Stockholm Trevligheter

En speciell dag att fira – en hundraårsdag

Sona kyrkogård möter oss med vackra höstfärger och bitande kyla i snålblåsten. Vi besöker mina föräldrars grav och  det är idag är det  en speciell dag att fira.  Min mamma och döttrarnas mormor skulle ha fyllt ett hundra år, en ansenlig ålder. Men  den dagen upplevde hon inte. Hon hann bli 85  plus ett par månader innan hon tog sitt sista andetag på Karolinska sjukhuset. En väldigt pigg hjärna och med humorn kvar, men med en trött kropp.

Hennes sista önskan kvällen innan hon dog var att få ett ”gott danskt smörrebröd” med ett  glas  gott rött vin och slippa ”Skogaholms gummilimpa”  till kvällsmat. En önskan som uppfylldes och levererades av överläkaren. Mamma var mycket för att fira och bra på att sätta guldkant på tillvaron både till vardags och fest. Så givetvis ville vi idag guldkanta hennes minne på hundraårsdagen. Verkligen en speciell dag att fira.

Solna kyrkogård var vacker med alla sina höstklädda träd.

En speciell dag

Ska det firas så ska det. Mousserande vin och bagels i miniformat från butiken Picard en fransk kedja som säjer alldeles utmärkta djupfrysta varor. Här finns förrätter, varmrätter, pizzor, tårtor, desserter och urvalet är stort. Jag skulle handlat lite tilltugg i lördags men då var tillvaron upp och ner efter stölden av plånboken i fredags kväll, så först idag kom jag till butiken. De flesta varor ska tinas långsamt i kylen i några timma och andra ska värmas i ugn/mikro. Nu var jag på väg till kyrkogården och ville har tilltugget tinat och klart inom en timme. Kom då på att Mc Donald´s i närheten hade en micro (för barnmat, välling m.m.) Stegade in där och på dryga fem minuter var mina miniatyrbagels tinade. Ner i väskan med dessa för vidare transport med tunnelbana och buss till Solna kyrkogård.

En speciell dag att fira, min mammas 100 års dag. Vi firar henne på Solna kyrkogård. Mousserande vin och minibagels uppdukade på kyrkogården.

Bosse och dotter Helen med labradoren Curre. Helens syster Liv är på jobbresa i Spanien och var med oss här i tankarna.

Jodå, Curre fick ett smakprov.

”Minnena är många , saknaden är stor” – så sant. Och vid tanken på många minnen kan jag inte låta bli att le.

En speciell dag- min mamma skulle fyllt 100 år. Solna kyrkogård. Och en speciell dag blev det denna vackra och kyliga höstdag.

 

 

36 svar på ”En speciell dag att fira – en hundraårsdag”

 1. Åh ja så klart det skall firas 🙂 ja kan man uppfylla en önskan är man glad ser smaskigt ut där o fin din dotter är 🙂 ja ni andra med ju *s* kram å fin kväll

  1. Ja, mamma hade tyckt om detta. Hon ville gärna sätta guldkant på tillvaron. Och glädjen och minnena i och med allt roligt vi upplevt bär vi med oss. Men visst finns det sorg med i det hela.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 2. Vilket personligt och fint sätt att fira din mammas hundraårsdag på. Något säger mig att hon skulle ha uppskattat det mycket. Vi ska inte minnas bara av sorg utan glädjen är viktigare. Även för min del blev det ett besök på kyrkogården där jag satte två vita blommor. Då såg jag att syster min lagt kastanjer i gräset på graven. Jag är ganska så säker på att de kom från det kastanjeträd som min morfar planterade när mamma fyllde fyra år. Trädet står fortfarande kvar vid sommarstugan.

  Kram och ha en god kväll!

  1. Jag tror mamma hade tyckt om detta. Hon var mycket öfr att sätta guldkant på tillvaron. Och även min pappa var öfrstås med oss idag.
   För mig blev det en röd och en vit ros. Fint att du också var på kyrkogården med en vit ros. Så fint med kastanjerna och säkert kom de från din mammas gamla kastanjeträd. En vacker gest. Extra roligt är ju att trädet står kvar vid sommarstugan.
   Och visst är det minnena och glädjen som består även om det finns sorg med också.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 3. Ett helt underbart sätt att fira din mammas 100-årsdag, och väldigt annorlunda. Å med tanke på hennes önskan som sista måltid innan hon gick bort, så är jag helt övertygad om att hon uppskattade ert firande till 100 procent!

  Picard är vår ”livslina”. Älskar den affären och utbudet. Sedan skrattade jag gott att du tinade upp maten hos McDonalds – hahaha. Det är nog bara du som kan komma på en sådan idé:-))))))

  1. ja, det kändes väldigt bra. Och här var pappa också med på ett hörn. Lite annorlunda sätt att fira förvisso, men jag vet ju vad hon tyckte om. Och att förgylla tillvaron på olika sätt tyckte hon om.

   Visst är Picard bra! Förstår att det är er ”livlina”. Även vi gör en hel del inköp där.
   De finns här på Götgatan, en kort promenad hemifrån, så jag tittar ganska frekvent.
   Jag är jätteglad att jag kom på att Mc Donald´s hade micro så jag kunde tina tilltugget.
   Min kreativitet sitter inte direkt i händerna men jag kan nog tänka kreativt när det gäller och omsätta tankarna i praktiken.

 4. Hej Ditte!
  Du är otrolig på att fixa till lite fest 🙂 Och så fina bilder det blev! Jag kunde inte gå ner till begravningsplatsen tyvärr, det är för nära. Själen är inte redo. Och alla mina nära ligger på Länna kyrkogård i Roslagen utom lillasyster som finns i Haninge. Gått igenom gamla papper och bilder i album. En bild var det jag, Ingrid, Neta och Mor på…Bara jag kvar nu av oss tjejer. Kändes konstigt och ledsamt. Läste en hel del dikter som min Mormor skrivit och en skald som hon var gift med ett tag…Skrev ang det till Wiolettan på min blogg…ang #metoo…
  Kram P ♥

  1. Tack! Jag tror mamma hade gillat det hela. Och pappa var ju också med.Förstår att du väntar med att gå til begravningsplatsen. Men så småningom blir du redo. Tid har vi.
   DE dina finns med dig i tankarna och du har dina minnen kvar. De följer med oss. Fint att du går igenom album och bilder men visst är det känslosamt men också fint att göra det. Förstår att dte känns märkligt och så ensamt att det nu bara är du kvar.

   Läste det du skrev till Wiolettan…
   Stor kram och vi ses snart.
   B hälsar med kram.

 5. Ni är bara så underbara! Ett fantastiskt fint 100 årsfirande. Jag hoppas verkligen att dina föräldrar var med och firade på sitt håll! Kram

  1. Tack! Jag tror att de var med på sitt sätt. Och trevligt blev det. Många fina och roliga minnen har jag med mig och kan le åt dem.
   Kram!

  1. Tack! Ja, jag tror hon hade gillat detta och som du skriver log och var med. Hon var mycket för att sätta guldkant på tillvaron.
   Kram!

 6. Så fint och så speciellt på 100 års dagen 🙂 Var själv på min fars grav igår, född 32… gick bort i för unga år 01… som skulle fyllt igår… Farfar som ligger ett stenkast ifrån och farmor som vart min familjs krutgumma blev 96 🙂 De fick också ett tänt ljus i lyktan såklart 🙂 Bitande kyla och snålblåsten skulle inte bitit på din far heller efter vad han var med om… Härligt uppdukande för er alla 🙂

  1. Ja, det blev en fin stund med trevliga och roliga minnen och vi firade minnen och mycket glädje som vi upplevt tillsammans.

   Oj, din far var ung när han gick bort men de andra hände med ett antal år till. Och är man pigg så är det fint. Min mamma var tämligen pigg när hom somnade in och med humorn kvar till sista andetaget. Men pappa som överlevt så mycket och där vi skämtat om att endsat ett nackskott kunde släcka hans liv, blev släckt av Alzheimer. Så det är olika…
   Livet är oberäkneligt.
   Nej bitande kyla och snålblåst hade aldrig bekymrat pappa.
   N

  1. Det blev ett fin stund och vi har ju våra minnen med oss. Mycket roligt har vi upplevt tillsammans och det var mina föräldrar som tidigt gav mig intresset för att resa och se mig om i världen. ”Att resa berkikar” som mamma alltid sa.

 7. Vem skulle fira på ett så magnifikt sätt om inte du! Otroligt härligt, och din mamma skulle ha älskat detta, var säkert med på ett hörn! ❤️

  1. Tack! en trevlig stind blev det trots den bitande blåsten. Och mamma hade helt klart gillat detta- Ja, pappa också. Och på sitt sätt var de nog med på ett hörn.

 8. Vilket underbart födelsedagsfirande! Jag har en kompis som gör något liknande, varje år på hennes pappas födelsedag åker de till hans grav och skålar med honom, vilket innebär att en sup hälls på graven 🙂

  1. Det blev ett fint och trevligt firande och alla fina minnen och stunder blev än mer påtagliga denna dag. Och att minnas och fira med glädje
   känns befriande. Även om saknaden alltid finns-
   Roligt med din kompis som gör på liknande sätt.

 9. Ja må hon leva uti hundrade år. Grattis till din mor och skål med pompa och ståt. Gillar verkligen ditt sätt att fira din mor på. Hon känner säkert festatagen denna dag var hon än befinner sig på ett litet moln och tittar ner. Trevlig Halloween Ditte/ kram

  1. Tack! Ja, hon lever med oss i minnen och tankar. Och hon tyckte om guldkantade dagar både till vardags och fest. Det blev en fin stund på kyrkogården och på sitt sätt var nog både mamma och pappa med. i varje fall i våra tankar.
   Kram!

 10. Så fint firande! Jag blir nästan lite rörd när jag ser hur fint du gör det!
  Och jag är säker på att din mamma var med och njöt av firandet!
  Stor kram

 11. Men så trevligt! Vilken fest! Å så smart av dej att tina bagels på Mc Donalds! Cyklade igenom just denna kyrkogård i morse på väg hem från jobbet!
  Har hittat Picard i Solna centrum, men har inte köpt något där ännu.
  Är lite synd att mina föräldrar ligger så långt bort från mej…i Falun, tyvärr är min bror inte så ofta vid graven, jag hoppas han tänder ett ljus där i helgen i alla fall…

  1. Det blev ett fint firande. Och jag är glad att jag kläckte idén med att använda Mac Donalds.
   Picard tycker jag har mycket bra så titta gärna in där och testa något. En del riktigt bra varor och nadra lite mer mediocra.
   Jag har ju tur som har mina föräldrar tämligen nära och besök blir det.
   Säkert tänder din bror ett ljus.
   Kram !

 12. En alldeles särskild dag att fira helt klart. Och ”förningen” ni hade med hade uppskattats förstår jag. Bilden på Curre med gravstenen bakom är en sådan vacker bild. Tittade många gånger på den. När vår pappa skulle ha fyllt 100 blev det ett stort släktkalas. Mycket trevligt o roligt. Han hade gillat det. Fiffig du var att värma födan inne på McDonalds! Kram!

  1. Cusse är så fin och klart att han skulle vara med. DEt blev en fin stund på kyrkogården och fina minnen har vi med oss från båda mina föräldrar.
   Vad trevligt med ert släktkalas! Mamma hade nog också gillat ett sådant. Men nu blev dte så här. Släkten är inte längre så stor.

   Kram och tankar till dig.

 13. Så otroligt fint! Jag blir riktigt rörd!
  Ni är härliga. Mysigt ser det ut.
  Ja………………..otroligt fint
  Curre är en vacker hund ,-)
  Ha det bra KRAM Primrose ,-)

  1. Curre är så fin och bilden här på honom vid graven tycker jag så mycket om. Han är med och firar å sitt sätt. DEt blev en fin stund öfr oss alla här på kyrkogården. Och våra roliga minnen har vi med oss.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 14. En eloge till den överläkaren. Jag funderar dock på hur han fick tag på vinet. Hade han varit och handlat på systembolaget just den dagen? Så fint att hon fick sin önskan uppfylld den kvällen och att hon var så pass pigg att hon kunde önska.

  Fint sätt ni hedrade hennes 100-årsdag på också. Ser ut som ni har trevligt också, både människor och hund.

  1. Ja, den här överläkaren hade bpde hjärtat på rätt ställe och humor. Det hade mamma också ut i det sista andetaget. Vad gäller vinet har jag också funderat, men kanske restaurangen på Karolinska sålde.
   Och hennes hundraårsdag firade vi. Mamma (även pappa som också ligger här) hade tyckt om det och för oss blev det en fin stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *