Stockholm

I Sjöstan – En tur över till andra sidan kanalen

Söndag och strålande väder. Och visst skulle det bli en vända ut. Målet var oklart men å andra sidan var vädret klart så det skulle ge sig. Vi gick österut längs vår kaj och när  vi kan till Barnängsbryggan , 900 meter bort, låg färjan över kanalen, till Sjöstan/Lumabryggan, redo för avgång så vi hoppade på. Färjan går i en triangel mellan Barnängsbryggan på Södermalm över till Lumabryggan i Sjöstan och fortsätter sedan till Henriksdalsbryggan innan den kommer tillbaka till Barnängsbryggan. Åker man “hela varvet” tar det ca 12 minuter. Färjan är kostnadsfri och man kan ta med cyklar.) Och i dessa pandemitider kan endast 50 personer åka med.) Så en tur i Sjöstan kändes helt perfekt.

Tvärs över kanalen och Hammarby sjö ligger Södra Hammarbyområdet.

 

Lumabryggan

och området här på andra sidan Hammarbykanalen är ett gammalt industriområde och här låg en gång Lumas fabriker och där “luma lampan! tillverkades. Fabriken upphörde på 1970-talet och bostäder blev byggda på område här och även på stora delar av av Södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad.  (Här var det förr precis som på Södermalmssidan, Norra Hammarbyhamnen,  gamla industriområden)  Den första inflyttningen i de nybyggda husen skedde år 2000 och man räknade då med att 2017 skulle det finnas ca 25 000 boende här. Riktigt så blev det inte utan man räknar idag, 2020, med att det bor ca. 20 000 personer här och den största åldersgruppen är de mellan 25 och 64 år.

En hel del bostäder är bostadsrätter men även hyresrätter finns och en del studentbostäder. När “Sjöstan” var under projektering hade man räknat med att många äldre skulle söka sig hit. Men riktigt så blev det inte från början utan många barnfamiljer ville bo här. Detta  gjorde att det då var brist och skolor och förskolor och parkeringsplatser. Men efter hand har man åtgärdat detta och är kanske snart i kapp. Nu finns också gott om butiker, restauranger, caféer och goda kommunikationer med både buss och tvärbanan. (En spårvägslinje på 19 km som binder samman Stockholms tunnelbane och pendeltågsnät på tvären)  Även många företag söker sig hit och området växer kontinuerligt. Sjöstan är idag  en levande stadsdel omgiven av vatten/Saltsjön och mycket grönska.

Stockholm. Södermalm. Färjan över från Barnängsbryggan till Lumabryggan i Sjöstan. Start och mål hemma vid den röda pluppen. Och från Barnängsbryggan tog vi färjan över till Lumabryggan i Sjöstan och sedan följde vi den prickade blå sträckan.

I Sjöstan

är det bara några hundra meter på det smalaste stället över till Södermalm. Här blickar jag över kanalen till Barnängsbryggan vi just lämnat och uppe på höjden i Vita bergen reser sig Sofia kyrka ståtligt över nejden.

I Sjöstan ser vi också ett par svanfamiljer som ser ut att trivas bra här. Ett par svanfamiljer ser vi också i Sjöstan. De  verkar trivas här också.  Här blickar vi över Hammarbykanalen, till Södermalm.

Från Lumabryggan följer vi vattnet en bit och går sedan över kanalen, Sickla kanal, vid Lugnets allé. (Här kan även bilar köra)

I Sjöstan ligger flera broar som man kan ta över Sickla kanal. Här Sicklauddsbron. Södemalm skymtar i bakgrunden. Sicklauddsbron. En gång och cykelbro i Sjöstan som också  går över Sickla kanal. Och runt om finns flera solbryggor. 

Kanske dags för lite söndagsfiske. Bryggorna längs med vattnet är många.

Ute i vattnet här vid Sickla udde finns skulpturen “Observatorium” (Mer att läsa om den via länken)  Flitigt använd som solbrygga.

“Observatorium” är tillverkad i kanadensisk ek och fiberoptik och kom på plats 2003. Konstnär är Gunilla Bandolin. Men virket murknade efter ett par år och omfattande renovering fick göras.

Ett område här längs vattnet heter “Vassparken” och det är lätt att förstå varför.

Södra Hammarbyhamnen. Här i Sköstan finns gott om vass och bryggor och just här heter det också Vassparken. Mycket vass och många solbryggor finns i Sjöstan längs vattnet. Här heter vattnet Hammarby sjö.

Här går man med vattnet på ena sidan och bostadshusens grönområde på andra sidan.

Vi fortsatte en bra bit längs med vattnet och tog oss vidare mot till Henriksdashamnen  och klättrade sedan uppför alla trapporna till Danviksklippan.

Först uppför och sedan nerför- För nu var det dags för ett längre “pitstop” tillsammans med vänner  som vi bestämt träff med på Boule & Berså.

Boule & Berså. Vi har lämnat Sjöstan och är i Danviksområdet. Men gränsdragningen är inte direkt så skarp.

Danviksklippan. (Jo, den används också för att träna klättring med rep) Dit tog vi oss från “andra sidan” berget. Först uppför och sedan nerför till Boule & Berså.

 

26 svar på ”I Sjöstan – En tur över till andra sidan kanalen”

 1. Vilken trevlig promenad i vackra omgivningar. Det var verkligen en minst sagt annorlunda skulptur det och jag kan förstå att den blivit en uppskattad badbrygga. Trevligt med ett konstverk som faktiskt kan användas.

  Kram och ha en härlig måndag!

  1. Vi tar en tur över hit då och då. Och det har varit roligt att följa byggandet av hela området. Jag tycker de fått till det väldigt bra.Och nu är även skolor och annan service i fas. Ja, skulpturen är lite annorlunda men används flitigt. I övrigt finns ju gott om solbryggor. Jag är inte säker på att så många vill bada här…Men några gör det.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 2. Allt med vatten, blir ju så vackert. Många fina promenader. Populärt med dessa solbryggor och varför inte? Här finns de, men de används inte så mycket som man skulle tro.
  Ingen elcykling för mig igår, då det var väldigt ostadigt väder och den uppskjuts ännu ett tag för nu kom annat emellan. Jag håller tummarna att det går i lås.
  Hoppas du mår bra nu efter operationen.
  Stor kram!

  1. Vi går ju ofta och gärna längs vattnen här och man kan verkligen variera promenaderna. Just nu kan jag inte cykla så det blir en del steg. Solbryggorna här är väldigt populära och kul med den här skulpturen i vattnet. Användbar den också som solbrygga.
   Cykelturen får du spara för det är ju inte så kul att ge sig ut i regn och blåst. Här var det grått tidigare idag och en del regn. Men nu strålande sol.
   Hoppas då att planerna går i lås som du planerat.
   Axeln är fortfarande knepig och nytt läkarbesök i morgon. Såret vill inte riktigt läka.
   Stor kram

 3. Det klart det blir problem när den planerade målgruppen inte blir som verklighetens målgrupp 😉

  Fina bilder, solig och härlig dag,, svensk sommar, verkligen. Visst har jag sett klättrare i Stockholm, misstänker att det är där båtarna passerat då. Vet inte säkert, det finns kanske fler ställen i sta´n där bergsklättring kan utföras!?

  1. Ja, man hade tänkt sig en annan målgrupp men i och med att skatterna blev så höga vid försäljning av villor blev det då billigare för många äldre att ha kvar villor och de gamla större bostadsrätterna. Men nu är det en god blandning har jag förstått och jag och den service man behöver finns.
   Just här är ett populärt ställe för klättring men det finns säkert fler.

 4. Vilken fin liten kryssning ni åkte på och inte var den särskilt dyr heller 😉 Härlig promenad också.

  Vackra bilder från det vackra Stockholm! Svårslaget när den stan visar sig från sin soligaste sida 🙂

  Ha en fin måndagskväll!

  1. Här är det gratis att åka. Vill man in till Nybroplan får man däremot betala.
   Hammarby Sjöstad har blivit så fint och är verkligen en grön stadsdel.
   Ja, Stockholm är svårslaget i mångt och mycket. Särskilt i vackert väder.
   Önskar er också en fin kväll.

  1. En fin dag, en fin promenad och fint sällskap av S & J. Och Boule & Berså är jättetrevligt.
   Stor kram

 5. Så fina foton, och nya områden för mej som inte kan så mycket av vår södra del av stan, men jösses så fina områden!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Tack! Ja, det är en fin tur att ta färjan över från Söder och sedan gå längs vattnet. Och man kan fortsätta längs vattnet, förbi Boule & Berså, Saltsjökvarn (där ni stannade till på vägen till Nacka strand) och om man vill går det att promenera hela vägen till Nacka strand . En bra bit…Men man kan ju hoppa på båten också.
   Kram!

 6. Här känner jag mycket väl igen mig. Min bästis Yvonne har varit en av många projektledare för delar av Hammarby Sjöstad. Det var ju många aktörer som höll i projektet, men henne firma klarade sig i alla fall när alla klagomål om mögelskador i ett antal hus uppdagades.
  Sedan minns jag även hur det såg ut innan Sjöstan byggdes. Minns AVA som sålde Suzuki motorcyklar, ett tryckeri som mitt dåvarande jobb anlitade samt världens bästa” husmanskostrestaurang” som bland annat serverade Pitepalt. Kommer dock inte ihåg namnet. Roliga minnen tack vare ditt inlägg:-)

  1. Visste att du har varit och promenerat här en hel del. Jätteroligt att din bästis varit en av projektledarna för området. Och visst har Sjöstan blivit bra och så även det nyare Henriksdalsområdet. Mycket mögel var det ju ett tag och fuskbyggen på sina ställen. Men det verkar åtgärdat.
   Vi tar ju då och då en sväng över kanalen och lämnar Söder. Och visst är det alltid trevligt. Nu är också restaurang och caféutbudet stort.
   Kul att jag kunde bidra till lite roliga minnen.

 7. Så otroligt fina ställen du visar och Stockholm stad är så vacker med allt vatten omringad och av grönska. Du hittar alltid fina ställen att njuta av tillvaron. Så nimmt att kunna ta båten gratis till visa mål. Du bor perfekt=)
  Trevlig kväll Ditte <3
  Kram

  1. Stockholm har ju så mycket och det är verkligen en stad på och runt vattnet. Och med mycket grönska.
   Och visst är det bra med dessa olika båtar som man enkelt kan ta sig runt med.
   Vi tycker verkligen att vi bor bra och är så glada för det.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 8. Men Sickla sicket ställe! Någon gång måste jag besökt platsen men det var ju på 90-talet och då såg det inte som idag. Inte ett smack faktiskt, jag är djupt imponerad. Så himla stiligt, både vassparken och observatoriet. Blir riktigt stolt över vår fantastiskt vackra huvudstad! Man har verkligen lyckats utnyttja vattnet på bästa sätt. Och visst har ni haft tur med vädret. Senaste veckorna har jag börjat kolla på temperaturerna i landet. Tittar i tidningen varje morgon och har konstaterat att det i snitt är fem grader varmare i huvudstaden än hos mig och soligt har vi verkligen inte haft. Jag lider inte just av det, men turisterna och ortsborna skulle säkert uppskatta den mer än jag.
  Kramen

  1. Här i området runt Sickla har mycket hänt och en helt ny stadsdel har växt fram och upp. Mycket grönska och omgiven av vatten. Här tror man ju inte att man är i en riktig storstad. Vi har haft fint väder förra veckan och med i mitt tycke lagom värme med runt +23 grader.
   Hoppas på lite bättre väder även hos dig i veckan.
   Kram

 9. Jobbade en period i gamla Luma-huset. Då cyklade jag hemifrån och tog sen båten över till Luma-bryggan, det var otroligt trevligt och dessutom bekvämt! Borde göra om det.

  1. Ja, då vet du! En fin tur hit och trevligt att ta båten. Finns nu många fina områden här i Sjöstan och väldigt trevligt också att cykla genom/förbi Henriksdalskajen, kanske leda cykeln mot Danviksklippan och över Danviksbron och sedan ta kajen längs Norra Hammarbyhamnen tillbaka. Eller båten från Henriksdalsbryggan till Barnängsbryggan. Flera varianter finns ju. Och visst är det bra med dessa färjor.
   Just nu kan jag inte cykla p.g.a.operationen i axeln. Men om ett tag så.

 10. Ännu en fantastisk rundtur med härliga bilder! Tänk vilken fin huvudstad vi har i alla fall 🙂
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack! Fint att ha tillgång både till vatten och grönska på så nära håll. Och visst är Stockholm en fin stad.
   Önskar dig en trevlig tisdag.
   Kram

 11. En fantastisk utflykt där, ja, vi har ju lite skärgårdsbåtar här, varje sommar har vi den gamla turen från Göteborg till Hönö som återuppstår.
  Dock inte detta år om jag nu inte minns fel, Covid och så ställer ju till det.

  Passagerarfärjorna finns ju att tillgå lite varstans…bra det.
  Men era turer där är ju minst lika fina och trevliga, ja, om inte lite finare ibland om jag ska vara ärlig.
  Men så klart, nyhetens behag finns ju hos er för undertecknad.
  Ha det fint nu och hälsa vår älskade huvudstad.

  1. Fint att komma ut en sväng. Och jag är ju fortsatt begränsad så det här blev lagom. Vad trevligt att ta en tur mellan Göteborg och Hönö. Det har jag ännu aldrig gjort. Har mycket kvar att se och uppleva i Göteborgstrakten. Mycket fint finns hos er. Men i år blir en hel del klart annorlunda.
   Jag ska hälsa Stockholm från dig. Jag lovar.
   Ha det gott.

 12. Tack för en härlig sommarpromenad. Det är oslagbart med vatten,natur, hus och bryggor. Så vackert. Jag jar aldrig hört talas om Sjöstan innan, så det är en ny bekantskap för mig!
  Jag har sagt det många gånger förr: Blogglandia är bästa uppslagsboken!
  Kramar

  1. Jag försöker att gå en runda varje dag och att variera den. Och gärna i närheten av vatten och grönska. Även om detta är Saltsjön/bräckt vatten, så är det helt ok. Dock inte Västkusten.
   Vad trevligt att du nu tittat lite på Sjöstan, “Hammarby sjöstad” eller som området också heter. “Södra Hammarbyhamnen”. Jag tycker man lyckats bra.
   Tror du hade gillat att knalla med här.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *