Allmänt Foto

Symboler

Ord är spännande och i denna veckas ord och fotoutmaning, “gemsweeklyphotochallenge”  hos bloggvännen Sanna  är det ordet siffra/siffror som  tolkas.  Ordet  kommer från det arabiska ordet as-sifr och är ett skrivtecken, en symbol, som används för att beteckna tal och nummer. I svenskan och andra västerländska språk används de arabiska siffrorna 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9  samt kombinatoner av dessa för att ange ett tal. Ett tal är något som har ett värde i matematiska sammanhang och kan stå för antal.

Siffrorna 1+1=2 (summan som också utgör antalet) Här de sexåriga döttrarna  på skidsemester  i Österrike.(Idag är de 36 så alltså 30 år sedan. Minns att de också där gick i heldagsskidskola på tyska under tre dagar. Och de lärde sig….)

På skoj slog jag upp ordet siffra i svenskt synonymlexikon och hittade bl.a följande beydelser: antal, summa, (slutsiffra-resultat-belopp) nummer, värde och mängd och härifrån kan man lätt tänka i vidare bemärkelser- .

Tunnelbanelinje nummer 10 (här i Peking) består av siffrorna 1 och 0. 

Klockan påminner oss om tiden och kanske är det många av oss som borde ge tiden tid, för den rusar oftast iväg. Och vi rusar efter. Och det mesta kan köpas utom just tid.


Vi påminns ofta om tiden. Här den nyreparerade klockan vid Åhléns, Skanstull.

Tiden jagar oss och tenderar att öka takten och allt har ett slut.


Cornelis Vreeswijk hann endast bli 50 år gammal.  (Gravstenen finns på Katarina Kyrkogård på Södermalm)

Statistiken, en gren inom tillämpad matematik som sysslar med insamling, utvärdering, analys och presentation av data eller information.  Statistiken bygger på siffror och tal och kan tolkas som ren sanning, rekommenderad sanning eller också som några anser osanning.  “Det finns tre sorters lögn; lögn, förbannad lögn och statistik”. Mark Twain yttrade detta redan i slutet av 1800 talet och kanske fortfarande stämmer.

Att laborera med siffror och papper var min pappa bra på, särskilt när det gällde att lura tyskarna under andra världskriget. Humorn var viktig i alla lägen…

Ålder kommer jag att tänka på i sammanhanget och då i form av olika sifferkombinationer. För egen del kan jag gärna anamma uttrycket jag hörde av en god vän “min ålder är evig” . Och åldern har ju ingen betydelse för hjärtat får sällan rynkor. ” I am not getting older. I am still getting better. “

Bild från Chackapong, Thailand

 

 

 

40 svar på ”Symboler”

 1. Det var ett riktig intressant och lärorikt inlägg om siffror och dess betydelse och ändamål.
  Dina ord säger mycket och bilderna resten.
  Klockan på Åhlenshuset känner jag igen, men jag visste inte att den var nyreparerad.
  Vreeswijks grav vid Katarina kyrka har jag sett.
  Din pappa gjorde väldigt mycket bra för väldigt många.
  “Hjärtat får sällan rynkor”. Den är bra.
  Tuff du ser ut där på granna röda fartmojen, lika tuff som dina döttrar på skidkorna.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Tack, vad roligt att du tyckte det och vi omges ju hela tiden av dem. Klockan på Åhléns stannade och togs på reparation och var borta i ett halvår men är tillbaka. Den hör liksom till här.
   Katarina kyrkogård passerar jag ofta och sätter mig då och då en stund i kyrkan också. Ofta är det lunchmusik och jag sjunke rin i mina tankar och sitter gärna där och smlar på mig tid.
   Pappa var en sann idealist och drog sig inte för att ge sitt liv för det han trodde på. Men han klarade sig, dock med en del skador och fortsatte sedan i FN tjänst och det blev herr Alzheimer som tog hans liv.
   Och visst är det sant att hjärtat sällan får rynkor.
   Stor och varm kram till dig.

  1. Tack! Ja, vi omges ju dagligen av siffror av allehanda slag och me dolika innebörd.
   Visst är det ett härligt uttryck “min ålder är evig”.
   Kram!

 2. Vilket intressant inlägg och vilken fin tolkning av begreppet “siffror”. Siffror följer oss genom hela livet på ett eller annat sätt. Vreeswijks gravsten minns jag att vi fotograferade vid ett Stockholmsbesök för några år sedan.

  Kram och trevlig kväll!

  1. Tack! DEt blev bara en lite utlägning….Och vi omges ju dagligen av siffror och på alla möjliga och omöjliga sätt ocg vis. De tar inte slut heller.
   På Katarina kyrkogård har många skådespelare, musiker, författare och artister sina gravplatser och även Anna Lindhs grav finns här så det blir ofta även en vandring i olika genrer när jag går här.
   Kram i sena kvällen.

 3. Här var det som vanligt väldigt lärorikt:-) Fastnar mest för Mark Twains citat – han har såååååå rätt där!
  Sedan så klart de förfalskade papper som din pappa var så bra på under andra världskriget. Tänk så många han kunde hjälpa och rädda.
  Vad gäller tid så brukar jag faktiskt säga att tid är det enda vi har, och den är till och med kostnadsfri – också ett sätt att se på tid.
  Dina tankar om ålder är helt rätt! Å glöm inte barnasinnet, som är en förutsättning att man åldras på “rätt” sätt – också:-)
  Ett toppen inlägg!

  1. Tack! Och visst är barnasinnnet viktigt att ha med sig.
   Ibland kan jag glömma det men det brukar ropa på mig och komma ifatt.
   Mark Twain var helt på det klara redan i slutet av 1800-talet om hur man kan luras med statistik och siffror och det håller i sig.
   Dina tankar om tid överensstämmer helt med mina och nu ibland kan jag även känna att jag har tiden till låns.Långlån!
   Även pappas förfalskade id- handlingar had eklara drag av hunor och laborerande med siffror och de eflesta tyskar kunde ju inte läsa den norska eller svenska texten.

 4. Åter igen en trevlig ordutmaning! Ordet siffra är ju extra kul eftersom det även innebär en symbol och kan användas för tideräkning, åldersbestämning, i gatuadresser, postnummer, vinstnummer, koder av allehanda slag och tänk vilka olika sifferkombinationer det finns! OCR nummer gillar jag dock inte!
  När jag hör ordet statistik tänker jag numera först och främst på Hans Rosling, som jag hade förmånen att se och höra i aktion några gånger. Fascinerande på många sätt ?.

  1. Siffersymbolen är ju så mycket så det blev ett litet urval i inlägget. Men det är spännande att fundera över hur mycket siffror vi dagligen omges av.
   Visst var Hans Rosling enastående och tänk så begripligt han fick det mesta att bli. Jag har jag hört honom en gång och det är något jag alltid kommer att minnas. Har nu sett några program med honom på SVT Play. Mycket sevärda.

 5. Så sant att hjärtat inte får några rynkor!
  Och vad spelar egentligen lite rynkor för roll…..man är inte äldre än man gör sig ?
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Inte spelar rynkor, var de än finns, någon roll. Inte alls! Och åldern är ju bara ett par siffror egentligen.
   Stor kram!

 6. Siffror, var det! Om en månad och en dag, 9 april, byts mitt nummer till 89.
  Jag stirrar på det numret och undrar: “ÄR DET VERKLIGEN RUTH, SOM SKA BLI 89?”
  “Min ålder är evig” är väl sant iom att man aldrig blir av med den.
  Som alltid, är det “educational” (vad heter det på svenska?) och intressant att läsa
  dina inlägg. Har inte varit så flitig med kommentarer ett tag, men jag är en trogen läsare.
  Kalasfoto av döttrarna!

  1. Oh, Ruth! Vilken enorm livserfarenhet du har och så mycket du hunnit uppleva under alla år och fortfarande gör.
   Och att åldern är evig stämmer ju för den följer ju med oss.
   Jag uppskattar alltid dina kommentarer väldigt mycket och lika mycket att du gärna läser min blogg.
   Fotot på döttrarna togs för 30 år sedan och tiden har gått…Bara att konstatera.
   Önskar dig fortsatt fina dagar. Här har vi nu fått vinter igen. Våren kanske tyckte det blev ansträngande och tog semester. Hoppas den snart är tillbaka-

   “Educational” skulle man kanske på svenska översätta med lärorikt.

 7. Tiden finns alltid. Jag längtar aldrig otåligt numera. Alla dagar som ska komma kommer. Även den sista. Men innan dess, lev som om dagen idag är den sista. Tiden igår är förbi och morgondagen vet vi inget om. Men blir det en morgondag, ska den bli härlig och rolig! Kram!

  1. Visst finns tiden och sedan är det delvis upp till var och en hur man använder den. Vissa saker kan man påverka och andra inte.
   Jag tänker på att göra mycket av det jag vill nu och inte skjuta på dem. Och visst tänker jag att morgondagen blir bra.
   Stor kram!

  1. Tack!Och nog ligger det en del i det du skriver. Klurig kan jag nog vara då och då och säkert lite våghalsig. (Brukar dock inse mina brgränsningar)

 8. Kul med någon som lyckats göra ett inlägg om siffror riktigt intressant. Jag är annars lite allergisk mot siffror, de rör bara till allt.
  Tiden ja, något det verkligen gäller att ta tillvara på och göra något bra av . Det är inte alltid helt enkelt det där med att “leva i nuet” och inte vänta på morgondagen, men det går ju alltid att försöka. Ibland kan det vara nyttigt att se sig omkring och ägna de som sparade för morgondagen som aldrig kom en tanke för att försöka förstå hur viktigt det är att tänka “nu”. För övrigt så är ju faktiskt ålder bara en siffra, och siffror tycker jag ju inte om så den struntar vi i 😉

  1. Visst kan siffror ofta ställa till det, instämmer helt.
   Vad gäller ålder och mycket annat så tycker jag att man helt kan bortse från siffrorna. Är mer inne på att den är evig så länge den varar.
   Försöker nu ta vara på tiden bättre än vad jag har gjort för under en del tidigare i livet så tyckte jag nog att jag hade all tid i världen.
   Men det har jag ju inte. Nu försöker jag att inte skjuta upp saker som känns viktiga och som jag vill göra eller uppleva.

 9. Ett helt fantastiskt, lärorikt och intressant inlägg om siffror!
  Tror nog att Mark Twains ord fortfarande stämmer 🙂
  Tack Ditte!

  1. Tack, för uppmuntrande ord. Och nog lever Mark Twains ord än idag och inom flera områden.
   Kram!

 10. Symbolisk synonymt siffrigt, snyggt, starkt, stiligt, statistikiskt, söta skidande, speciellt, spännande
  upplysande och underhållande snitzigt 🙂
  Stor kram Ditte!

  1. Tack, Tove! Här fick du till det! Du är så härlig och ger mig så många positiva upplevelser och goa skratt.
   Stor kram!

  1. Tack! Så “siffrig” är jag inte heller men de omger oss vad vi än tycker. Så lika bra att “gilla läget”.

 11. Verkligen ett intressant inlägg om siffror! Å läste just Ruths inlägg om hennes ålder …imponerande!! Så fina dina flickor är, och visst rusar tiden fram lite för fort ibland?! Kram och trevlig kväll!

  1. Ja, Ruth är helt enastående! Vilken energi! Och hon delar frikostigt med sig till oss. Bilden på döttrarna är tagen för 30 år sedan i Österrike och jag frågar mig ibland hur kan tiden ha gått så fort. Tycker inte alls jag hängt med. TRor snart jag får ta fram stoppuret.
   Trevlig kväll!
   Kram!

 12. Ja ålder är ju bara en siffra och man är inte äldre än man känner sig. Intressant läsning som vanligt hos dig.
  Ha en skön ef/ kväll själv ska jag till simhallen och ge lite massage snart. Stor Kram.

  1. Tack! Visst är ålder bara en eller några siffror och inget att hänga upp sig på. Eller hur?
   Så skönt för de som tar massage i detta råkulna väder. Skulle känts väldigt bra.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram!

 13. Mark Twains citat är nog det jag minns bäst från samhällskunskapslektionerna på gymnasiet – så bra! 🙂

  Härlig tolkning av siffror!

  1. Tack! Ja, det här citatet hänger fortfarande med och verkar vara tidlöst. MIns det även från min skoltid och det var länge sedan.

  1. Tack! Ja, vi omges ju av siffror och det är roligt att försöka hitta bilder till tamaorden.

 14. Oj vad du fick ihop mycket! Siffror finns ju som du skrev överallt. Vi tänker väl inte ens på dem alla. Jag läste ditt inlägg om Nacka Skoglund. Kul att vi fick ihop inlägg om honom samma vecka!

  1. Visst var det kul med Nacka! Hans “hörna” (lilla torg) ligger bara 10 minuters promenad från oss och så även huset där han växte upp.
   Ja, siffror finns det gott om och inte tänker vi på dem heller. Men de omringar oss på olika sätt.

 15. Ditte dina bilder är lika magiska som du 🙂 och alltid lär man sig ngt när man är här !
  Tack för alla dina fina tolkningar och text du är magisk, lika magisk som jag tycker siffror är SIFFERmänniska som jag är 🙂
  KRAM

  1. Tack finaste Sanna för uppmuntrande och glädjande kommetar. Och kan jag bidra med lite “matnyttigt” mellan varven så är ju det roligt.
   Och visst kan siffror både vara roliga och magiska och ta sig de mest märkliga uttryck.
   Stor och varm kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *