Foto

Blinka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Blinka är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som vi skall tolka.)

Hemma i Stockholm på Södermalm. Och tittar man ut här genom fönstren eller från balkongen så blinkar det från många håll. (Dock svårt att få med alla på en stillbild)

Blinka

“lilla stjärna där”. Men jag har inga stjärnor på bild som blinkar.  Lyckades inte få till, få fram, en enda bild med något som var i ett blinkande skede. Och  blinka kan det ju göra även på andra sätt. Om inte annat får man ta till fantasin. Jag kom att tänka ögon som blinkar och “att man kan göra något utan att blinka” – alltså utan att tveka. Även en hel del annat, som olika ljussken och lampor kan blinka. Vad gäller bilderna är de två första tagna i helgen och övriga är upplockade från arkivet.

Stockholm. Södermalm. Att blinka gjorde både bilar och trafukljus. I söndags kväll såg jag det blinka på olika sätt. 

Vid inloppet till Marstrand på Västkusten finns Marstrands hamnfyr som ligger på gränsen mellan Skagerak och Kattegatt. En ledfyr/hamnfyr som tidigare var bemannad. En ledfyr leder den som navigerar ett fartyg i inlopp, farleder och hamnar. Fyren lyser med olika sken vitt, grönt och rött. Vit sken innebär att det är klart i farleden och att när man passerar ska man ha rött sken på sin vänstra sida och grönt på den högra. Den här fyren var bemannad mellan 1868 fram till 1914

Marstrand. Svenska Västkusten. En mulen dag och jag tyckte mig se fyren blinka. En mulen dag på Marstrand. Och visst tyckte jag mig se fyren blinka rött.

Ett annat år på Marstrand och samma fyr. Denna dag med sol och  svårt att se om fyren blinkar.

I Ålands hav, längst ut i farleden som leder in mot Mariehamn ligger fyren Marhällan. Även skäret den ligger på heter så. Fyren kom till 1934 och det efter att många skeppsbrott skett just här i vattnen. Detta är också en ledfyr precis som den i vid Marstrand. Just när vi passerade såg vi inga blinkningar eftersom solen bländade oss.

 

Annat som kan blinka.

Förra julen reste vi  med fartyget Birka Stockholm på en kryssning upp till Kemi i norra Finland. Nu var det inte alls så att själva resmålet var det väsentliga. Nej, inte alls, utan vi ville helt enkelt inte vara hemma. Julen är liksom inte min favorit. Så det blev en julkryssning med fartyget Birka Stockholm. Ett fartyg som nu inte längre är i drift. Pandemin och det minskande resandet har även drabbat henne.

Fartyget Birka Stockholm. Kommandobryggan. Här kan man tala om att blinka. Besök uppe på kommandobryggan på Birka Stockholm. Och här kan man tala om att blinka. Mängder av olika navigeringsinstrument  avlöste varandra med sina blinkningar och en del blinkade samtidigt.

Kemi i norra Finland. Här blinkade det så långt ögat kunde se. Nu var ju det inte så långt i sig….Men lampor som blinkade var det gott om.

Träning i självförsvar tillsammans med min pappa. En bild som är 52 år gammal.

Stor koncentration och med fullt fokus på det jag skulle göra.  

Självförsvar. Utan att blinka lyckades jag. Och utan att blinka lyckades jag.

 

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

 

30 svar på ”Blinka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Här fick jag vara fokuserad . Ja, “Blinka lilla stjärna” tänkte jag också på men hade inga blinkande stjärnor så det fick bli andra blinkningar. Och utan att blinka lyfte jag pappa. Mycket teknik där och en del styrka.

 1. Vilken härlig tolkning med lika härliga bilder! Där var det inget fel på koncentrationen inte men det behövs nog. Så vackra bilder på fyrarna. Visst är det något speciellt med havet!

  Kram och god tisdag!

  1. Det är ju knepigt att få till blinkningar i bilder som inte rör sig. Men man får tänka sig en del blinkningar. Men utan att blinka, vad jag kan minnas, lyfte jag pappa. Och mycket teknik och en del träning låg bakom. Koncentrerad var jag absolut.
   Fyrar tycker jag om och hav likaså.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 2. Fantastisk härlig läsning och intressanta fakta kring vad just Blinka kan betyda. Och så kul att se dom sista bilderna på dig och din pappa! 🙂

  1. Tack! Jag hade inget på bild där man kunde se några blinkningar. Men man får använda lite fantasi.
   Jag minns så väl när pappa och jag i tränade självförsvar och han tyckte det var viktigt att jag skulle kunna det. Och utan att blinka fick jag testa och det gick ju vägen.

  1. Tackar! Jag tror pappa tyckte det var bra att jag hade lärt mig tekniken här när det kom till viss del av självförsvar.Och det var den jag fick testa. Men tror inte direkt han gjorde motstånd. Men ett muskelknippe var han absolut.

  1. Bilderna här på slutet är dryga 50 år och jag är nog tyvärr inte lika stark idag vid 72 års ålder. Men en del av tekniken har jag kvar. Och utan att blinka lyfte jag pappa.

 3. Älskar de sista två bilderna! Full fart och action! Å en Ditte med långt hår också:-)

  Har alltid undrat hur flyg- och båtkaptener kan hålla isär alla blinkande lampor och displayer. Ordnat kaos skulle jag vilja säga, men jag skulle aldrig välja ett jobb i ett cockpit oavsett om det är i luften eller på vattnet.
  Ett strålande bidrag till temat, som vanligt:-)

  1. Tack! Lite knepigt var det ju att få till ett blinkande sken på en stillbild. Men man får ju ha lite fantasi.
   Tänk, det är 52 år sedan de två sista bilderna togs. Och jag mins tillfället så väl. Visserligen hade jag ju tränat närstrid med min pappa en del men detta skulle spelas in på film och stillbilderna kom sedan att vara med i en bok. Och utan att blinka, “nästa” kunde jag ta pappa på ryggen. Han i sig var ett rejält muskelknippe.
   Många lampor år det på bryggan i ett fartyg och likaså i cockpit i ett plan. Inget direkt jobb för mig heller. Men som med alla jobb går det mesta att lära sig. Mer eller mindre bra…

 4. En så härlig bild på dej och din far. För 52 år sedan var jag 15 och fortfarande rädd för min pappa. Här många gånger funderat på hur min dåliga kontakt med /rädsla för min får har påverkat mig i livet.
  Tror dock inte att det var ovanligt att det var så.
  Här ser vi vindkraftverken blinka med vitt eller rött ljus. Stjärnorna har också tyckte blinka under de kalla nätterna som varit.
  Ha det fint!

  1. Tack! Ja, det var fina tider. Minns så väl när vi tränade detta till en film som skulle spelas in. Och jag tränade ganska mycket självförsvar med min pappa. Jag var nog “allt” för både min pappa och mamma och så ända tills de avled. Och de betydde mycket öfr mig och gör det fortfarande trots att de varit avlidna sedan 2002, min mamma och 2005, min pappa. Trist att du inte fick en bra kontakt med din pappa men som du skriver var det nog vanligt att det var så. Man visst inte bättre. Jag har inga syskon och har alltid varit med . Minns när jag var i Stockholm på Berns med mina föräldrar som 10-11 – åring och såg Marlene Dietrich. Minns det än.
   Har sett stjärnorna blinka men hade ingen bra bild där de syntes tydligt och vindkraftverka har vi inga.
   Hoppas du haft en fin mormorstisdag.
   Önskar dig en fortsatt bra vecka.

 5. Underbara foton med dig o pappa. Du såg målmedveten ut må jag säga. Temat tappade jag lite där pga de härliga minnesbilderna
  Kram

  1. Jag tänkte genast på dig och Blinka när jag såg temaordet. Så ni var med.
   Tänk att dte är 52 år sedan bilderna på pappa och mig togs. Och utan att blinka kunde jag lyfta honom. Mycket teknik var det. Tränade på den tiden en del självförsvar med honom och med tanke på att han var specialist inom området så var han en bra lärare. Även för sin envisa dotter.
   Kram

 6. Tuff brud på de två sista bilderna. Gillar verkligen att du kunde träna självförsvar med far din, alldeles utmärkt!

  1. Bilden är tagen för 52 år sedan så idag är inte styrkan i kroppen densamma. Men jag tränade en hel del med min pappa både självförsvar och annat. Jag gick på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm när bilderna togs och de togs för en tidning och bok. Även en kort instruktionsfilm gjordes . Och en del kunskaper sitter kvar. Man lär för livet.

  1. Tack! Och bilderna på pappa och mig, tagna för 52 år sedan, är fina minnen.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 7. Snygg tolkning igen! Nu blev jag väldigt sugen på att kryssa igen av nån konstig anledning 😉 Men det lär ju dröja.
  Härliga bilder på dig och din pappa!

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Och visst drar det i resetarmen på olika sätt- Men vi har det bra här hemma också. Och får vi vaccin snart så öppnas många dörrar.
   När jag här lyfte min muskulösa pappa så lyckades jag med god teknik göra det utan att blinka. Tyckte i alla fall så efteråt. Tänk,hela 52 år sedan. Styrkan var en annan då.
   Önskar dig också en fin onsdag.

  1. Tack! Lite knepigt att få till något blinkande i stillbilderna. Men man får ha lite fantasi.
   Tänk, 52 år sedan jag utan att nämnvärt blinka med hjälp av god teknik kunde lyfta pappa. Fina minnen. Ohc de har man med sig.
   Stor kram

 8. Lyckades du golva din pappa i en enda blink? Härliga bilder! Gillar dina havsrelaterade blinkande bilder, det är alltid roligt att komma ut och resa med dig.
  Ha det gott!

  1. Jag lyckades nästan. Hade tränat mycket självförsvar- Men han var nog lite mesig. Under kriget i Norge där han var med sa både han och andra att “endast ett pistolskott i nacken” hade kunnat ta honom av daga. Och det stämde nog. Jag hade bra teknik och han var nog lite samarbetsvillig.
   Havet, fyrar och annat som hör dit är jag väldigt förtjust i.
   Ha det gott du också.

 9. Gillar din balkongutsikt, finns mycket blinkande där. Fyrarna var en passande tolkning, gillar speciellt den röd och vitrandiga. Snyggt kast i sista bilden, föräldrar skall man sätta på plats :).

  1. Vi gillar den också. Och mycket i närheten finns som blinkar men svårt att få det illustrerat på en “stillbild”. Hav och fyrar är spännande . Man får tänka sig blinkningar.
   Visst fick jag till ett bra kast och det utan att blinka. Hade tränat en del självförsvar med pappa och med lite hjälp från honom fick jag till kastet.

  1. Visst finns det! Sen är ju blinkningar knepiga att fånga på stillbilder. Men man får tänka sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *