Utflykter

En tur med retur Stockholm – Uppsala

Gårdagens tur gick till Uppsala för att träffa min dotter Liv. En tur och returbiljett hade inköpts hos SJ via deras app, en s.k. pendlarbiljett. En biljett som innebär att man kan åka mellan Stockholm och Uppsala hur många gånger man vill under en dag och till fast pris.  (Finns även till andra närliggande städer)  Denna biljett kan inte köpas i de vanliga biljettautomaterna utan bara via app eller internet. Men man får se upp och noga läsa på om villkoren. Något  jag kom att bli uppmärksammad på.

En tur och retur över dagen till Uppsala. Vackra Fyrisån i sommarskrud.Uppsala klädd i sommardräkt. Så vackert längs Fyrisån. 

En tur och returbiljett

var köpt och jag tycker det är praktiskt att ha biljetten klar i förväg. Men det finns också automater vid stationen som  säljer biljetter. Men i dessa kan man numer bara köpa enkelbiljett och då till ett tåg som avgår på speciell tid. Vet man exakt vilket tåg man vill ta tillbaka kan man här också köpa sin returbiljett. (Men det blir två olika köp) Biljetterna gäller bara till  det tåg och den tid man bestämt sig för.  Så  ”pendlarbiljetten” har jag tyckt varit ett bra alternativ och har använt den många gånger. Vad jag inte tänkte på var att SJ kör sträckan Stockholm -Uppsala (med retur) både med regionaltåg och intercitytåg.  Och till Uppsala kom jag . Bra så!

Västgöta nation håller till i vackra  byggnader från 1600-talet.

En promenad

längs fina Fyrisån blev det och vi stannade till för att titta extra på Västgöta nations byggnader. Västgöta nation är tillsammans med Västmanlands- Dala nation de två äldsta nationerna i Uppsala. Båda grundades 1639. Uppsala är en studentstad och de flesta studenter har valt att till höra någon av de 13 olika nationer som finns. Nationerna representerar olika delar av Sverige och man kan helt oberoende varifrån man kommer skriva in sig vid den nation man vill. Vid nationerna ordnas mycket fester och vid många av dem finns också studenlägenheter att hyra. Så mycket av det sociala studenlivet i Uppsala kretsar runt nationerna. Och för egen del var jag just med i Västgöta nation.

Fadimes plats

som nästan ligger nere vid Fyrisån passerade vi och stannade till en stund. Fadime kämpade för mot kvinnoförtryck och våld mot kvinnor och önskade att alla kvinnor/flickor varifrån de än kom skulle få leva sitt liv. Hon dödades i ett hedersrelaterat mord och hennes pappa dömdes till livstids fängelse. Mer om Fadine finns att läsa här.

Vid den vackra lilla platsen i Uppsala, finns också ett monument /minne till Fadime och det hon kämpade för. Hanna Beling har gjort monumentet och till minne av Fadime Sahindals kamp mot hedersvåld och rätten att välja sitt eget liv.

Bronsskulptur i form av ett träd som sträcker ut sina slingrande grenar. Och en spegel. Vems ansikte ser man? Sitt eget men kanske också Fadimes.

Lunch och hemresa

Stationshuset i Uppsala är trevligt och här slog vi oss ner på uteserveringen för att äta en sen lunch. Restaurangen har bra mat och utvalet är stort. Allt tillagas dessutom efter hand man beställer och det ger extra pluspoäng.

Räksallad för min del och ceasarsallad blev Livs val. Vi var båda väldigt nöjda.

Dags för mig att ta tåget tillbaka till Stockholm. Tursamt nog såg vi att  ett tåg skulle avgå 16.36 och skyndade upp till perrongen. Men SJ vet man inte om och när tågen går, så lika bra att ta det som kommer. Tåget kom norrifrån och tillhörde en mer gammal modell. Plats lyckades jag hitta och slog mig ner i godan ro. Biljetten skulle inspekteras och glatt visade jag min. Kontrollanten tittade och tittade och konstaterade att den inte var giltig. Nähä! Min biljett gällde endast på regionaltågen och detta var ett intercitytåg. Jaha! Men går det inte till Stockholm, blev min fråga. Jodå, tåget gick till Stockholm. Men det var inget regionaltåg. Jag försökte förstå. Tåget kom alltså norrifrån, från en annan region . Men var ett intercitytåg för det gick mellan fler städer än just Uppsala och Stockholm. Aha! Och Stockholm var slutstation. Kotrollanten tyckte nog synd om den förvirrade damen (jag) och lät mig medfölja utan böter. Så i fortsättningen kommer jag givetvis att läsa det finstilta vad gäller tågen om det är regionaltåg eller intercitytåg. Eller så slutar jag köpa pendalrbiljetter. Och hem kom jag.

 

24 svar på ”En tur med retur Stockholm – Uppsala”

 1. Ibland undrar man ju om de gör det bökigt för oss andra bara för att de kan göra det. Skönt att du slapp betala extra, tror nog inte att du var den första som gjort detta misstaget.

  Vackra bilder som alltid! Tyckte tyvärr att Fadimes skulptur var gräsligt ful även om jag verkligen gillade idén med spegeln. Hon var väl värd något vackert!

  1. Tack! Jag har mailat SJ för att fråga hur de tänker med region och intercitytåg som trafikerar samma sträcka. Hoppas på svar. I varje fall slapp jag böter och satt ju kvar till Stockholm. Tåget gjorde ett stopp på Arlanda , men det låtsades jag inte om.
   Snyggare minnesmärken har jag absolut sett men trädet med sina grenar och speglen visar tydligt symboliken i det Fadime stod för. Och i vissa minnesmärken förstår man inte ens den. Men vackert är det inte.

 2. Ojdå, där skulle jag velat ha följt med som en liten fluga och kollat in ”den förvirrade tanten”. Har nämligen mycket svårt att tänka mig dig i den sitsen.
  Men till Uppsala kom du och även hem, bra så.
  Trevligt att träffa dottern och umgås.
  Fyrisån känner jag till och har varit där och sett den, flera gånger. Men det var ”innan Fadime”.
  Kram!

  1. Du hade varit välkommen! Ja, jag kan bli förvissad när jag inte förstår logiken i något. Men jag är alltid vänlig när jag ställer mina frågor. Och kontrollanterna följer ju sina regler. Har mailat SJ för att fråga. Detta med rehionaltåg och intercitytåg är klurigt och ibland går gränsen mellan dem ihop.
   Uppsala är en vakcer stad och alltid fint att åka dit för att träffa ”de mina”.
   Fint att se Fadimes minnesmärke. Hon stod verklogen för något stort.
   Kram och trevlig fortsatt torsdag.

 3. Det har blivit ”onödigt” krångligt med tåg-buss och liknande biljetter i Stockholmsområdet. Man ska snudd på vara ingenjör för att hänga med i alla teknikaliteter som krävs och allt annat. Bara att komma till min dotter på Lidingö med tunnelbana var ett litet konststycke i sig mot vad det har varit tidigare. Nu vet jag men när man inte har varit med på ett tag och går på på gammalt vis så ….
  Uppsala är en vacker stad. Äldsta barnbarnet studerar där på Katedralskolan, sedan de bodde i Uppsala hela familjen tidigare. Sallad har jag också ätit på samma ställe och varit lika nöjd som ni båda var. Jag tvättar fönster, det mulnar till ibland och så kommer solen fram igen, så det tycks inte hjälpa 😉

  1. Instämmer helt. Man måste vara bra påläst för att få till biljetterna. Och SJ, i det här fallet med de olika tågen, är en utmaning att sötta sig in i . Man kan tycka att det inte spelar någon roll vilket av SJs tåg en tar bara det gäller den sträckan man har biljett. Men icke!
   Visst är Uppsala en vacker stad och det är alltid fint med en vända hit. Kul att du också provat salladerna här på Stationshuset, ett sammanträffander. Och nöjd blev du också.
   Lycka till med putsningen och fönstren blir säkert fina.

 4. Vilken otur med din tur, som var din retur! Men hem kom du ju. Usch ja, det är ett snärje med alla turer och benämningar. Jag har en gång hamnat på fel tåg, jag såg fel och hoppade på SJ snabbtåg. Ingen kom och kollade biljetten, annars hade jag nog åkt på böter.
  Intressant att se minnesmärken efter Fadime. Något så bedrövligt med de där hedersmorden. Finns inga ord. Jag har ju aldrig varit i Uppsala, har liksom inte haft ärende dit och Sigge ville aldrig åka åt det hållet (förutom norrlandsresan, då vi svängde över Sala hem)
  En trevlig lunchträff med dottern, där! Salladerna såg läckra ut.

  Önskar dig en fortsatt härlig dag och stor kram!

  1. Nu har jag ju tur i oturen och slapp betala böter och fick också åka med till Stockholm. Alltså, jag frågade inte utan tog beslutet på egen hand. Men jag får se upp nästa gång jag köper en biljett.
   Uppsala är en fin stad och det är altid trevligt att komma hit. Minnesmärket efter Fadime och det hon stod för hade jag inte tidihare sett men detta är verkligen värt att uppmärksammas.
   Strålande sol i huvudstaden och jag har varit på bokträffspromenad med ”The Beijing Ladies”. Jättetrevligt.
   önskar dig en trevlig dag. Stor kram!

 5. Så trevligt med en tur till Uppsala och träffa dottern. Dessutom åt ni ju dessutom gott. När det gäller biljetten så kan man bli matt för mindre men med tanke på hur mycket SJ krånglar så var det verkligen inte mer än rätt att du fick åka med och det utan böter. Helt tydligt är dock att man måste verkligen lusläsa allt och helst lite till!

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Det blev en lycakd dag i Uppsala och fint att räffa Liv. (Pojkarna med sin farmor och sin pappa är i Grekland)
   Jag har mailat SJ för att fråga varför det är på detta sätt. Hoppas på svar. Jag har ju haft denna biljett många gånger och åkt både intercitytåg och regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala och det har gått väldigt bra. Kontrollanten förstod nog att jag handlat i god tro och jag slapp dryga böter. Bra så.
   Kram och natti

 6. Snopet med biljetten, men ibland är det nog bra att kunna se extra glad och förvirrad ut 😉

  Jag gjorde en liknande sak i Köpenhamn när vi tältade i utkanten av stan. Fanns ingen i biljettluckan första gången vi skulle åka in, så vi köpte ur en automat. När vi nu kunde det så gjorde vi det alla gångerna, så slapp vi köa.
  Sista turen in så kom en kontrollant. Jippiiii tänkte jag, äntligen får jag nytta av att vara så duktig och ärlig. Med ett stort leende räckte jag stolt fram biljetten.
  Det visade sig att vi hade betalt för en zon för lite. Räknade liksom inte med den zon vi startade i… Haha! Vi slapp också böter, och hade dessutom fått åka billigare i flera dagar 😀

  Ha en härlig kväll!

  1. Visst blev jag snopen. Jag trodde jag var väl garderad. Men till fel tåg. Jag tycer at biljett som biljett på sträckan Stockholm -Uppsala. Men så enkelt är det inte hos SJ.
   Kontrollanten, en dam, var välvillig och jag vänlig och kände mig en aningens förvirrad för jag var säker på att jag hade rätt biljett. Har mailat SJ för att fråga och hoppas på svar.
   Kvällen har varit helt perfekt i goda vänners lag-
   Hoppas du också haft en bra kväll.

 7. Ja, hur ska då en lantis klara sig. Jag har varit i Uppsala en gång, bytte tåg i Stockholm Central, då var det inga problem. Kanske hade jag tur, eller så var det enklare då.

  Minnesmärke efter Fadime, det har jag inget minne av att ha hört talas om. Men tycker det är fint, en tjej som mördades av sin pappa för att hon förälskad i ”fel” man! Så bedrövligt! Och det händer om och om igen. Sorgligt.

  1. Du kanske hade en biljett som gällde till Uppsala och då är det nog inga problem. DEt snirkliga är med ett biljettköp, ”pendlarbiljett” från appen eller via internet för det är då begränsningarna kommer. Köper jag i automaten på Centralen kan man bara köpa en enkelbiljett och måste specificera exakt avgång. Och med tanke på SJs strul med försenade och inställda tåg kansk eden inte heller blir giltig. Men köps biljetten där kan jag välja regionaltåg eller intercitytåg. Knepigt är det. Men antar att SJ inte vill ha resenärer.
   Jag tycker det är fint att man velat uppmärksamma det som Fadime kämpade för genom monumentet. Och denna kamp måste fortsättas. Men många har också blivit skadade i denna kamp. Så hemskt!

 8. Men kära nån, hur ska en vanlig dödlig begripa skillnaden mellan olika tågavgånger när det enda man är intresserad av är att ta sig från plats A till plats B oavsett var tåget kommer ifrån tidigare! Usch o fy, sånt gillas inte! Med dagens it-teknik måste det gå att lösa såna mankemang så det blir en samordning…
  Uppsala har jag inte besökt på många herrans år. Tyckte monumentet till minnet av Fadime var fint, mycket annorlunda andra statyer o det är glädjande. Och dessutom är det inte bara en klump utan den sätter fantasin i rörelse.
  Förstår att det var trevligt att träffa din dotter!Kram

  1. Ja, man kan ju undra här hur SJ tänkt sig. Jag tänker tåg som tåg och sträckan Stockholm till Uppsala är ju densamma helt oavsett beteckningen på tåget. Har mailat SJ för att fråga.
   Uppsala är ju en fin stad och väldigt trevlig dessutom. Har fina studentminnen härifrån dessuto. Nu bor ju ena dottern med familj här så det blir turer då och då.
   Igår var jag tveskam till vad jag tyckte om Fadimes monument. Tycket styndtals det var ganska fult. Men idag när jag sett på bilden av det flera gånger så har jag ändrat mig. Symboliken träder mer och mer fram. Nog så viktigt.
   Kram och natti.

 9. Vem minns inte Fadime?! Tror nog att vi alla gör det. Skulpturen är helt i min smak då den är fyndig och får betraktaren att fundera. Bra gjort där! Härliga bilder från Uppsala och kul berättelser om unionerna. Ja, Uppsala är den perfekta studentstaden tycker jag. Lagom stor och livad helt enkelt.

  Vad gäller tågbiljetten så blir jag ärligt talat bara skitförbannad. Det är lurendrejeri helt enkelt. Typiskt SJ dessvärre. Ska man vara kärnfysiker för att köpa biljett? Å vem f*n läser det luriga finstilta. Ingen. Bara ytterligare ett sätt att få in pengar till SJ, vars rykte blir bara sämre och sämre enligt mig. Då ska konduktören ha en stor eloge att han varken bötfällde dig eller tvingade dig att köpa en ny biljett. Snacka om kundservice på grusnivå om du förstår vad jag menar.

  1. Jag var först tveksam till vad jag tyckte om skulpturen och har ändrat mig ju mer jag idag sett den och funderat på vad den står för. Igår tyckte jag inte den var så fin, men det gör jag idag. Uppsala tycker jag om och det blir ju en del turer dit till dotter och barnbarn. (Barnbarnen är nu i Grekland på semester men fint att träffa Liv)
   Jag har idag malat SJ och vill ha svar på några frågor och hoppas jag får det. Och just att se skillnaden mellan regionaltåg och intercitytåg är ju inte enkelt- Bååda passerar Uppsala. Oc att det sedan bara är via appen eller via nätet som pendlarbiljetten kan köpas och begränsningarna står verkligen inte tydligt. Komtrillanden, en kvinna, tyckte nog synd om mig. Glad var jag för det för annars är det ju dyrt att inte ha giltiga färdbevis. Jag har ju tidigare åkt med denna biljett och på intercitytåg och ingen kontrollant har då klagat så visst handlade jag i god tro.

 10. Fina Uppsala, där så många cyklar! Ja, det är en vacker stad! Har faktiskt oxå ätit på Stationshuset, då jag och schlagerväninnan var där och såg After dark. Minns att det var god mat.
  Biljettsystemet är ju inte lätt att förstå sig på! Tur att du fick åka med utan att behöva lösa ny biljett!!
  Fint med minnesmärke för Fadime.
  Godnatt och sov gott!

  1. Visst är Uppsala en fin stad! Minns när du skrev att ni var där och såg ”After Dark”. Är ju vanligtvis smidigt att ta tåget men nu körde det ihop sig. Och jag får väl vara glad att det inte blev böter.
   Kram och god morgon!

 11. Du fick en trevlig dag i Uppsala 🙂 Jag skulle gärna åka dit vid tillfälle – säkert 25 år sen senast … minst. Varför måste de krångla till det så? Det fanns ju plats och slutstationen var densamma. Jag som inte åkt tåg sedan 80- talet vet inte alls hur det fungerar numer och skulle säkert kunna hamna på vilket tåg som helst 🙂
  Kram

  1. Alltid trevligt med ett besök i Uppsala! Och en fin stad är det. Vad gäller SJ så borde jag kanske ha läst det ytterst finstilta men eftersom jag köpt och använt denna biljett flera gånger tidigare utan problem och åkt med intercitytåg kunde jag inte tänka mig att de inte gällde. Stockholm till Uppsala är ju samma sträcka oavsett tåg. Men nu slapp jag dryga böter så det var ju alltid något positivt.
   Kram och trevlig fredag.

 12. Vilken tur det löste sig med tågbiljetten!
  Vackra Uppsala ,-)
  Jättefina bilder, soligt varmt och vackert.
  Fin plats Fadime har fått!
  Härlig dag med din dottet ,-)
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Jag blev lite oroad där på tåget att jag skulle få 1500 kr i böter. Men det slapp jag. Klurigt med alla biljetter och olika till olika tåg ibland. Visst är uppsala fint. Tänkte att du nog känner igen dig.
   Mysigt att träffa min dotter och jat tar ju gärna tåget hit. Nu var barnbarnen på semester i Grekland så de får jag vänta med att möta.
   Ha det bra du också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *