Stockholm Trevligheter Utflykter

Okänd mark – Att vidga vyerna och upplevelserna

Tisdagens strålande vårväder lockade till en heldag utomhus. Utomhus är jag i princip varje dag men har den senaste tiden varit en hel del i Gamla Stan och strosat runt. Och med 30 minuters promenad dit så är det ju i princip “nästgårds”. Men nu i tisdags skulle jag tillsammans med väninnan Agneta vidga vyerna. Vi skulle  ta oss 6 km söder om Slussen. Ut på för oss okänd mark. Vi skulle ta tunnelbanans röda linje  till Örnsberg, ett område  i Stockholms kommun som ligger i statsdelerna Aspudden och Hägersten-.

Stockholm . Örnsberg ligger 6 km söder om Slussen och var för mig okänd mark.  Örnsbergs tunnelbanestation. Denna del av södra Stockholm är helt okänd mark för min del.

Örnsberg 

En gång i veckan brukar Agneta och jag träffas och spendera en dag utomhus tillsammans. Förra veckan var vi på Reimersholme . Tidigare har vi  bl.a. besökt Söders höjder i omgångar, liksom Djurgården och den gamla  Djurgårdsstaden,  den mer nybyggda norra  Djurgårdsstaden och norra Djurgården med Stora Skuggan.Bra promenadtips!

Namnet Örnsberg kommer från ett gammalt torp som låg här nere vid Mälaren, Örnsbergsviken. Och den  förste ägaren som förvärvade torpet 1740 hette Nils Öhrn. Torpet brann ner i början av 1920-talet  och det tegelbruk som låg här och flera andra  hus blev förstörda.

Området heter sedan  början av 1990-talet  Hägerstenshamnen och det var då de första sex punkthusen, flerbostadshus, kom till. Fler hus har kommit till och närheten till Mälaren och naturen runt om har gjort området attraktivt. Bostadsområdets konstnärliga utsmyckning anknyter till temat hamn och vatten. En del av den gamla båthamnen finns kvar men idag bara för fritidsbåtar.

Från tunnelbanan tar vi Örnsbergsvägen ner till Mälarens vatten. En sträcka på ca. 1 km.

Stockholm. Örnsberg och området Hägerstenshamnen var helt okänd mark. Men inte längre. Örnsberg och området  Hägerstenshamnen var för oss båda helt okänd mark. Här, på de relativt nybyggda flerfamiljshusen är det blå balkonger i olika nyanser  som ska påminna om hav och vatten..

En dykare på land. Och vi har Mälaren inom synhåll. 

På okänd mark

är vi  och startar vår runda lite på gehör. Och vi ska ta oss längs vattnet västerut och under promenadens gång ha vattenkontakt. Vi tar oss fram längs träbryggor, stigar som både är smalare och lite bredare och vi tar oss upp på höjde. En både omväxlande och  kuperad runda  är det.

En del av Hägerstens hamnen och längre bort ligger en del av Mälaren som heter Vinterviken. (Dit ska vi vid ett annat tillfälle.)

En del is ligger fortfarande kvar längs stränderna i norrläge. Tvärs över vattnet skymtar en annan stadsdel, Bromma.

Stockholm. Hägersten. Mälaren- Inta bara okänd mark utan även okänd is. Inte bara på okänd mark utan här gäller okänd is. Fastnade extra för bänken här som någon konstruerat.

Det verkar ha varit väldigt tidig sjösättning  här eller också har denna “Viggen” legat i vattnet hela året. 

Nu har vi kommit till området Eolshäll och är fortfarande i Hägersten men tunnelbanestoppet här heter Axelsberg. Eolshäll är ett parkliknande område som sträcker sig en bit från vattnet och uppåt. För vår del höll vi oss kvar vid vattnet.  Eolshäll var en gård som, precis som så många andra i Stockholmsområdet, blev avstyckad från en större gård. Och här blev det så på 1890-talet, från Hägerstens gård.  Men den ursprungliga  byggnaden finns inte längre kvar.

Namnet kommer från Eol som är ett äldre namn för vinguden Aiolos. Och här i trakten hade Stockholms Alkoholisthem sin verksamhet från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet Idag finns en 4H gård och föreningslokaler här.

Eolshäll verkar vara en  omtyckt plats att stanna till på. Soligt, gott om bänkar och fin utsikt.

Och finns det ingen plats på de mer vanliga bänkarna så  har ju den här verkligen ett sjönära läge.

Vi tar oss vidare

och plötsligt försvinner stigen längs vattnet och det verkar som om vi får ta oss upp på berget för att komma vidare. Och inte var det då  någon nackdel. Här kan vi blicka ända bort mot Ekerö och Kärsön.

Stockholm. Mälaren och på väg mot Mälarhöjden. På okänd mark men väldigt vackert och trevligt. Visst är det riktigt trevligt att befinna sig på okänd mark. I alla fall om set är helt molnfritt, trevligt sällskap och god utsikt.

Vi tar oss vidare uppe på berget och har nästa delmål på rundab i sikte. Klubbensborg. Nej, någon “klubb” i vanlig bemärkelse är det inte, utan förr använde man ordet om skär, holmar och uddar.

En del av området “Klubben”.

Fortsättning följer i morgon. Välkomna!

36 svar på ”Okänd mark – Att vidga vyerna och upplevelserna”

 1. Så trevligt att komma ut på okänd mark och vidga sina vyer. Även om du kan Stockholm väl så finns det många nya områden som kan vara intressanta att utforska. I tider som dessa är det verkligen perfekt att träffas utomhus och promenera. Nytta med nöje helt enkelt 😀

  Kram och god torsdagseftermiddag!

  1. Verkligen roligt att bege oss ut i okända trakter. Okända på så sätt att vi inte hade varit här tidigare. Områdena runt Stockholm har så mycket fint och att vidga vyerna är alltid trevligt. Stockholm innanför tullarna jan jag ganska bra men söder om stan är jag sämre bevandrad. Så nu satsar vi en del på detta. Perfekt med långpromenader och att sedan ta något att äta och dricka-
   Önskar dig också en fortsatt bra torsdag.
   Kram

  1. Verkligen både en strålande dag och en strålande promenad. Att gå längs vattnet är så fint och extra fint om vädret också är det- Väldigt roligt att dessa fina strövområden som finns några km utanför Stockholms tullar.
   Trevligt att du gick med.
   Kram

 2. Många äro dina utflykter! Fint att du har en medvandrerska också. Blir lite roligare då. Skoj att utforska okänd mark.
  Folk är påhittiga med utsmyckningar, bänkar och annat. Gillade den runtombyggda bänken 😀
  Trevlig torsdag. Stor kram!

  1. Jadå! Nästan varje dag blir det någon tur och här finns så mycket att variera med. Jag är inte så bra bevandrad söder om Södermalm. Har mest rört mig förut norr eller öster om Stockholm eller innanför tullarna- Men det kommer att bli fler turer på okänd mark
   Vi hade verkligen en toppendag och en riktigt god lunch utomhus blev det också.
   Stor kram och trevlig fortsatt torsdag.

  1. Vi startade i Örnsberg och gick längs vattnet och berget till Klubbensborg och fortsatte vidare via Mälarhöjden till konditori Lyran. Där har jag varit en del. Hemresan blev sedan från Bredäng. En rejäl och väldigt trevlig runda. Men detta var, förutom Lyran och Bredäng för mig nya trakter. Mälarhöjden har jag besökt men då inte längs vattnet.

  1. Det finns så mycket att se och uppleva både i Stockholm och dess i närhet och strax utanför tullarna. Just här i trakterna hade vi aldrig varit. väldigt vackert område som också har sin historia
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Vi har så mycket som är nåbart bara några km utanför tullarna så nu ska jag röra mig där en del. Är mest bekant med trakterna norr och öster om Stockholm men det finns så mycket även söderut. Väldigt roligt att vidga vyerna och hamna på okänd mark. Och nu är den ju känd.

 3. Det är något gott med pandemin i alla fall. Man lär känna sin närområden lite mer, även okända marker. Dubbelt trevligt om man är nära hav och vatten.
  Det är så roligt med dialektala skillnader. Klubb har nog aldrig använts på den här sidan världen.
  Vi kallar våra småöar för bôar. Ett litet skär helt enkelt.
  Det är inte lätt om bôen ligger strax under vattenytan, vilket en farbror till mig fick erfara. Jag önskar att vi behåller våra dialekter så mycket som möjligt och inte smetar ut det i ett ickespråk!
  Kramar

  1. Visst är det så! Här är det ju inte direkt hav men man får vara glad även för en insjö. Intressant detta med ordet klubb som här förr användes som udde eller holme men ordet var inte i bruk på Västkusten.
   Håller absolut med dig om att dialekter är viktiga. Ett stycke historia de också.
   Kram

 4. Hägersten leddes jag runt i efter en krogrunda med brorsan, fanns mycket att upptäcka.
  Lite av en tanke att bosätta mig där en gång i tiden, lite närmare familjen och riktigt fint ju.

  Tack för rundturen, ha en skön kväll.

  1. Här är riktigt fint och nära till vattnet. Men kanske såg du inte så mycket av just omgivningarna efter en krogrunda. Men nu har du sett mina bilder i alla fall. Och helt nära City är det ju också. Bara knappt 10 minuter med tunnelbana från Slussen.
   Kul att du hängde med.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 5. Vinterviken…….där har vi varit på ett Vinterbröllop för många många sedan. Har för mig att vi stod ganska högt upp på en kulle/berg. Tror att middagen var i en stor tegelbyggad strax intill. Ja, det var en parentes…..ser väldigt fint ut och ni hade säkert en trevlig stund!

  1. Där i trakterna ska vi röra oss nästa vecka. Och du har helt rätt det finns en stor tegelbyggnad där och en höjd. Även en konsthall och en bra restaurang finns i Vinterviken och fina promenadområden längs vattnet.
   Vi hade en jättetrevlig utedag och vädret var ju perfekt.

 6. Åå okänd mark; så spännande Ditte! Nu blir den ju känd för flera dessutom när ambassadören dittemitti gör ett härligt inlägg !Med bilder så klart, en godvädersdag till råga på allt!
  Stor kram

  1. Tack! För oss båda som var här på vift var detta okänd mark som nu är känd.Och visst är det r oligt med nya bekantskaper och som dessutom är njutbara. Härligt att du hängde med.Och vackert väder hade vi.
   Stor kram

 7. Konstigt nog var det inte okänd mark för min del. Har gått den rundan för ett antal år sedan. Men det som var helt nytt för mig är områdets olika namn och såklart “identifieringen” av det man ser när man blickar över vattnet. Det är jag förfärligt dåligt på. Det där med lokalsinne har aldrig varit min styrka – trots karta;-)
  Vädret var ju verkligen fantastiskt och har så varit hela veckan hittills. Så jag ser mycket framemot att följa med på fortsättningen:-)

  1. Vad roligt att detta var kända trakter för dig. För oss var området en här längs vattnet i Hägersten en helt ny bekantskap.
   När det gäller lokalsinne så är jag nog fött med ett bra sådant. Det och koll på de olika väderstrecken. Kanske har jag ärvt det av pappa..
   Fortsättningen kommer i morgon men senare på dagen. Ett läkarbesök ska först avverkas på förmiddagen.

 8. Bra med lokalsinne, jag säger att jag har det också men kanske mer att jag tar ut riktningen och går på nån känsla, minns detaljer och det brukar gå bra. Roligt att läsa om alla platser, här har jag bott några nätter och varit kattvakt, tänkte då att här kan man också bo och tänkte också på så många små städer det finns i “staden” och lite olika känsla överallt. Finns så mycket fint att se och uppleva. Ännu är det platser jag aldrig varit på, flera kusiner hade hus i Täby men vi hälsade bara på i deras sommarställen och ännu har jag aldrig varit i Täby t ex. Roligt att följa dina vandringar och att ibland komma på, just ja, dit kan vi ta en tur igen, annat är nytt och kul att läsa om hur det är där. Lycka till hos doktor och ha det så fint.

  1. Visst är det bra med någon form av lokalsinne. Tror att jag är född med det. Och just att ta ut riktningen genom att se solen tar en i alla fall oftast åt rätt håll. Roligt att du också har lokalsinne. För det underlättar ju.
   Stockholms innerstad och de norra och östra delarna utanför stan känner jag ganska väl till. Men de södra delarna utanför tullarna har jag inte besökt så mycket. Får bli ändring på det.
   Och visst är det trevligt att se andra platser där man är helt “ny”. Roligt om jag kan inspirera till både repriser av gamla turer och en del nya.
   Ha det fint du också.

 9. Just den här gången hade jag sett din utmärkta karta som du brukar ha med, jag har lite svårt att placera Aspudden även om namnet är bekant. T-banestationerna hjälper mig inte så mycket. Men fortsättning följer, då kanske du har en karta också? Kul att ni utvidgar reviret, kanske kommer ni så småningom tillräckligt långt ut för att närma er mina gamla kvarter i Fruängen, Herrängen, Stureby, Brandbergen och Ör.?
  Kram från pörtet

  1. Jag försökte hitta en bar karta men lyckades inte.Vi gick ju längs Mälaren och där ville inte vare sig Google eller någon annan vara med. Tyvärr. Jag tycker ju det är bra med kartor men här fick jag inte till det.
   Om du tänker dig Slussen- Mariatorget – Zinkensdamm och Liljeholmen och ett par hållplatser till.
   Ska se vad jag kan få fram i morgon . Om inte annat en tunnnelbanekarta så man där kan se.
   En fin runda fick vi.
   Kram!

 10. Känner igen tunnelbanestationen Örnsberg, men har inte stigit av där någon gång. Min schlagerkompis bor ju vid Telefonplan, men den stationen kommer kanske före Örnsberg, eller har jag fel?
  Så fint det ser ut med allt vatten, och jag vet att man kan åka båt från Ekerö för att föda barn på Huddinge sjukhus!
  Må så gott!
  Kram

  1. Båda har röd linje. Till Telefonplan är det nr 14 och det är två stopp efter Liljeholmen. Till Örnsberg/Hägersten är det röd linje 13 och två stopp västerut från Liljeholmen. Så det är lite olika riktiningar men avståndet från Slussen är detsamma.
   Detta var helt ny mark för mig. Men det är fint att vidga vyerna. Jag är mest bekant med de norra och östra delarna av Stockholm utanför tullarna men nu försöker jag ta mig an de södra delarna också. Innerstan är jag tämligen välbekant med men både Söder och Gamla stan är favoriter här-
   Smidigt att ta båten från Ekerö till Huddinge. Men man får nog inte föda nattetid. (Ingen båt)
   Kram

  1. Vi tyckte också synd om dykaren men hen kanske varierar sig lite. Får se hur det ser ut nästa gång. Verkligen ett superfint område och bara några tunnelbanehållplatser bort.
   Önskar dig också en fin fredag.

 11. För mig också helt okänd mark, intressant.
  Jag tycker om att se mig omkring och i veckan gick jag runt i ett industriområde i Monmouth. Har varit där för ärenden tidigare, men inte sett mig omkring. Ett riktigt modernt område, men ändå intressant att se på närmare håll, upptäckte mycket jag inte kände till.
  Så visst är det roligt att inte bara se det traditionellt kända och turistiska, vackert eller inte, men intressant. Det du visa var både vackert och intressant och vidgar definitiv vyerna.
  Tack!

  1. Stockholm med närhet har väldigt mycket och det mesta kan bi också lätt ta oss till. Hit till Örnsberg/Hägersten är det bara några minuter från Slussen och ändå hade jag inte varit här innan . Kul att du också hittade lite nytt att upptäcka helt nära. Och visst är det roligt att bli överraskad.
   Jätteroligt att du följde med.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Absolut!Och det finns så mycket helt nära Stockholm. De norra och östra delarna kan och känner jag till men har mycket att se och upptäcka söder om stan. Så lika bra att sätta fart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *