomatplantorna slokade.
   Spännande att få läsa om hur mycket regn ni fått.
   Önskar dig en fin onsdag.

 10. Många härliga tolkningar. Häftigt med ballong bredvid byggnaden. Alp-toppar kan verkligen se vassa ut. Och söta barn som spanar in den vassa bilen!

 11. Vasst inlägg med en många variationer av det vassa temat! Bra bilder och trevlig text! Det enda vassa jag ser från min balkong är just vass, massor av vass i Stadsfjärdens strandkant.
  Ha det gott!

  1. Tackar! Just vass ser jag inte här. Då måste jag gå några hundra meter till Mälaren/Årstaviken. Men annat vasst finns.
   Ha det fint du också.

 12. Fin tolkning med många bilder gillar streetarten med fåglarna, jättesnyggt. Sen hittade du en massa vassa detaljer i byggnaderna, vass bil trodde jag jg skulle vara ensam om men du tog den också.

  1. Visst är fåglarna här på huset snyggt målade. Och i denna lilla spanska fiskeby passade de extra fint in.
   Det finns ju många vassa saker och det är kul att spåna och se var tankarna leder.
   Kul att du också har med en bil.

  1. Väggmålningen här gillade vi också och den passade så bra in på väggen här i den lilla fiskebyn på spanska Atlantkusten. Och mycket vasst finns det runt om oss.

 13. Heisann Ditte, ja det er ikke alltid lett å finne på noe nytt når de fleste motivene for meg, var brukt opp forrige året. Særlig når vi på norsk ikke har så mange betydninger av vass, alt er i forbindelse med vann. For meg ble det litt reprise med nye foto!
  Du får alltid satt sammen en lang rekke med bilder, serier med ulike tolkinger. Nok en gang briljerer du ….Ære være deg Ha fine sommerdager! ;:OD)

  1. God kväll!
   Jag tycker också det ibland är svårt att få ihop bilder. Men säkert är det så att svenskan har fler betydelser än norska språket just till ordet vass. Jag tycker du fick till det bra med din tolkning. Och det är extra roligt för mig att läsa och förstå norska.
   Önskar dig en fin helg.

 14. Det var många bilder på vass arkitektur. Intressant att de kallar det för ett industriområde för kreativitet? Industriområde får mig att tänka på allt annat än kreativitet. 😉 Mera av monotont arbete… Nåja, dina bilder var fina och läckert med luftballongen bakom skorstenen. Bra att de tog sig förbi, kan tänka mig att det var spännande att följa hur det skulle gå.

  1. Jag reagerade först också på detta men har nog vant mig vid begreppet. Har dock svårt att föreställa mig att området kan fyllas av detta men många med design, spelutvecklare för dataspel och annat inom det digitala verkar vara “stort”. Musik och annat också. Återstår att se hur det kommer att bli.Men många lokaler finns kvar för uthyrning.
   I sommar har det varit väldigt få ballonger så vi följer gärna de som passerar. Här såg det lite kritiskt ut med skorstenen men det gick bra.

 15. Ett vasst inlägg med fina bilder. Det ser lite läskigt ut med luftballongen men förmodligen har de mer utrymme än vad bilden visar. Väggmålningen är verkligen läcker!

  1. Tack! Luftballongen hade mer utrymme men jag tyckte bilden blev lite rolig.
   Väggmålningen passade verkligen här i fiskebyn. Så bra gjord. =ch sjöfåglar fanns det gott om även i levande “format”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *