Spanien

Vidgar vyerna norrut längs spanska Costa Blanca

Då och då vidgar vi vyerna och lämnar Torrevieja och den spanska sommarstugan. Någon bil disponerar vi vanligtvis inte här, mer än att vi hyr någon enstaka gång. Men det fungerar fint att även ta sig runt både kommunalt och med arrangerade turer per buss. Vi brukar använda oss av ett par brittiska företag som både erbjuder dagsturer och resor där man är borta ett par dagar eller längre. Extra trevligt tycker vi att det är att resenärerna här är väldigt blandade och oftast är det vara vi som är svenskar. Info och guidning sker på engelska. David´s Tours har en åskådlig hemsida med bra info. Och man kan även här boka sina turer. Ibland använder vi oss av Viajes Rosa Tours som också har ett bra utbud av resor, men har en hemsida som har mycket att önska vad gäller det mesta.

Vi vidgar vyerna och tar en busstur norrut längs Costa BlancaPå väg norrut längs Costa Blanca- “Den vita kusten”. På många ställen längs vägen ser man både det blå Medelhavet och de karga höga bergen.

Karta över Costa Blanca,. Från Torrevieja i söder till staden Denia i norr är det kustvägen ca. 16 mil.

Vi vidgar vyerna

och bussen kör oss kustvägen från Torrevieja via Alicante och till Benidorm, en sträcka på 10 mil och där viker vi av västerut och tar oss ett par mil upp mot bergen.

Benidorm – längst söderut på kartan. Vi tar av västerut och passerar staden Nucia och kommer fram till dagens första stop, Polop.

Från Benidorm och upp mot Polop finns flera spännande rondeller. Detta är en av dem. Svår att fånga från bussen….

I trakterna här och just denna resa var vi på för dryga ett och ett halvt år sedan, då i slutet av april. Men det fick bli en repris av ett “bra koncept”. Och en annan årstid är det också. Polop ligger som i en sänka och  omges av berg  som kommer upp till höjder av 900 meter.  I Polop blev det ett stopp och vi tog en promenad runt i den lilla stan och satte oss på ett av stadens små torg för att titta på folk och ta en kopp kaffe. Mer om fina Polop finns att läsa här i ett blogginlägg från april 2017.

Framme i Polop, en liten stad som  som ligger 200 meter ö.h. och med ca. 2000 invånare.

Gamla delen av Polop.

– och den lite nyare. Även här en “söt” rondell.

 

Dags för oss att fortsätta resan. Nu mot nordost och på slingrande vägar.

Smala vägar och med många kurvor. Och varje kurva var en utmaning. Skulle vi få möte eller inte.

På flera ställen under vägs fanns grottor synliga i de omgivande bergen.

Riktiga serpentinvägar som inte direkt av eller anpassade för mig som lätt blir åksjuk. Men jag hade bokat en plats längst fram i bussen och med god utsikt framåt så det hjälpte en hel del. Och trots mitt dilemma med åksjuka så vidgar jag gärna vyerna.

Verkliga serpentinvägar. Och bussen slingrade sig fram.

Fortsättning följer…

 

30 svar på ”Vidgar vyerna norrut längs spanska Costa Blanca”

 1. Fina omgivningar och många platser är verkligen värda att återbesöka 🙂 Gillar också dom många roliga rondellerna som finns här lite överallt. Mycket fantasifulla många gånger 🙂

  Ska bli kul att se vart dom där serpentinvägarna bär hän.

  Ha en härlig dag!

  1. Nu var det ett tag sedan vi var i dessa trakter och då var det i april och naturen såg då här lite annorlunda ut mot nu i november. Och visst är dessa rondeller som finns i olika varianter roliga att de och även passera.
   Och serpentinvägar var det. Och möten fick vi en del av.
   Önskar er en fin kväll.

 2. Ja, vidga vyerna är det härligt att göra ibland och jag som står mitt i ett husbygge blir extra glad över trevliga turer som du tar mig med på, så att jag också får se något annat emellanåt. 🙂
  Ha det riktigt fint Ditte!
  Varm kram

  1. Och jag följer så gärna ert husbygge. Där får du ju ständigt vidgade vyer och på olika sätt. Så bra att vi kan byta vyer med varandra.
   Önskar idg också fina dagar och lycka till med byggandet.
   Stor kram!

 3. Intressant resa med vackra vyer! Ingen tvekan om att ni är i bergigt landskap 🙂

  Åksjuka är jag förskonad från, men jag tycker det är obehagligt med djupa stup precis utanför bussen. Inga räcken, inget som tar emot över huvud taget om fordonet kommer för långt ut. Och som du skriver, det kan bli besvärligt, riktigt besvärligt i kurvorna!

  Önskar er en fin och trevlig resrutt!

  1. Väldigt vackra vyer och roligt att vidga vyerna. Visserligen har vi varit på en snarlik resa, för ett och ett halvt år sedan, men det är ändå fint att se hur det ser ut nu, en annan årstid. Min åksjuka är ibland besvärande men jag bokar numer plats långt fram i bussen och då går det riktigt bra. Jag har rest en hel del i Alperna så att det inte finns räcken är jag van vid. Man får lita till sig själv om en kör eller i detta fall på/till busschauffören. Men de är skickliga och kan sin väg. Men bilisterna man möter är inte lika vana…

 4. Så trevligt att kunna upptäcka ert nya land på det här sättet. Hittar man en resa med bra koncept å är det ju bara att boka med samma arrangör igen! Kram

  1. Vi har tagit många turer med detta bolag och det fungerar jättebra. Även de “Rosa bussarna” är bra men hemsidan är dock dålig. Vi brukar hämta broschyrer på turistinfon och resmålen varierar lite efter säsong. Och trots dålig hemsida är de ofta fullbokade.
   Tyvärr är ju bussturer ett vågspel för min del. Blir lätt illamående. Men jag kan boka plats långt fram i bussarna och det hjälper mycket.
   Kram!

 5. Det ser helt fantastiskt ut! Precis så skulle jag göra också om jag hade en sommarstuga där … åka runt och se mig omkring menar jag 🙂
  Tack för att jag får hänga med så här på ett hörn!
  Kram

  1. Det blir lite turer då och då och fint med dessa bussturer som gör att man kan se sig om och inte som förare behöva koncentrera sig på vägarna. För smalt var det verkligen på sina ställen.
   Jättetrevligt att du åkte med.
   Kram!

 6. Så tjusigt det är med bergen i bakgrunden. Och snygga rondeller, eller cirkulationsplats heter de visst?
  Härligt att göra små njutflykter i ens omgivning, och vädret var det heller inget fel på!
  Tack för titten!

  1. Här finns mycket att se och fint att kombinera hav och berg. Visst är dte fina cirkulationsplatser. Men rondeller låter enklare….Och tur med vädret hade vi.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Det är så roligt att följa med er på era resor. De här trakterna känner jag själv igen. Tillsammans med mågen körde vi både norrut och söder ut under ett par tre dagar och blev bekanta med många ställen som du beskriver nu och då.
  Vi körde bara förbi Benidorm, såg alla byggnader på håll.
  Det jag tycker att är roligt med de delar av Spanien som jag har upplevt är just rondellerna. Trevligt utsmyckade och på ett mångsidigt och kreativt sätt. Bara rondellerna i sig kunde vara ett utflyktsmål .
  Tack för trevlig inlägg igen!

  1. Kan tänka mig att du känner igen dig i dessa trakter. Finns mycket varierat att se och många fina byar dyker upp här och där. Bergen ligger nära och havet är det också. Visst är det roligt med dessa fina rondellen och de är ju tämligen vanliga. Har set att det även i Sverige kommit lite roligare varianter. Jätteroligt att du är med här och mer kommer. Säkert är även de kända för dig.
   Ha det gott!

 8. Hänger gärna med i det vackra, men serpentinvägar är en fasa…men en upplevelse där uppe är ju av värde!
  Tack för trevligt sällskap från framför datorn, då märkte jag inte serpentineffekten alls. Fösta turen i norska Trollstigen med flera gjorde mig inte van. För något år sedan passerad jag och min Junkerdalen mot Saltfjället – oj vad jag höll i mig, men uppe på fjället trivdes jag.
  Stor kram å må fint!

  1. Norska Trollstigen minns jag från barndomen med fasa. Såg inget ut genom fönstren.Så åksjuk jag var där jag satt bak i bilen. En gammal Volvo PV. Och chauffören rökte cigarr. Här på turen hade jag bokat plats långt fram i bussen så resan gick ganska bra.
   Önskar dig det bästa. Kramar till dig.

 9. Jag ÄLSKAR turerna i Spanien, som du (och Ama) tar mej med på.
  Så underbar och växlande natur så nära hemma. Keep on going!
  Njuter i fulla drag!

  1. Jättetrevligt att du är med Ruth! Du piggar upp oss!.Mycket fint finns att se och naturen är verkligen varierande.
   Mer kommer i morgon.

 10. Så spännande att vidga vyerna men dessa vägar är inget för mig. Nästan så att jag avstår vilket naturligtvis är dumt.

  Kram och god kväll!

  1. Nej, inte direkt för mig heller. Blir så lätt åksjuk. Hade nu bokat en plats längst fram i bussen så att jag skulle se vägen framför och då fungerade det bra. Höjder och kurvor i sig oroar mig inte men balanssinnet blir i olag så på så sätt påverkas jag förstås.
   Kram och trevlig fortsatt kväll. Det som är kvar av den…

 11. Vidga vyerna, det kan jag verkligen hålla med om. I dubbel bemärkelse dessutom. Å det är ju nästan en fördel att du är åksjuk och måste sitta långt fram. Jag menar annars hade du ju knappast kunna ta så otroligt fina och färgstarka bilder, eller hur;-)
  Älskar rondellerna, helt klart en spansk specialitet. De är både mäktiga och annorlunda. Så mycket finare än de nya rondeller här hemma.
  Har faktiskt aldrig gjort en bussutflykt, varken på dessa serpentinvägar eller på “normal” väg. Men jag kan tänka mig att jag också skulle bli åksjuk. När man kör bil själv är det ju en helt annan sak. Å även den här gången undrar jag om ni ska vidare till Guadalest. Det undrade jag ju 2017 också;-)

  1. Visst var det en fördel att sitta så jag kunde ta bilder genom den stora framrutan för den gav bara smärre reflexer. Så lite extra fina vyer fick jag ju där. När jag kör bil själv blir jag aldrig åksjuk men ibland vis bussresor händer det och särskilt om jag inte sitter långt fram. När jag själv jobbar sitter jag ju längst fram och då fungerar det bra när jag ser vägen. Just här ovanför Benidorm, mot Terra Mittica finns flera häftiga rondeller. Mne jag hann bar med en. Bussen kör ju inte sakta för att jag ska hinna ta bilder. Guadalest blev det inte. Vi var där på försommaren i år och åker gärna tillbaka. Men det får vänta ett tag. Just nu är det lite lågsäsong så alla bussturer går inte. Men det är ju ett smidigt sätt att vidga vyerna på och ingen behöver köra.

 12. Spännande, så kul att få följa med på resan och på det här sättet gör det inget om man har lätt för att bli åksjuk (vilket jag inte har).
  Kram ser fram emot fortsättningen.

  1. Välkommen med! Och tursamt nog satt jag längst fram i bussen och därifrån gick det ju också bra att ta bilder. Inte alltför mycket reflexer och god sikt.
   Men åksjukan är jobbig och jag har haft den hela livet.
   Fortsättningen kommer….
   Kram!

 13. Så pittoreskt och rent det såg ut i byarna! Och bergen är fantastiska, något helt annat än våra trehundrameteröverhavet…
  Jag tycker också att bussresor är trevliga, även om jag dragit mig för att åka på sådana, och ännu varit sparsamt iväg. Men kanske blir det fler i framtiden. Jag som saknar chaufför och bil måste nog tänka i de banorna om jag vill komma iväg. Men, det blir nog inte så länge min hund hänger med. Vårt lyckliga samboliv går före allt annat…
  Ser fram emot nästa etapp på resan, kram från pörtet

  1. Det är fint att lämna stan och komma ut lite på landsbygden. Finns en hel del att se både under vägs och på plats. Buss är ju praktiskt för oss och här är det ett bra sätt att se mer och vidga vyerna. Jag har svårt ibland med min åksjuka men sitter jag långt fram går det bättre och ibland riktigt bra. Och när jag själv jobbar i buss sitter jag ju på första parkett.
   Klart att ditt samboliv med Blinka är prio ett och nui upplever ju så mycket fint tillsammans.
   kram!

 14. Låter kul att kunna åka runt o se omgivningarna där man är och tid har ni ju så bara fördelar o kul för oss läsare att få se hur det är runt dig o ert resmål kram å fin dag Ditte

  1. Visst är det så och det finns så mycket fint att se och upptäcka. Och tiden äger vi numer. Men även innan dess blev det många resor Att resa har jag gjort sedan jag var några månader och det är då snart i 70 år. Och jag fortsätter så länge jag kan.
   Roligt att ta med alla som läser i omgivningarna här.
   Önskar dig en fin dag.
   Kram!

 15. Hyra bil när man behöver en bil är bra. Att åka med på bussturer , se sig runt låter mysigt tycker jag, och förstår det är trevligt .
  Tackar för fina bilder och att få följa med på dina resor . Kul när man som jag gillar bäst att vara hemma.
  Ha det jättegott och kram.

  1. Kul att du är med på ditt håll. Jag är gärna hemma i Stockholm och trivs jättebra där men att resa är för mig ett sätt att leva och att ta in nytt och byta lite gammalt.
   Ha dte fint och trevlig fortsatt torsdag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *