Stockholm Utflykter

Njutflykt med passande tillbehör

Inte ett moln syns på himlen, solen strålar och jag bestämmer mig raskt för att dagen är  som gjord för en “njutflykt”. Att kombinera en båttur med en promenad på Kungliga Djurgården och ett besök på härliga Rosendals trädgårdar kändes som en god idé.

Njutflykt med båten Emelie från Söder och Barnängsbryggg till Djurgården

Njutflykt med passande tillbehör.

Njutflykt är ett begrepp jag myntade för ett par år sedan och tämligen ofta kommer det till användning. För mig är en njutflykt en utflykt som är extra njutbar och som kan vara det på olika sätt.

Att bara kliva ut genom porten och gå de 800 metrarna längs kajen till Barnängsbryggan är trevligt i sig och här finns alltid mycket att titta på. Och i sällskap av solen, den blå himlen och alla vackert färgade lövträd hade jag passande tillbehör med mig.

Från Barnängsbryggan går färjorna Lotten och Lisen (döpta efter de starka kvinnor som förekommer i Per Anders Fogelströms Stockholmsserie) ungefär tre gånger i timmen över till Hammarby sjöstad och Henriksdalsbryggan och oftare i rusningstrafik. Här är resan är kostnadsfri.

Det går också fint att ta båten Emelie härifrån in till Nybroplan och med stopp vid Djurgården. Dessa turer går ca en gång/ timme och med rejäla lunchuppehåll. Här gäller inget SL kort utan biljetter köps ombord. (Tidtabell finns här, Ressels rederi. )

Söders höjder, Åsöberget, med Katarina kyrka som höjer sig över nejden syns väl från vattnet. Jag slår mig ner på “Emelies” övre däck, ser mig omkring och njuter av den tjugo minuter korta sjöresan.

Djurgårdsfärjorna har fortfarande resenärer som gärna kliver på vid Skeppsbron för att ta sig över vattnet.

Kaknästornet med sina 155 metrar, Stoclholms läns högsta byggnad, reser sig mäktigt bland Djurgårdens alla vackra lövträd.

Jag kliver av färjan vid “Gröna Lund” och möts på nytt av solen som leker med mig. Jag tar mig in på de små stigarna bland träden och går längs vattnet – fortfarande med solen, alla vackra träd och den blå himlen som följeslagare.

Rosendals trädgård

Stegen tar mig mot Rosendals trädgård.

Njutflykt till Rosendals trädgård med solen som fint sällskap

Nästan framme! Och tänk om dessa vackra ekar kunde tala och berätta sin historia.

Några höstblommor finns fortfarande i rabatterna.

Kanske säsongens sista smultron.

Caféet har en hel del gott att bjuda på men det märks att det är lågsäsong för utbudet både av smörgåsar, bakverk och luncher är betydligt mindre nu än under högsäsong. Högst naturligt! Men å andra sidan är här alltid mycket folk helt oavsett årstid. Kaffe och en bit morotskaka blev lagom för mig. Och väldigt njutbart att sitta ute.

Rosendals trädgårdscafé är en fin njutflyktRosendals trädgårdscafé idag vid 12- tiden. (Platser finns även inomhus..)

En titt inne i växthusen blev det också och en blå hortensia, modell mindre, fick också följa med mig hem.

I växthusen på Rosendal finns mycket att köpa med sig hem. Svårt att välja bara.

Solen, den blå himlen alla vackra lövträd och den vackra höstdagen följde mig också hela vägen hem genom stan.

 

 

32 svar på ”Njutflykt med passande tillbehör”

 1. Oj där blir jag allt lite avis, här är det grått o trist i dag o visst hade jag gärna haft sol o kunnat sitta ute 🙂 vackert kring dig o njutbart ja det förstår jag absolut …kram å fin eftermiddag

  1. Här har det varit en ljuvlig dag och idel ädel blått. Så härligt! Men det varierar ju, i morgon vet en inte alls hur det blir.
   Blev en härlig promenad ute på Djurgården.
   Kram!

 2. Så roligt att båtarna är uppkallade efter kvinnorna i PA Fogelströms böcker.
  Jag har läst ut hela serien nu – och när det sista skrevs om Emeli ja, då grät jag . Serien sätts ju upp som teater nu , minns inte just nu var …
  Underbar tur och så ljuvliga dessa gula färger – och solen nu är tacksam att se!
  Stor kram!

  1. Visst är dessa Stockholmsböcker av Fogelström bra! Och så mycket historia som finns i dem. Han gjorde alltid så grundlig research så man får mycket med sig av Stockholms historia. Och visst är de sorgliga!

   Det blev en fin njutflykt och färgerna träden speglade sig so fint i solen.
   Stor kram!

 3. Men vilken alldeles perfekt njutflykt! Dessutom så var det verkligen en fantastisk tur med vädret. Djurgården får jag titta närmare på nästa besök inser jag. När nu det blir… Underbara bilder som vanligt!

  kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, Djurgården får du ta lite extra nästa gång du kommer. Men det är bra att du har en del kvar så att det blir fler besök här. Vi har haft en ljuvlig dag och än med krafter har jag samlat på mig. Skönt så.

   Har mina funderingar åt ert håll och om storken börjat gå in för landning. Men de kan ju ta tid på sig.

   Kram!

 4. Det var ljuvliga bilder och fin beskrivning på njutflykten, så typiskt dig, Ditte!
  Jag blev SÅ sugen på en resa till Stockholm och bara njuta. Det var många år sedan. Man har alltid haft ett ärende, som måste skötas.
  Kram!

  1. En tur hit, och särskilt om/när det är fint väder är extra njutbar. Och idag var det en toppendag på alla sätt.
   Kanske blir det vid tillfäller en vända för dig hit. Hoppas!Och då kanske helt utan ärenden…
   Kram!

 5. Du kunde inte ha valt en bättre dag för din dina njutflykt – älskar det ordet som borde ingå i Svenska Ordlistan om du frågar mig!!!

  Härliga bilder med fina höstfärger och blommor påRosendals trädgård som alltid är värt ett besök. Kul att deras trädgårdscafé fortfarande var öppet. I stan var nästan alla uteserveringar borta såg jag. Åt andra sidan var det ju bara nio grader, så jag förstår, men med rätt kläder på sig kan man ju faktiskt fortfarande njuta av solen. Konstigt att man vid 9 grader och vår inte tvekar att sitta ute, eller hur;-)

  1. Visst är det ett bra och användbart ord. En utflykt som är lite extra på något sätt. Eller mycket extra går förstås också bra.

   I stan tänkte jag också på att det flesta uteserveringar var borta, men här på Söder finns en del kvar. (Kanske lite olagligt….)
   Visst är det märkligt att man på våren gärna sitter ute i +nio men inte nu. Och idag var det ju verkligen njutbart väder.

   Men om morgondagen vet en ju inget….Hoppas går ju bra.

 6. Vilket härligt höstväder ni verkar ha! En fin utflykt, som du säkert njöt utav. 🙂
  Ha en fin torsdag!
  Kram!

  1. Det blev en lyckad dag med mycket av det mesta. Och Djurgården nu med alla sina ekar med löven kvar var så vackra.
   Rosendals är också alltid ett trevligt besök.

   Även idag badar stockholm i sol och jag ska ge mig ut på “landet”.

   kram!

 7. Man kan ju verkligen förstå varför Lasse B satte texten till sin Stockholm i mitt hjärta… Ett underbart inlägg och dina bilder olalla ? Färgerna, platsen, kanske sista smultronet… jag njuter av dina nyanser ?

  1. Vad roligt att du följde med här på min “njutflykt” ut på Djurgården. Och det är så smidigt och dessutom väldigt trevligt att ta en båttur dit.
   Och Lasse Berghagens “Stockholm i mitt hjärta” kan jag nynna på då och då.

   Tack för dina fina ord! De värmer!

 8. Har faktiskt aldrig åkt denna färjan. Måste kolla upp tidtabellen inför nästa Stockholmsbesök.
  Ser min sons hus på inlägg nedan.
  Trevlig läsning som vanligt!

  1. Den här turen skulle du tycka om att ta. Och det är så smidigt och trevligt att ta båten till till stan eller hoppa av vid Djurgården.
   KUl att du ser sonens hus så jag anatr att jag bor tämligen nära.

   Ha det gott! Vi hörs!

 9. Du har verkligen lyckats fånga Stockholm när staden är som vackrast. Det liksom suger lite i en att få flanera runt bland “dina kvarter”.
  Fortsätt njuta dagarna – ett fint sätt att ta dem tillvara.
  🙂
  Kram Mia

  1. Tack! Ja, Stockholm har fina blandningar och det finns ganska gott om dem. Just nu är det så glädjefullt att vistas ute och njuta av alla vackra färger och de vackra dagarna.

   Och jag försöker ta hand om dagarna så gott jag kan.

   Önskar dig allt gott.
   Kram!

 10. En helt underbar njutflykt! Alltså … jag njuter varje dag av att ha skogen precis utanför dörren … men … ibland blir jag lite avis! Tusen tack för ännu en härlig dag i ditt sällskap! Underbara bilder och härligt beskrivande text!
  önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  1. Tack! Ja, dina djupa skogar är jag nog lite avis på. Men jag tar mig gärna över både till Djurgåden (med färjan 20 minuter) och sedan har jag mycket skog att strosa i. JUst nu känns det väldigt bra att byta ut lite av asfalten.
   Jag ska även idag på njytflykt och faktiskt till “skogen” -“landet” några mil utanför stan. Gläder mig till det.

   Trevlig torsag önskar jag dig från ett strålande och soligt Stockholm.
   kram!

 11. Vilken njututflykt ,-) Härligt namn!Kul att båtarna har fått sitt namn efter två starka kvinnor.
  Mysigt att man fortfarande kan sitta ute, lite varmt är det ju i solen.
  Och vi med hund är vana att sitta ute och fika långt in på hösten på fik ,-))
  Härliga bilder. Ek är mitt favoritträd .
  Sista smultronet, ,-)
  Jag ser nog nu de sista nyponrosorna för i år.
  Rosendals växthus ser ut att ha vackra växter, härligt att bara gå omkring och njuta ,-)
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Ordet “Njutflykt” kom jag på för ett par år sedan och det kommer då och då särskilt till pass. Tänkte på dig här igår på Rosendal eftersom många hundägare gärna promenerar på Djurgården med sina hundar och många hundar var på Rosendal med sina ägare. Och visst är det skönt att sitta ute och fika till sent in på hösten om vdret är fint.

   Ekarma ute på Djurgården är urgamla och många är jättestora och man går liksom i en sal av vackra löv.

   Även idag är det strålande sol och jag ska på en njutdlykt av helt annan karaktär och också sällskapa med tre hundar.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram!

  1. Tack! Det blev en toppendag på alla sätt och vädret slog oss ju alla med häpnad. Tänkte extra på dig när jag passerade Skansen. Gick bara förbi denna gång.

   Strålande sol även idag och nya njutflykter väntar. Och till mer “lantliga trakter”.
   Önskar er en trevlig dag.

 12. Vilken härlig utflykt (ett ord som verkligen är helt fantastiskt!). Det är så kul att få alla de där små extratipsen om saker att göra i Stockholm – tack!

  1. En jättefin dag blev det och med en bra mix av trevligheter. Och jag delar gärna med mig av det jag tycker om här.

  1. Det blev en fin dag och vädret är nu helt ljuvligt. Lika fint idag! Bara att njuta.
   Stor kram och jag önskar er en fin torsda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *