Allmänt Tankar

Steg i rätt riktning – Framåt är det som gäller

Måndag morgon! Och här hemma väckte mig telefonen redan klockan 07. Att jag skulle vakna och stiga upp i denna för mig arla morgonstund är inte brukligt. Men just idag  hade jag  redan klockan 08.30  en tid på Vårdcentralen. Dags för att titta till mitt operationssår och förhoppningsvis också borttagning av stygn. Lite drygt tre veckor har passerat sedan min höftoperation så att ta  nu bort stygnen är att föra handlingen ett steg i rätt riktning. Just nu är det framåt som gäller. Och under den tid som passerat  från operationsdagen har personalen på Capio Ortopediska huset kontinuerligt hört av sig. Verkligen varit  fin uppföljning på alla sätt. (Skulle behov ha funnits eller om de uppstår) så är det också bra att Capio Ortopediska huset ligger “nästgårds”. (Vid Globen/Avicii Arena)

Steg i rätt riktning

var det. Men det var inte det första jag tänkte på när jag tittade ut. Då var det helt andra steg. Steg i snön med kryckor. Även om jag har “spetsar”/broddar att fälla ner så kan det ändå vara rejält halt. Buss hade jag tänkt att ta upp till Vårdcentralen, ca 750 meter. I tid ville jag också vara så redan 07. 40 var jag vid busshållplatsen. Där stod ca. 10 personer och väntade eftersom ett par bussar tidigare varit inställda. Min buss skulle avgå 07.50 men inte gjorde den det inte, däremot 15 minuter senare. Och för mig var det inget alternativ att gå upp med kryckor.  Visst hade jag kunnat ta en sjukresa hit men väglaget gjorde att det var brist på bilar. Fram kom jag.  Och bra var det.

Stockholm. Södermalm. Snön faller denna måndag morgon, Så det vill till att ha fötter och kryckor i balans och ta steg i rätt riktningI morse på en av gatorna hos oss, där bussen kommer.  Försökte ha fokus och koncentrera mig och  att ta steg i rätt riktning.

Buss nr 57 är en buss som går i en “ringlinje” . Denna morgon stämde inga tidsangivelser på tavlan. Men i rusningstrafik brukar bussen gå var 10-15 minut. Och resten av dagarna tre gånger timmen.

Capio Vårdcentral här vid Skanstull är den vi valt. Och det var här jag idag skulle ta bort stygnen.

I väntans tider på Vårdcentralen.  Ingen trängsel denna morgon.

För egen del hade jag ingen aning om hur många stygn, “agraffer” jag var sydd med. (Agraffer kan påminna om en sorts häftklammer) Men jag visste att såret var ca 35 cm långt.

Höftoperation och sydd med 27 agraffer på höger sida. Såret såg fint ut och agrafferna"stygnen" skulle kunna tas bort. Ytterligare ett steg framåt. Ett bandage finns på  såret, från höger höft och en bra bit ner på låret.  Och idag skulle bandaget och stygnen bort. Så ett steg vidare i läkeprocessen skulle det förhoppningsvis bli.

Nästa steg

Distriktssköterskan tog ganska lätt bort  bort de 27 agrafferna  och vi räknade in dem. Såret såg väldigt fint ut och hade läkt bra. För min del är det nu fortsatt rehabträning med sjukgymnastik på “Hela kroppen” (Specialister på olika rehabträningar både enskilt och i grupp.)  Jag tränar också hemma fyra gånger /dag ett kortare program som tar 10 min att genomföra.Och   målet är att jag i juni ska kunna gå som vanligt och inte ha någon smärta.  Men visst hoppas och önskar jag att det ska gå snabbare. Å andra sidan tar detta ingrepp tid på sig att läka-  Men redan nu i slutet av mars  april ska jag på kontrollröntgen och har  i slutet av april ett avstämmande läkarbesök  på Ortopediska Huset

Lite lättad efter att ha tagit bort stygnen men också av någon anledning väldigt trött  tog jag mina kryckor och gick till bussen för att åka hem

Stockholm. Södermalm. Väl hemma blev det några steg ut på balkongen men det räckte bra. Snön inbjöd inte till någon mer promenad. Skönt var det att komma hem och några fler steg utomhus blev det inte. Inte mer än ut på balkongen. Däremot  blev det en “siesta på ett par timmar. Var helt klart lättad över att såret såg bra ut och att jag och höften är på rätt väg.

Och en röd ros på matbordet, extra tanke från maken, piggade upp.

40 svar på ”Steg i rätt riktning – Framåt är det som gäller”

 1. Hej Ditte.. tack för dina kommentarer jag har inte så mkt tid att sitta med bloggen just nu, livet kommer emellan, jag vet ju att du är så berest och det är alltid så kul att läsa hos dig, du har upplevt så mkt skoj och sett så mkt vilket är super kul. Vi kom på lite sent att just ge oss ut utanför eu och det ångrar vi inte alls, dom 2 resor vi gjort vintertid är så mkt mer givande än Grekland även om Grekland ligger mig varmt om hjärtat. Av många anledningar . Har du något inlägg om Maldiverna då ni var där tro?

  kram å fin kväll ps/ även vi fick snöfall idag dock försvann det lika snabbt

  1. Är så glad att er resa blev så bra. Verkligen. Kanske t.o.m. än bättre än du hoppats kvar.
   Vi var ju på Maldiverna så tidigt, en bra bit före 2000-talet, så då fanns inga bloggar och det var pappersbilder som gällde. Bara minnen kvar.
   Och att resa, både inom Europa och runt i världen, berikar verkligen-
   Ser fram emot att få läsa mer från er resa.
   Kram

 2. Grattis till första(?) steget i rätt riktning. Så skönt att allt såg bra ut. Hade i och för sig inte räknat med nåt annat, men man vet ju inte.
  Att du var trött och behövde en power nap modell XXL är inte så konstigt när väckarklockan ringer “mitt i natten”. Dessutom gissar jag att du spände dig omedvetet under dina promenader till/från bussen. Det var snorhalt ute och absolut inte roligt att ta sig fram än med Icebugs (märkte jag).
  Så kul och omtänksamt av maken att tänker på dig med en röd ros:-)

  1. Japp, bara att ta sig fram idag var en utmaning. Men det gick bra. Och väldigt skönt att höra och se att det långa såret så bra ut- Men det var många agraffer. Jag hade inte heller tänkt annat än att allt var bra med såret och nu såg jag ju också; “svart på vitt”.
   Jag är ju sällan så här trött men säkert var jag spänd, något jag sällan är. Och sedan lättad när jag såg och fick veta.
   Och visst piggade en röd ros upp. Absolut. Maken är omtänksam.

  1. Jag stegar på och instämmer helt i det du skriver i kommentaren.
   Inser dock att det kan ta tid innan jag är mitt “gamla jag” . Eller kanske blir det en “ny” Ditte. Återstår att se.
   Önskar dig en god kväll.
   Kram

 3. Tråkigt att våren har fått ett avbrott och att ni har fått snö igen. Här har det snöat till och från under dagen men det har inte lagt sig. Snö och kryckor är verkligen inte den optimala kombinationen.
  Så skönt att få agrafferna borttagna och att såret läkt som det skulle.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Visst är det. Verkligen en missräkning så här i slutet av april.
   Här har snön tyvärr lagt sig. Och den verkar bekväm med det. Jag är det inte. Svårt för mig att ta mig fram trots att jag har “broddar” på kryckorna.
   Blev verkligen glad av att såret såg så fint ut. Men det är mer rejält än jag nog trodde så är det mesta ok i sommar så är det bra.
   Önskar dig också en god kväll.
   Kram

 4. Så skönt att det går åt rätt håll, inte konstigt att du blev trött efter dagens äventyr. Det måste vara väldigt ansträngande att förflytta sig i detta väglag.
  Jisses vilket väder det var i Stockholm i lördags. Snöflingor stora som flak blandat med små isspikar föll tätt.
  I morse på väg till jobbet, här i Linköping, föll folk som käglor, jäklars vad halt, kallt och ruggigt.

  1. Tack, jag är så glad åt att såret såg fint ut.Men det är ett långt, djupt och rejält sår så visst förstår jag att läketiden är lång-
   Blev nog lättad över att allt var bra. Jag trodde ju det men kunde nu på egen hand se. Och visst var det en anspänning, trots “spetsar” på stavarna att ta mig fram. Får ju inte falla.
   I lördags här vågade jag mig inte ut men hoppas nu snart att snön drar sin kos och återkommer nästa vinter.
   Förstår att det var illa idag vad gäller väglag hos dig. Såg lite på tv.
   Önskar dig nu en bra vecka och förstår att ni längtar till Italien.

  1. Ja, tiden har gått fort. Och mycket har hänt i min rehab. Nu blev jag av med agrafferna och det var ju ett steg framåt. Likaså att såret så ut att läka bra. Så nu tränar jag vidare. Men visst har jag ont.

 5. Omtänksamma Bosse! Det är en förmån att ha det så!
  Klart det är framåt som gäller … vad skulle annars gälla i det här läget?
  Att du äventyrar din situation med att ge dig ut på halkan med kryckorna tycker jag är dumt! Även på liten sträcka. Vad och vem vill du överbevisa med den utmaningen? Du tränar ju så mycket ändå och allt är åt rätt håll och har gått över all förväntan om jag fattat det rätt. Det är tillåtet för dig också att ta det lugnt.
  Visst, det mesta går bra – och jag har inte med det att göra alls, men skriver det ändå.
  God tur fortsatt i framåten 👍

  1. Jadå! Visst är han. Bosse vet ju att detta är kämpigt för mig och att jag har ont mer och mindre. Idag kändes det extra fint att dels bli av med agrafferna och även se hur såret såg ut. Långt är det, något som jag visste, men nu såg jag också att det såg “fint” ut. Ingen infektion.
   Trots snöfallet var det mest praktiskt med buss för det var ont om bilar.
   Är så glad för att allt såg så bra ut och att jag förhoppningsvis nu kan fortsätta att ta några steg i taget framåt. Tack för omtanken. Ha det gott!

 6. Så skönt att allt gick bra idag, och skönt att bli av med agrafferna! Ibland blir det såna agraffer även vid kejsarsnitt då man valt att öppna på annat sätt än det vanliga “bikinisnittet”.
  Skönt med en siesta sen, du är verkligen duktig som tränar som du blivit ombedd, det går framåt,sakat men säkert!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Jag är både glad och tacksam för att dels såret såg bra ut och att stygnen nu är borta. Men jag förstår ju att det tar tid att läka allt. Förstår att du är van vid agraffer. Och många var det men förstår att det brukar vara så.
   Jag var “matt i lacken” när jag kom hem igen så jag somnade tämligen ovaggad i ett par timmar. Något som i princip aldrig händer.
   Och visst går det framåt för mig. Bra så. Och det kommer att ta tid.
   (PS Kanske ni fått en inbjudan idag till bokreleasen)
   Kram

 7. Helt klart går det stort framåt för dig! Att du vågade dig ut i snöyran, ojoj. Här var det snö och is men ingen yra utan blå himmel. Jag hade tänkt att gå ut men vågade inte.
  Grattis till ett fint läkt sår, så skönt att bli av med agrifferna.

  För mig det nu läggning. I morgon upp tidigt, dusch och sen på vift, en väninna hämtar mig.
  Ha det så gott.
  Stor kram!

  1. Saken var ju den att i snövädret i morse också gjorde att det var brist på bilar. Så 50 m till busshållplatsen borde fungera bra. Och det gjorde det. Men även bussarna var sena. Hade agit god tid på mig och det gör jag ju alltid.
   Fint att såret läkt så bra och att jag nu kunde se hur det såg ut när alla agraffer var borta.
   Vad trevligt att du ska på vift i morgon. Så även för mig och att komma iväg ut ger ju mycket energi. Önskar dig en fin tisdag.
   Stor kram

 8. Det du gjorde idag kostar energi. Har en kompis som bytt knäled och hon åkte hem och sov efter att de tagit agrafferna. (Samma kompis som jag gick långpromenad till- då var det tre dagar sedan hon tagit sina)
  Bra jobbat av dig att ta dig fram på egen hand ♡
  Ett utav dina delmål avklarat!

  1. Jag förstod det så småningom. Tack för att du berättar hur det var för din kompis. Fantastiskt att hon sedan, så kort tid efteråt, kunde gå denna långpromenad.
   Idag var det snöoväder i Stockholm så bristen på bilar var stor. Men bussarna brukar fungera och nu var det bara 50 m till busshållplatsen så det kändes ok.
   Och ett av delmålen var avklarade.
   Fint att se att såret såg bra ut.

 9. Dagens väder var inte promenadvänligt, men jag har ändå gått en bit – fast det blev inte mer än sisådär 5000 steg, i snöyra och snålblåst. Usch. Med kryckor måste det ha varit ännu värre, förstås.
  Vi har samma vårdcentral du och jag! Så bra att du repar dig i god takt.
  Hoppas på barmark snart igen, för vår promenadlyckas skull.

  1. Nej, här blev det bara till bussen, drygt 50 m. Men i snövädret var det knepigt med sjuktransportbilar i närheten så det borde fungera bra med buss. Viss väntan men fram kom jag. Bra jobbat med 5000 steg idag. För egen del blev det få.
   Aha, du har också Ringen som VC. Kul!
   Kändes fint att dels idag bli av med agrafferna och även att se såret och att det såg “piggt” ut.
   Visst önskar vi snarast barmark och fint väder. Längtar efter körsbärsblommorna i Kungsan och alla krokusar i slänten mot Eriksdalsbadet.

 10. Tänk att det redan är över tre veckor sedan du fick din höft och vilka framsteg du gjort!
  Härligt att såret läkt så fint, nu är det bara att träna på (i lagom takt).
  Vi har fått lite snö här också, men inte alls det häftiga snöovädret som ni har haft. Här har det varit en underbar vinterdag idag, men i eftermiddag började det blåsa iskall nordanvind igen och om ett par dagar vankas mer snö…

  1. Jag tänkte också på det idag när jag tog bort stygnen. Förbandet har i sig sett bra ut och det gjorde även såret nu när jag fick se det i samband med att stygnen togs bort.
   En hel del snö kom i natt så enklast var att ta bussen upp till VC. Sjukbilarna (Taxibilarna för sjukresor) var i brist eftersom det var knepigt i trafiken med snön.
   Skönt att ni haft sol för här var det mer åt ovädershållet med en hel del blåst-
   Sol blir det kanske här i morgon. Hoppas.

 11. Så kul att läsa att läkningen gått så bra för dig 👍duktig du är som åker kollektivt tänk vad skönt när du slipper kryckorna .Idag är det lite värre väder och mer snö ❄️ och kyla på gång. Kram o fin dag

  1. Jag är väldigt glad för att läkningen gått bra. Just i går var det ju knepigt att få en bil så jag är glad för att bussen blev ett gott alternativ.FRam kom jag. Kryckorna måste jag ha ett bra tag men de hjälper mig mycket. Några längre utsvävningar blir det inte i snön men hoppas den snart försvinner.
   Önskar dig också en fin dag. Trots snön.
   Kram!

 12. Ja du Ditte, de flesta hade nog avbeställt tiden p g a vädret…men du är av en särskild sort har jag förstått som läsare av bloggen.
  35 agraffer, vilken lättnad att såret läkt fint, finns väl alltid en oro där.
  Att du blir matt i lacken förvånar mig inte. Hoppas på barmark snarast för en tapper indian! 😉😊

  1. Såg ju först på morgonen att det var snö. Men hade inte bussen kommit så hade jag fått avbeställa. Knepigt med bilar att få tag på var det också denna morgon.
   Vad gäller agraffer var det något färre, 27, tror jag att jag skrev och de räknade jag in.
   Visst hoppas och önskar vi barmark. Absolut enklare då att ta mig runt och träna att gå bra igen. (Utan att halta)
   Tack för omtanken.

 13. Alltid skönt att få det svart på vitt. Viktigt att ha både delmål och slutmål. Hoppas kommande kontrollröntgen och avstämningen längre fram följer samma mönster. Du verkar vara både en otålig och duktig patient. Därför tror jag du är tillbaks på banan några veckor tidigare. Sedan var det trist att det skulle behöva vara vinter i slutet av mars.
  Kämpa på kram från ett vintrigt Visby
  Ps. Jag börjar också bli otålig av mängder av anledningar

  1. Visst är det bra med både delmål och slutmål. Och just nu blev jag glad över att få veta att såret såg bra ut och att det inte var någon infektion. Såret har känts bra, dock ont inuti musklerna men det är ju ett stort ingrepp i sig.
   Visst var det trist och helt onödigt med snö nu i slutet av mars men jag tar mig fram försiktigt.
   Träningen ger mig mycket både det fysiska och även energi. Och visst finns otåligheten.
   Hmmm, hos dig också. Hoppas du kan påverka något så otåligheten minskar.
   Kram och många tankar

 14. Fint såret läkt bra.
  Förstår det var knepigt ta dig till vårdcentralen, “störande” knepigt!
  Ta det försiktigt där ute.
  Jag var inne i en månad vid benbrottet p.g.a. snö och halka.

  1. Jag blev så glad när jag såg att såret verkade läka bra och fint att bli av med stygnen vad det också.
   Just igår var det knepigt med biltrafiken så bussarna var nog de som bäst tog sig fram. Och sandat var det de 50 metrarna till busshållplatsen. Försiktig är jag och vet vad jag ta mig an och vad jag avstår.
   Jag minns så väl att du var inne länge men vi har inte haft så mycket snö och is nu. De äeebra på att skotta och sanda här.
   Ha det gott i värmen och solen.

 15. Grattis säger jag en dag senare, har inte hunnit med som jag brukar göra. Sånt är livet när man är pensionär tycks det som. Full fart!
  Vilken osis att vädret såg ut som det såg ut och antagligen ser ut idag också. Fick just veta av en kusin i Sverige att de inte fick ut snöslungan utan hjälp av grannens snöslunga. 😉
  Men du fixade det och det är ju det bästa! Måste ha känts lite stressigt innan du var på plats men det gick!
  Skönt att allt löper på som det ska löpa på, i rätt riktning, det bästa av allt.
  Du har nog själv en stor förtjänst i att det går så pass bra som det gör med din träning redan innan operationen! God tur Ditte!
  Ge kram till Bosse och en kram till dig också!

  1. Tackar! Ja, instämmer i att pensionärslivet är “travelt” som en säger på norska. Alltså full fart. Tänk hur vi hann förr när vi inte var pensionärer.
   Visst kändes det trist och väldigt onödigt med snö nu i slutet av mars men vädret kan en ju inte direkt påverka-
   Bussar och t-bana var nog det som fungerade bäst i går i Stockholm. Värre för bilar och det var också svår att få taxi. Men med tanke på att jag skulle 750 m och har en busshållplats 50 m från porten kändes det bra. Är ju också bökigt för mig med höften att ta mig i och ur en taxi.
   Fint att se såret i samband med att de tog stygnen . Långt är det men inga infektioner.
   Tack för “goa kramar” Och de kommer i retur.
   (PS. Vill bara berätta att Birka nu är köpt av Gotlandsbolaget och från sommaren 2024 ska trafikera Stockholm- Mariehamn- Visby. Fartyget lär gå både som reguljär tur och kryssning. Namnet blir Birka Stockholm)

 16. Så skönt att allt ser bra ut, inte konstigt alls att du var trött efter stygnborttagningen, det blir en rätt stor anspänning för kroppen och knoppen, man kanske inte tror det men det är helt naturligt.
  Så skönt då att vila huvudet på kudden ett par timmar. Allt går enligt plan och det är bara att gratulera, snart dansar du in sommaren! Kram

  1. Jag blev också glad över att allt såg bra ut. Och det var fint att se såret när agrafferna var borta.
   En anspänning var det så sömnen behövde jag säkert .
   Ja, det var ett stort ingrepp så att läkningen på olika sätt tar tid vet jag ju.
   Vad gäller dans i sommar kan det absolut vara ett mål det också.
   PS Har vänner som i morgon åker till Falun för att vara med på ett större musikevenemang med artister just från Dalarna.
   Kram

 17. Så skönt att allt gick bra igår. Och tänkte med att bil är inte så enkelt alternativ med att vrida sig in i sätet, då kan buss vara bättre och du hade kort väg till den men ett sanslöst väder var det men nämner inte det mer, fast nu i em har det varit riktigt stark sol, underbart.

  Och så skönt att läkningen fungerar fint. Är ju infektioner som kan ställa till det men så bra att det var friskt och fint allt. Och trötthet sen, man säger att allt påverkar även om att ta bort stygn inte är något man tänker på så men huden med celler har lager på lager som “talar” på sitt sätt till kroppen och det här var en medicinsk åtgärd med så bra du vilade sen när kroppen sa till.

  Skönt att det går framåt så bra, där betyder mycket din goda träning innan och nu. Att vara i form innan säger ortopederna att de ser och vet gör stor skillnad men sen är de ju alltid lite försiktiga att uttrycka sig för patienter är olika så de måste vara diplomatiska. Men man har en oerhörd nytta av att ha egen kunskap.

  Önskar er en fin kväll.

  1. Jag var både glad och lättad att besöket igår blev bra när stygnen/agrafferna skulle bort. Och såg ju också att såret såg fint ut. INgen infektion var synlig och det är ju det en kan fundera på- Men visst är det lång läktid kvar. TRött var när jag kom hem och jag och somnade ovaggad och sov i ett par timmar.
   Nej, förra gången jag åkte bil var det knepigt att ta mig i och ur. Och om en ibland får dela bil så blir det ju ganska trängt. Tycker att bussen varit bra och med sänkbara steg in och ut har det gått lått att komma på och av.
   Läkningen går framåt och jag tränar som jag ska. Nog så viktigt. Likaså att jag var i hyfsad form innan ingreppet.
   Och alla patienter är ju olika så. Jag har läst på en del och tagit till mig den kunskap jag kunnat. Ena dottern är fysioterapeut och hon bidrar med glada hejarop.
   Tack för din omtanke. Värmer gott.
   Hoppas du haft en bra dag och visst önskar vi oss nu vår och snöfritt-

  1. Jag är både glad och tacksam för att det blir bättre och bättre dag för dag. Nästan i alla fall. Men det är långt kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *