Stockholm

Tvärs genom stan – Från Solna till Södermalm

Att promenera gör jag ofta och gärna. Både här hemma i Stockholm och när jag är på andra platser. Tänk så mycket man upptäcker och ser  på och längs vägen. Igår gick jag tvärs genom stan och hem till Söder, med start i grannstaden Solna. En sträcka på ca. 9 km, inklusive lite kringelkrokar. ( Sträckan kan också  vara ca 7- 8 km om man tar närmaste vägen)

Tvärs genom stan. Från Solna kyrkogård till Södermalm.Solna kyrkogård. I dagarna skulle min mamma fyllt 101 år, en ansenlig ålder. Men hon blev 85. Och tänk, det har redan gått ett år sedan vi firade hennes 100-årsdag här. Och firade gjorde vi. Precis som hon troligen önskat.

Tvärs genom stan

promenerade jag denna vackra och kyliga oktoberdag. Passerade Nya Karolinska sjukhuset, delar av den nybyggda Hagastaden och kom fram till St. Eriksplan. Här kändes det lagom med lite grönska efter all asfalt så jag valde vägen genom Vasaparken och lite grönska. Fortsatte sedan till mina gamla trakter, Odenplan, Upplandsgatan och Tegnérlunden innan jag svängde ner på Drottninggatan och gick vidare tvärs genom Gamla stan. Jag tråcklade mig förbi Slussen och kom upp till Söder och Götgatan. Nästan hemma.

Promenaden från från Solna kyrkogård och hem till Söder.

St. Eriksplan och “Atlasområdet”.

Bland de grekiska gudarna

var Atlas en urstark jätte som bar himlavalvet. Just här där husen ligger, på Torsgatan, låg från slutet av 1800-talet  till 1925 AB Atlas. Ett företag bildat för att “tillverka eller inköpa samt försälja all slags material för järnvägars byggande och trafikerande samt för sådana ändamål anlägga behövliga verkstäder”.  Företaget flyttade 1925 till Nacka och nya verkstäder och blev då Atlas Copco . Här på marken byggdes då ett av Stockholms mest tättbebygda områden.

Vasaparken.

Vasaparken

började anläggas i slutet av 1800-talet men här låg innan dess en malmgård. Det var förmögna stockholmare som lät bygga gårdar, sommarhus, på malmarna som låg utanför själva staden som var Gamla stan. Parken var också en träningsarena inför sommar OS i Stockholm 2012.

Vasaparken är välbesökt och med ytor både för yngre och äldre.

Alldeles i slutet av parken (eller början, beror hur man ser det) ligger Dalagatan och här, mitt bland ett par restauranger, ligger nummer 46, och den uppgång där Astrid Lindgren bodde .

Dalagatan 46, Astrid Lindgrens hem-

 

Mina gamla trakter

finns också här i kvarteren. Stannar upp och minns. Jag flyttade hit till Upplandsgatan 2002  och hade då restaurang Tennstopet som ett förlängt vardagsrum. Och den ser ut att fortfarande vara i god form.

 

Odenplan! Så mycket som hänt här. Det känns både kalt och kallt här numer.

Jag går upp  Upplandsgatan och passerar huset där jag bodde några år . Tittar in i porten och ser att den person som köpte min lägenhet 2004 fortfarande bor kvar.  Ett gammalt hus med stor charm byggt i slutet av 1800-talet.

Huset där jag bott. Närmast i bild. Här hade jag en lägenhet med stor balkong mot en vacker innergård.

Jag fortsätter och och gatan fram och kommer till  i Tegnérlunden. Riktigt gamla “hoods”. Här ligger skolan, Wallin Åhlinska kvar. Idag med annat namn. Skolan där jag gick i gymnasiet och där jag tog studenten 1968.

Tegnérlunden och min gamla skola syns till höger. Då hette den Wallin Åhlinska gymnasiet och numer heter den Enskilda gymnasiet.

Och i lunden finns Strindbergsmonumenetet. Ett minne av August Strindberg, 1849- 1912. Rest 1942 och gjort av Carl Eldh. 

Alldeles nära Tegnérlunden ligger Drottninggatan och jag är plötsligt mitt i myllret av människor.  Raka spåret är det nu hem till Söder. Bara några kilometer kvar.

 

40 svar på ”Tvärs genom stan – Från Solna till Södermalm”

 1. Tack för en härlig prommis genom väldigt bekanta trakter 🙂 Innebär det att även jag har tagit mig en morgonpromenad nu på 9 km? WOW! Jag är allt impad av mig själv också 😉

  Ha en härlig start på veckan!

  1. Jadå!Du kan räkna in stegen. Vasastan är mina gamla”hoods” när jag flyttade från Väsby. Trevligt här också. Men nu är Söder hemma. Trevlig måndag! Lite snö i Stockholm….

 2. Vilken härlig promenad! Jag bor ju “alltid” på Tegnérlunden och gillar att man på bara några minuter är på Drottninggatans vimmel. Dessutom är det nära till min kusin som bor på Kungsholmen. Får nog bli ett besök i huvudstaden snart…

  Kram

  1. Tänkte på dig när jag passerade här. Väldigt centralt läge. Hoppas du tar ett nytt besök i huvudstaden. Välkommen! Kram och trevlig måndag.

 3. En så fin promenad du genomförde. Jag blir förvånad över att det faktiskt inte är längre än 9 km från Solna till Södermalm. Jag har aldrig funderat över det, men trodde nog att kringliggande städer ligger liitet längre bort i alla fall.

  Ni firar er mamma på ett fint sätt, genom att minnas och må gott. Något jag tror hon skulle uppskatta om hon visste.

  Vasastan har jag inte promenerat så himla mycket i, men har promenerat i Vasaparken och även stannat till utanför porten där Astrid Lindgren bodde. Om jag minns rätt så skulle det finnas en geocache där, men insåg att det var alldeles för mycket folk på plats för att det skulle vara läge att göra en litet grundligare sökning. Fann inget, fortfarande ologgad av mig, om den finns kvar. 🙂

  1. Solna ligger liksom “vägg i vägg” med Stockholm. DE går i varandra. Jag har bott i Solna mellan 1959 och 1970 och även förr gått in till stan. Men då inte till Söder. Vet att det då var 5 km in till City. Jag besöker kyrkogården och mina föräldrars grav ungefär en gång i månaden och alltid i anslutning till födelsedagar. Och mamma gillade fest. Jodå, pappa också.
   Roligt att du kände igen dig här längs promenaden. Under åren jag bodde i Astrid Lindgrens kvarter gick jag ju ofta här. Nu blir det mer sällan. Men alltid väldigt trevligt. Vore roligt om vi vid tillfälle kunde hitta geocachen här.Kanske finns den kvar.

   1. Ja, är man två-tre stycken när man ska leta efter en geocache tror jag inte det blir lika iögonenfallande om någon känner på väggar, under fönsterbleck osv. Står ett, par, tre stycken så är det mer några som stannat för att snacka – tror jag! Vi får se vad vi hinner med 🙂

    1. Vi kanske kan testa. Vore roligt om jag kunde få vara med och hitta en geocache. Men vi får se vad som hinns med. Jag är ganska bra på att planera och är effektiv, utan stress, när så behövs.

 4. Vilken fin promenad! Lång, men både vacker och innehållsrik för en lantis som jag 🙂 Tack för att jag fick följa med!
  Kram

  1. Här blev det mycket asfalt men jag är bra på att hitta lite grönska mellan varven. Vet ju var jag ska leta. Jättetrevligt att du gick med. Förstår att vi blev en liten bloggrupp som gick här tillsammans.
   Kram och trevlig måndag.

 5. Tack för den promenaden! Det gjorde gott i mina gamla ben, hihi. Jag ler, för det är alltid någon bild som jag kan känna igen numera.
  Jo, minnena kommer över en och du promenerar verkligen ansenligt långa sträckor. Härligt!
  Jag önskar dig en fin måndag och här kommer en stor kram!

  1. Trevligt att du gick med. Och visst känner du igen dig en del. Passerade det hotell du bodde på här på Drottninggatan.Jag tycker om att promenera ocg det är ett bra sätta att rensa tankar och få in nya.Och detta var ju en del av mna gamla kvarter och på olika sätt under tiden 1966 -2004. Både skola, fritid och boende.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Stor kram!

  1. Det är fint att ta sig runt till fots i Stockholm och det finns alltid något att se och upptäcka. Både nytt och nygammalt. Vasastan har jag ju bott i och gick även i gymnasiet här så det är extra roligt. Fina minnen. Blir inte att jag numer går här så ofta.

  1. Långt blev det och trevligt. Visst finns en hel del att se och uppleva i Stockholm. Mycket av promenaden var för mig i gamla trakter från min gymnasietid 1966 och sedan bodde jag först i Solna och senare i Vasastan. Men nu är det Södermalm som är hemma.

 6. Hej Ditte!
  Madres mía vilken promenad!! Blev alldeles matt 😀 Och så var du i mina hoods också…dvs Vasastan 🙂
  Jag bodde liksom Astrid på Dalagatan men tror det var i 25:an…osäker…omodernt med kallvatten på nb…
  Gissa om att frysa!! 1963 tror jag och några år.
  Tack för fina bilder att få titta på!!
  Kram P ♥♥

  1. En bra promenad blev det och jag dröjde mig gärna kvar i Vasastan. Då bodde du ju nästan nästgårds med mig. Men jag kom drygt 35 år senare. Men gick ju i gymnasiet i Tegnérlunden. Kul att du kände igen dig. Kram!

 7. Du är en sann ambassadör för ditt Stockholm, ja, alla andra ställen du annars besöker också.
  Carl Eldhs statyer är fina; jag gillar så gott som allt den killen har gjort. Även i mindre format.
  Blev “bekant” med hans konstverk under tidigt 70-tal.
  Stockholm är vackert! Har jag sagt det förut, kanske?
  Tack igen för vandringen tillsammans med dig!

  1. Tack för fina ord! Jag gör mitt bästa och jag tycker mycket om Stockholm. Roligt att ge lite varierade tips till andra som inte varit här så mycket. Jättetrevligt att du följde med på promenaden. Har förstått att vi blev en grupp bloggvänner som gick här tillsammans.
   Jag har idag varit på en snabb vända till Åland från Kapellskär och tänkte på dig när vi bl.a passerade Marhällan. Blåste gjorde det rejält, mellan 13 och 16m/sek. Gungade rejält ute på Ålands hav. Vid Söderarm blåste det upp till 19m/sek. Men vi skulle bara fram och tillbaka över dagen.

 8. Man blir nästan lite överväldigad av mångfalden i staden, jag skulle nog vara tvungen att låta intrycken sjunka in ett par dagar efter en sådan promenad. Men det är ju för att jag inte längre är van vid tempot och surret och hetsen…Samtidigt är det livgivande, det händer nåt, det kan ju vara mycket positivt. Du måtte ha bra skor att gå i, det blir jobbigt för ryggen att gå långa sträckor på asfalt tycker jag. När jag gått min femma runt byn brukar jag vara väldigt stel till skillnad från om jag går i skogsterräng och mjuk mossa…
  Kramen

  1. Det var en ganska lugn promenad utan så många människor innan jag kom ner till Drottninggatan.Där är det ju oftast som en myrstack. Jag går där ganska sällan men igår blev det så. Och jag skyndar inte på. Vägrar. Men surr är det stundtals. Vad gäller skor har jag ett par av märket “Scecher”, joggingskor, som har en ganska tjock sula och där sulan inne i skon formar sig efter mina fötter. Men jag tar pauser under vägs. Rygg och lungor behöver vila sig. Och visst vore det bättre för mig att gå i skogen. Ibland gör jag det också. Men det är ju inte så många jag har gångavstånd till. Men runt Årstaviken är det i alla fall inte asfalt.
   kram!

 9. Är väldigt imponerad över dina långpromenader måste jag säga, speciellt med tanke på hur kallt och blåsigt det var igår. Då jag jobbat i Vasastan i 10 år så känner jag igen mig väldigt väl i dessa vackra trakter. Men jag håller helt med dig om Odenplan. Den har då verkligen noll charm. Inte ens när folk under sommaren sitter på soltrappan blir intrycket mera positivt. Synd faktiskt. Här kunde man gjort ett bättre jobb.
  Å Tennstopet väcker några roliga minnen. Där har jag faktiskt för första och enda gången ätit kråka. Inte dumt alls. Restaurangen är ensam om att servera just kråka under mars-april. Himla rolig idé!

  1. Har jag farten uppe och lungor och rygg samarbetar så kan det bli långpromenader. Och “pitstop” och bänkar finns att vila på. Och så Downtown Camper .
   Kan tänka mig att du känner igen dig här. Har ju sett en del av denna stadsdel på din blogg också- Men visst är det trist att man inte gjort mer av Odenplan-
   Kul att du också har minnen från Stopet. Just kråka har jag aldrig ätit men läst om att de serverar den just under mars -april- Häftigt att du testat. Här satt jag och vänner en hel del. Utomhus under våren och inomhus när den tiden kom.

 10. Vilken härlig promenad! Såväl trevlig som informativ – tack för det! Jag inser mer och mer vad mycket mysigt det finns att upptäcka i och kring innerstan i Stockholm.

  1. Det var en skön promenad och extra roligt att strosa i mina gamla kvarter. Där såg mycket likadant ut som jag mindes det. Stockholms innerstad har mycket att se och uppleva.

  1. Tack! Lång och omfattande blev den. Kul att var tillbaka i mina gamla “hoods”. Mykcet är sig likt men jag tycker att Odenplan blivit alltför trist.Tegnerlunden hade vi delvis som skolgård/rökruta närjag gick i gymnasiet…

 11. Så trevligt att få promenera runt mig dig och i dina trakter dessutom. Så kul med all historia. Du berättar så bra till dina fina bilder på alla de husen och platserna. Stockholm är vackert. Jag fick se det i mörker i torsdag. Snabbtåget höll bra tid vettu. Hade nog mer tur… Jag var ned och köpte en bil jag letat ett tag,,, du vet 40 mil är inget för en norrlänning. Tänk när jag reste i tjänst tills för 6 år sedan åkte jag snudd på 6000 mil / år varav 3500 i tjänst.

  1. Kul att du också hängde med! Här i Vasastan bodde jag ju ett par år och jag gick i gymnasiet här så trakten ligger mig varmt om hjärtat. Men nu är Södermalm hemma för mig. Visst är Stockholm vackert, men inte lika fint att vara bilförare här- Och Stockholm i mörker är också fint. Kanske lyste Globen blå mot dig. Perfekt att snabbtåget höll sin tid. För bara till Uppsala kan det krångla rejält- Du är ju en van bilförare och jag har förrstått att man nog får vara det om man bor norr om Gävle.Och många mil har du ju kört..

 12. Jag önskar att jag orkade promenera så där långt. Kanske skulle det gå i långsam takt och med många pauser. Tur då att du promenerar och dokumenterar på ett så intressant sätt. Strindbergmonumentet måste jag se till att gå/fara till nästa gång jag kommer till Stockholm. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Ibland blir det längre promenader men jag gör pauser mellan varven. Finns en hel del att titta på. Och man kan ju ta buss en del sträckor också. Då ser man också en hel del Vastastan bodde jag ju i under några år och vid Tegnérlunden gick jag i skolan så detta är välkända trakter för mig. Roligt att komma tillbaka och se vad som hänt. DEt mesta är sig likt men Odenplan som de byggt om i så många år känns bara trist. Synd! Strindbergsmonumentet i Tegnérlunden är verkligen både stort och fint att se.
   Önskar dig också en bra vecka.
   kram!

 13. Jodå Globen lyste så vackert, jag passerade där på väg ut mot Bandhagen dit jag provkörde bilen till Harpsundsvägen bestämt, från centralen där han mötte upp mig. Jodå jag hann med att se lite vackert. Berättade också när Globen byggdes var jag med med bil och hälsade på kompisar som var med och byggde Globen då var det inte mycket byggnader där… eller hela stadsdelen föresten. När jag var runt 20 år lärde mig min dåvarande svärmor att köra i Stockholm. Hon var bilkorist och körde SJ buss i Uppsala med många turer… hon fick mig att åka vänstervarv liksom… Nu bygger ni ju så mycket hela tiden, ja hela tiden… så det hör med alla tunnlar gör en lite offside när man tappar de fyra vädersträcken typ. Mörkret gör det inte lättare. Hur jag tog mig hem till Norrland från Bandhagen är väl en gåta efterdsom GPS:en fick guida mig hemöver… jag åkte in i Uppsala och gjorde liten flachback på MAX där jag ätit så många gånger jag varit med och inhandlat en båt och nu ännu en bil… Jag har tagit det som en utflykt liksom. Och Globen har jag besökt många gånger på konserter. Förra året var det meningen att åka med dottern på Lady Gaga som tyvärr blev först flyttad och sedan inställt… Då hade jag planer på rundvandring med kameror 😉 Kommunikationen är perfekt med SJ när man kliver så lätt av på centralen. Nån gång har det blivit buss också eftersom priset har varit mycket överenskommligt. Tills för ett 12-13 år sedan såg jag till att besöka hufudstafen minst en vecka / år. Tyvärr blir nästa besök en begravning… en släkting till min livskamrat lämnade jordelivet i lördags… hon bodde där på Södermalm… dom flyttad ned för ett tiotal år sedan, deras barn bor i dess närhet… och han har jag känt sedan början på 70 talet, var en god vän till min far också, datumet är inte bestämt så jag är lite osäker på om det blir av för min del, M kommer alla fall att åka ned med syster och kusin. Jo Globen låg där och lyste så vackert…

  1. Hej Åke!
   I skrivandets stund tittar jag ut över kanalen mot en grå Glob. Den är grå och det är grått ute.Fint att en blå Glob välkomnade dig i veckan. Och att även vädret var trevligare än dagens. Nu har det ju byggts mycket i hela området runt Globen och Slakthusområdet och mer blir det. Skönt att din hemresa gick bra men att komma rätt i huvudstaden är en klar utmaning. Det ändras var och varannan dag-
   Trist att Lady Gagakonserten inte blev av men kanske kommer ni till någon annan konsert-
   Visst är det smidigt att komma direkt in till Centralen och mitt i City.
   Stockholm är fint men att komma hit på begravning blir ju med en helt annan känsla.
   Och du! Just nu börjar globen tändas. I rosa som jag tror kanske övergår till rött.

 14. Det var verkligen roligt att följa med på denna promenad! Jag kände igen alla gator (bott på Torsg t ex) o kunde följa din vandring o se varenda gata framför mig. Tack för alla tjusiga bilder! Du är en riktig fotograf du! Kram!

  1. Tack! Och tack för fina ord! Vad trevligt att du var med. Har förstått att det är många bloggläsare/bloggvänner som följt med mig här- Extra roligt eftersom du så väl känner igen dig här i trakterna. Och visst är det roligt att dokumentera. Kul när andra också har glädje av det.
   Kram!

  1. Hej Janne!
   Vad roligt! Och visst här jag hört biten många gånger tidigare. Ska “länka till” den i mitt inlägg på bloggen i morgon. Jätteroligt med en kommentar från dig. Stort tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *