Foto Stockholm

Tanke- veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Tanke är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

En tanke blev till handling. Besök av en god vän där jag får visa mitt Stockholm. Här Djurgården.Vackra blomster ute på Djurgården, Rosendals trädgårdar.

En tanke upstod

redan i vintras när jag som hastigast mötte bloggvännen Gerd,  då på en snabbvisit i Stockholm, om att vi skulle ses igen. Och nu i måndags var det det dags för detta. Givetvis ville jag visa Gerd det Stockholm som jag är så förtjust  i. Men har man lite drygt ett dygn på sig vill det till att inte ta alltför många delar. Intrycken och upplevelserna ska ju också helst tas in.  Måndagens båtresa hemifrån oss på Söder,  Barnängsbryggan, och till Djurgården ger en bra överblick över Stockholm och dess inlopp. Och en båttur känns viktig när man är i en stad omgiven av vatten.

Vi gick längs vattnet ute på Djurgården för att gå vidare mot Rosendals trädgårdar. I bakgrunden syns Kaknästornet.

Kaffe med kaka smakade extra bra efter promenaden hit  och att sita  mitt bland alla doftande blomster  verkligen njutbart.

Ljuvliga pioner i rosa –

-och i vitt.

Mer av Stockholm

blev det och med visst fokus på Söder och Gamla stan. Söders höjder är hemma för mig och här strosar jag ofta. Vi stretade uppför backen till Katarina kyrka och kyrkogård för att sedan passera Mosebacke och blicka ut över stan.Tyvärr hade en del moln samlat ihop sig under gårdagen och med en isande vind och en termometer som visade +9 gick vi raskt.

Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm.Katarina kyrka.

Vi tittade in i kyrkan och såg på en storbild den organist som satt på läktaren och spelade orgel. LIte ovanligt för organisterna syns ju sällan.

Vacker orgelmusik fyllde  kyrkan.

Vi strosade runt på kyrkogården innnan vi fortsatte upp till Fiskargatan och Mosebacke,

Gösta Ekmans vackra gravsten på Katarina kyrkogård. Fönstret är fin tanke. En fin symbol. n symbol. Vi passerade Gösta Ekmans grav. En vacker och enkel sten och med ett fönster öppet mot världen  och med en fågel som vacker symbol.

Mot Mosebacke.

Vidare ner mot Gamla stan. Stadshuset till vänster, Riddarholmen med Riddarholmskyrkan rakt fram och Gamla stan till höger.

Vi hittar gränder dit inga turister fnner sin väg och vi kan strosa i lugn takt och ta in historiens vingslag.

Och vackra blommor finns det gott om.

Jag räknade till 35 pelargoner i krukor.

Paus i “turistandet” behövs.  Dags för lite lunch. Helst undviker jag restaurangerna längs  turiststråken och brukar titta in på den lilla franska bistron Pastis. Här finns både ett par dagens lunchrätter och även en à la carte meny. Allt mycket gott och vällagat och med väldigt trevlig personal. Inte alltid att detta stämmer in.

En glad Gerd som trivdes i Stockholm. Och jätteroligt att tanken om att ses här i Stockholm inte stannade vid en tanke.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans “tanke” tolkningar

44 svar på ”Tanke- veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken trevlig Stockholmsvandring ni gjorde! Kul att själv gå ut o gå i Stockholm fast jag sitter hemma. Tack för alla vackra bilder! Kram!

  1. Vi hade det jättefint! Och Stockholm bjuder på så mycket. Väldigt roligt att få visa lite av “mitt” Stockholm. Måndagen var stråölande och prefekt “njutflyktsväder” medans gårdagen var betydligt svalare och blåsigare på förmiddagen. Men vi lät ss inte stoppas.
   Väldigt roligt marga att du vandrade med oss.
   Stor kram!

 2. Vilka härliga bilder och tankar från dig. Jag måste säga att Gösta Ekmans grav var verkligen fin och personlig och jag gilla tanken med fönstret och fågeln där.

  Kram och ha en fortsatt bra dag!

  1. Tack! Detta var första gången jag såg Gösta Ekmans grav här och tyckte mycket om fönstret, den enkla stanen och fågeln. Han han har ju många grannar här på kyrkogården – Cornelis, Anna Lind, Kim Anderzon, Putte Wickman, Michael Nyqvist , Tomas Tranströmer (lite längre bort) och många fler så tänk vilka samtal de kunde ha.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.

 3. Så roligt att du fick träffa Gerd , och vilken trevlig tur ni gjorde i stan! Du som är proffs som guide och allt, vilken tur Gerd hade! Den restaurangen tror jag mej ha gått förbi i gamla stan, så gott det såg ut! Tack för tipset ! Fint att få se Gösta Ekmans grav, så speciell med ett fönster och allt! Kul att få följa med er genom bilderna! Ha en fortsatt trevlig nationaldag!! Kram

  1. Det var en tanke som nu blev till handling. Vi har haft det jättetrevligt och jag har öfrsökt att visa lite av “mitt Stoockholm” lite bortom alla turister. Och en måndag är det ju intealltför fullt. Pastis är helt klart vard ett besök och är det varmare så finns en mysig uteservering. När vi var där i tisdags var det isande vind och +12 så det blev inomhus.
   Gösta Ekmans grav är verkligen fin och speciell. Fönstret tyckte jag mycket om.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram!

 4. Jag tycker du sammanfattade staden bra, inloppet till Djugårdbrunnskanalen, backarna på Söder och Gamla Stan . Nu skall jag åka ut till landet men kikar in på dom här bilderna igen senare.

  1. Tack! Har man begränsad tid så vill det till att välja. Finns ju så mycket. Skönt med en tur till landet. Ha det bra!

 5. Heisann, alltid festlig å treffe bloggvenner, det har blitt en del på meg, skikkelig koselig…. og Stockholm er en herlig stad!
  Ha fine sommerdager ;:OD)

  1. Visst är det trevligt att träffa bloggvänner! Och att få visa “mitt” Stockholm är extra roligt för den här staden kan jag. Stockholm är verkligen en vacker stad som har så mycket.
   Önskar dig också fina dagar.

  1. Tack! Vad roligt att jag kan visa dig ett annat Stockholm. Hoppas du kommer hit och kan se huvudstaden med nya ögon. Välkommen!

 6. Vilken fin promenad ni fick till i trevligt sällskap. Är det så många kändisar begravda på samma kyrkogård!? Ja, tänk vilka samtal det kunde blivit om de vaknade en dag för att samtala. 🙂 Ett härligt gäng skulle det bli.

  Stockholm i sommarskrud är läckert. Jag har redan varit i Stockholm två gånger i år, det får nog bli ett tredje. Jag tycker verkligen om vår huvudstad när väderleken inte bjuder på isgata, då kan jag muttra även över den sta´n. Men, vid sådana tillfällen kan man förstås finna mycket intressant ändå, om man har lust!

  1. Vi lyckades pricka in mycket av det bästa och en hel del finns kvar att se. De som är begravda här på kyrkogården hörde ju till Katarina församling här på Söder och bodde alltså här. Många valde ju att bo här. (Och vi är ju många som gör det…)Jag funderad ejust på dessa samtal om de skulle äga rum. Hade gärna lyssnat. Och kommer du hit och har tid över så hör gärna av dig. Isgata och snö här i huvudstaden kan jag gärna avvara. Men Stockholm i sommarskrud vill jag gärna ta del av.

   1. Ja, Stockholm i sommarskrud är verkligen något att njuta av.

    Idag när jag vandrade i Jönköping så tänkte jag att det finns likheter mellan våra städer. Vi har också mycket vackert i naturen, vi har däremot inte lika mycket intressant att ta del av 🙂

    1. Jag kan helt klart tänka mig att det finns en hel del gemensamt mellan våra städer. Och det är så roligt att via dig och dina bilder och text få ta del av din fina stad. Jag har varit där några gånger men det är ingen stad jag känner till så där i detalj-

 7. Vilken fin ciceron du är! Alltid en tanke bakom det du tar dig för! Det kallas inte bara tanke utan om-tanke!!!
  Förstår att ni hade mysigt!

  1. Tack! Jag tycker det är roligt att visa mina “godbitar” i huvudstaden och Stockholm kan jag. Ja, säkert kan tanke och omtanke förenas.Känns som om de hör ihop.
   Vi hade ett par fina dagar och bra att tanken som kom till i januari också blev till handling.

 8. Vilken härlig och vacker vandring! Du valde verkligen det bästa! Och vilken pelargonbalkong!?

  1. Vi fick ett par fina dagar och att gå runt och upptäcka Stockholm är alltid trevligt och att få visa de delar av stan jag tycker bäst om. (Nu hann vi inte allt…)
   Visst är pelargonbalkongen mäktig. Men jag undrar om det blir blött på förbipasserande när de vattnar dem.

 9. Roligt att tanken om att du och bloggvännen Gerd skulle träffades igen, blev av och ni verkar ha haft en trevlig dag tillsammans.
  Båtturen ska vi ta nästa gång vi besöker Stockholm då vi kommer bo på söder, så tack för tipset. 🙂

  Balkongen med pelargonerna känner jag igen. Har passerat där och tagit en bild. 🙂

  1. Visst var det! Vi hade ett par jättefina dagar här i huvudstaden.
   Båtturen är trevlig och ett bra sätt att fördlytta sig på. Vill man åka mer bår sp går “Vattebvägen” från Nybroplan till Lidingö, via Nacka strande och flera stopp på vägen och den åker man för två SL kuponger. Rekommenderas den också.
   Kul att du känner igen pelargonbalkongen.

 10. Det var en mycket uppskattad tanke du fick, där efter januari, då jag skulle vara med i Stockholm Gospel, och vi hann att luncha ihop innan, jättemysigt då.
  Nu blev tanken av och infriad på allra bästa sätt! Jag blir mer och mer förtjust i Stockholm och har fått sett det med “nya ögon” . Upptäckarglädje!
  Maten var ju hur god som helst på både din och Pastis restaurang, fint bemötande.

  Jag har nu firat lite nationaldag framme i Stadsparken. Åsa Jinder var konferancier. Mycket trevligt.
  Ha en fin kväll och stor kram!

  1. Visst blev det bra med en tanke som blev till ett nytt besök för dig här i huvudstaden. Och lite av “mitt” sTockholm hann jag med att visa och uppleva med dig. Jättetrevligt! Visst är det fint med upptäckarglädje.
   Trevligt med lite nationaldagsfirande och jag tittar just nu på firandet från Skansen. I övrigt blev det ett fint besök i Uppsala och lunch med dottern.
   Vad trevligt med ditt firande och Åsa Jinder. Kanske spelade hon också något på sin nyckelharpa.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram!
   Önskar dig o

  1. Tack! Det var så roligt att Gerd kom på besök till huvudstaden och minst lika roligt att få visa delar av “mitt” Stockholm.
   Kram!

 11. Vilket dygn ni hade tillsammans Gerd och du, fantastiskt vackert, mycket hann ni med.
  Men så kalt det blivit!
  Så rörd jag blev över Gösta Ekmans grav! Fint ,-)
  Bra när en “tanke” blir till “verklighet” ,-))
  Ha det fortsatt jättefint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Vi hade jättetrevligt! Och roligt att tanken blev till handling. Extra roligt att få visa lite av det Stockholm som jag tycker extra mycket om.
   Måndagen var så fin och lagon då med en tur på Djurgården. Tisdagen var ju kylig men det blev lite varmare när vinden mojnade och solen kom fram. Vosst är gösta Ekmans grav fin! Jag tyckte mycket om den enkla stenen och sedan fönstret och fågeln som fanns där. Symboliskt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram.

 12. Toppen! Är säker på att både du och Gerd var supernöjda efter besöket av alla dina smultronställen i Stockholm. Bra att undvika turistfällorna, speciellt i Gamla Stan. Säger bara Västerlånggatan – grrrrr.
  Gösta Ekmans grav har jag inte sett förrän nu här hos dig. Å bilden med de 35 pelargonerna är en absolut höjdare:-)

  1. Vi had eett par fina dagar här och att undvika turistfällorna är jag bra på. Gamla stan har så mycket att erbjuda och dit turisterna inte hitar.
   Katarina kyrkogård är ju ett stycke kultur och på olika sätt. Och gösta Ekmans grav var verkligen speciell. Jag tyckte mycket om den och även symboliken med fönsttret, fågeln och den enkla stenen.
   Undrar just hur det går att vattna alla dessa pelargoner. Och om det droppar ner på de som passerar… Men fina är de,

  1. Det blev till att se och uppleva en hel del men vi hade ingen brådska utan tiden var vår vän. Nog så skönt. Och Stockholm har så mycket fint. Roligt att visa några av mina “bästa” ställen i stan.
   Kram!

 13. En bra tanke som slog rot där när ni sågs förra gången:)
  Tack för den härliga promenaden genom ett sommarfagert Stockholm! Ser helt underbart ut! Vilken härlig liten balkong med alla pelargonerna! Min första tanke när jag såg den var – hoppas den som vattnar håller koll på passerande så det inte blir en ofrivillig dusch 🙂
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Bra när en tanke också kan bli till handling. Och denna gång blev det så.
   Vad trevligt att du följde med oss här och jag tror du haft glädje av både alla vackra blommor och fina miljöer. Jag grunnade just här på vattningen och om de som passerar blir duschade. Men man får gå på abdra sidag den smala gränden för säkerhets skull.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram!

 14. Super Ditte tänkvärd
  med Gerd
  omkring på upptäcksfärd
  På kyrkogårdens kulturiska sfär
  där en också sig mycket lär
  Fönster på en grav
  när en Ekman gett sig av
  Kaffe o mat smaka
  så en inte tappar haka
  Energier tanka för att tänka
  uppleva och i sitt sinne sänka
  – minnen om tanken tänkte
  Stor kram!

  1. Tack, Tove! Vilken perfekt och fin sammanfattninge du skrivit i versform. Du kan du!
   Stor kram!

  1. Visst är det bra när tankar också kan gå till handling. Och det gjorde det. Trevligt blev det och en del av “mitt” Stockholm hann vi se.
   Önskar dig också en trevlig dag och att solen är tillbaka.

 15. Så roligt att ni kunde ses igen. Och att ha dig som guide är ju alldeles perfekt!
  Stor kram och trevlig dag

  1. Jättetrevligt att det nu blev av att Gerd kom. Och vi hade två fina och varierade dagar här i huvudstaden.
   Stor kram!

  1. Nu blev den tanke som kom upp i januari till verklighet. Och så trevligt det var att ses igen. Jag delar så gärn amed mig av “mitt” Stockholm.
   Roligt att du också hade glädje av promenaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *