Spanien

Mot stad i sol- Altea

Matpauser är alltid trevliga och i byn Monte Pedreguer blev det lunchstopp på en väldigt trevlig brittisk restaurant, Monroes Carvery. (En restaurangkedja som förutom här finns i Benidorm och en bit norrut längs Costa Blanca, i Moriara. )

Med tanke att vi som reste runt i bussen var ett 40-tal så kunde det ju inte riktigt bli tal om en liten restaurang. Med skottar, britter, waelsare och irländare och så vi två svenskar är det full förståligt att ett “carvery” valdes.  Här bjöds vi på god mat i form av dels en mör och saftig rosbiff och en lika fin kalvstek som skars upp i skivor efter önskemål, diverse tillbehör i potatisväg och en fräschsalladsbar. (Vegetariska alternativ fanns också.) Dessertutbudet var rikligt och det blev svårt att välja men jag slog till sist till på en “peach melba” med glass. Valfri dryck ingick dessutom.

Monroes restaurant är byggd i spansk stil och påminner om en “finca” och det var mysigt att sitta utomhus på gården och dricka kaffet för det vackra vädret var med oss.

Några “bord” i taget gick fram till disken där köttet skars upp efter önskemål.

Restaurangen har fått sitt namn efter skådespelerskan Marlyn Monroe och hennes foton förekom i mängder på restaurangens väggar så att ägarna är ett fan av Marlyn Monroe går inte att missa.

Ett foto från filmen “Flickan ovanpå” berömt för att kjolen blåste upp. Just denna klänning såldes för några år sedan på auktion för motsvarande 31 miljoner kronor. Marlyn dog 1962 i Los Angeles, endast 36 år gammal,och för att hedra henne sattes det för några år sedan upp en staty på åttta meter i Chicago, “Forever Marlyn” och hit har det vallfärdat besökare. (Många ville se vad som fanns under kjolen och kröp under öfr att fotografera. Men ett par rejält tilltagna underbyxor blev vad de fick se.)

Resan fortsatte mot den vackra kuststaden Altea, ingringadpå kartan. Altea är en en gammal stad som precis som många andra spanska städer påverkats av de folkgrupper som bott här. Greker, romare och fenicier ägnade sig åt handel och fiske och morerna hade mer fokus på att utveckla jordbruket och vinodlingarna. (Morerna fanns i Spanien från ca 700- talet till 1300-talet, lite olika för olika delar av landet.) Altea har haft stadsprivilegier sedan slutet av 1200- talet men hade redan 1244 återerövrats från morerna av James den I av Aragonien .

Att ta reda på varifrån städer/platsers namn kommer tycker ja är intressant och likaså om ett namn kan betyda något.  Vad gäller Altea kommer det troligen från det grekiska ordet “althaia” som betyder “jag botar”.  I stan finns floden Algar och det namnet anses betyda häsa och välmående. Så hälsosamt lär det var i Altea. Även mikroklimatet i de omigvande bergsområdena ansågs och anses som bra för just välmåendet och särskilt bra för lindring av lungsjukdomar.

En promenad i vackra Altea blev det och jag tycker om när den gamla stadskärnan finns bevarad. Altea är en liten stad med ca 26 000 invånare men som mer än fördubblas under turistsäsongen.  Men staden lever hela året och är populär bland konstnärer, författare och musiker. Livet och tillvaron här är enkelt enligt några infödda Alteabor vi träffade på.

Ett kännetecken i den gamla stadsdelen är den vackra församlingskyrkan med två kupoler, ursprungligen morisk, Nuestra Senora Del Consuelo. Just här i gamla stan finns många restauranger, gallerier, bostadshus, mysiga gränder så det är lätt att stanna här ett tag.

I många av gränderna samsades både bilar, växter, gående och gäster på barer.

Vackert och rofyllt i gamla stadsdelen, “fornet”.

Vi drar oss ner mot havet och hamnar vid fritidsbåtshamnen där vi ser mängder av “bryggseglare” – mest ganska vanliga fritidsbåtar. De riktigt stora yachterna är ännu inte på plats.

Vi stannar till en stund och fnderar om vi ska ge oss ut på en vandring i Alteas omgivningar men inser att tiden blir knapp. Men förslag till vandringar finns det på lite olika platser i stan. Och man kan lika gärna cykla.

Kustremsan i Altea är caåtta km lång men ma har inte någon riktig strand, om man med det menar en lång sandstrand. Nu har man till en viss sträcka kört hit sand, till den övre delen av starnden, men längre ner mot havet ligger stora, vackra stenar men dessa förutsätter att man har solstol eller solsäng med sig. Men dessa finns också att hyra vid den bortre delen av stranden inne i stan.

Altea är en lugn stad och vill man ha lite mer fart kan man promenera ca 30 minuter söderut till grannstaden Albir där stranden är lite mer sandig. Önskar man än mer fart och fläkt, mer sand och strandliv så ligger Benidorm inte mer än en kvarts tågresa söderut.

Visst kan det stämma att ljuset gör så att det blå verkar mer blått, det vita mer vitt och det grönare än grönare- i varje fall om jag ser på mina bilder.

 

 

46 svar på ”Mot stad i sol- Altea”

  1. Här i Altea är det verkligen lugnt men tiristerna har inte riktigt dykt upp än men så mycket liv blir det nog inte ens i augusti.
   En vacker stad är det med fina omgivningar och havet är svårt att se sig mätt på-
   Skönt nu att solen jag skickat kommit fram. Värmen får jag ta i ett senare skede.
   Kram från ett mulet och blåsigt Torrevieja-

 1. Visst är det härligt att se dessa fina nyanser av blått och grönt!! Vad jag känner till är Seat Altea som vi hade innan som leasing bil=) Månne bilen Altea har fått sitt namn efter denna fina by/ stad. Vad det beträffar val av restaurang så hade ni svenskar inte så mycket att säga till om. Det blev nog bra In the end…
  Tack för dessa fina bilder med information.
  Sist men inte minst en uppdatering av den tjusiga Marlyn Monroe// kram

  1. Tack! Så rätt, bilen har fått sitt namn efter Altea. Jättekul!
   Nej, vi svenskar var två…och är man så här många så bör ju logistiken också fungera och det gjorde den.
   Och det var riktigt god mat och bra service.
   Jadå, Marlyn fick vara med idag också. Restaurangen var ju döpt efter henne….
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 2. Altea verkar vara en riktigt fin stad. Visst är det roligt när den gamla stadskärnan finns bevarad och kyrkans tak är fantastiskt vackra. När man är så pass många måste det bli den typen av restaurang men maten verkade inte alls tokig. Skulle alla beställa från menyn hade väl stoppet tagit på tok för lång tid.

  Önskar dig en fin fredag!

  kram

  1. Altea är en fin stad och jag har varit här ett par gånger förr, men det är alltid fint att komma tillbaka hit. Och stan har klarat sig från den stora jordbävning som var 1929 längre söderut längs kusten och där många städer nästan helt förstördes.
   Restaurangen var riktigt bra och allt var väl organiserta så det flöt på. Och förutom köttet fanns vegetariska alternativ. Nej, att 40 ska beställa från en meny blir en lång historia.
   Önskar dig också en trevlig fortsatt fredag och mu lite extra ledigt.
   Kram!

  1. Altea tycker vi också om. Jag har varit här några gånger tidigare och det är alltid trevligt at komma hit igen.
   Och den gamla stadsdelen är så mysig och här finns massor av historia i gränderna, husen och den gamla kyrkan. Jag är väldigt “svag” öfr dessa vita små städer.
   Vår njutflykt var verkligen toppen och upplevelserna många och av skilda slag.

 3. Jag fastnade för de vackra kyrkorna, jag! Finns så mycket att upptäcka, jag blir SÅ reslysten.
  Och allting är varmare än här. Det hjälper ju inte att gnälla på vädret, jag tog mig ut två gånger idag i ösregn.

  Fredagskram ?

  1. Vackra kyrkor brukar jag också fastna för och de har ofta en historia att berätta. Visst är det trevligt att resa och en resan kan var kort och väldigt trevlig eller lång och lika trevlig. Att resa tillför alltid något och man blir ofta lite rikare i sinnet.
   Skönt att det mer vårliga vädret är på väg hemma, men du har så rätt, vädret kan en ju inte alls påverka. Det gäller att i alla fall försöka gilla det. Blir enklare då.
   Bra att du varit ute och visst är det väl fortfarande så att regn anses bra för hår och hy…
   Kram!

 4. Hola! Altea är fint! Ser klipppan i Calpe på sista fotot. En av mina spanskaklasskompisar bor i det höga huset närmast klippan – översta våningen + takterrassen . Vi var där i somras och hälsade på! Otroligt vackert!

  Här hemma är det “fredagsfeeling”. I morgon bär det av på en dagstur till svärpäronen i Avesta.

  Hälsa B!
  Kramar från Åsöberget!

  1. Visst är Altea vackert! Jag har varit här förr och det såg ut precis likadant ut med de vackra vita husen i gamla stan och dte klara blå havet längs strandpromenaden.
   Så häftigt att bo vid Calpeklippan och högst upp med den utsikten. Kan tänka mig att det är vackert.
   Skönt med lite fredagsfeeling och en lite längre helg.
   Önskar er en trevlig dagstur.
   Kramar till er från oss.

 5. Tjusiga Marilyn, älskar detta foto på henne! Träffade ju på henne utanför Madame Tussaud i Los Angeles i somras ;-D.
  Å vilken mysig stad Altea verkar vara, älskar de vita husen, båtarna och så det blåa havet förstås! Ha en trevlig helg ♥

  1. Jag gillar också den här bilden. Fylld av liv och glädje. Kul att du stötte på henne i L.A. Minns att jag gjort det för många år sedan…
   Altea är en fin stad. Vi har varit här förr men det var ett bra tag sedan men staden är sig lik. Mycket av den gamla charmen finns kvar och havet är verkligen blått och husen så vita.
   Önskar dig också en fin helg.

 6. Hur f*n gjorde du att få så himla fint väder i Altea medan vi har 14 grader och regn bara sju kilometer bort?????????????????????????????????????????

  Altea har vi besökt många gånger (upenbarligen) och älskar byn, precis som ni. Det bästa med Altea är den gamla hamnen med fiskrestaurangen “mitt i” om man säger så. Förstår dock att researrangören valde ett annat ställe för er;-)

  1. Nu var det inte mot slutet av veckan vi var iväg och det var ju då det “dåliga” vädret kom.
   Förstår att ni också gillar Altea. Jag har varit här några gånger innan och jag kommer att ta mig hit igen.
   DEn gamla hamnen med fiskerestaurangerna tycker vi också väldigt mycket om, men där hade vi ju som grupp inte fått plats och säker hade det varit klurigare med logistiken för att få mat.
   Gamla stadskärman i Altea och ljuset gillas extra. (Ljuset när det är sol….)

  1. Jadå, vi var borta i elva timmar och resan kändes inte alls stressig utan det fanns tid till allt. Men antalet mil vi körde under dagen var kanske 30 och en stor del av dem (utom i bergen) var på motorvägar så då tar det inte så lång tid med transporten.
   Trevlig helg önskar jag dig.
   Kram!

 7. Det har verkligen varit roligt att vara med dej på den här resan.
  Har alltid gillat bussresor – allting är omhändertaget, och man kan bara njuta.
  Har fått känslan, att många bloggare här inte tycker om gruppresor, men jag
  måste säja, att de är jättefina.
  Bara två svenskar – kanske tecken på ovanstående. 🙂
  Blev ni bekanta med några medpassagerare?

  Tycker verkligen om att läsa dina reseskildringar; man lär sej alltid någonting
  och dina foton är super! – Kram och gonatt!

  1. Tack Ruth för fina ord ich det är jätteroligt att du vill resa med mig genom bloggen.
   Jag jobbar ju själv ibland hemma nu som reseledare /guide på busstirer i Sverige och tycker det är roligt och väldigt bekvämt att
   här följa med på en del resor. Det är ju inte så att man rör sig i grupp utan det är mest transporten som sker genensamt. Bra också om det är med en guide som lämnar adekvat information.
   Vi har ibland hyrt bil och rest själva men då är det alltid föraren som får fokusera på vägen (vi turas då om att köra) och missar många av detaljerna under vägs.
   Jag tycker om när det är roligt när olika nationaliteter med på resorna och man kan knyta nya kontakter. Resenärerna är alltid trevliga och en del har vi sett tidigare på andra resor.
   Denna gång var det engelskspråkiga resenärer med, men andra gånger har det varit deltagare från många länder, men guiden talar engelska. (Ett brittiskt bolag som ordnar resorna)
   Kram och många tankar till dig från oss båda.

 8. Visst är det fint när en del av gamla staden får vara kvar. Det är ofta de mysigast kvarteren och det är spännande att gå där och fantisera om svunna tider.

  1. Jag är väldigt öfrtjusta i dessa gamla städer var än jag kan finna dem. Och de gamla kvarteren och gatorna har verkligen sina historier att berätta.
   I Altea finns det också en modernare del men den ligger närmare havet och man går lätt “upp” till den gamla stadskärnan.

 9. Kul att få följa med dig till Altea, en ort jag inte hört talas om tidigare. Ser jättefint ut! Fint även med sommar! Nu är jag gode less på snön här uppe även om åtminstone vägarna är bara nu så går det fortfarande att köra skoter på isen …

  1. Vad trevligt att du följde med hit. Altea är en väldigt vacker stad och just ljuset är så fint. (Ja, förutsatt att det är sol.)
   Kan förstå att du nu är less på snön men våren hos er är kanske på väg. Kul att köra skoter på isarna och följa den kommande våren.
   Kram och trevlig helg.

 10. Gud va mysigt & rätt så roligt för många ord kommer från just grekiskan 🙂 mysigt att veta så mkt om saker i landet o små städer som ni gör och sen att vi får ta del av det 🙂 önskar dig en fin lördag kram kram

  1. Visst kommer många ord från grekiskan och grekarena har ju även varit i Spanien och det märks på olika saker.
   Jag tycker om att ta reda på hur saker och ting hänger ihop och roligt att du gillar att läsa om det.
   Trevlig lördag önskar jag er.

 11. En riktigt härlig dag igen – Altea ser verkligen trevligt ut! Gillar när man är rädd om den gamla stadskärnan . Så skön känsla att få gå runt i sån miljö 🙂
  Ha en fin helg!

  1. Jadå och Altea är verkligen en liten och vacker stad och den hade tur att skona när den stora jordbävningen här
   längs kusten ägde rum på 1800- talet och förstörde många andra städer längre söderut.
   Jag tycker det är så fint att strosa i dessa gamla städer och tänka på all historia som utspelats här och samtidigt njuta av det vackra här och nu.
   Jag önskar dig också en trevlig helg och med en del sol.

 12. Det verkar vara en liten mysig stad nära havet, helt i min stil. Jag är också förtjust i MM. Hoppas de tog väl hand om de två svenskarna.
  Helgkram Bosse

  1. Hela resa var en fin och varierad “njutflykt”. Och jag lovar att vi togs väl hand om och på alla plan.
   Ägarne till restaurangerna är verkliga MM fan och det genomsyrade mycket. Jag minns henne särskilt i filmen “I hetaste laget” men har även sett en del andra.
   Önskar er en fin helg.
   Kram!

  1. Altea är en fin stad och dessa smala gränder med sina vita gamla hus tycker jag mycket om. Och ljuset gör dem än vitare.
   Tack djälv för en jättetrevlig kväll.
   Kram och trevlig lördag.

 13. Jag kan ju inte låta bli att fundera över var den kjolen finns, hur man förvarar den och vilket pris den skulle inringa om den såldes…

  1. Jag vet att klänningen såldes på auktion för ett antal år seda och då för motsvarande 31 miljoner kronor.
   Hur den förvaras vet jag icke. Men visst har Marlyn satt sina spår till eftervärlden..

 14. Hej svejs!
  Vackra Altea körde vi ofta igenom när vi bilade som värst till Spanien! Då stannade vi alltid till vid Calpeklippan också, den har alltid fascinerat mig!
  Så fina utflykter ni gör!

  1. God förmiddag!
   Altea är verkligen en vacker stad och Calpeklippan är magnifik där den kommer upp ut havet. Kan tänka mig att ni passerat Altea många gånger på alla era resor per bil Spenien.
   Jag har varit här förr men kommer gärna tillbaka och nu ingick ju ett besök här.
   Smidigt att “utflykta” på detta sätt och mycket får man se och uppleva.
   Stort tack för igår! Klart uppiggandet!
   Jätteroligt att få “följa med er” till Cordoba och Ronda var det också. “Och gör man en resa, lång eller kort finns alltid något att berätta.”
   Kram!

 15. Marlyn Monroe. Så väl jag kommer ihåg då hon, allt för tidigt, gick bort. Tragiskt. Tyckte om att se filmer som hon medverkade i. Fint att en restaurang har blivit uppkallad efter henne.
  Härliga bilder med ett otroligt blått vatten, nästan bländande blått.
  Intressant som vanligt att läsa ditt inlägg och dina tankar och olika platser.
  Trevlig helg.
  Varm kram til dig.

  1. Ja, det blev ett kort liv, 36 år “gammal” ung. – samma ålder som mina döttrar har idag. Livet ser så olika ut öfr oss.
   Har sett en del filmer och kan skratta åt “I hetaste laget” och gråta till andra.

   Här i Altea är ljuset så speciellt så det tycktes som om både have, de vita husen och all grönska fick än mer intensiva färger.
   Jag tycker det är så roligt att du följer med mig och du ska veta att ibland när jag är iväg så “pratar” jag med dig som om du var med mig.
   Stor kram och många tankar.

  1. Altea är en både vacker och charmig stad och ljuset är väldigt speciellt så detta gör att många konstnrer gärna söker sig hit.
   Och Marlyn “is still going strong”.
   Önskar er också en trevlig helg.

 16. Vilket härligt inlägg! Altea har man kört igenom flera gånger, men vi har aldrig stannat och kollat in gamla stan, bara fikat nere vid havet. Ja fotot på Marlyn är verkligen fin!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  1. Tack! Altea är verkligen vackert och jag har varit här förr några gånger. Gamla stan med sin historia och alla varcka byggnader och kulllerstensgator är så mysigt och här finns en hel del historia i luften. Den gamla fiskehamnen med sina små mysiga restauranger är absolut vörd ett besök.
   Ljuset i Altea är så fint så det är lätt att förstå att konstnärer dras hit.
   Fint att se Calpeklippan i bakgrunden.
   Kram och trevlig kväll.

 17. Tack så mycket för att jag fick följa med till Althea. Låter fint med en stad som botar och som främjar hälsan. Goda symboler. Och vad charmigt att konstnärer och musiker tycker om att samlas där 🙂
  När det gäller Marilyn så är hon en sann ikon och nostalgi.

  Önskar dig en riktigt fin valborgshelg!
  Men hur är det där nere? Firar man någon form av valborg?

  Kram Christina

  1. Tänkte extra på dig i Altea, du had everkligen tyckt om staden och det fina ljuset här. Många smp gallerier finns som välkomnar en in.
   Och en perfekt miljö att måla i kan jag tänka mig.

   Ja, M.M. har satt sina avtryck och spår på många sätt.
   Någon Valborg firas inte här men första maj är ju en arbetarnas dag världen över och så även här.
   Kram och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *