Stockholm

Sightseeingtur – Med buss och tunnelbana i Stockholm

Stockholm erbjuder väldigt goda möjligheter att ta sig runt med kommunala färdmedel, SL -Stockholms lokaltrafik.  Oftast går det både snabbt och smidigt. Så igår bestämde jag mig för att ta en sightseeingtur i Stockholm och till grannstaden Solna. (Ligger “vägg i vägg” med Stockholm) Jag hade två mål i sikte, dels ett besök på Solna kyrkogård och dels att därifrån ta mig till yngsta dotterns arbetsplats som ligger i en helt annan del av Solna. (Sju av bilderna är tagna genom ett bussfönster och är lite suddiga)

Stockholms södra station, en pendeltågsstation.

Min sightseeingtur

började hemma hos mig på kajen där jag klev på buss nr 57 som går hela vägen från Sofia på Södermalm och till Karolinska sjukhuset i Solna. Bussen tar god tid på sig, ca 50 minuter för hela sträckan, men så erbjuder den också en sightseeingtur genom stan , från söder till norr. Och Karolinska sjukhuset (det gamla) är slutstation. Man kan förstås gå den dryga 7 km långa sträckan och det gör jag också då och då. Ett bra sätt det också att gå tvärs genom stan.

Att åka hela sträckningen med buss 57 innebär en bra sightseeingtur genom innerstan innan man når Karolinska i Solna. Att åka hela vägen med buss 57 innebär en sightseeingtur på dryga 50 minuter.

Jag försöker, om jag åker ensam, att ta platsen allra längst fram i bussen. Men nu var den upptagen så det blev en plats längre bak- Och med lite mindre möjlighet att se ut och fram. Men man kan inte lyckas jämt.

Min sightseeingtur är i gång på buss 57.Min sightseeingtur är i gång på buss 57.

Här är vi fortfarande kvar på Söder och passerar Mariatorget. En fin oas året om och med många restauranger och caféer i närheten.

Hinner ta ett foto av blommorna här vid torget när bussen stannar till vid hållplatsen.

Vi har lämnat Södermalm och passerat delar av Gamla stan och slottet och kör mot Strömkajen  där många båtar av skärgårdsbåtarna vilar sig. Vi passerar Kungsträdgården och Stockholms city som ständigt är under på eller ombyggnad.

Dagens sightseeingtur sker i gråväder så inte ens Grand hotel lyser upp så mycket. Här på SkeppsbronDagens sightseeingtur sker i gråväder. Och inte ens Grand Hotell, den stora byggnaden lite till höger i bild lyser upp.

Damen som satt längst fram i bussen kliver av så den sista biten kunde jag inta min favoritplats.

Solna kyrkogård

ligger helt nära bussens ändhållplats och i det lite gråtrista vädret  köper jag med mig blommor till mina föräldrars grav. Kyrkogården är vacker med alla sina färgsprakande träd och en del buskar blommar fortfarande. Det är bara jag som är här och det är alldeles tyst.

Tänkte på att det nu snart är två år sedan vi var här och “firade” mammas 100-års dag. Tiden går fort.

Lite uppigggande färger fick det bli vid graven.

Dags att fortsätta min sightseeingtur

Från Solna kyrkogård fortsatte jag med buss 507 vidare i Solna.  Nu med Västra skogens tunnelbana i sikte.

Dagens sightseeingtur tog mig förbi Huvudsta skola där jag själv gått. Dagens sightseeingtur tog mig förbi Huvudsta skola i Solna. Här började jag 4:de klass 1959 när vi var nyinflyttande till Solna. (Byggnaden var gammal redan då)

Passerade också Storgatan och huset där jag bodde under några år. (Gatan var då en liten gata och utan genomfartstrafik)

Färgglatt  på väggarna vid Västra Skogens tunnelbana.

Dags för den sista delen av dagens kommunala sightseeingtur. Tunnelbanan en hållplats till Huvudsta Centrum och en kort promenad till Jungfrudansen och dotter Helens arbete.

Huvudsta Centrum, tunnelbaneperrongen. Jag står i rulltrappan upp och tar bilden neråt.

Och från Jungfrudansen  fick jag biltransport hem till Söder. Vad gäller Namnet Jungfrudansen kan man fundera över det, men Jungfru här är ett “noanamn”, ett täcknamn. (Förbjudet att använda) Man sade sig för länge sedan här ha sett älvor dansa vid Bällstasjöns strand men dessa älvor vågade man inte prata om utan kallade dem för “jungfrur”och därav namnet. I början av 1900-talet blev Jungfrudansen, med sin utedansbana ett populärt utflyktsmål som sommartid kunde nås med ångbåt från Stockholm.

(Idag kan man promenera längs vattnet från Sundbyberg, via Jungfrudansen, förbi Huvudsta Gård, där mordet på Gustav den III planerades, vidare förbi Pampas Marina och Karlberg Slott och in till Stockholm. Rekommenderas särskilt under vackra vår, sommar och höstdagar.)

Hemma på Hammarbykajen efetr en rejäl sightseeingtur. Font att se skymningen sänka sig över kanalen. Hemma efter en rejäl sightseeingtur. Och skymningen sänker sig över vår kaj.

 

32 svar på ”Sightseeingtur – Med buss och tunnelbana i Stockholm”

 1. Vd höstfint vid graven.
  Blomman liljekonvalj finns också på mina föräldrars grav.
  Mammas favoritblomma.
  Idag har vi köpt nya utomhusstolar och dynor på Home Pro.
  Prisläge som på Jysk eller Rusta!

  1. Jag tyckte det behövdes lite färg här och så fick det bli. Liljekonvaljen var båda mina föräldrars favoritblomma så den var självskriven. Fint att dina föräldrar också har en sådan på sin sten.
   Vad roligt med nya utomhusstolar. Ja, även de behöver ju förnyas.
   Ha det fortsatt bra

 2. Så fint att hänga med dig på bussen och den sightseeingtur det blev.
  Undrar om det är uppstammade hortensior som är så vackra på kyrkogården? Ser mycket fint ut när de är många .
  Tunnelbanebilden uppifrån och ner är väldigt speciell. Jag tittade flera gånger om på den.
  Utsikten från ditt hem är outstanding. Så ljuvligt ni bor Ditte!
  Ha en fin kväll!

  1. Ja, det blev en rejäl tur och man klarar sig fint med de kommunala transporterna. Bil i Stockholms innerstad är inte alls lyckat. Blommorna här såg ut som hortensior så det kan mycket väl vara uppstammade sådana- Vackra var de och många.
   Tunnelbanebilden blev speciell och lite färg piggar ju upp även där. Mne den ser nog sned ut för att jag är på väg upp i rulltrappan.
   Vi bor bra här och det är extra fint när det skymmer och ljusen tänds.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Du kom ut på en rejäl tur i går. Så fint det blev vid graven med blommor som färgklickar. Påminner mig om att det är hög tid för ett besök på kyrkogården. Trevlig att återse barndomens kvarter där du en gång bodde och gick i skolan. Min gymnasieskola var gammal när jag började men den står sig i längden!

  Kram

  1. Jadå! En rejäl sightseeingtur blev det. Och fint att det fungerar ås bra med de kommunala transporterna. För bil i Stockholms innerstad är ingen hit. Dessutom har vi inte heller någon. Ja, 1959 när vi flyttade hit så var denna gata liten och knappt några bilar fanns. Och idag är den rejält trafikerad. Förr fanns också en skogsdunge i närheten och där är det bostäder idag.
   Kul att din gymnasieskola finns kvar. Det gör även min gymnasieskola i stan, vid Tegnérlunden. Men idag med annat namn.
   Kram och trevlig tisdag.

 4. Det var en riktigt fin sightseeingtur, dessutom väl tajmad. Du slapp ju gå i duggregn. Å tänk att “innerstadsbussarna” för en otroligt liten peng bjuder på minst lika många upplevelser som dyra turistbussar. Bara att göra en konstvandring med Stockholms tunnelbana är ju en höjdare. Huvudstas t-banestation har jag aldrig besökt. Så fin den är!
  Härliga bilder rakt igenom, men jag är speciellt förtjust i dina vackra skymningsfoton.

  1. Tack! Ja, man kan ta sig både långt och bekvämt med kollektivtrafiken. Och gårdagen inbjöd inte direkt till långpromenad. Stockholms tunnelbana har så mycket att se i fråga om konst och utsmyckningar så man får ta en bit i taget. Huvudstas t-banestation har de piffat upp efter hand och det är glädjande. Tyckte visserligen att nålningarna på väggen hade tendens till lite Djurgårdsfärger. Mne det är ju Solna så det var nog bara tendenser.
   Turen tog sin modiga tid så när jag var hemma igen var det skymningsdags så kameran fick jobba lite till.

 5. Vilken kul idé. Till slut fick du din favoritplats. Roligt att få följa med bakom din rygg. Mariatorget har jag många spännande och hemliga minnen från. Den platsen ligger mig varmt om hjärtat. Älskade att sitta och fika där.
  En av mina facebook-vänner heter Mann i efternamn. Hur vanligt/ovanligt är efternamnet tro. Vad fint det lyste upp vid graven. Sedan går det inte att komma ifrån devisen. Borta bra men hemma är bäst. Syftar på dina avslutningsfoton.
  Tisdagskram

  1. Ja, men jag fick vänta 2/3 av resan på den. Generös som jag är bad jag inte damen att flytta på sig. Vad roligt att du har fina minnen från Mariatorget. Parken här är så fin och sommartid väl använd. Mann är inte ett så vanligt namn men jag ror vi är två släkter. Många av mina släktingar är kvar i Västergötland-Kanske är din vän någon släkting till mig.
   Jag tyckte det behövdes lite färg vid graven. Båda mina föräldrar var ganska “färgsprakanade” av sig men på lite olika sätt-
   Jag hann hem lagom till att skymningen sänkte sig. Och det är fint när ljusen tänds.
   Kram från ett idag grått Stockholm.

 6. Vilken fin sightseeingtur som du tog! Jag har ibland tänkt mig att göra så här i stan. Dessutom åker jag gratis inom kommunen. Men det vill liksom inte bli utav, och varför vet jag inte.
  Sitta längst fram i bussen, det är en klar favorit. Det brukar folk betala extra för ibland på charterresor.
  Skymningsbilder kan bli väldigt vackra, så blev din där hemmavid.
  Vackert hos dina föräldrars grav. Tänkte på att de fick ungefär samma livslängd.
  Stor kram!

  1. Jag skulle till Solna kyrkogård och visst går det snabbare med tunnelbana och buss men nu hade jag ingen brådska. Så den långsamma bussen genom stan blev bra. Jag gillar att sitta längst fram för att jag ser bra och inte blir jag heller åksjuk där. Vi åker ju aldrig på charterresor men flyger ofta SAS plus och då ingår plats långt fram, lounge, mat och dryck. Men även om vi åker andra bolag sitter jag gärna långt fram för att det känns mindre instängt. Mne är det bara ett par timmars resa så spelar det ju inte så stor roll. Men jag vill också helt ha ytterplats.
   Sightseeingturen i går tog tid så det var skymning när jag var hemma. Och visst är det fint med alla ljus som tänds.
   Lite färg på graven vill jag allt ha och så blev det.
   Stor kram

 7. Tack för turen syster! Så fint vid graven, jag minns när ni firade för två år sedan. Älskar tunnelbanebilden, den är kreativ och läcker!!!! Sista bilder i kvällsblå nyans är suvären!
  Varma kramen!

  1. Vad trevligt att du var med. Lättade upp en hel del. Och att fira en 100 års – dag är viktigt. Det gjorde vi rejält då.
   Tunnelbanebilden blev riktigt bra. Och lite speciell är den. Och skymningen här hemma är dte fint att komma hem till-
   Stor kram

 8. Vilken härlig tur du bjöd på! Jag föredrar faktiskt att åka buss eftersom man ser så mycket mer. Men det kan ju tjorva till sig mer i trafiken, såklart. Sen är ju (dom flesta) tunnelbanestationer under jord så vackert utsmyckade, så där har man också nåt att fästa ögonen på 🙂
  Vi promenerade genom ett fint bostadsområde ute vid havet i Auckland igår och konstaterade att det påminde mycket om dina vyer som du har hemmavid 🙂

  Ha det gott!

  1. Jag tar gärna bussen och bråttom har jag ju sällan. Åker man utanför rusningstrafik fungerar bussarna bra och de har ju numer bussfiler och drabbas inte direkt av rusningstrafiken. Tunnelbanan är smidig och är bra som komplement.
   Och visst kan Auckland påminna lite om delar av Stockholm. Skönt att ni kunde lägga till planenligt.

 9. Hej, det var en sightseeing helt i min smak, utan alltför mycket vistelse down under…
  Minns när jag flyttade till Stockholm o kom i kontakt med t-bana för första gången i livet. Fick snabbt lära mig vilka stationer jag skulle åka till o från men jag lärde mig inte ett dugg hur stadsbilden såg ut! Det krävdes några år i stan innan jag hade bilden klar för mig. När jag angör Stockholm nästa gång vill jag absolut ta en promenad som du föreslog mellan Sundbyberg och city! Kram

  1. Jag har ju gott om tid och tar gärna buss. Men oftast till kyrkogården kombinerar jag båda. Kommer du hit och vill ses har jag mycket fint på lut. Kram

   1. Som nämnts ovan, en riktig sightseeingtur med SL! Men det är klart, du med din kunskap vet vad du tittar på och efter, för mig hade det mest varit byggnader och gator.

    Din mamma är född samma år som min mormor och konstigt nog gick de bort samma år också, din pappa gick bort samma år som sonen föddes …

    När skymmer det i Stockholm nu? På söndag ändras det igen, va?
    Ha en skön dag!

    1. Stockholm kan jag väl men jag tycker ändå det ibland är roligt att ta bussen för en sightseeingtur. Egentligen tittar jag nog mest på människor som rör sig på stan och hur alla har bråttom. Många ombyggnader är det och kul att se vad som händer och hänt sedan jag passerade förra gången. Jag brukar ha mål med mina turer och passar på att variera vägarna. Sedan är det alltid roligt att titta lite mer på t-banestationerna och den konst som finns där. Vilket sammanträffande med årtalen här.
     Här skymmer det nog nu runt 16.40. Vad gäller sommartiden blir det ändring den 27/10.
     Mulet och gråtrist här men jag har en del jobb att göra och ett “friluftsevent” som piggar upp.
     Önskar dig en fin onsdag.

 10. Vilken trevlig tur du fick med bussen, och kom till mina hemtrakter, fast jag ska ärligen säga att den delen av Solna vet jag inte mycket om, så jag har mycket kvar att utforska här hemma. Pampas Marina har vi inte heller varit till…ännu!
  När jag bodde vid Beckomberga sjh för länge sedan så minns jag att jag cyklade ibland till jobbet på KS , och då var det via Bällsta och kanske Huvudsta också?
  SÅ fint det var på kyrkogården hos dina föräldrar. Vyerna från er balkong är magiskt vackra!
  Kram och godnatt!

  1. Ibland är det roligt att ta denna sightseeingtur från Söder och till Karolinska (gamla) och Solna kyrkogård. Men det tar förstås tid. Å andra sidan har jag oftast gott om den. Jag tror nog att du passerade delar av Huvudsta när du cyklade från Bällsta. Men mycket ser helt annorlunda ut idag. Man har byggt så mycket.
   Solna kyrkogård är fin och jag brukar sätta lite fina blommor vid graven som lyser upp.
   Just när alla ljus tänds och skymningen faller är det extra fint här att se ut över kanalen.
   Kram och god morgon.

 11. Oh, nu kände jag igen mig. Jag har en väninna som bott på Jungfrudansen, nu bor hon i närheten, men på en gata alldeles i närheten på som jag glömt namnet på. Ett par-tre månader till, innan hon flyttar hem till Östergötland efter cirka 40 år i Stockholms-trakten. Sedan blirdet nog inte så många besök för mig i Solna, men jag har hunnit se en del och den där promenadvägen du beskriver är jag ganska säker på att vi har vandrat, min väninna och jag.

  Taclk för hela rundturen vi fick hänga med på!

  1. Vad roligt att du kände igen dig. Mina föräldrar bodde också på Jungfrudansen på äldre dar och trivdes väldigt fint där.Ja, det blir viss skillnad att lämna storstan för Östergötland men säkert också skönt. Säkert har ni promenerat här längs vattnet. Hör nästan till.
   Kul att du hängde med.

  1. Välkommen med! Och ibland är det fint att hoppa på en buss och åka linjen från början till slut. Det gjorde jag men fick ta sista biten med tunnelbana. Gick bra det också. Och där är det sällan köer. På Junfrudansen bodde mina föräldrar de 10 sista åren av sina liv så där var jag ofta och jag är uppvuxen inte långt därifrån. Alltså den tid jag bodde i Solna. Dryga 10 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *