Stockholm

Gatuliv i Sommarstockholm – Med nya mötesplatser

Sommarstockholm fortsätter att visa sig från sin soliga sida och parker och uteserveringar blir mötesplatser. Stockholms gatuliv blomstrar på mer än ett sätt. Många gator i stan, men främst på Södermalm, har stängts av för biltrafik och blivit små “pop-up-oaser” med planteringar, bänkar och sommarrestauranger.

Mariatorget på norra Södermalm är välbesökt.

Stockholms gatuliv

lockar många. Finns många platser/parker där man bara kan slå sig ner på en gräsmatta eller på en bänk. Bekvämare!  Kanske läsa eller lyssna på en bok, titta på folk och annat som händer. Underhållning, om man vill ha sådan, brukar finnas på nära håll.  Mariatorget på norra Södermalm, vid Hormsgata lockar många besökare. Och vill man inte slå sig ner i parken finns en del uteserveringar helt intill. Mariatorget fick  namn 1959 och hette tidigare Adolf Fredriks torg. Namnet kom från kung Adolf Fredrik som regerade i mitten av 1700- talet. Kungen gick med på att låna ut sitt namn till parken under förutsättning att man upphörde att använda den som avrättningsplats.  Mer att läsa om Mariatorget och hur det kommit till finns här.

Bronsstatyn på Mariatorget heter “Tors fiske” och är gjord av Anders Wissler och resta 1903. –

Gatuliv i Sommarstockholm. Gågatorna har ökat. Swedenborgsgatan, går söderut från Mariatorget mot Södra station, är nu i sommar en av Stockholms “pop-up-parker”.  Och antalet uteserveringar har märkbart ökat. Besökare också. 

Den italienska restaurangen Luigi, också på Swedenborgsgatan, har dukat för många gäster denna fina kväll.

Även i City

är gatulivet påtagligt och många har även här slagit sig ner i parker och på någon av de många uteserveringarna.

Här, Stureplan torsdag eftermiddag, och restaurang Sturehof. Välbesökt.

Biblioteksgatan är alltid bilfri. Och nu i sommar vackert pyntad med blommor. Många restauranger och barar även här.

Ett “pitstop” hade jag tänkt mig och en av mina favoriter nu sommartid är den fina innergården till Hallwylska palatset på Hamngatan, alldeles efter Norrmalmstorg. Här är det som att komma in på en stor innergård tillhörande ett italienskt palats. Att sedan titta in på Hallwyllska museet, gratis inträde, är också väldigt trevligt. Hela historien om familjen Hallwyll som skapade sin förmögenhet i Hälsingland  och senare byggde detta palats är väldigt intressant.  Och här bodde alltså två personer.

Hallwyllska palatset/Hallwyllska museet. Längst fram i bild skymtar “Dramaten” på vänster sida.

En del av innergården till Hallwyllska palatset/museet. Mysigt att slå sig ner här.

Sturegatan på Östermalm kunde inte just bidra med något mer blomstrande gatuliv så här på en torsdag eftermiddag. Men säkert var det mer besökare i Humlegården, tvärs över gatan, där det både finns restauranger stora gröna ytor.

Sturegatan kändes inte så lockande denna torsdag eftermiddag. Väl grått! Men kvällslivet piggar kanske upp här.

 

 

12 svar på ”Gatuliv i Sommarstockholm – Med nya mötesplatser”

 1. Stockholm är verkligen en fantastisk stad på många vis och varje område har sin charm. Dem flesta i alla fall… Mariatorget känner jag väl igen och Biblioteksgatan är alltid trevligt att strosa på. Fast med tanke på mitt senaste väskinköp ska jag kanske välja en annan väg 😉

  Kram och ha en härlig fredag!

  1. Förstår att du känner igen dig. Biblioteksgatan gillar jag och här finns ju det mesta samlat. Och man kan ju bara titta, men visst är det svårt…Mycket som lockar.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Strålande kramar.

 2. Många härliga bilder från sommar Stockholm! Ja, var är inte sommaren som bäst? Alltid. Jag trivs som fisken i den just nu lagoma värmen.
  Och blomster piggar alltid upp stadsbilden.
  Innegården, där du fikade, såg härligt inbjudande ut.
  Stor varm kram!

  1. Stockholm är, precis som många andra städer, vacker i sin sommardräkt. Bara att njuta och ta till vara dessa fina dagar. idag är det väldigt varmt här, men å andra sidan är det inget jag måste göra. Vilar mig i form och pluggar på inför helgens resa till Dalhalla. Ser verkligen fram emot det.
   Innergården här på Hallwyllska är värt ett eget besök. Så mysigt. Ja, museet också.
   Stor kram och trevlig fredag.

 3. Stockholm i mitt hjärta…Jag tänker spontant på Lasse Berghagens fina lovsång när jag läser ditt inlägg. Stockholm är så fin på många olika sätt och lite varstans hittar man en grön oas, en lunga, att bara vara i.
  Tack Ditte för Stockholm! <3 Nu ska jag bläddra vidare till dina tidigare inlägg som jag inte har läst ännu.

  1. Visst är Stockholm i mitt hjärta. Helt klart. Men det finns mycket som är fint och på olika sätt. bra om man kan öfrena allt det “braiga” på olika sätt. Jag gör det gärna.
   Och det är så bra att vi via blogganran kan dela med oss av det vi har och på olika sätt. Tänk sp mycket vi då kan se och uppleva.

 4. Det är så himla roligt att se dina bilder från sommar-Stockholm. Vet inte om du var medveten om det när du fotade, men du lyckades perfekt med att fånga alla turister. Skrattade gott när jag såg “utrustningen”, typ ryggsäckar och klädsel. Här ser man direkt vem som är nollåtta och turist.
  Sturehof är alltid fullsatt oavsett veckodag och tid på dagen. Inte så konstigt egentligen. Det roliga där är att 90 procent av gästerna är Östermalmsbor eller folk som jobbar runt omkring.

  Man har även satt upp popup oaser runt Odenplan, men man har inte alls lyckat göra det så bra som på Söder.

  1. En del turister såg jag men jag tror inte jag var medveten om det när jag tog bilden. Medveten var jag dock om att det var tomt på Sturegatan. Men här är det nog mer livat kvällstid. Stirehof är ett sökert kort och bra span är det hör- Pop-up-oaserna på Östernmalm gapade tomma och Odenplan har jag inte ännu tittat till. Men Söders är välbesökta. Het klart.
   Matchen är slut och visst var den spännande. Ska genast läsa din analys. Jag tyckte det var kul att Belgien vann.

 5. Stockholm är en så fin stad på sommaren när man kan spendera så mycket tid utomhus. Den fina innergården var en av de första oaserna jag upptäckte en gång i tiden. Länge sedan jag var där dock, har ju snurrat runt så mycket på Söder. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Just nu njuter jag till fullo av fina promenader lite varstans i Stockholm. Och Hallwyllska palatsets innergård besöker jag gärna. Så lugnt och mitt i stan. Har varit här en del tidigare tidigare men gkömmer bort den mellan varven.
   Och visst är det lätt hänt att stanna på Söder.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 6. Stockholm är finfint och vackert och har mångfald – och du visar oss på ett underbart sätt – ja, jag längtar till Stockholm 🙂
  Stor kram!

  1. Du är välkommen! Visst finns här lite av varje. Och jag tränar på att ha ögonen med mig i detaljerna.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *