Stockholm

Till Gamla Stan- Hit återkommer jag ofta och gärna.

Hit, till Gamla Stan i Stockholm, återkommer jag både ofta och gärna. Så även i dag på bloggen med en tur jag gjorde i måndags. Och i Gamla Stan hade jag hotellbokningssidan Hotels.com  som sällskap och samarbetspartner.  Väldigt trevligt! Men upplägg och tankar i inlägget är som vanligt helt mina egna. (Och även i övrigt det  jag länkat till i inlägget. Precis som det brukar vara)

“Pandemiåret” 2020 har övergått i ett nytt år. Här i Sverige har vi under 2020 haft och har även nu under 2021 haft fortsatta begränsningar. Men jämfört med många andra länder har det i Sverige varit rekommendationer i olika sammanhang men inga “måsten”. Vad  gäller resandet  så har det också för de allra flesta varit mycket begränsat. Och kanske kommer det att vara så ett bra tag till. Så att satsa på “hemester”, semester nära hemmet eller att se mer av Sverige verkar helt klart ligga i tiden.  För egen del, har jag varit här hemma i Stockholmstrakten under året och som många andra verkligen saknat att resa. Men jag har, än mer än tidigare, vilket inte vill säga lite, rört mig runt i vår vackra huvudstad och dess närområden. Både ensam och i sällskap med vänner men alltid med avstånd och försiktighet.

Stockholm. Södermalm. Monteliusvägen. Fin utsikt ner till Gamla Stan. Utsikt från Södermalm och Monteliusvägen ner till Gamla Stan och den västra delen.  I mitten Tyska kyrkan, S:ta Gertruds mäktiga torn, hela 96 meter högt och idag högsta punkten i Gamla stan. Till vänster i bild skymtar Storkyrkan men sitt torn på 66 meter.

Till Gamla Stan

har det under året blivit många rundor. Och så sorgligt att det ofta har varit så öde här. I april förra året kändes det som att besöka en spökstad när jag var här. Stundtals var det under sommaren några fler besökare och även en del turister var här. Ett visst uppsving var det också i december men absolut ingen trängsel- Tyvärr har många handlare, café och restaurangägare  fått stänga. Har man inga kunder är det svårt att överleva.

Jag skulle önska att fler besökte Gamla Stan för det är trots allt “Stockholms hjärta” och det var här Stockholm grundades på 1200-talet. Och länge var det just Gamla stan som var själva “staden”

Sven Vintappares gränd leder upp till Västerlånggatan. Namnet på gränden kommer av att en man,Sven Staffansson, var “vintappare” och bodde här i slutet av 1500-talet.( En vintappare var förr en beteckning för krögare eller värdshusvärd på ett ställe som mest serverade vin och inte öl)

Vi startar i Sven Vintappares gränd

korsar Västerlånggatan och går upp till Stortorget. Härifrån tar vi Köpmangatan och gör ett par avstickare till Brända tomten och in i Staffan Sasses gränd. Vidare till Köpmantorget och ner till Österlånggatan.  En av mina favoritgator. Härifrån kan man göra avstickare i någon av alla de gränder som leder ner mot Skeppsbron. Vill man slå sig ner och vila fötterna eller bara ta in atmosfären finns flera mindre restauranger och caféer i området runt Österlånggatan.

Från Sven Vintappares gränd gjorde vi en kort avstickare till charmiga Kåkbrinken. Så fint med alla blommor från blomsterbutiken som lyser upp. 

Stockholm. Till Gamla Stan och Västerlånggatan, "shoppingggatan" - turiststråket kom förr många turister. Till Gamla Stan och Västerlånggatan kom det förr alltid många turister.Och inte minst från alla kryssningsfartyg och Finlandsbåtar. Bilden är tagen nu i måndags och här är avstånd och gott om plats.

Jag är på väg till Stortorget men tar en sväng på Prästgatan. Så öde. Men vi har sällskap av all historia som finns i husen och i gatstenarna. 

Stortorget

Väldigt mycket finns berättat om Gamla Stan och hemsidan “Stockholm Gamla Stan” innehåller mycket av det mesta vad gäller allt från evenemang, restauranger, guidningar, museum och mycket mer.

Till Gamla Stan och Stortorget, detta som var navet i det gamla Sttockholm, hat alltid många besökare kommit. Innan pandemin satte in. Idag väldigt tomt. Stortorget. Detta var navet, centralpunkten, och det var härifrån Stockholm växte fram. Jag satte mig en stund på en av bänkarna och förflyttade mig tankemässigt tillbaka till 1500-talet och till Stockholms blodbad som då ägde rum just hä-r

Här runt Stortorget, finns många olika restauranger och caféer med både ute och inomhusserveringar men dessa gapar nu i pandemitider tomma-  Flera av restaurangerna har inomhus fantastiska källarvalv  där man också är välkommen att slå sig ner. Gott om plats är det också och tydliga anvisningar finns om var man kan sitta och vilka regler som.

Stortorgsbrunnen finns  mitten av torget. Och här har det sedan medeltiden funnits  en brunn men men den nuvarande kom till på 1700-talet. Till höger i bild skymtar Börshuset där Svenska Akademien sedan 1914 har sina lokaler. I bottenvåningen ligger också sedan 2001 Nobelmuseet.  Det röda huset till vänster, det Schantzka huset, har sin speciella historia .(Mer om den i länken) I huset finns 82 vita stenar inmurade i fasade för att påminna om de människoliv som slocknade vid Stockholms blodbad 1520.

Staffan Sasses gränd

Förra veckan när jag var i Gamla Stan hade jag blicken riktad mot portaler. Och dessa portaler utanför husen är utformade på många olika sätt och berättar ofta något om huset och de som bodde här. Jag gick då in i  den lilla Staffan Sasses gränd (man når den från Köpmangatan 2) och hittade Rosenportalen som anses vara den äldsta i Gamla stan. I boken jag nyligen köpte “Portalerna i Gamla Stan” hade jag läst att just sidostyckenas stolpar är väldigt speciella med alla detaljer. Portalen tror man är från 1500-talet men vittringen har påverkat  den en hel del och många detaljer har försvunnit eller förlorat sin ursprungliga form.

Rosenportalen från 1500-talet.

Brända tomten

Kanske dags för en kaffepaus?  Här på café “Under Kastanjen på  det lilla torget “Brända Tomten”  sätts bord ut under den varma årstiden och detta är verkligen en oas i Stockholm. En populär sådan. Nu finns bord utsatta under markisen men man kan också sitta inomhus. Gott om plats och “coronasäkrat”.

Även detta torg, precis som mycket annat i Gamla Stan har sin historia. Huset som låg här vid Brända tomten förstördes i en brand i början av 1700 -talet och ingen ny byggnad uppfördes. Planerna blev då att här skapa en vändplan för brandförsvarets häst och vagn. På en ritning markerades tomten med ” Ekmans afbrända tomt”. Nu växer en stor kastanj på torget Om sommarkvällarna  arrangeras här berättaraftnar blir detta ett “Berättarnas torg”. Vid “Brända tomten” finns fler hus att titta närmare på och många är från 1600-talet. Många hus i Gamla Stan har fasader som är gula. Och det kom sig av att överståthållaren (landshövdingen) i Stockholm år 1699 bestämde det. Han ville att alla nya fasader skulle ha en enhetlig färg. Så fick det bli.

Både till Gamla stan och till Brända tomten återkommer jag gärna både på egen hand och tillsammans med vänner. Både till Gamla Stan och hit till kvarteren runt “Brända tomten” tar jag ofta med vänner och bekanta.  Här känns det kommersiella långt borta.  

Österlånggatan

är en gata där jag ofta både börjar och slutar mina vandringar när jag är i Gamla Stan. En favoritgata. Här finns hantverksbutikerna, andra små butiker, vackra hus och portaler. Och mycket historia. Har ni vägarna förbi eller besöker Gamla Stan så besök gärna  Castor Konsthantverk på Österlånggatan 27.

Castor konsthantverk med egentillverkade smycken, skinnvaror, kläder, ullvaror, glas och keramik

Eva Melin – smycken i silver, järn och titan. Fårskinnsprodukter tillverkas av Chris Melande, Ute Askman (överst till höger) arbetar i skinn och textil.  Aira Lee gör kläder i ull och Patricio Conteras tillverkar smycken i silver, titan och läder.

 

Österlånggatan söderut med många små butiker, caféer och restauranger

Vila fötterna

Jag får ganska ofta  frågor om förslag på olika ställen att pausa på i Gamla Stan. Och det finns ju många olika alternativ. Är jag på Stortorget stannar jag gärna till på Kaffekoppen eller Grillska huset/Stockholms stadsmission. Rekommenderar nu när det blir varmare deras takterrass. Men runt Stortorget finns flera bra alternativ. Och man är ju mitt i. Men där som på andra platser i “dessa tider” kan öppettiderna variera.

Vid och i närheten av Österlånggatan och söderut mot Järntorget så är detta några “pausförslag”. (Alltid bra att titta på hemsidorna om öppettider. )

Överst till vänster franska Bistro Pastis med adress Baggensgatan 12, alldeles vid Köpmantorget.  En mycket liten bistro men man kan sitta utomhus.

Stockholms Gästabud/Bar&Bistro på Österlånggatan 7. Reducerade öppettider men har varit väldigt bra för middag.

Gamla anrika “Den Gyldene Freden” har bytt ägare och även prisläge. Neråt. Adress Österlånggatan 51.

Sundbergs konditori vid Järntorget lär vara Stockholms äldsta konditori men anor från  1776. Här pausade häromdagen måndags och det var gott om plats inomhus. Men vill man sitta ute finns där också bord och stolar. Här är ofta fullsatt när det blir varmare.

 

42 svar på ”Till Gamla Stan- Hit återkommer jag ofta och gärna.”

 1. Det måste vara otroligt jobbigt för butiksägare där i Gamla Stan då det inte kommer några kunder,
  Jag skulle gärna vandra där, som jag har gjort väldigt mycket förr, om det inte vore så att jag måste åka kommunalt in till stan först. Att trängas på den Blåa Linjen känner jag inte för och det skulle vara lite dumt, så jag får vänta.
  På Västerlånggatan brukar det ju vara massor med folk annars. Man brukar få trängas.
  Brända tomten, ett mycket populärt ställe förr, vet jag, men nu, har ingen aning.
  Härligt att få följa med på en tur i Gamla Stan, jag älskar att gå där, finns så mycket att se.
  Tack!
  Ha det bra och var rädd om dig.
  Varma kramar!

  1. Butiksägarna har det riktigt svårt och jag har pratat med många av dem. Och i Gamla stan är det väldigt gott om plats så jag begriper inte varför folk ska till gallerior när man kan strosa här bland småbutiker och historia. Jag tar mig hit på 30 minuter men att ge sig iväg från dig och in till stan skulle jag nog inte göra. Jag tror du får en fin upplevelse genom att följa med mig. Och du känner ju igen dig. Västerlånggatan är idag rymlig . Du ser ju på mina bilder. Oftast passerar jag bara där och rör mig in i mindre gränder och ner mot Österlånggatan. Brända tomten är fortfarande populärt men när jag nu varit där har man suttit inomhus. Gott om plats där också. Men blir det varmare kommer det säkert fler gäster.
   Tack för omtanken och jag är väldigt försiktig. Lika roligt som vanligt att du var med.
   Stor kram

 2. Tack Ditte för en fin och innehållsrik promenad i Gamla Stan. När du nämner Brända Tomten, tänker jag på den gamla fina restaurangen med det namnet vid Stureplan. Det är många år sedan den försvann.
  Önskar di fortsatta fina promenader i Vårsolen.

  1. Tack! Nu har jag ju strosat i Gamla stan väldigt mycket och med promenadavstånd dit på 30 minuter så är det lätt hänt. Här finns så mycket att se och uppleva och jag är ganska bra på att hitta guldkornen.
   Restaurang Brända Tomten minns jag också väldigt väl. Var där många gånger under årens lopp.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar på alla sätt.

   1. Jag kommer ihåg Brända Tomten från sena 40-talet,
    då jag jobbade i Stockholm. Inte ofta man hade råd att äta där, tyvärr. 🙂

    Betr. Gamla Stan – hur kommer leveransbilar fram på de trånga gränderna?
    Affärerna måste ju få sina varor.

    1. Det fanns en restaurang förr på Stureplan som hette “Brända tomten” kanske är det den du menar. Trevlig var den. Vad gäller Gamla Stan finns mindre bilar som kommer med varorna. Men i de allra minsta gränderna finns det små lastbilar som tar sig fram och annars med hjälp av kärror. Man har lyckats hitta sätt. Bra så!

 3. Ännu en fin rundvandring i Stockholm – Stockholms stad borde prisa dig för hur vackert du visar upp staden 🙂
  Förstår att det är tufft för många handlare i Gamla stan nu när turismen är minimal men dina rundturer får i alla fall mig att vilja göra ett besök i storstaden!

  Ha det gott!

  1. Jag rör mig mycket runt i Stockholm med omnejd dagligen och når Gamla Stan på en 30 minuters promenad. Jag har alltid tycket om Gamla Stan och efter det här året när jag varit där så mycket så gör jag det än mer-
   Jag tror och tycker att jag är objektiv i det jag skriver och det jag visar är ju det jag sett. Tror nog du skulle tycka det vore trevligt med ett besök i huvudstaden. Men en vardag är nog kanske lugnare än helgerna. Välkommen!
   Roligt om jag kunnat inspirera lite.
   Ha det fint du också.

   1. Älskar gamla stan som ju är mer än Västerlånggatan😊 och så trevligt med all historia du berättar. Måste vara otroligt tufft för affärer och restauranger i området och det ser sorgligt öde ut🙄

    1. Tack, för fina ord! Gamla stan har så mycket annat och jag rör mig ytterst lite just där.Är förtjust i de östra delarna och dit önskar jag att fler skulle ta sig. Ja, nu önskar jag över lag att fler skulle komma för trängsel är det verkligen inte någonstans. Öde är det fortfarande.Tyvärr.

 4. Intressant inlägg; fina länkar som du brukar ha och kul ha sällskap på turen. Härliga bilder som gör Gamla Stan till sin fördel , som den ju är! Och du guiden!
  Bravo 🙂
  Stor kram!

  1. Tack! Roligt att du också var med oss. Gamla Stan är fint och här finns alltid något nytt att se och uppleva och det i det gamla.
   Och att visa Gamla stan gör jag gärna. Visserligen är det nu länge sedan jag var auktoriserad guide här men en del kunskaper finns kvar. (Har aldrig brytt mig om en ny auktorisation)
   Stor kram

  1. Visst känns det speciellt när allt är så öde.Och ovant. Dessutom väldigt trist. Jag mötte inte heller många nu men kansk ekan det komma fler besökare när det nu blir lite varmare. Hoppas innerligt. Svårt för butiker och restaurangägare att ens överleva. Och många gör det ju inte heller-

 5. Fina färgglada hus på stortorget =), pampiga och med karaktär till skillnad från dagens nybyggnationer som oftast är tråkiga betongklumpar. Det är synd om många som bedriver verksamhet, det är verkligen stentufft att vara egen i pandemitider. Ha det gott!

  1. Alla hus här på och runt Stortorget har sin historia att berätta och jag slår mig ofta ner på en bänk och kan hamna på 1500-talet- Slum och misär var det då och väldans smutsigt. Något som höll i sig en bra bit in på 1800-talet-
   Har pratat med många företagare och de har det extremt tufft och statens pengar som skulle hjälpa till verkar ja fastnat på vägen- Många har fått slå igen- Sorgligt.
   Ha det fint du också-
   Trevlig kväll.

 6. Inget besök i Stockholm utan ett besök i Gamla stan för det hör verkligen till. Det är en fantastiskt charmig stadsdel och jag hoppas verkligen på bättre tider så att alla små butiker och caféer får vara kvar.

  Kram och god kväll!

  1. Nej,så är det ju. Och kanske kan ni få till ett besök i huvudstaden och Gamla Stan i sommar. Jag hoppas och önskar att besökare kommer så att inte fler behöver att slå igen. Men det är knepiga tider. Har pratat med både handlare och de som har restauranger och caféer.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 7. Stort GRATTIS till samarbetet med hotels.com! Inlägget var inte bara intressant läsning utan dina bilder var en fröjd för ögat. Det konstiga är ju att man ser mer av Gamla Stan nu när den är folktom än innan då fotgängarna skymde de nedre delarna av husen. Men den insikten hjälper ju inte de stackars affärsidkarna. Castor – där jobbar ju Anni som tillverkar saker i glas och keramik. Hon skrev ett inlägg om Castor och hantverkarna för några dagar sedan. Här är hennes blogglänk: https://vardagsnjutning.blogspot.com/

  1. Tack! Har förstått att även hotels.com var nöjda. Roligt! Och egentligen var ju inte inlägget annorlunda mot de som jag brukar skriva. Bara att jag nu märkte ut att just detta var ett samarbete. Och jag fick ju helt bestämma själv vad jag ville berätta om. Vad gäller Castor har jag med länken till hennes blogg om butiken i mitt blogginlägg idag. Var inne i butiken i måndags, tog bilder och pratade då med Aira som jobbade. Har även haft bloggkontakt med Anni. Kul! Och jag har tidigare varit i butiken och handlat örhängen. Men hade glömt det…

 8. En restaurang du kanske inte prövat: Under eken, på Brända tomten. Riktigt bra, jag har lunchat där flera ggr.

  1. Kanske menar du “Under Kastanjen” som ligger på Brända Tomten. Där har jag varit många gånger både kvällstid under sommaren och suttit ute under kastanjen. Bl.a har det varit berättarkvällar här. Och i övrigt ätit lunch där och fikat. Hade med “Kastanjen” i dagens blogginlägg. Men “Under Eken” har jag inte sett till.

 9. Va kul att du fått med Castor i Gamla stan! Bloggaren Anni Sivertsson ( bloggen: Med ögon känsliga för blått )står i butiken ibland och hon gör grejer i glas och keramik, favoritfärgen är blått.
  Underbar info och bilder från Gamla stan, tusen tack!
  Kram och må så gott!

  1. Tack! Har varit här en hel del nu på sistone. Tar ju bara 30 minuter för mig att promenera dit. Jadå, nu kom Castor med. Och jag hade varit i butiken men då inte tänkt på vad den hette. Har örhängen härifrån. Tittade in på Annis blogg och länkade till det inlägg där hon berättade om Castor. Nu har jag senaste tiden varit mycket i Gamla Stan och var på Castor i måndags.
   Kram! Ha det bra du också.

 10. Som alltid så intressant att få följa med dig genom Gamla Stan! Så fina bilder!
  Tack Ditte för att du delar med dig av din stora kunskap till oss!
  Kram

  1. Tack! Jag är så glad att vi är flera som går. Och det blev en riktigt munter skara som traskade iväg.
   Kram och många tankar.

 11. Jag förstår verkligen att du inte tröttnar på Gamla Stan utan återvänder dit ofta. Det är ju så himla fint där! Tack för ännu en rundvandring 🙂

  Ha det gott!

  1. Här finns hur mycket som helst och jag är snabbt där. Det tar mig ca.30 minuter att gå dit och trots att jag under alla år jag bott i Stockholm hittar jag mycket nytt bland det gamla. Kul att du hängde med.
   Våffeldagen idag så våfflor blir det på balkongen i em. Men en tröja får nog vara med.
   Trevlig torsdag önskas från ett vackert och vårlikt Stockholm.

 12. När jag ser bilden av torget kommer jag att tänka på sist jag var i Stockholm. Då var jag på en guidad tur i Gamla stan och guiden samlade oss på just torget för att berätta lite historia. Så många mysiga butiker det finns. Jag skulle kunna tänka mig att besöka många av dem. Förhoppningsvis blir det lite lättare att röra sig fritt någon gång igen. Kram

  1. Vad roligt att du kände igen dig. Kommer du tillbaka så ska jag gärna ta dig med runt. Visserligen har jag ingen auktorisation längre som guide i gamla stan men jag får ta med ett mindre sällskap runt utan att någon klagar.
   Nu har det varit ganska öde i Gamla Stan i drygt ett år men hoppas det kommer fler besökare nu under våren och sommaren.
   Kram

 13. Jag tycker en del av stan påminner om Köpenhamn härliga färger på husen och gränderna jag bara älskar sådant. Kanske får det bli ett besök i sommar 🙂 kram å fin dag <3

  1. Lite sådan känsla är det i Gamla Stan. Köpenhamn är en stad jag är väldigt förtjust men är ju inte där så ofta – Är en bit att åka. Men kanske kan det bli en tur när panedmin lugnar sig och vi är vaccinerade Än så länge håller vi oss i hemmatrakterna.
   Stockholm är väl värd ett besök.
   Kram och trevlig torsdag.

 14. Gamla Stan tog mig med storm vid första besöket och kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta, som en av de finaste ställena i Sverige. Tack för det gedigna blogginlägget.
  Kram

  1. Tack Bosse för fina ord. Du bor ju nu själv i en gammal stad och omges av väldigt mycket gammalt och mycket historia. Jag har ju längre till Visby men bara 30 minuters promenad till Gamla Stan så nu har det blivit en del störtdykningar där-
   Roligt att du har fina minnen med dig från Stockholms Gamla Stad och att den finns på en särskild plats i ditt hjärta.
   Kram

 15. Tack för en fin promenad så härligt och vilka fina bilder du bjuder på. Ja det är synd om många efter det här året och det ser ju ut att hålla i sig. Det är ju tyvärr den unga generationen som är förlorare på den här skiten. Kram.

  1. Tack! Och jättetrevligt att du var med. Och några vinnare i detta pandemisammanhang finns inte.Men vi har ju ändå här i Sverige i stort haft det bra vad gäller rörelsefrihet. På gott och en hel del ont. Sorgligt att så många yngre här struntar i rekommendationerna. Och det är ju just rekommendationer. Man måste ingenting. Och visst är det hemskt med alla som avliditför att man var så långsam med att fatta beslut.Hoppas nu på vaccinationerna och att man kan få ner antalet smittade och sjuka.
   Kram

 16. Ödsligt. Men tack för en fin rundvandring i Gamla stan! 😀 Kul att känna igen några bilder och kunna säga att “där har jag varit”.
  Någon gång kanske jag kommer till Gamla stan igen, vem vet.
  Trevlig torsdag!
  Stor kram!

  1. Visst är det ödsligt. Och så har det varit i Gamla Stan i snart ett år. Jag är ju här ofta och har följt läget. Så trist för här finns plats för många utan att det ens blir trångt. Finns ju många gränder att besöka.
   Jag tar mig ju dit på 30 minuter och jag gillar verkligen att gå där. Flera fina möten med människor som bor där och butiksinnehavare har det blivit. Tillför mycket.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Strålande sol här så det blir gräddning av våfflor på balkongen senare idag.
   kram

 17. Hej, har du kikat in på hantverksbutiken Castor på Österlånggatan 27?? Där huserar bland andra hantverkare min gamla bloggvän Anni. Hennes blogg heter vardagsnjutning.blogspot.com , titta gärna in både i hennes butik och hennes blogg, jättefina grejer!
  Kram

  1. Jadå! Jag tittade in här i måndags och hade dem med i inlägget här med bilder och allt. Jag har även varit här vid andra tillfällen och även köpt ett par örhängen här för ett tag sedan.
   Jag länkade i mitt blogginlägg i går “Till Gamla stan….” till Annis blogg och ett inlägg hon nyligen gjorde som handlade om butiken.
   Kram

 18. Jag kan inte låta bli att skratta åt min hängivna bloggvänner som så tydligt påpekar för dig att jag finns på Castor 😀 😀 Det gör ju att man undrar hur bra de egentligen läser hos dig, eller hur? Jag såg länken och tackar så hjärtligt för den! Gamla stan är underbar alla tider på året och nu kan man verkligen se detaljer när turisterna är borta.

  1. Jag log också lite. Jag hade ju dels bilder från butiken med i inlägget och en länk, plus lite annat. Jag har ju varit här förr och även handlat och jag kommer gärna tillbaka. Hoppas nu att jag kan locka än fler besökare både till er butik och Gamla Stan.Jag strosar ju ofta här men tycker nog det är väl dödligt nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *