Skyltar Stockholm

Tydligt skyltat och några framsteg – Skyltsöndag #411

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är skyltar av olika slag som gäller. Ett bild-tema, med “fri tolkning”, som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar och där skyltar har huvudrollen. Vanligtvis är jag ute och rör mig  en hel del i veckorna och någon brist på skyltar är det sällan. Men så i början av mars opererade jag en höft  så rörligheten blev tämligen begränsad och jag har kryckor som troget sällskap. Och så kommer det att vara ett bra tag till. Men jag gör framsteg och upplever dagligen att jag klarar allt mer. Något jag lagt märke till lite extra nu när jag rör mig långsamt är att det varit tydligt skyltat på många ställen. Eller kanske mer så att jag lagt märke till skyltarna.

En hel del framsteg

har jag gjort under veckan. Ett av de mål jag hade satt upp i veckan var att se om det var möjligt för mig att åka kommunalt i sällskap med kryckor. Kryckorna i sig sköter sig men det är lite mer pyssel med en höft som ska behandlas varsamt. Här blev det ett gott samarbete och det kommunala resandet fungerade riktigt bra. Ett par viktiga faktorer spelar förstås in. Att jag bara drygt 100 meter till en buss med 3-4 avgångar i timmen. Och att jag  med bussen tar mig på 5 minuter till tunnelbanan vid Skanstull. Att det sedan även finns fungerande hissar vid de stationer jag ska till är också en förutsättning. Likaså att busschauffören sänker bussen när jag ska på och av. Å andra sidan är det fler än jag som har svårt att röra sig elle på annat sätt behöver hjälp.

Tydligt skyltat

Stockholm. t-Centralen. Tydligt skyltat vilket underlättar en hel del T-Centralen i Stockholm. En knutpunkt. Här har jag varit ett par gånger denna veckan. Tydligt skyltat är det och det underlättar så att jag inte behöver gå i onödan. Hittar gör jag men hissar har jag inte tidigare använt.

Stockholm. T-Centralen. Här finns olika våningsplan och ibland kan en behöva ta två olika hissar för att ta sig upp eller ner. Tydligt skyltat här också. 

Här vid T-centralen var jag både i onsdags och i fredags. På onsdagen var det var träff med Promenadklubben på en restaurang i själva huvudbyggnaden till Stockholms Central. Och i fredags var jag på “Soppteater” på Kulturhuser/Stadsteatern med fransk-svenska, musikaliska, inslag.

Här dock reklam för en pjäs av Lars Norén. Den föreställningen  skulle vi inte se.

Stockholm. Kulturhuset/Stadsteatern. Tydligt skyltat i foajén, museiebutiken. Men varför har ett berg just här- Ingen aning.  I foajén till Kulturhuset/ Stadsteatern finns en butik och i den  ett litet uppbyggt berg.Men det är skådebröd. Tydligt skyltat om att leka får en göra på annan plats. Men jag undrar varför “berget” alls finns här.

Och visst var det på “Soppteater” vi skulle. Jo, visst.

Avslutningsvis

lite annat i skyltväg som jag sett under veckan.

I en del parker och gångstråk i Stockholm är belysningen rörelsestyrd. Alltså när en passerar en bit framför eller bakom gatlyktan tänds den per automatik.

I ett köpcentrum finns flera stora bord och det är tydligt skyltat vad som gäller. Sitta ner är helt ok men det är “Ej tillåtet att äta medhavd matsäck här.” Bordet fanns inte ens i närheten av en servering.

Och vore jag nu en samlare av grodor kunde jag få dem rabatterade . Men nu är jag ju inte det.

Igår var det våffeldagen, “Vårfrudagen” , Marie Bebådelsedag.  Det var förr denna dag vårbruket sattes igång. Mer kyrkligt, enligt evangelierna, var det denna dag då Jungfru Maria av  ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande. Och det är förvisso då nio månader till Jesu födelse; den 25/12. Men varför äta våfflor denna dag. Ja, det hela sägs vara ett uttalsfel. Vårfrudagen kom att uttalas “Våffeldagen och på den vägen är det.

Gårdagens våfflor här hemma.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”Tydligt skyltat och några framsteg – Skyltsöndag #411”

 1. Så jag skrattade åt “härkomsten” av våffeldagen. Riktigt, riktigt roligt:-)
  Sedan måste jag säga att jag aldrig sett en karta över befintliga hissar på Centralstationen. Gissar att den alltid funnits, men har man inte behov av hissar utan kan använda rulltrapporna, så letar man ju heller inte. Vilka upptäckter man gör när man är rörelsehindrad… Bra!!!
  Om man lägger upp “berglandskap” på Kulturhuset ber man nästan om det – klättringen alltså. Bra med skylten… om barnen kan läsa vill säga eller om föräldrarna har koll.
  Den rörelsestyrda gatubelysningen är en av de smartaste uppfinningarna tycker jag. De söta grodorna villhöver jag nästan;-)
  En perfekt Skyltsöndag:-) Tusen tack för den och länken:-)

  PS. Såg du att Anders har lagt upp ett inlägg? DS.

  1. Lite humor piggar upp. Bra att jag kunde bidra till ett got skratt- Nu när jag lite smått börjat ta mig runt är jag ju beroende av hiss så jag har tittat extra noga efter skyltar. Och genom dessa har jag inte behövt gå så långt. Rulltrappor är ju väldans bra men just nu fungerar de inte för mig.
   Kul att vara med och skylta och en del skörd fick jag ju till-
   Tack, jag så att Anders skrivit. Väldigt bra. Tungt för honom nu att vara tillbaka i Torrevieja. Minns så väl förra påsken när vi sågs i Torrevieja och då med Ama. Fina minnen.

 2. Jag högtidlighöll våffeldagen, med Sonen och hans familj. God åtgång både på min hemgjorda sylt och de färska blåbär, jordgubbar och vindruvor jag erbjöd. Trevligt!
  Fattar inte att jag aldrig kommer iväg på soppteater. När jag nu så gärna vill! Men du kommer dit t o m på kryckor!!!!!

  1. Vad trevligt att “våffla” med sonen och hans familj. Och än bättre med hemlagad sylt och färska bär. Får bättre mig här.
   Jag har min väninna som slänger sig på datorn när biljetter släpps till Soppteatern så jag glider med. SEr fram emot att snart se Lycistrate.
   Och det är ju roligt och energigivande för mig att komma ut.

 3. Snyggt skyltat som vanligt och härliga bilder!
  Något våffeljärn har vi inte och har aldrig haft men jag kunde ju njuta av prinsesstårta i stället 😀

  Önskar en god söndagskväll nu!

  1. Tack! Har under veckan , med ett leende, konstaterat att det är knepigt att dels sköta kryckor och dels kameran.Men att det är tydliga skyltar uppskattar jag så jag inte behöver gå så långt för att hitta lämpliga hissar.
   Våffeljärnet fick jag av döttrarna för några år sedan och det är ganska ofta i bruk. Även till “salta” våfflor.
   Men en bit prinsesstårta hade jag gärna smakat.
   Önskar dig också en behaglig kväll.
   Kram

 4. Men vad trevligt att du kan vara ute och röra dig så mycket. Grod servicen såg allt trevlig ut. Tydliga skyltar ja och våfflorna vart som pricken över i:et 🙂

  1. Jag försöker att ta mig ut och runt och om det “fungerar” med alt så går det. Men visst är det lite kämpigt.
   Och sen är det ju ett pyssel att parkera kryckorna, ta fram kameran och ta en bild. Men lite rutin får jag efter hand.
   Visst var våfflorna bra. Och skylten där var ju också tydlig.
   Önskar dig en bra vecka.

 5. Våfflor så gott! Gillar de som serveras på Mallboden i Motala finns båda i salta och söta varianter ♡
  Åt en ruta belgiskvåffla till frukosten idag på hotellbuffen. Ha en bra kväll!

  1. Våfflorna smakade riktigt gott. Nu valde vi de sötare men tar gärna också en saltare variant.
   En ruta belgisk våffla verkar också gott. Och inte minst en hotellfrukost. Ha det fortsatt fint.

 6. Att det är väl skyltat i Stockholms lokaltrafik tackar vi lantisar för när vi ska ta oss fram, speciellt med tunnelbana.
  Vilken tur att Vårfrudagen uttalades fel, så gott det är att njuta av våfflor i snörusket!

  1. Visst är det bra, både för besökare här i stan och vi som bor här med bra och tydliga skyltar. Jag vet ju i vanliga fall alltid hur jag ska gå men nu med kryckor och nödvändighet med hiss, så är jag inte alls säker. Så jag är också väldigt tacksam för den goda skyltningen.
   Tänkte också på att det var riktigt bra att det blev ett uttalsfel så att Våffeldagen kom till.
   Våra smakade så bra.
   Önskar er en fin kommande vecka.

 7. Sist jag kikade in så hade du inte opererat dig, vad skönt att operationen gått bra och att du börjar återhämta dig. Bra med tydliga och bra skyltar så man vet var man ska någonstans.

  1. Jag opererades de 3/3 så nu har det gått tre veckor. Jag jobbar på med min rehab men det är väldigt reglerat vad jag får och kan göra. Har också hunnit träffa min fysioterapeut som tycket att jag gjort bra framsteg. Men det är ju lång rehabtid kvar-
   Nu när jag har kryckorna med och förflytta mig är jag så glad över tydliga skyltar så att jag inte går för mycket.

 8. Roligt att du är igång på det sätt som fungerar just nu och att det går bra att åka kommunalt.
  Läckert berg i foajén till Kulturhuset och tydlig skyltning om vad som gäller. Kan tro att barn blir sugna på att klättra där.
  Undrar om tanken med borden är att man kan sitta där med sin laptop? Utan att äta då, förstås. 🙂
  Det blev inga våfflor på vårfrudagen/våffeldagen men lite kul att det är ett uttalsfel som gör att vi har en våffeldag. 🙂

  1. Tack! Ja, jag är glad att jag i veckan kunnat testa att åka kommunalt. Underlättar mycket för mig att det fungerar.
   Nu när jag har knepigt att gå är jag extra glad för all tydlig skyltning som innebär att jag kan gå kortare sträckor. Något jag inte tänkt så mycket på tidigare. Men att just i t-banan se tydliga skyltar var t.ex. hissarna finns gör att jag kan spara på stegen. Och bra förstås för alla. Men jag har inte tidigare tänkt på detta. Men nu så.
   Kulturhuset har fina lekavdelningar för barnen men jag undrar lite varför man byggt upp detta berg här. För viss lockar det till klättring.
   Kanske är det så att men ska jobba vid bordet. Men det finns ju plats för både och.
   Här blev det våfflor men det blir det nu och då under året. Tycker de smakar bäst med hjortron till. Men sådana hade vi inga.

   1. Jo, så är det nog att man upptäcker vad som finns och hur det fungerar när man behöver spara på stegen. Det är gott med våfflor och jag gör som du, våfflor lite då och då under året. Tänkte göra våfflor till påsk.
    Jag missade ju din första bild som jag tycker är så fin. Där har du fått med både Åhléns klockan och muralmålningen med flickan. 🙂

    1. Har ju i veckan sett en hel del skyltar som varit till stor hjälp. Inte minst när jag åkt kommunalt och varit beroende av att spara på stegen och att åka hiss. Kan konstatera att Stockholm försöker underlätta för de som har svårt att röra sig ändå ska kunna ta sig fram.
     Här hemma, precis som i Norge, blir det våfflor nu och då när vi känner för det
     Första bilden men Skanstull i regn tycker jag om. Och fint med muralmålningen med flickan i bakgrunden.

 9. Du fick till många informativa skyltar idag igen! Våffelskyltningen hemma hos er gillar jag allra bäst! 😉 Ser så gott ut så snålvattnet rinner. Måste nog köpa ett våffeljärn nu, det vi hade sålde vi bort innan vi reste hit.
  Tack för fina skyltar, önskar dig en skön söndagskväll!
  Kram

  1. Har ju annars inte tänkt så mycket just på detta med tydlighet vad gäller skyltar. Men det har jag gjort nu eftersom jag måste spara på stegen. Och tydliga skyltar gör att jag och andra som behöver kan ta färre steg.
   Och visst var även våffelskylten här hemma tydlig. Men den liksom bara följde med. Vi gör våfflor lite nu och då under året så våffeljärnet jobbar på . Hopps du haft en bra söndag och söndagskväll.
   Tyvärr har det varit gråtrist väder här så promenad blev det ingen. Men det blir desto mer av den varan i veckan.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 10. Så roligt att läsa att du gör såna framsteg! Inte dåligt att våga åka kommunalt, det handlar ju inte om bara en fot, utan en hel höft.

  Snygga och tydliga skyltar du bjuder på. Hissar är fantastiskt bra, men tidigare har jag försökt undvika dem, lite rädd för att fastna i nån. Men måste man, så.

  Trevlig kväll och varm kram till dig 💖

  1. Tack! Jag är själv så glad att jag i veckan kunnat åka kommunalt. Men jag är ju beroende av att allt fungerar. Så fint med tydliga skyltar som gör att en kan spara på stegen, något som ju gäller alla. Och något jag inte tänkt så mycket på tidigare. Jag är ju lite orolig för att bli knuffad eller falla men jag tar det försiktigt. Taxi finns ju alltid att ta till-Och sjuktransport till behandlingar om det inte fungerar med det kommunala.Och det gör det ju inte alltid.
   Rulltrappa kan jag inte åka, chansen att fastna är stor. Så då är hiss det som fungerar. Men om de stannar kommer ju någon och plockar ut mig så det är jag inte orolig för. Men jag förstår din tanke.
   Önskar dig också ett fint slut på kvällen.
   Varm kram

 11. Så kul att vi båda skyltar lite från Kulturhuset idag 😉
  När jag ser den fina klockan vid Åhlens, så vet jag ju att min kompis bor precis där i närheten, hon ser ju klockan från sitt fönster 😉
  Snyggt skyltat som vanligt, gillar de fina skyltarna på dina våfflor, ser att jag behöver köpa ett modernare våffeljärn…mitt är nog från 80-talet!
  Ha det fint!
  KRAM

  1. Ja, och i olika versioner. Kan tänka mig att A Chorus Line var bra. Just det, minns ju att din kompis bor just här vis Skanstull.
   Våfflorna fick bli en skylt för våffeldagen och de smakade riktigt bra. Här gör vi våfflor lite nu och då och äter dem också gärna med lax eller skagenröra till.
   Jag fick våffeljärnet av döttrarna för ett par år sedan och det är riktigt bra. Det piper när våfflan är klar.
   Hade ett gammalt jag ärvt efter min mamma, säkert från 60-talet. Men det fick andra dottern. Så nu blev detta modernare mitt. Men det gamla fungerar fint.
   Ha det bra du också.
   Kram

 12. Snyggt foto över korsningen Ringvägen Götgatan. Gillar Åhlensklockan, en skyltklassiker. skylten på centralen har man passerat många gånger.

  1. Tack! Lite kul att testa och se hur det blir med mörkerbilder. Här var dte ju gptt om ljus men de kommer fram fint i regnet.
   Skyltarna på Centralen har underlättat nu en hel del när jag måste leta hissar. Förr har jag hittat ändå.

  1. Tack! Ja, det är ju just nu i de tydliga skyltarnas värld jag rör mig. Har i alla fall än mer nu lagt märke till dem.
   Här blev våfflorna ett mer spontant inslag Och ett gott sådant.
   kram

 13. Så bra med rörelsesensorer i offentliga utemiljöer. Ett sätt att spara!
  Våfflor åt vi i tisdags… Få se om det blir någon mer gång i år. Brukar vara styrt till närheten av bebådelsedagen.
  Glad måndag!

  1. Detta med rörelsesensorer har blivit alltmer vanligt här. Och visst är det ett bra sätt att spara lite på elen.
   Vad gäller våfflor äter vi det lite när som under året. Så gjorde man i Norge där jag växte upp och mamma tog med det senare till Västergötland och senare till Stockholm. Och när jag blev vuxen tog jag det med mig och nu mina döttrar. Kanske tar barnbarnen det än vidare.
   Här är det snö idag och det fortsätter att snöa så jag är måttligt glad. Men det kunde ju varit värre .
   Kram och trevlig måndag.

 14. Nu när du Ditte tar dig fram i lite makligare takt än din normala snabba, nu märker du också saker du missat när du ilat fram, kul tycker jag! Spankulera kallar jag det, när man antingen går med en hund som nosar överallt eller med ett litet barn som tar god tid på sig. Visst får man då andra perspektiv. Jag är glad så länge jag slipper t-banesystemet för även om det står tydliga skyltar så får iaf jag ett stresspåslag när jag ska försöka utläsa dem. Rörelsestyrd belysning har vi i trapphuset där jag nu bor. Så snart jag öppnar min ytterdörr tänds lamporna. Himla skönt. Dessutom finns starka lampor vid barnens lekpark en bit härifrån och där finns en högt uppsatt spotlight som på sena kvällar följer mitt rörelsemönster när jag rundar parken! De där grodorna lockade inte ens med reapriset…Undrar vad de säljer i butiken med det märkliga berget i skyltfönstret? Tack för snygg skyltning, som alltid! Kram

  1. Just så är det! Helt rätt! Och inte minst noterar jag de tydliga skyltara. Förut har jag ju alltid, i alla fall väldigt ofta, vetat vägen. Men nu när jag är lite “transportskadad” ser jag det på ett helt annat sätt
   Spankulera är helt rätt. Ett ord som min pappa använde. Eller också sa han att han var ute och “knallade”.
   Visst är det fint med rörelsestyrd belysning i trapphuset. Vi har det också och det spar ju el. Här har det mer och mer kommit till gångvägar och parker och det är också bra.
   Grodorna fick stanna kvar, En gång har jag samlat på grodor och ugglor. Men det var då.
   Berget här, den lilla kullen, finns i Stadsteatern/Kulturhusets museibutik.Och vad det gör där vet jag inte. Hittade inte ens att det had något med skyltningen att göra. Får titta mer noggrant nästa gång.
   Kram från ett snöigt Stockholm.
   Önskar dig en fin måndag i ditt nya “pörte”

 15. Bra skyltat som alltid, Sen spelar det ingen roll hur bra skyltat det är i t-banor och andra ställen jag virrar omkring ändå:) kanske dålig på att stanna upp o läsa:) typiskt stressad stockholmare:) kram o fin måndag i snökaoset

  1. Tack! Nu när jag är beroende av bl.a hiss och lämpliga utgångar så har jag stannat upp mycket mer för att se efter så jag inte går i “Onödan”. Har också åkt i mer god tid än vanligt och det har känts bra,.
   Visst är det lätt att bli stressad när det är mycket runt sig. Men nu måste jag ta det lugnt och det har sina fördelar.
   Nu får det väl ändå räcka med snö. Eller?
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *