Kultur Stockholm

Fransk förbindelse – French Connection på Stadsteatern

Fredag eftermiddag  och det regnar i huvudstaden. För egen del är jag nyligen hemkommen efter en trevlig sopplunch på Stadsteatern/Kulturhuset. Här serverades idag, förutom soppa , en skön blandning av franska och svenska . Här i musiken möts Edit Piaf och Monica Zetterlund . Föreställningen heter “French Connection” och  blandar sång och musik med “stand up” där kulturkrockar också tar och får sin plats.  (Mer om föreställningen i länken ovan) När jag tänkte på  föreställningen titel “French Connection” var det först filmen från 1971 med Gene Hackman i huvudrollen. Men nu var det Stadsteatern/ Kulturhuset och det var Soppteater, så filmen kändes inte adekvat. Men en fransk förbindelse. Absolut.

En fransk förbindelse – “French Connection”

Hade det varit kvällstid hade det varit passande med en “fransk soaré”. Men en soaré är ju oftast på kvällen. (Ordet soaré kommer ju från det franska ordet soir som betyder kväll. Men soaré kan också betyda underhållning eller föreställning och de begreppen passad också bra.)

Stockholm. Stadsteatern. Dags för Soppteater och idag en musikföreställning; Feench Connection. En fransk förbindelse och den fanns. Stadsteatern/Kulturhuset. Dags igen för soppteater och denna gång med  med en fransk förbindelse.

Är det soppteater så är det soppa som gäller. Idag en morotssoppa med ingefära. (Sopporna anges i programmet så är en allergisk går det bra att byta) Vanligtvis sitter en fyra vid varje bord och det är trångt vid och på borden. Men det fungerar.

För lite drygt en månad sedan var vi här, då också soppteater och med musik. Artisten Myrra Malmberg tog oss med på en musikalisk resa. En föreställning som inte gick hem hos vare sig mig eller väninnan Agneta. Men se det gjorde dagens föreställning. Här var det artisten, “stand up – komikern,” skådespelaren m.m. Anna Lena Brundin som tillsamman med skickliga musiker för handlingen framåt.

Håkan Andersson är dragspelaren med Sivuca som ledstjärna. Niklas Lind är den sjungande trumslagaren och  tar med sig erfarenheter från Eagle-Eye Cherry & Bo Kaspers Orkester. Basisten Jan Adefelt och pianisten Jan Sigurd spelade bägge på Monica Zetterlunds avskedsturné. Nu möts de igen, tillsammans med Anna-Lena Brundin.

Vi satt idag vid ett bord  längst bak och jag är glad att det ändå blev ganska bra bilder. Men tyvärr satt trummisen alltför långt till höger så han kom inte med på någon bild.

Stadsteatern. Soppteater. Anna -Lena Brundin och musiker med föreställningen "French Connection". Fransk förbindelse. Väldigt bra. Anna-Lena Brundin med musiker bjöd på en riktigt bra föreställning och en känsla av fransk förbindelse fick vi absolut. Anna Lena har bott många år i Frankrike så att tolka både Piaf och andra fransktalande sångare gör hon galant.

Föreställningarna

pågår mellan 12 och 13 och biljetterna hit är åtråvärda och säljs ut genast de släpps. Så jag är tacksam för att väninnan Agneta är snabb vid tangenterna och bokar biljetter till oss. Priset för underhållning, soppa med bröd, kaffe och liten kaka är 260 kr.  Helt överkomligt.  Dryck förutom vatten finns att köpa i baren.

Klockan är 13 och föreställningen är slut. Vi har ingen brådska och väntar tills de flesta lämnat lokalen innan vi gör det. Nästa gång vi ska hit blir på tisdag och då har vi ett bord längst fram. I samband när en bokar biljetter väljer en bord. Men det är inte alltid så att det blir något av de “bästa” borden.

Slut för idag. Och vi var väldigt nöjda och glada när vi gick.  Utsikt ner mot scenen från vårt bord.

Vad  gäller transport för min del gick det riktigt bra även idag att åka kommunalt. (Men alternativ taxi finns ju alltid.)  Roligt att möta så många vänliga och hjälpsamma människor. Helt fantastiskt i en storstad där många ofta har så bråttom.

18 svar på ”Fransk förbindelse – French Connection på Stadsteatern”

 1. Vad trevligt det låter. Och intressant! Och soppan ser god ut med tillbehör. Verkar vara en väldigt bra föreställning men det gäller att ligga i för att få biljetter. Bra att ha en snabb väninna. Och så skönt det fungerar med åkandet och visst är folk vänliga och hjälpsamma.

  Önskar dig en fin och bra helg. Med lite mer ljus, solen lyste så vackert imorse men det var då det.

  1. Jag gillar ju både Edit Piaf och Monica Z och tycker om att äta soppa här. Föreställningarna är populära så jag är så glad och tacksam över att min väninna är “på” när biljetter släpps. Ofta gör vi ju även något annat efter teatern men nu fungerar ju inte det för mig. Men om några veckor så kanske det fungerar.
   Är så glad att det fungerade även idag att åka kommunalt och blir både glad och tacksam över vänliga människor.
   Visst hoppas och önskar vi oss en fin helg. Men det känns tveksamt vädermässigt.
   Ha det så bra du kan.

 2. Som jag sagt förut – du lever på i stort sett precis så som du hade gjort om du inte opererat höften! Stor ELOGE där!!!
  När jag såg morotssoppan tänkte jag osökt på Ama. Gissar att du också gjorde det, då du nämnde att man kan bota soppa om man är “allergisk” mot ingredienserna. Ama och jag hade absolut varit det – allergiska alltså;-)
  Fantastiskt fina bilder:-)

  1. Lite så är det. Jag försöker i det jag kan. Men visst var jag lite matt i lacken idag när jag kom hem- Samtidigt blir jag så glad över stockholmares vänlighet. Har mött mycket av den .
   Vad gäller morotssoppan så tänkte vi lika här- Vår vän “Ama” var med. Men som du säkert noterade skrev jag att man kunde få annan soppa vid “allergier” Och det begreppet är ju stort. Kul att vi tänkte på samma sak.Och allergier hade givetvis gällt dig också. Fnittrade när jag skrev detta.
   Fnittrade när jag skrev detta också.
   Visst blev bilderna bra för vi satt ju längst bak.
   Men, du! Sverige ligger under med 2-0- Pust.

 3. Soppan lät god däremot är jag inte förtjust i varken Piaf eller Zetterlund….
  Bra att det finns hjälpsamma människor =) Ha en fin fredagskväll!

  1. Jag gillar ju både Monica Z och Edit Piaf så det blev riktigt bra. En fin och trevlig lunch.
   Är både glad och tacksam över att det finns så många vänliga och hjälpsamma människor även här i storstan där många ofta har bråttom.
   Tack, en bra kväll. Men sänder tankar till dig och förstår att du har det bra vid kanten av den blåa Atlanten.

 4. Måste säga att det lät som en riktigt intressant och givande föreställning. Priset tycker jag är väldigt överkomligt måste jag säga och jag kan förstå att biljetterna har en strykande åtgång. Så skönt att det gick bra att åka kollektivt även i dag.

  Önskar en god fredagskväll nu!

  Kram

  1. Det var det. Och med mycket humor och musik att njuta av i föreställningen. Här är alltid utsålt och biljetterna är eftertraktade- Väninnan Agneta är suverän på att vara med när biljetterna släpps och jag följer tacksamt med.
   Jag var också glad att det fungerade bra att åka kommunalt även idag. Och vänligheten från medresenärer är stor.
   Tack, hoppas du också haft/har en bra kväll.
   Kram

 5. Härligt att det fungerar så bra för dig med lokaltrafik!
  Just Soppteater skulle jag också gärna gå på om jag hade möjlighet, men jag har förstått att biljetterna försvinner i rasande hastighet när de släpps. Vi bestämmer oftast inte så jättelångt i förväg när vi ska till Stockholm och därmed finns det inga biljetter.
  Den här föreställningen kan jag tänka mig var bra med duktiga musiker. Nu blir det skoj att se vad ni ska titta på tidig
  En fin helg önskar vi er!

  1. Jag var så glad även idag att jag kunde ta mig kommunalt. Men visst var jag trött när jag kom hem. Samtidigt är det fint att komma ut och få lite energi utifrån. Är ju så van vid att vara rörlig. Blir också så glad över människors vänlighet.Lite oväntat i en storstad.
   Det är min väninna som är på hugget och köper upp biljetter när de släpps och jag hänger gärna med. Ofta är föerställningarna bra, i vårt tycke. Men det vet en ju inte innan.
   Förstår ju att ni är mer spontana i era besök hit och då blir dte knepigt med biljetter. Men å andra sidan gör ni så mycket annat som är roligt. Kommer ni och passerar Stockholm kan ni helt klart parkera en natt på vår lilla gata.Eller snarare granngatan. För för lutar och det är ju inte så bra med husbil. Välkomna!
   Tisdag tror jag det blir mer musik och då med Taube.
   Önskar er också en fin helg.

 6. Så roligt med soppteater igen, och en positiv föreställning blev det för er! Kul med Anna-Lena Brundin, kan tänka mej att det var en bra föreställning! Tror att även jag har sett filmen “French Connection med Gene Hackman, det var väl den filmen han slog igenom med?
  Sist jag var på Stadsteatern var ju med dej i december, en sån trevlig kväll som jag sent ska glömma, och en sån tur jag hade att du med kort varsel kunde följa med mig och se “Mandomsprovet”! På söndag ska jag dit igen, minsann är föreställningen vi ska se textad, superbra för mej ju!
  Ha det gott!
  Varm Kram

  1. Vi tyckte om föreställningen men smaken är ju olika. Jag gillar ju både Piaf och Monica Z. Och Anna -Lena Brundin gjorde det bra.
   Ja,då. Visst var det så att det var i filmen “French Connection” Gene Hackman slpg igenom. I alla fall vad jag minns.
   Visst hade vi en trevlig kväll när vi såg Mandomsprovet. Skrattar fortfarande när jag trodde föreställningen var slut och det var paus.
   Så bra att föreställningenn du nu ska se är textad. Och blir någon sjuk så hänger jag gärna på- Vill minnas att du skulle se “A Chorus Line”- Såg den i New York 1979 och tyckte den var så bra. Minns många av sångerna än idag och hade LP skivan.
   Ha det bra du också. Är med dig t tankarna.
   Varm kram

 7. När jag läste “French Connection” så tänkte jag genast på filmen med Gene Hackman.
  Nu var det förstås inte den som gällde utan en annan fransk förbindelse. Anna-Lena Brudin är bra och jag kan gott tänka mig att hon var perfekt för detta tillfälle att tolka både Piaf och Zetterlund.
  Morotssoppa gillar jag, så ingen “allergi” för min del;).
  Det kanske blir en vilodag för dig imorgon efter denna kraftansträngning. Du är tuff, som jag redan har sagt! En tuff brud!
  Ha en fin kväll, som mera eller mindre är midnatt snart!
  Godnattkram!

  1. Just så tänkte jag också när jag såg “French Connection” och filmen minns jag väl. Men nu var det en annan förbindelse; den med musikaliska. Och det var en trevlig föreställning. Jag gillar ju både Monica Z och Edit Piaf. Monica Z har jag sett “live” många gånger dock aldrig Edit Piaf. Tyvärr.
   Idag stannar jag hemma. Vädret består av regntunga skyar så jag ska ägna mig åt att gå igenom ett par av pappas gamla lådor-
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 8. Trevligt med sopplunch och underhållning.
  Minns jag såg French Connection på bio i London när jag var au-pair för mycket länge sedan.
  Ha en bra helg med eller utan sol.
  Väldigt varmt hos oss!

  1. Filmen French Connection var riktigt bra. Minns den också. Förstår att du har speciellt minne av den från London. Nu var det musik som gällde och föreställningen var riktigt bra. Jga gillar ju både Monica Z och Edit Piaf.
   Såg att ni har det väldigt varmt.
   Här är det 2.6 och snöblandat regn.
   Trevlig helg.

 9. Det ser som alltid gemytligt ut på soppteatern. Dock är jag inte den som har lärt mig uppskatta jazzmusik så jag hade nog stått över. Lite kul att Brundin deltog, det var många år sedan jag hörde hennes namn, undrar just var on hållit hus
  Kram

  1. Nej, musik är ju så olika. Men jag gillar ju Monica Z och Edit Piaf så detta passade mig fint. Och Anna Lena Brundin var bra med en hel del humor i hennes mellansnack. Vet inte riktigt heller var hon varit de senaste åren.Vet att vi såg henne som “stand up” i början av 2000-talet. Men sen inget mer.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *