Spanien

Turen längs Costa Blanca fortsätter ner mot kusten.

Turen på spanska Costa Blanca, “Den vita kusten” tog oss genom den fina Jalon Valley. Här gick det  rejält uppför och nerför och utsikten var stundtals hisnande. Men neråt skulle vi och mot havet. Till den fina staden Althea. Men först ett sent lunchstopp på ett “carvery”, en restaurang som specialiserat sig på att servera ugnsstekt/grillat kött i form av en buffé och där tillbehören är viktiga.

Turen fortsätter ner mot kusten och MedelhavetTuren fortsätter på smala slingrande vägar mot havet. Men först en sen lunch. 

Turen fortsätter 

neråt dalen och vi stannar till i den lilla byn Pedreguer för att äta en sen lunch på Monroes Carvery.  Detta är en restaurangkedja som från början är brittisk och som nu finns på flera platser här längs norra Costa Blanca. Och vill man inte äta från “carverybuffén” (stekt /grillat kött med mängder av tillbehör) så finns à la carte rätter av skilda slag med tydliga brittiska inslag. Och namnet på restaurangen – Monroes Restaurant – jodå, Marilyn Monroe finns med överallt i form av mängder av bilder och annat. (Att det blev ett brittiskt stekhus tror jag helt klart beror på att 80% av resenärerna är från U.K.)

Lunchstopp på Monroes restaurant i den lilla byn Pedreguer.

En ung Marilyn Monroe fanns på väggen vid vårt bord.

En del av alla tillbehör som serverades till köttet. Många olika sallader och såser fanns också.  Även alternativ för vegetarianer.

Lunchen kändes väldigt brittisk och gott var det. 

Altea

en mysig och vacker kuststad blev det sista stoppet på turen. Namnet Altea sägs komma från grekiskans mytologi  “althaia” som betyder hälsa för alla eller bota. Även arabiskan/moriskan har ett liknande ord som betyder bota. Här finns en gammal och väl bevarad del längre upp i stan och ner mot havet har det modernare Altea växt fram. Vid förra resan hit, i april 2017 , skrev jag ett blogginlägg om Altea och dess historia som finns här. (Även Monroes restaurang fick vara med där på ett hörn)

Sandstränder finns inte inne i Altea men för en stenfantast är detta toppen. Fint att promenera här utan att få sand i skorna. 

Vackra mjuka stenar finns det gott om.  

Och vill man heller  gå på plan mark går den  fina strandpromenaden  längs havet.

Vi drog oss ner mot hamnen och båtar är det alltid roligt att titta på. Och plötsligt såg jag den. Båten med stort B.

Vad tycks? Helt i min stil. Klart snabbgående. Vingarna påminner om att den kanske även kan lyfta.

Här ute i Medelhavet reser sig den mäktiga Calpeklippan upp ur havet och alldeles bredvid ligger Calpe. Ännu en av dessa små städer längs kusten. Calpeklippan, Penon de Ifach, med sina 322 metrar reser sig mäktigt upp ur havet och hälsar.

Solen börjar dala och diset kommer in över land men Calpeklippan sträcker på sig och vinkar. 

En långa dag går mot kväll och när vi passerar Benidorm går tankarna osökt till bloggvännen BP.  Detta är en av hennes favoriter här längs kusten.

Benidorm med sin “skyline” skymtas ner till vänster.

 

30 svar på ”Turen längs Costa Blanca fortsätter ner mot kusten.”

 1. Hej följer din blogg på intressanta inlägg , vad är det för resa nu vem arrangerar ? intresserad var man hittar dessa ?

  1. Tack! Vad roligt om jag kan inspirera. Denna resa ordnades av brittiska David´s coachtrips så om du söker på det så har de en helt ok hemsida med bra info. Man kan ringa och boka sin resa eller göra det online. Den resa vi gjorde heter “Jalon Valley” och kommer tillbaka i slutet av januari. Men det finns en del andra trevliga resor nu och i december. Vi reser ibland också med Viajes Rosa Tours,också ett brittiskt bolag men som tyvärr har en hemsida som har mycket kvar att önska. Vi brukar hämta info/broschyrer om båda företagen på Turistbyrån i Torrevieja. (Den stora nere vid havet)
   Hoppas du hittar något som passar.

 2. Japp, här kände jag igen mig, inte i byn men väl i Altea, som är så fin både “uppe” och nere vid stranden. Marinan där är väldigt fin och har dessutom en toppen restaurang med härlig utsikt mot Calpe och Benidorm i bakgrunden. Jättekul att du tänkte på mig när ju såg skylinen med “katastrofbygget” men ack så imponerande Intempo. Den byggnaden är ju världens landmärke från alla håll och kanter.
  Tusen tack för länken:-)

  1. Jodå, du fanns med här när vi passerade Benidorm. Kunde tänka mig att du även kände igen dig i Altea och trakterna omkring. Visst är katastrofbygget ett landmärke. Synd verkligen från vida omkring.

 3. Vita kusten är ett vackert ord och här finns så klart fina platser. Altea också vackert namn och fin. Stenfantasten i mig har redan plockat av de där på bilden.
  En perfekt Ditte båt tycker jag, med vingar!!
  Tack för turen också denna dag!
  Stor kram!

  1. Visst är det vackra namn här. Och de har en god eftersmak i munnen dessutom.Och stenarna! Kunde inte låta bli utan flera fick följa med mig hem. Samlar lite ibland.Tänkte när jag såg båten på låten “Köpa vingar för pengarna”. Nä, så blev det inte. Men tänka kan man. Och fantisera.
   Du är med oss här Tove.
   Stor kram!

 4. Alltså, hit kan man inte titta in när man är hungrig, jisses Amalia v ad mycket goda rätter du visar i vart och vartannat inlägg…Och så sitter man här sent på kvällen och suktar…
  Och hur kan du vara så slank och smäcker om du smäller i dig alla tapas och middagar och allt du visar upp. Jag tror minsann du fuskar. Du äter inget själv utan går bara runt och fotar andras mat, hihi
  Nejdå, jag vet tricket, det är att bara äta lite av allt, en konst jag aldrig lärt mig, är alltid glupande hungrig…
  Ja du fattar, du visar fina vyer och intressanta platser och jag ser bara,.,,,det som ligger på tallriken! Kram och ha en fin söndag

  1. Mat tycker jag om att laga och att äta. Och fuskar gör jag nog inte. Men numer när lungorn aär piggare så går jag ca 6 km /dag ibland mer. Vad gäller tapasen kommer de i små portioner. Räknas de ihop så kanske fyra kan vara som en lunch. Men äter jag fyra tapas så blir det en mycket “lätt kvällsmåltid”. Och jag äter lite av allt. Men ibland äter jag mer av allt också.
   Kram och natti!

 5. Hola! Läcker båt! Men storleken… ? Lider vanligtvis inte av ”klaustro” men i den där skulle jag nog vilja åka nedcabbat. ? Stenstranden ser underbar ut! Visar jag det här inlägget för Jörgen kommer han att få flashbacks och starkt motsätta sig någon som helst resa till Altea. Jag är en manisk samlare av stenar och han har genom åren fått bära tunga ryggsäckar och släpa resväskor när jag inte har kunnat stoppa plockandet i tid. Hade två stora dammar med karpar under vår villatid i Enskede och numera fyller jag med entusiasm zinkbaljan på balkongen… eller balkonglådorna… eller något annat utrymme… eller kanske lägga på hög någonstans i väntan på inval i julkrubbegruppen i Torre… ?
  Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. Hola! Nja, båten var lite trång men den skulle kunna passera. Fart och fläkt blev det ju. Och ni skulle få plats. Tror man kunde rymmas fyra. Som stensamlare är detta ett paradis. Du ser ju. Klart ni får ta en tur hit. Mr J behöver inte veta om stanarna innan ni åker. Mina läppar äro förseglade.Jag samlar också på stenar, men idag måttligt. Döttrarna samlade stenar som barn och deras res och ryggsäckar var fyllda av dem. Utan vår vetskap. Mycket sten har forslats över Atlanten och genom Europa.
   Och bra att du lagrar lite itlls det blir dags för ditt inträde i julkrubbegruppen i Torrevieja. Jag skulle inte ens få närma mig….
   Kram till dig och Mr J från oss.

 6. Åh, vad härligt att kunna följa med på en sväng till varmare breddgrader för en stund. Ser vackert ut och de där vita stenarna verkar behagliga att gå på …om de inte är för små förståss.
  Blir riktigt solsemestersugen 🙂

  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram Christina

  1. Vi har haft hyfsat varma dagar med runt +20 i skuggan dagtid. Behagligt för att strosa runt. Dessa stenar är så fint rundade, slipade och kändes mjuka och det gick att gå på dem. I alla fall kortare sträckor.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 7. Slingrande vägar… hoppas det går bra med din tendens att bli åksjuk. Själv skulle jag nog ha lite problem. Jag älskar stenstränder med lena, varma stenar. Fast då måste man ha badskor för att ta sig ut i vattnet. Sen vill jag ju ta med alla stenarna hem. 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram!

  1. Jag satt längst fram i bussen och hade fokus på vägen så det gick bra. En chaufför som kör jämt och inte ryckigt bidrog också till att det fungerade.Men det är ett vågspel hur det ska gå.
   Denna stenstrand är så fin och stenarna var skönt varma, mjuka och slipade. Och några fick följa med hem.
   Kram och trevlig söndag

 8. Så härligt! Nu blir jag t.om. lite nostalgisk, för precis där har jag också varit i Altea. Vi åt vår lunch vid en av strandrestaurangerna där, gick också på stranden med de mjukt rundade stenarna, för ett år sedan ungefär. Det känns så längesedan redan, men så är det med tiden. Så mycket händer.
  Båten såg kul ut, nästan lite rymdaktig ut. 🙂
  Tack än en gång Ditte!

  1. Undrade just om du skulle känna igen dig här i Altea och det gjorde du ju. En fin stad är det. Stenstranden är så fin och några av stenarna fick följa med mig hem. Tänk så fint rundade de är.
   Båten är nog både väl snabb och dyr både in inköp och drift men en tur med den skulle jag gärna ta. Åker jag båt vill jag gärna se lite också och inte bara susa förbi.
   Trevligt att du var med hit.

 9. “Din” båt hade ju en underbart vacker färg också 🙂

  Maten såg helt klart brittisk ut – gott! (Minus morötterna då, men dom låg ju sorterade för sig och var därmed extra lätta att välja bort 😉 ).

  Altea är ett himla fint ställe, men allra finast är det ju uppe i byn på kullen 🙂

  Tack för igår och ha en finfin söndag!

  1. Visst hade båten både fin färg och form men lite dyr i drift är den. Även inköpet skulle gräva ett rejält hål i plånboken.
   Maten var riktigt bra och alla tillbehör serverade separat.
   Byn uppe på kullen fick inget besök denna gång men vi har varit där. Jag gillar också gamla stan i Altea som har mycket fint.
   Tack själv för igår. Riktigt bra motionsform är det och roligt.
   Önskar er också en trevlig söndag. Ska göra mitt bästa för att blåsa bort molnen.

 10. Ojojoj, vilken resa, blir nästan avis, men nej, jag följer med dig istället.
  Den första bilden, med alla husen på berget är så vacker. Ser helt otroligt ut, hur de har kunnat bygga dessa fina villor på sluttningen.
  Marilyn Monroe, ungt foto av henne. Tragiskt levnadsöde, hon verkade så skör.
  Mycket gott ser det ut i matväg också. Stenarna dom vill jag bara stryka emot kinden, ser så lena ut.
  Båten, jo, helt klart din stil. Ni ser så vackra ut båda två.
  Tack för turen.
  Kram!

  1. Jättetrevligt att du är med. Här finns mycket fint att se och det är roligt att komma till dessa gamla byar och små städer som alla har sin historia. Jag är också så fascinerad av alla terrassodlingar. Tänk att så mycket kan odlas och växa här. Ja, ett ungt foto av Marilyn Monroe och ja tyckte det var så vackert. Men ett tragiskt liv blev det.
   Stenarna här är både många och len och några tog jag med hem. Det fanns så många…
   jag skulle gärna åka med i båten men den går snabbt så man hinner nog inte se så mycket. Att segla passar mig nog bättre.
   Kram och trevlig kväll.

 11. Kul att hänga med på den här turen också!

  Jag fastnade för Marilyn Monroe – har hon besökt byn någon gång eller varför var hon så “på tapeten” där? Vet du? Sådana där rundresor måste väl finnas något företag som gör med utgångspunkt från Malaga misstänker jag? Kanske samma företag? Jag har börjat fundera på vad jag vill uppleva under mina dagar där…

  1. Du är så välkommen med oss. Jag vet att restaurangkedjan är brittisk och att ägarna var väldiga Marilyn Monroefan. Men inget mer. Visst måtte det finnas liknade företag som detta i Malagatrakten. Turistbyrån där bör veta eller om du söker på internet. Jga vet att det är smidigt att ta sig längs kusten med en sorts pendeltåg. Och det är smidigt att ta lokalbussen från Malaga upp till den fina staden Nerja. Men jag kan tänka mig att du även vill se och uppleva Granada och Sevilla plus en hel del till. Bra att du funderar redan nu. Mycket finns det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *