Kultur Stockholm

Medelhavsvärme och kultur

Go kväll och jag är just hemkommen från lite behaglig medelhavsvärme.  värme  En regning, grå och mulen torsdag i Stockholm kan jag vädermässigt inte påverka, men jag bestämde mig för att jag ville ha lite sol och värme och förflyttade mig för några timmar till medelhavsområdet och till det spännande Medelhavsmuseet  som liggger på Fredsgatan 2, granne med Utrikesdepartemenetet och helt nära operan. av operan. (Bra kan vara att veta att de statliga museerna i Stockholm har fri entré och till dem hör bl.a. Medelhavsmuseet). Hemsidan ger bra info om allt som händer och här på museet är det ofta kvällsföreläsningar på olika teman, musik och ett överlag varierat och tervligt program.

Det var många år sedan jag var här på museet men genast jag kom in i den mäktiga gamla banklokalen förflyttades jag tillbaka till slutet av 1800- talet och  kunde känna vingslagen från den Gamla Inteckningsbanken. Banken  grundadades av Johan Henrik Palme och  att detta varit en storbank märks fortfarande tydligt och på dagens visning kom vi att stå runt den gamla bardisken i marmor.  Anledningen til att det att bli en bank här var att buggnaden brann och var i dåligt skick och köptes av Palme.

Byggnaden är är i grunden från mitten av 1600-talet och byggdes då till fältmarskalk Gustav Horn och kallades Hornska palatset. Även Svea Hovrätt inhystes här från 1697 och en bit in på 1700- talet och det i samband med att Stockholms slott brann.

Medelhavsmuseet flyttade till lokalerna 1982 och kunde då samla alla sina föremål på ett ställe efetr det att de tidigare varit utspridda i olika byggnader i Stockholm.

De gröna små husen är själva utställningsmontrarna och kontrasterna mellan dem och de ibland mer än 1000-åriga föremålen är spännande.

Maffiga marmortrappor leder upp till andra våningen där det mysiga café Beirut finns.

Vackra detaljer framträder i hela byggnaden.

Museets samlingar kommer från de gråmarkerade områdena. 

Olika typer av visningar ges och de kostar 20 kr att gå med på  och just idag när jag kom var det en ”taktil” visning. Innan denna visning hade jag gått igenom museet mem jag insåg after att ha avverkat 1/3 att fler besök ska göras för det är mycket att se och ta in.

Den taktila visningen innebar att vi stod vid den långa marmobankdisken och där fick känna på en hel del föremål och fick höra deras historia. Vi bar en minigrupp på fyra personer så det blev en verkligt personlig visning av et väldigt duktig guide.  Följ gärna med!

Det första föremål vi såg var en egyptisk scarabé, en skalbagge. Ordet scarabé kommer från  latinets ”scarabaeus” och var och en populär amulett och ett sigill i forntiden och är det än i våra dagar.  Scarabén formgavs efter en skalbaggeoch förknippades i den egyptiska mytologin med den tidiga morgonsolens gud, Kephri och detta p.g.a. att skalbaggens rullande gång ansågs likna hur solen rullades över himlavalvet. Kephri var en av solguden Ras uppenbarelseformer och skrevs med scarbéns hiroglyfer (fornegyptiska tecken) som refererar till effektivitet, utveckling och tillväxt blev skalbaggens form en favorit under alla år i den egyptiska historien. Man beräknar att den äldsta scarabén som hittats är från åren 2575 – 2130 f.Kr.

     

Denna scarabé fick jag hålla i  (vi fick hålla i och känna på alla föremålen) och den är en ungdom från ca 1300 f. Kr. och gjord i fajans, ett material som i princip är ugnsbakad sand.  Till vänster, när scarabén är upp och nervänd syns även en del av de symboliska tecknen.

Oljelampan var ett av antikens vanligaste föremål och kunde ha de mest skiftande dekorationer. På denna kan men se en struts i mitten med sin långa hals och de lnga benen med sina klor nederst. Ja, det var svårt att se även på helt nära håll, men jag såg den till sist.

Denna oljelampa från Romarriket är riktigt modern och är från är 100-200 år e. Kr.


Guiden Fredrik berättar om ett gammalt grekiskt mynt.

En ”ushepi” – en gravstatyett, i blå fajans. En eller flera sådan lades ofta ner i de avlidnas gravar för att assistera dem vid behov.”Ushepi” betyder svarare och det var just vad den skulle göra, alltså ta hand om det praktiska för den avlidne skulle nu ha det bra och inte behöva syssla med jordelivest mödorUshepin var en garanti för ett lugnt liv efter döden. Det kunde lämnas en eller flera  statyetter per grav och förutom i fajans kunde även var tillverkade i trä eller kalksten.

Ushepin var oftast blå men även kunde även vara gröna elle svarta. Blått symboliserade vatten och himmel, gröntstod för åkrar och svart var den bördiga jorden vid Nildeltat.

Det fornegyptiska namnet på landet var Kemet och användes tusentals år f. Kr och betyder den svarta jorden elller det svarta landet. Namnet Egypten kommer från grekiskan, Aiguptos och kom långt senare.


Väl bibehålllen trots ett par tusen år på nacken.

Medelhavsmuseet tar besökarna med genom Cyperns historia och här finna ca 1500 arkeologiska fynd som spänner över mer än 7000 år, från stenålder till romersk kejsartid. De flesta föremålen kommer från Den Svenska Cypernexpeditionens utgrävningar 1927- 1931. Världens största Cppernsamling, utanför Cypern, finns här på museet.

Egyptens historia är också ca 7000 år  och  genom utställningarna  får man en bra inblick i hur livet vid Nilen tedde sig. En fin 3D-teknik kan användas för att vidare studer munierna. (Detta han jag inte med.)

Myternas värld väntar i det antika Grekland och Roms avdelningar. Mängder av vasmålningar berättar fantastiska historier.

I det lilla ”Guldrummet” finns en samling av silver och guldföremål från Främre Orieneten, Cypern, Grekland och Rom och det är smycken som burits av antikens kvinnor och män.

32 svar på ”Medelhavsvärme och kultur”

 1. Vilken vacker byggnad och perfekta lokaler för ett museum. Intressant och spännande att ni fick hålla i sakerna för det mesta brukar förvaras bakom glas eller med en varnande skylt som säger ”rör inte föremålen”! Har aldrig varit där så jag gör en notering inför kommande besök i huvudstaden.

  Kram och trevlig kväll!

  1. Hela byggnaden i sig var värt ett besök. Verkligen! Och just denna visning var ”taktil”, vilket jag inte alls visste. Jättebra att få känna och ta på föremålen för de blev liksom mer levande. En jättebra guide dessutom och vi var bara fyra stycken…Högst personligt.
   Och det är fint med dessa museer som är gratis. Lätt att titta in då och då och jag kommer snart att göra ett nytt besök här. Hann inte med den egyptiska gravkammaren. Och en hel del saker i montrarna tittar jag gärna mer på.
   Kram och natti.

 2. Jag och min mysing har varit på många muséer här i Stockholm under våra 11 år tillsammans, men just Medelhavsmuséet har vi inte varit till. Tydligen en brist för det verkar mycket intressant detta som du visar och berättar.
  Att så många föremål är så väl bevarade ifrån så långt tillbaka i tiden. Bra att få se, på din bild av kartan, varifrån sakerna kommer.
  Tack för en mysig tillbaka vandring i tiden.
  Trevlig kväll.
  Kram till dig.

  1. God sen kväll.
   Jag har ett bra tag funderat på att gå hit för det var väldigt länge sedan jag gjorde ett besök och det var väldigt intressant.
   Vädret idag passade perfekt och jag såg också att det var en allmän visning. Extra roligt var att man fick känna på ett antal föremål och höra deras historia och den blev även satt i ett större sammanhang.
   Jag kommer snart att titta in igen och kostnadsfritt är det. (Visningen kostade 20 kr, så det var mycket överkomligt.)
   Vad roligt att du följde med hit och uppskattade besöket
   Stor kram!

 3. Oooooops här från min sida. Har faktiskt aldrig varit på Medelhavsmuséet… Å nu behöver jag inte det heller längre efter att ha läst ditt inlägg;-)
  Gillade scarabén bäst och så den bla ushepin.
  Guldföremålen liknar dagens ”piercingar” om du frågar mig, fast de är ju inte av guld såklart.

  Du är verkligen vetgirig och varierar ”kunskaperna” perfekt:-) Som du skrev igår – du blir bara bättre ju äldre du blir:-)

  1. Ett besök här rekommenderas om du ändå är i stan. Väldigt trevligt! Och café Beirut verkade lovande.
   Miljön i ”huset” är också väldigt läcker. I och med att det är gratis enté är det lätt att baar slinka in. Jag kommer snart att göra det på nytt.
   Nu var det länge sedan jag var på Medelhavsmuseet och idag med denna ”taktila visningen” var det extra roligt för jag har aldrig hållit i så gamla föremål tidigare. Att få lite extra kunskaper om dessa folks historia gillade jag också.
   Vetgirig är jag och det är roligt att se sammanhangen i olika länders historia.

 4. Medelhavsmuseet är det alltid trevligt att besöka. Jätte roligt att få ta del av det som du lärde och såg på ditt besök. Ett utmärkt sätt att tillbringa en sån här mulen och grå dag.
  Kram

  1. För mig var det nu länge sedan jag var där och väldigt trevligt att tillbringa en eftermiddag där. Och jag kommer snart tillbaka för mycket finns ju kvar att se-
   Perfekt att de statliga museerna är kostnadsfria och då kan man än lättare titta in även för kortare stunder.
   Kram!

 5. Jag hajade till direkt, när du visade en scarabé! Jag har två här hemma, sedan Sigge och jag var i Egypten.

  Tack för din rundvandring, du skriver och dokumenterar alltid så intressant.
  Godnattkram ?

  1. Tack! Vad roligt och vilka fina minnen du har kvar.
   Jag har också ettt par men dock inte så gamla som jag såg på museet.
   Besöket här på museet var verkligen roligt och perfekt med lite värme denna gråa dag-
   Kram!

 6. Kul att återse Medelhavsmuseet! Jag käkade lunch där med en kollega för några år sedan och bestämde mig för ett ordentligt besök i samlingarna vid senare tillfälle, men det har tyvärr inte blivit av. Tack för påminnelsen!

  1. Här kan man lätt tillbringa ett par timmar och med tanke på att entrén är avgiftsfritt så är det lätt att slinka in flera gånger.
   Hoppas du får till ett besök för det var trevligt. För mig var det många år desan jag var här men jag hann inte klart idag så det blir en ny ävnda. Och då ska jag prova café Beirut också för det så mysigt ut.

 7. Härliga Medelhavsmuseet! Har varit där några gånger med Ronja. Man kan tillbringa en hel dag där och fika /äta på Kafé Beirut. Nu är det några år sedan jag var där…måste nog dit igen snart. Bra val att tillbriga en småkall dag. 🙂
  Kram!

  1. Visst är det ett trevligt museum! Man kan gå här länge. Kan tänka mig att du varit här och roligt att du haft Ronja med dig.
   Bra i Syockholm nu är att det är gratis entré till de statliga museerna och det gör ju att man lättare kan ta sig en titt in då och då om man ändå passerar.
   Kram och trevlig fredag.

 8. Den där byggnaden verkar, som du skriver, värt ett besök bara den.
  Häftigt också att faktiskt få känna på rariteterna.

  1. Byggnaden i sig är värd ett besök och den har också en spännande historia. (Tog bara med ytterst lite i inlägget)
   Medelhavsmuseet är väl värt ett besök om du kommer till Stockholm och fint är ju att de statliga museerna har fritt inträde.
   Guiden var verkligen duktig så det var mycket att lära och vi var bara fyra stycken som var med på visningen vilke var väldigt bra för det vlev som en privat visning. väldigt roligt att känna på dessa gamla raritere.

 9. Verkligen ett vackert ställe! Och extra roligt att ni fick känna på föremålen. Det brukar man ju aldrig få göra!
  Önskar er en fin fredag…..och marknaden är kvar skrev Pernilla precis ?
  Stor kram

  1. Historiens vingslag finns helt klart här och lokalerna är så läckra. Det märks fortfarande att detta varit en bank en gång i världen och före dess ett stort palats. (Som dock brann ner.)
   Jätteroligt att få känna på föremålen, nytt för mig, och så gamla föremål har jag aldrig tidigare fått/kunnat röra.
   Lästa just hos dig att marknaden är kvar. Nåja….Vi får se vad som händer och beredda är vi ju på en flytt om och när den blir.
   Trevlig fredag!
   Stor kram!

 10. Ännu ett ”under” vid morgonstunden vid datorn som sker då jag landar här och får följa dig på detta museum.
  Du tillför mycket du söstra!
  Stor kram1

  1. Hej Tove! Tack för fina ord. Ja, här hade du också tyckt om att vara med. Saknade dig! Vilka fina samtal vi hade kunnat ha. Men vi har dem ju kvar å andra sidan.
   Stor kram!

 11. Tack för det tipset! Ett museum jag har missat men nu blev sugen på att besöka, så det får det bli vid något kommande huvudstadsbesök.

  1. Detta museum rekommenderas verkligen och det är ju fint med de statliga museerna efetrsom de är kostnadsfria. Lätt att slinka in och att ta en avdelning i taget. Och visst hopas jag på att du tar dig ett besök vid tillfälle i huvudstaden.

 12. Men va roligt med ett sådant besök & intressanta saker, va roligt först tänkte jag oj har dem åkt ner igen he he mysigt med cafè oxå ha det bäst kramis

  1. Jätteroligt! Och extra kul att detta var en visning när man fick känna på föremålen.
   Vi hade en jättebra guide som förklarade så bra och det gjorde det hela än mer roligt. Gratis entré är det till de statliga museerna i stan så det är lätt att slinka in här för gånger. Caféet är jättemysigt så det ska provas nästa gång.
   Kram och trevlig fredag.

 13. Otroligt intressant. Tänk att ni fick röra vid föremålen och att rivningsraseriet inte drabbade byggnaden som Medelhavsmuséet ligger i! Härligt! Kramar

  1. Byggnaden är väl bevarad och väldigt vacker både på utsidan och insidan-
   Jag har aldrig förr varit med om att man fått röra så här gamla föremål och det var speciellt. Visserligen fick vi ta på handskar när vi tog i ett par av dem men inte gjorde det något.
   Kram och trevlig fredag.
   PS Jag har föreslagit det fantastiska stället ”Le petit pain” till flera Göteborgsvänner och som inte kände till det.

 14. Det finns mycket intressant att se kring Medelhavet och även saker därifrån Ett område rikt på historia. Krig och politik är jag ointresserad av men däremot gillar jag mytologi (inberäknat seder vid döden) och att se bruksföremål eller det som man använder för att göra sig vacker.

  Vackra föremål men finns det inget från de andra länderna? De kanske håller hårt på dem eller krävt dem tillbaka?

  1. Medelhavsområdet är ju väldigt spännande och med en rik historia. Här på museet finns tusentals föremål, men alla får inte plats att visas i montrarna utan är arkiverade. Många föremål från andra länder vid Medelhavet och runt om i världen finns också på de andra ”världskultursmuseerna”; Etnografiska, Östasiatiska och i Göteborg på Världskulturmuseet. Många länder håller i övrigt hårt i sina gamla förmål och det finns ju också rätt att kräva dem tillbaka. Vad som är roligt med dessa ”väldsmuseer” är att det ofta anordnas olika temakvällar inom skilda områden och många olika föreläsningar ges.

 15. Åh, jag önskar att jag hade gått lite mer på museum under tiden vi bodde däruppe. Samtidigt öppnar ju det för fler besök i framtiden 🙂 Detta verkar himla intressant! Kram till dig!

  1. Man kan inte hinna allt! Säkert blir det även i fortsättningen resor till Stockholm. Välkommen hit!
   Och ni har ju bla.a det fina Världskulturmueeet i Göteborg som också är väl värt ett eller lera besök.
   Kram och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *