Spanien

Upp och ner – Berg, dalar och vinprovning

I gårdagens inlägg reste vi först norrut längs kusten för att sedan ta vi oss vidare upp i bergen norr om kuststaden Benidorm. Vi reste på slingrande vägar genom den vackra Jalon Valley och upp till en av de högsta punkten här, Coll de Rates. Vackra vyer mötte oss runt om och utsikten kunde vi njuta av även under hela resan ner  i dalen.

vi kom upp till Coll de Rates på 625 meter och hade en fin utsikt över Jalon ValleyColl de Rates, utsiktspunkten 625 meter över havet.

Upp

till Coll de Rates gick bussresan på slingrande, smala, vägar genom Jalon Valley eller Val de Xaló som dalen heter på ”valencian”. Spanien har fem officiella språk där valencian är ett av dem. Övriga officiella språk är spanska, (kastellan) galiciska, aranesiska och baskiska. Vägarna var i gott skick och asfalterade men väldigt smala så vår buss kunde inte möta ett annat fordon utan att det ena fordonet fick göra ett stopp.

Smala  och slingrande vägar är det.

En del fordon mötte vi och även ett antal cyklister som tränar här i backarna. Och inte såg de några problem med att zickzacka sig fram.

Lite segt både för cyklister och bilar att ta sig upp för de långa backarna. En skicklig busschaufför hade vi som hade full koll.

Trakten här är sedan 1400-talet ett vinodlarområde och vinodlingarna utökades under 1700 och 1800-talet. I dalen odlas även oliver som vi sågs skördas nu, citrusfrukter, mandel och och nispero. Nispero kallas japansk mispel  på svenska och är en blandning av aprikos och persika och den används ungefär som plommon.

Utsikt över Jalon Valley från Coll de Rates.

Inzoomad bli bilden suddig men här syns terrassodlingarna som klättrar uppför sluttningarna.

Vackra vyer är det både på vägen upp och ner i Jalon Valley.

Ner

mot planare mark slingrade vi oss och flera små och fina byar passerades. Vårt nästa stopp blev på en ”bodega”, bodegas Xaló . Här finns olika sorters vin från trakten till försäljning och givetvis möjlighet att testa olika sorters vin. (Mer om denna bodega och vinodling i dalen finns här, i det inlägg jag skrev i samband med ett besök här i april 2017.)

Här i byn samsas man på gatorna. Och observera trafikljusen.

Vinprovning

Besöket på bodegan var trevligt och här förses man med små glas och går sedan själv runt och testar de viner man vill. Här finns alla tänkbara varianter av viner att testa och till försäljning och i alla olika prisklasser.

Tydligt märkta karaffer.

Vin finns både i tunnor, en budgetvariant, och i flaskor. Men den cava som säljs finns av naturliga  skäl bara i flaska. Och givetvis går det fint att smaka olika varianter av den också.

 

Och resan fortsatte mot nya mål dit kommer vi på lördag.

26 svar på ”Upp och ner – Berg, dalar och vinprovning”

 1. Vilken trevlig och varierad resa på alla vis. Så smidigt dessutom att åka buss och att slippa köra själv, speciellt om det är serpentinvägar!

  Kram och god kväll!

  1. Resan blev lyckad och visst är det bra att inte själv köra här på dessa vägarna. Och man kan ju dessutom njuta av både utsikt och god dryck om man inte själv kör.
   Trevlig kväll.
   Kram!

  1. Här finns en hel del inom räckhåll både att se, göra och uppleva. Perfekt också att inte behöva ha bil/hyra bil och köra själv. En vinprovning där man själv provar sig fram är väldans bra. Inköp blev det också.

 2. Ser ut att ha varit en mycket trevlig njutflykt! Ja, dessa busschaffisar, vad duktiga de är! Beundrar dem. Vackert landskap och jag gillar vinodlingar och vinbönder, så intressant och smakfullt.
  Synd att min egen resa inte innebar dessa smaksensationer vad gäller dryck, dock med maten, stort nöje!
  Ha en fortsatt fin kväll och stor kram!

  1. Vi var väldigt nöjda med vår tur . Och med plats längst fram i bussen klarade jag mig ganska bra under resan. Vin är nog inte så vanligt i Marocko men jag minns att jag drack det på några ställen. Tror t.o.m. att det finns vinproduktion inom landet. I varje fall har det funnits.
   Instämmer helt med dig i att den marockanska maten är god. Köpte med mig hem en ”taginegryta” från Marrakech som jag använde mycket i flera år. Men den har vandrat vidare.
   Stor kram!

 3. Så roligt att läsa om er resa. Härligt att slippa köra utan lämna det till någon annna och i lung och ro kunna njuta av omgivningar och vin. trevligt att hitta gott sådant också.
  Kram

  1. Vi tycker det är bra att kunna ta oss iväg på turer utan att köra själva. (Men ibland hyr vi bil) Just i dessa bergsområden är det ju full fokus på vägen och då kan ju inte en chaufför se sig omkring och inte heller testa olika viner på en vinprovning. Och lite inköp av vin blev det också.
   kram!

 4. Otroligt vackra vyer. Åsså tänkte jag på att (tät-)orten som ligger nedanför terrassodlingarna i dalen är rund/oval. Om kyrkan hade stått i mitten hade byn sett ut som ett äpple. Ett otroligt läckert foto.
  Inte fel med vinprovning. Gillar Valls logotyp som är stilren och modern!

  1. Här är väldigt fint och en tur upp hit rekommenderas nästa gång du är i Benidormtrakterna. Ser nu det du såg i byn här nere i dalen, just att den är oval. Men inte tänkt på det innan. Däremot tänkte jag på friheten att stå här uppe och blicka ner och omkring ett så stort område och tänka på hur livet kan te sig här. Vinprovningen här är generös och man tar med sig sitt glas och provar det man vill av många olika sorters viner. Ja, det fanns söta också om man gillar det . Jag gör det inte…Och vist är loggan fin.

 5. Men titta, här har du ju redan fixat skyltsöndagen också! Jag har blivit så feg på gamla dar så jag tycker det är läskigt med så smala vägar…och djupa raviner dessutom! Minns en semester i Norge, huvaligen så hemskt det var. Vi åkte i en stor hög skåpbil, o jag satt liksom o lutade hela kroppen inåt för att vi inte skulle tippa över kanten! Mardrömsresa. Då är det lugnare o tryggare att titta på dina fina bilder i efterhand, med vetskap om att allt gick bra. Önskar trevlig helg så länge, tittar in på lördag

  1. En del skyltar blev det men jag jar några till på lut. Jag är inte så oroad över vägarna och ravinerna utan mest för min åksjuka. DE slingriga vägarna låter den gärna frodas. Men får jag sitta lång fram och har en chaufför som inte kör ”ryckigt” så brukar det fungera. Kan tänka mig att din resa i Norge var mardrömslik. Och tycker man det är obehagligt med höga stup och de smala vägarna blir det än värre. Här längs vägarna gick det inte att möta ens en personbil utan den fick backa. Och sen alla cyklister som far fram…
   Hem kom vi utan problem och med fina naturupplevelser i bagaget. Ja, andra också…
   Önskar dig också trevlig helg. Välkommen på lördag.
   kram!

 6. Så vackra vyer, både i det här och föregående inlägg. De där slingrande vägarna kan vara lite jobbiga, men bra att chauffören var skicklig. 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram!

  1. Här uppe i bergen är det väldigt fint och jag fascineras av allt som kan odlas här på de anlagda terrasserna ner mot dalarna. Visst är vägarna jobbiga men bolaget har alltid bra chaufförer och får jag sitta långt fram brukar jag klara mig bra. Men jag kan bli åksjuk helt oavsett vägens slingrighet.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 7. Härliga bilder att titta på och intressant text att läsa! Vägarna ser spännande ut! Tur att chauffören var skicklig!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Vägarna är minst sagt slingrande och naturen omväxlande. Fantastiskt med alla odlingar som finns längs bergens terrassser. Att något ens kan växa här. Men det gör det.
   Önskar dig också en trevlig fredag.
   Kram!

 8. Språkrikt land, varierat i berg och dal med slingervägar högt o lågt. Det är inte bara i Sverige som träningscyklisterna ”äger väg banan” ser jag …
  Trafikljuset ser jag, det står där det står 🙂
  Karafferna är fina, skulle gärna ha den modellen ja.
  Eftersom du beser dig så gör jag också det. Härligt är det ju detta landet.
  Tack för i dag – igår och det som kommer inväntas 🙂
  Stor kram!

  1. Ofta tänker en inte på att det finns fler officiella språk i Spanien men så är det och barnen lär sig också oftast ett par i skolan. Lite beroende på var de bor. Jättetrevligt att du är med oss. Och vi reser vidare i morgon här på bloggen.
   Stor kram

 9. Fantastiska vyer! Men jag skulle nog ha behövt den där vinprovningen INNAN dom snirkliga vägarna. Oooo… Läskigt! I dom lägena föredrar jag att INTE sitta längst fram, men å andra sidan drabbas jag inte av åksjuka heller 🙂

  Ha en fin fredag!

  1. Jag är ju helt fokuserad på vägen och då kan jag oftast kontrollera åksjukan. Och mycket fint ser man ju också där längst fram. Men säkert är det bra sikt även längre bak. Och landskapet här uppe är ju väldans fint och med mycket vacker grönska runt om.
   Önskar er också en fin fredag.

 10. Vacker natur, utan tvekan. Däremot kanske det inte är det ”vackraste” att köra stora fordon på de vägarna, men chaufförerna är förstås vana.

  Spännande att resa runt så. 🙂

  1. Chaufförerna här är väldigt vana och kör försiktigt. Och det tyckte vi nog att de bilar vi mötte också gjorde. Värre då med cyklisterna. Vi tycker detta är ett bra sätt att få se mer och skönt att inte själv köra själv. Å andra sidan blir jag ju inte åksjuk om jag kör men då ser man ju inte mycket annat än just vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *