Skyltar Spanien

Skyltande resa – Välkomna att följa med

Söndag! Dags igen för den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Välkomna med på en skyltande resa i omgivningarna runt spanska Costa Blanca, “den vita kusten”.

Stopp i den lilla staden Polop. Rejäl buss och en skicklig chaufför lotsade oss varsamt uppför bergen och ner i dalarna. 

 

Skyltande resa med fina upplevelser

Vårt första stopp blev Polop, en liten stad några mil från Benidorm, med ca 4000 invånare. Staden  hör till provinsen Alicante  och ligger i regionen Valencia. Runt torget i Polop finns skyltar med många av regionens städer och deras vapen. Och mängder av vattenkranar. Jag räknade till 87 stycken. Enligt en gammal sägen ska vattnet här ha en gynnsam verkan på kvinnors fruktsamhet. Om det även gällde män förtäljer inte historien.

 

Bussen klättrar uppför och vi omges av höga berg och djupa dalar.  Och även här uppe finns det gott om restauranger. Utsikten ingår liksom.

Kanske en matbit? Nej, vi hade en bit kvar till en sen lunch.

När vi kommit till högsta punkten här, Coll de Rates, 625 meter över havet möttes jag av dels en vacker  vy över dalar och omgivande berg och av skylten “CANGURO de PERROS”. Man skulle kunna tänka sig att det var en sorts kennel med känguruhundar om man ordagrant tolkar det som står. Men icke! Bättre upp. Detta är ett hundpensionat och man sålde också olika hundattiraljer. Funderade just över att det kändes långt att ta sig hit upp med sin hund men luften och miljön är verkligen fin.

 

Ett av flera vägskäl.

Skyltande resa blev det på flera sätt. Här i trakterna av Jalon Valley på Costa BlancaTydligt skyltat.

Dags för vinprovning i byn Jalon eller Xaló som den heter på valenciska. (Ett av Spaniens fem officiella språk)

Utsidan på bodegan och här fanns även andra skyltar som visade vägen till olika saker i byn.

Lite info om hur det går till. Det fanns många sorters vin att prova på “egen hand.” Man gick här runt med sitt glas och testade det man önskade. Ingen ransonering.  Och de mer exklusiva varianterna fick provas efter förfrågan eftersom de var tappade på glasflaskor.

 

En ny specialvariant av moscatelvin.  Moscatel är en druva med hög sockerhalt och används här till söta viner som anses passa bra till områdets desserter. I stora delar av världen kallas druvan för Muscat och är ett samlingsnamnför en hel druvfamilj som troligen har sitt ursprung i Mellanöstern.

Snygga flaskor till detta moscatelvin.

Lunch blev det också, en riktigt god sådan och vi fortsatte sedan ner mot kusten och staden Altea.  (Mer info om Altea finns i länken.) Många båtar fanns att titta på både på land och de som låg i vattnet. Men denna röda specialvariant fångade mig. Dock inte helt inom min nuvarande budget.

Båten, “Mediterranean jet nautica känns spännande och jag skulle gärna ta en tur med den. Undrar om man hinner se något. För snabbt går den.

Denna skyltande resa går mot sitt slut men först skulle några tunnlar passeras innan vi  var tillbaka i Torrevieja igen fram på kvällen.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

 

 

34 svar på ”Skyltande resa – Välkomna att följa med”

 1. Du är fantastisk i ditt beskrivande och dina bilder.
  Har läst flera inlägg som jag missat. Du tar oss verkligen till fina och intressanta platser. Intressant busstur och bra att stanna på ett brittiskt ställe för mat, så britterna inte behövde svälta bland den utländska maten,hi hi! Man slutar aldrig att förundras!
  Har regnat häftig här i Marbella idag på förmiddagen, men nu skiner solen igen.
  Ha det bra!

  1. Stort tack för fina ord “från en guide,” tillika vän. Britterna åt med god aptit här och vi också. Tror det är ont om stora restauranger här på landsbygden som kan ta emot 45 stycken så kanske är det därför vi hamnade här. Logistiken ska ju fungera också. Men britterna var nöjda och maten var riktigt god. Jag äter ju sällan den här typen av mat i Spanien så som omväxling var det riktigt bra. Antar att du kände igen dig matmässigt.
   Vi har varit på tapasrunda och då var det mulet men uppehåll. Men just nu regnar det. Regnet skulle inte komma förrän klockan 18 så det tjuvstartade.
   Ha det gott Lena.

 2. Hej Ditte!
  Fin tur ni gjorde! Moscatel kommer jag ihåg att jag köpte när jag hyrde rum en gång i Älvsjö 1963…Blev lite yr och vågade inte köpa det nåt mer hahaha…Kir också en gång…Mina enda ggr på Systembolaget 🙂
  Kram P ♥♥

  1. God eftermiddag!
   Vi gjorde en jättefin tur och upplevde och såg mycket trevligt. Moscatel är väl sött men jag vet att det ofta kan drickas här till desserter. Kir är också väldans sött att smaka separat. Men ett par droppar i lite bubbel blir något annat. Och gärna en jordgubbe i.
   Kram!

 3. God eftermiddag! Då har jag inspekterat dina skyltar och funnit dem godkända. Såklart!
  Vinprovningar och luncher gillas alltid.
  Ha en fortsatt trevlig söndag och stor kram!

  1. God sen eftermiddag! Och resande skyltar är oftast trevliga och ger en hum om vad som finnas kan. Och här i trakterna finns mycket.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

 4. Många fina skyltar här! Föll nog mest för dom vackra Poplop/Benidorm-skyltarna. Känguruhundar… Det borde vara en ras från Australien va? 😉

  Kul att ses som hastigast idag!
  Ha en fin kväll 🙂

  1. Nej då! Känguruhundarna var inga hundar här utan reklam för ett hundpensionat här uppe i bergen. Lite originellt. DEt fanns massor av liknand eskyltar här runt torget och alla var presonliga för respektive by/stad.
   Hoppas ni fick er några goda tapas till livs efter att vi setts. Alltid fint att ses. Där vi satt och mötte er, La Pescaderia, fick vi inget. Kyparen meddelade att alla tapas var slut. Snopna blev vi och vandrade vidare.
   Önskar er också en fin kväll.

 5. Det här kommer du inte att tro. Venta Figueral besökte vi för första gången 1994. Vi blev totalt förälskade i stället. Så för tre år sedan åkte vi tillbaka dit bara för att konstatera att de spanska ägarna vi mötte 1994 hade precis sålt restaurangen till ett tyskt par. Å paret satsade på tysk husmanskost och musikkvällar. Restaurangen verkar inte ha klarat sig och är stängd nu enligt Tripadvisor. Hima synd, men så kul att du visade just upp stället i “min” Skyltsöndag.
  Polops kakelskyltar är så himla läckra och vackra. Skrattade gott åt känguruhundar, undrar hur sådana skulle kunna se ut;-) Riktigt snygga flaskor för Muscatelvinet.
  Å den där båten – WOW. Där blev även jag sugen, fast med flytväst;-)
  En härlig och nostalgisk skyltning för min del. Love it:-) Tusen tack för ditt bidrag och länken:-)

  1. Vilket sammanträffande! Extra kul att jag hade med den skylten just nu. Och att ni var här redan 1994. Vi såg bara skylten och här stod inget om att stället var stängt. Men så är det säkert. Känguruhundar? Jag var tvungen att fråga några vi mötte som kom därifrån. Och det är alltså ett hundpensionat här uppe på bergskammen. Och visst är båten läcker. Skulle gärna ta en tur. Och med flytväst-
   Kul att jag kunde bidra med nostalgi idag. Härligt!

  1. Visst är “kängurhunden” rolig. Hade önskat att se en . Men icke! Ett hundpensionat var vad det var. Och båten! Så läcker!

 6. Vilken resa och vilken skyltning ! Hyfsad båt ? Såg ut att gå snabbt i varje fall… men jag tror man skulle sitta lite instängd i den, inte få uppleva havet liksom… Fick du smaka det söta vinet tro… har du kanske smakat det före på någon annan sorts vin…

  1. Trevligt var det! Men vad gäller båten så hade jag gära tagit en tur men gillar nog bättre att segla. Vill också uppleva havet och se mig omkring.
   Jag smakade det söta vinet, lite. Och tillsammans med lite dessert så skulle det kanske passa. Men söta viner är inte mina favoriter. Jodå, jag har smakat det tidigare…

 7. Djeeez vilken båt, den var så smal och spetsig så en rund finnkäring knappast hade kunnat knöa in sig på en sits där! Haha, har då aldrig sett på maken. Tror det skulle kittla lite i kistan…
  Annars ger jag med beröm godkänt för alla skyltar, gillar speciellt landskapsvapnen, det ser ut som de var handmålade på kakelplattor?
  Bussen var rent ut sagt skitsnygg, natti o tack för fina skyltar. olé!

  1. Jag tittade in i “farkosten” och den var var tämligen rymlig så både du och jag hade fått plats. Plus ett par till…Visst är stads/byvapnen fina. Och kul att de samlats häri denna lilla stad. Och handmålade är de. Bussen var bekväm och “stabil,” alltså gungade inte för mycket, när den var i rörelse vilket uppskattades av mig som så lätt blir åksjuk.
   Natti! “Buenas noche!

  1. Tack! Lite gott och blandat blev det från våra sommarstugetrakter. Och en hel del finns att se och uppleva liksom skyltar i variation.
   Kram!

 8. Så många skyltar, också sådana jag själv har sett i” the real life! ”
  Båten är verkligen speciell, nästan overklig.
  Jag minns att de flesta skyltar i Santa Pola-trakten var målade på kakel och att jag såg det på många andra ställen också, så det är kanske väldigt vanligt i Spanien. Vi köpte kakel med Pettas på som nu hänger på cafédörren.
  Ha en fin måndag Ditte och tack för alla skyltar igen!

  1. Jodå, du fanns med här på skyltresan. Vet ju att du varit i trakterna. Visst är båten, om det nu är en båt, speciell. Känns mer som en “farkost” äb en båt. Vad trevligt att ni köpte mer er kakel hem och har detta uppsatt på cafédörren.
   Här har det vräkt ner regn i natt och “nejden” är riktigt blöt och ett par blooor rejält dränkta i sina krukor så jag har lite trädgårdspyssel att göra. I alla fall försöka få blommorna torra om rötterna.
   Mulet och kyligt just nu, men värre kunde det vara. Har sett att Gran Canaria har rejält oväder med översvämningar och höga vågor.
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram!

 9. Du berättar så fint om bilderna, kul att läsa o se tanken på bilden Benidorm tog mig tillbaka till den serien som gick på tv för länge sedan om den engelska familjen som åkte dit år efter år som man fick sig goda skratt av alltid …härliga bilder o önskar dig en fin måndag kram

  1. Jodå, till Bendorm reser många britter. Minns också serien. Men det är en fin stad som också har en gammal, mysig stadskärna.
   Och dte är roligt att vidga vyerna och ta sig runt. Fint med en busstur så att ingen behöver köra utan kan se och uppleva landskapet.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram!

 10. Högt upp ,måste ju kännas skönt att chaufför körde försiktigt och bra.

  Vinprovning är alltid gott och intressant, vacker miljö ,-)

  Ni hittar alltid spännande mål att besöka, härligt att ni har det fint.

  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. En bra chaufför som kör lugnt är så viktigt och detta reseföretag har hitintills alltid haft bra chaufförer. Jag blir så lätt åksjuk så en chaufför som kör försiktigt är viktigt. Fint att själv gå runt och testa vin utan att någon följer efter. Och visst handlade vi.
   Vi tycker det är roligt att se oss om så dessa bussturer är jättebra och tar oss med till olika platser.
   Stor kram! Saknar din blogg!

  1. Tack! Jag ibland blir det “resande skyltar” och det är roligt att se vad som finns.
   Kram och trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *