Foto Stockholm

Gammal

Gammal är veckans ord att fritt tolka i “Gemsweeklyphotochallenge” där det finns många olika tolkningar av ordet gammal. Mina bilder är hämtade under veckan från en av promenaderna Gamla stan i Stockholm där det finns mycket gammalt att se och uppleva.  (En hel del nytt också…)

Fram till 1980 hette Gamla stan officiellt “Staden mellan broarna” och det var just detta som var “staden”. Stockholm grundades av kung Birger Jarl 1252 men redan strax efter det att Sigtuna brann ner på 1100- talet hade det funnits planer på att bygga en stad där man kunde kontrollera vattenvägarna mellan Mälaren och Östersjön och så blev det.  Namnet Stockholm lär betyda “holmen som ligger i strömmen” och ordet stock i detta sammanhang antas ha betydelsen avsmalnande vatten, “vattnet stockar sig” och det är just vad det gör vid Norrströms och södra utlopp. Från början användes troligen namnet “Stocken” och efter hand började man tala om holmen vid Stocken.

En av alla vackra gränder i Gamla stan. Historiens vingslag är ständigt närvarande.

En vacker söndag går det att hitta lugnet bortom turistströmmarna och här går jag gärna. 

Stortorget är Stockholma äldsta torg,  från 1420, och en central punkt och härifrån har staden växte fram och här på torget slulle all handel i stan bedrivas.  Torget är också en blodigt historisk plats eftersom Stockholms blodbad ägde rum här 1520. DEn nyligen krönte danska kungen Kristian den II, som i Sverige också fick namnet “Tyrann” lät här avrätta ett 80 -tal personer. Orsaken var en politiskt invecklad situation eftersom kungen ville frigra sig från handelsförbundet Hansan,  men han hade inget stöd fär det från svenskarnas sida.

Stortorget den 6/6-2017

En gammal telefonkiosk, i original från 1904 finns utanför en av  Storkyrkans entréer.

Storkyrkan, heter också St. Nicolai kyrka och är domkyrka i Stockholms stift.  (Domkyrka blev den i slutet av 1900-talet) Att kyrkan har namnet St. Nicolai beror på att han var de sjöfarandes skyddshelgon och flera kyrkor i Sverige har också detta namn bl.a.  Arboga, Örebro, Nyköping och Lidköping. Storkyrkan har använts för kungliga kröningar och vigslar sedan 1300 – talet .  Den första byggnaden här på plats kom till på 1200-talet och genom gåvor av Birger Jarl och rester från den finns kvar än idag.

Storkyrkan.

Gamla hus och gamla gatustenar lagda i vackra mönster. Här på Prästgatan.

Uppiggggande gammal folkmusik spelas av denna gruppen vid den öppna platsen “Brända tomten”.

Huset som låg här vid Brända tomten förstördes i en brand i början av 1700 -talet och ingen ny byggnad uppfördes. Planerna blev då att här skapa en vändplan för brandförsvarets häst och vagn. På en ritning markerades tomten med ” Ekmans afbrända tomt”. Nu växer en stor kastanj på torget och här finns en trevlig restaurang/café där det är lugnt att slå sig ner. Om sommarkvällarna  arrangeras här berättaraftnar blir detta ett “Berättarnas torg” .

Gamla och vackert utsmyckade hus finns det gott om.

Kungliga slottet, ett gammalt slott med anor från senare hälften av 1200-talet, men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 . Och  det kom att dröja många år innan ett nytt slott var på plats eftersom det stora nordiska kriget kom emellan och bromsade upp det hela. Nybyggnationen togs upp igen 1727 och 1754 kunde kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flytta in. (Under tiden det inte fanns något slott så bodde de kungliga delvis på Karlberg slott i Solna. )

 

 

 

30 svar på ”Gammal”

 1. Så många fina och informativa foton av vårt gamla Stockholm! Väldigt smart tänkt om ordet “gammal”. Jag funderar ännu vad jag ska hitta på?!
  Kram och ha en trevlig torsdag!
  Jag laddar om för kvällens aktiviteter..puh…känner mej gammal, haha!!!
  Men jag är så glad att jag kunde se Mamma Mia på Tyrol igår, vilken upplevelse! Rekommenderar den starkt! ( fast jag vet…man får spara ihop pengar först…vi hade verkligen tur med biljetterna)

  1. Tackar! Ja, för mig böev det naturligt att välja Gamla stan när jag i tisdags var ute och gick just här.
   Du kommer nog på något.
   Jätteroligt med Mamma Mia, verkligen, och jag har sett musicalen i London samma vecka den hade premär för jättelänge sedan och senare i Stockholm. Filmen tycker jag också om. Verkligen “feel good”. Får se om jag kan komma över rabatterade biljetter.
   Ni hade ju otrolig tur som kom över era biljetter till vänskapspris. Toppen!
   Om du nu laddar du om för nya äventyr. Tur du är ung och vältränad.
   Kram!

  1. Vad trevligt att du ville följa med på turen i Gamla stan. Och här hittar man alltid något spännande.
   Jag funderar ofta hur det var att leva här och vet att det var sunkigt med mycket slum till en bra bit in på 1900-talet-

 2. Det är verkligen mysigt i gamla stan. Gillar att strosa runt där, och gärna då på nån annan av dom fina gatorna än just på Västerlånggatan, där trängseln kan vara lite väl stor ibland 🙂

  Härliga bilder och bra berättat!

  1. Tack! Västerlånggatan undviker jag i turisttider, men har vänner osm bor där och dit går jag väldigt gärna. Så spännande med deras gamla hus och omgivningarna där omkring. Men är jag ute och går söker jag alltid upp de lugnare gränderna och jag vet ju var jag hittar dem.
   Nu är det trångt på Västerlånggatan vill jag lova… Korsar den bara för att ta mig vidare.

  1. Jag också, och särskilt de gränder och delar av Gamla stan dit inte så många hittar.

 3. Gamla Stan – perfekta bidrag till “Gammal”. Kul också med den historiska bakgrunden. Suveränt jobbat!!!

  1. Tackar! Ja, Gamla stan är ju onekligen gammal. Och jag strosar gärna här i de mindre turistiska gränderna.

  1. Tack! Ja, du känner ju väl igen dig här. Men Gamla stan tröttnar man inte på.
   Alltid finns något “gammalt” att se som man inte upptäckt tidigare.
   Kram och trevlig fredag.

 4. Tack för den spännande vandringen genom Gamla stan … mycket intressant. Visst läste jag om mycket av det som hänt under historielektionerna i skolan, men på den tiden kanske inte intresset var på topp alla gånger 🙂 Nu däremot suger jag åt mig historiekunskap som en svamp …
  Härliga bilder och … ja, nu kom det över mig igen – jag måste nog ta mig till Stockholm snart 🙂
  Önskar dig en fin ny dag!
  Kram

  1. Jättetrevligt att du gick med mig.Visst har man läst om det mesta i skolan men inte var man då som elev alltid så intresserad.
   För mig varierade det och en hel del historia tyckte jag om och mer av dne varan har det blivit under åren.
   Visst är det fint att “Blogglandia” tar oss med på nya resor av skilda slag. Jag lär mig något nytt varje dag. Hos dig har jag nu lärt mig en del växter och fåglar och jag hopas på att också utöka mina futtiga svampkunskaper hos dig när det blir dags.
   Hoppas du tar dig en tur till STockholm. Säg gärna till för jag har många smultronställen här.
   Trevlig fredag!
   Kram!

 5. Tack för den promenaden! Både vacker och informativ var den. Jag gillar verkligen dina inlägg där du bakar in det historiska. Så mycket roligare nu jämfört med när någon en gång försökte lära mig samma saker…;)

  1. Tack! Jättetrevligt att du var med. Jag går gärna här och hittar mina gränder dit inte alla turistströmmar går.
   Och historia kan ju vara roligt…

  1. Verkligen och jag tar gärna en tur här och helst där inte “alla andra” är. Och gott o gränder finns det ju.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Tack! Jag tror båda klarar sig, men det är roligt att vara en “del” av båda-
   Saknar dig också men har alla fina minnen och upplevelser kvar att glädjas åt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

  1. Telefonkiosken är verkligen “kult” och det är roligt att den finns kvar. Telia besinnade sig. Gamla stan
   är väldigt fin och här finns mycket gammalt att se och jag upptäcker efter alla år och gånger som jag gått här
   en hel del jag inte sett tidigare och det är extra roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *