Stockholm Trevligheter

Rörelse på olika sätt – En utställning inspirerad av vind och luft

Gårdagens Stockholmspromenad tog oss från City/Nybroplan och österut, längs Djurgårdsbrunnsvikens vatten och målet var  Folke Bernadottes bro. Ansvarig för skulpturprojektet är  Prinsessan Estelles kulturstiftelse och detta är också den första som arrangeras.  Alice Aycock är konstnären och detta är hennes första separatutställning i Skandinavien. Sedan i juni har sex skulpturer funnits både på “Museiesidan,” (Djurgårdsbrunnsvikens norra sida) och på den södra, nära Rosendals slott och Rosendals Trädgård.  När jag förra veckan gick en promenad på Djurgården besökte jag  Rosendals Trädgård och såg där en av skulpturerna i utställningen och ville också se de övriga. Och så blev det. En utställning med rörelse i centrum

Stockholm. Kungliga Djurgården. Folke Bernadottes bra. Och det är slulpturer det gäller. Av Alice Aycock. De är fyllda av rörelse och det är jag också. Har promenerat  fram till Folke Bernadottes bro som leder över till Kungliga Djurgården och själv också varit i rörelse. Dags för paus. På andra sidan skymtar en av skulpturerna.  Men jag har tre stycken att titta närmare på här, nära det norra brofästet.

Rörelse på olika sätt

är det jag mest kommer att tänka på när jag se Alice Aycocks skulpturer. Utställningen här ingår i en serie som heter “Turbulence”  och där konstnären vill skildra och åskådliggöra vind, luftens rörelser och energi. Jag hade ett flyktigt minne av konstnärens namn men inte så mycket mer. Info har jag hämtat från prinsessan Estelles kulturstiftelses hemsida och mycket mer finns att läsa via länken om både stiftelsen, Alice Aycock och utställningen .

I morgon är det sista dagen för utställningen som lockat mängder av besökare. Och i dessa vackra omgivningar är det fullt förståeligt. Kultur och natur passar bra ihop här.

Jag börjar alltså bakifrån och rör mig från nummer 6 till nummer 1.  Vad gäller den svenska översättningen av skulpturernas namn så är den “på ett ungefär”. Många tolkningar finns.

Nr. 6 “Spin- the – Spin” –  “Snurra- snurra” är en bit över två meter åt alla håll och tillverkad i pulverlackad aluminium. Dessa påminde mig om en leksakssnurra jag hade som liten och som snurrande tills den tappade farten och välte-

“Spin – the Spin”

Nr.5 Twister Grande (Tall)  På amerikansk engelska betyder “twister” orkan/tromb. Och med tanke på att väderfenomen inspirerat Alice Aycock  så ser jag den här tromben som virvlar upp.  Skulpturen är nästan 4 meter hög och omkretsen som mest uppemot 3 meter och gjord av pulverlackerad aluminium och stål.

Stockholm. Folke Bernadottes bro. Utställninga v Alice Aycock. "Twister Grande"- en stor tromb i rörelse.En tromb som satts i rörelse och rör sig  uppåt som en spiral.

Nr. 4 “Devil Whirls” “djävulens virvlar” . Denna virvlande skulptur är riktigt stor och i meter är den  5.9 x 6.9 x 5.60. Även denna är tillverkad av pulverlackad aluminium.

 

Mer rörelse på Djurgårdssidan

Innan jag går över bron slår jag  mig ner vid vattnet en stund och funderar över se skulpturer jag sett. Undrade just hur jag tänkt om jag inte sett namnen på dem. Men att det var rörelse i dem hade jag helt klart uppfattat.

Stockholm. Djurgårdsbrunnsviken. Även svanarna var i rörelse. Även svanarna i Djurgårdsbrunnsviken var i rörelse. Kanske inspirerade av utställningen.

Mitt på bron och jag stannar upp en stund. Fortfarande är det väldigt grönt men visst skymtar även lite höstfärger.

På andra sidan bron, på Djurgårdssidan, alldeles vid brofästet,  ser jag nästa skulptur.

Just här vid bron passerade jag i maj  på en helt annan promenad- Visst är det fantastiskt så många fina promenader man kan göra i Stockholm. Och en runda på Djurgården går att variera en hel del.

 

Nr. 3 “Hoop – La” – eller kanske “hoppla.” (Hoop kan betyda  tunnband och kanske menas sådana man använder i rytmisk gymnastik och som ser ut som “rockringar”. ) Men kanske kan det vara ring, båge eller band.  Mycket ligger i betraktarens ögon.

Djurgården. Alice Aycock. Skulpturen "Hoop- La". En pågående rörelse som är oändlig var vad kah kom att tänka på.Jag funderade  här vid skulpturen på flera band i rörelse som på olika sätt bildar både ringar och bågar.En pågående rörelse som inte upphör. Tillverkad av pulverlackerad aluminium och stål. Stor är även denna 5.8 m x 7.3 m x 5.2 m. 

 

Nr. 2 “Untitled Cyclone” – Namnlös Cyklon är utförd i borstad aluminium och med en diameter på dryga 3 meter och höjden är ungefär densamma. När jag först såg den tyckte jag det var olika cymbaler som spelade och samverkade . Men efter ett tag dök virvlande vindar upp framför ögonen.

Kungliga Djurgården. Skulptur av Alice Aycock. "Untitled Cyklone". Och visst är det virvlar i rörelse-Cymbaler som spelar eller virvlande vindar i rörelse. Tanken är fri.

Jag lämnar Djurgårdsbrunnsviken

och går upp till Rosendals Trädgård för att avsluta där jag började förra veckan.

Nr 1 Alien Twister – En främmande tornado möter mig mitt i den vackra grönskan. Och visst känns skulpturen lite främmande här i grönskan innanför en vacker häck och omgiven av blommor. Jag tycker att den i mångt och mycket påminner om skulptur nr. 5 – Twister Grande (Stor tornado) men är dryga metern mindre i allt.

Stockholm. Rosendals Trädgård. Cirkeln med skulpturer i rörelse av Alice Aycock är sluten.Cirkeln är sluten här vid Rosendal och jag sätter mig i rörelse hemåt. Men först lite självplock av blommor.  Sista dagen för den här säsongen.

Blombuketten som fick följa med hem.  Även denna hamnade i den gamla tekannan.

Karta över dagens runda i bloggen. Från Folke Bernadottes bro till Rosendals Trädgård, Allmänna gränd och därifrån båt hem till Barnängsbryggan på Söder. Och sedan en 15 minuters promenad hem längs kajen. 

30 svar på ”Rörelse på olika sätt – En utställning inspirerad av vind och luft”

 1. Återigen en härlig promenad, både vad gäller motion och ögonfägnad. Det jag uppskattar mest är nog trots allt svanarna och blommorna. Skulpturerna är intressanta, men de känns lite för spekulativa och “rafsiga”, rörelse är det dock förvisso.
  Nu har jag ju inte sett dem i verkligheten, men om jag måste välja en favorit…det måste jag inte…men jag gör det ändå och det får bli nr 6, Spin-the-Spin.
  Tack för turen, kram… och hoppas att helgen blir fin!

  1. Promenaden var både rejäl och trevlig och det var roligt att se skulpturerna. Och rörelsen i dem var påtaglig när jag såg dem på plats. Men jag hade ju inte åkt en större omväg för att se dem.
   Och i verkligheten såg man fler detaljer än vad jag fick med på mina bilder. Men intressant var det.
   Djurgården är ju ett fint utflyktsmål och smidigt med båt om man vill. Brukar gå en väg och ta båten den andra.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

  1. Jag vet att jag i juni läste om dem och utställningen i sig och sedan föll det hela i glömska. Men jag hann se dem.

 2. Det var ingen dålig konstrunda med fascinerande skulpturer. Gillar allt med konst=) Det var både liv och rörelse på mark och vattenytan. Visst kan man ändå se höstfärger nu i Stockholm. Ha det gott och trevlig helg
  Kram <3

  1. Riktigt roligt att jag kom iväg. Hade ju sett en av skulpturerna på Rosendal men ville få en helhet och se alla. Och en ljuvlig promenad blev det också.Jodå, lite höstfärger finns det men på sina ställen är det bara grönt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 3. Vem skulle gå där om inte du i dessa fantastiska fria rörelser – och du har sällskap som du vet! Ibland behövs helheten; livet är fullt av ringar och bågar, de fria!
  Önskar dig en fin lördagsafton, många tankar och stor kram “söstra mi”.

  1. Tack,Tove! Och klart att du var med. Roligt att ha sett utställningen och den blev ju bra tillsammans med min runda här ute på Djurgården. Och både jag och skulpturerna var ju i rörelse. Men vi var det på olika sätt.
   Önskar dig också en fin lördag och skickar många tankar.
   Stor kram !

 4. På måndag monteras konstverken ner. En jätteoperation, det också! Som tur är kan de monteras isär, men inte i några småbitar precis. De som hör hemma i USA fraktas med båt, de som hör hemma körs med tåg. För stora och tunga för att flyga! Inhämtade detta av guiden som jag hade när jag gick den där svängen. Hon konstaterade att hur förtjust man än blev var det lite svårplacerad konst som krävde väldigt mycket utrymme … billiga var de inte heller! Verken har också visats i New York, då de stod på Park Avenue.
  http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2020/09/i-det-storre-formatet.html

  1. Jag hörde det.Pratade med några som var delansvariga för utställningen och de berättade just detta. Kul även att få en privat guidning men hade tänkt mig att lyssna men det behövdes inte. Blev levande i stället.
   Har en vän som tidigare sett skapelserna på P.A. I N.Y och även här. Verkliga kontraster. Och det förstår jag.
   Även de ansvariga jag talade med tyckte att skulpturerna var svårplacerade.
   Hörde om utställningen i juni med den föll sedan i glömska.
   Läste och kommenterade ditt inlägg igår. Intressant! (Men hade då skrivit klart mitt eget så jag inte skulle påverkas.)

 5. Vilken härlig promenad och så spännande skulpturer. Lita annorlunda vilket absolut inte är fel. Namnen på dem tycker jag passar ypperligt.Dessutom blev det ännu en vacker sommarbukett som även denna gång gör sig bra i kannan. Ser att min favoritytterkruka står i fönstret. Vi har bara den stora men jag funderar på två små när köket är klart. Husse är inte insatt i det än men han får smälta Josef Frank-tapeten först 😉

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en bra kombo av konstrunda och promenad i vackra omgivningar. Såg i juni att utställningen skulle starta men har sedan glömt bort den.
   Tittade upp till Rosendals Trädgård både för att se den första skulpturen och även plocka blommor på självplock. Och detta var sista dagen för det. Visst blev det en fin bukett.
   Ja, dessa krukor är jag också väldigt förtjust i och har en stor,ett par mellanmodeller och ett par mindre.
   Så roligt med Josef Frank tapeten och några Wldemarsuddekrukor kommer att bli perfekta. Och de kan ju bli en överraskning.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Långsamt men säkert börjar skulpturerna “växer på mig”. De är ju egentligen ganska snarlika och några påminner precis som du säger om leksakssnurror men även om den där grenen i rytmisk gymnastik, där man använder band och en boll. Den nästsista skulpturen ser ut som paraplyer respektive paraboler. Så, japp! Man kan tolka skulpturerna fritt, vilket för mig betyder att de faktiskt är ändå riktigt bra (förutom färgen;-)

  1. Visst är de snarlika. Några lite högre, några lite tjockare och andra smalare. Jag hade turen att träffa på några som var ansvariga öfr utställningen och fick lite privat guidning och det gav lite extra.
   Kul att se dem och jag var ju ändå ute och gick.
   Har i veckan försökt klura på de där andra statyerna vid Biskopsudden som likna de på konstakademiens tak. Men det är en svår nöt att knäcka. Men envis är jag.
   Kul att höra dina tolkningar. Och visst kan man tolka dem fritt. NU har jag i alla fall sett alla sex.

 7. Det var kul med dessa konstverk i rörelse. Enorma saker som säkert tog stor plats. Så mycket konstig konst som det finns. Ja, det går att vara i rörelse på många sätt och vis. Du själv var duktigt i rörelse på din promenad.
  Tack för promenaden, jag njöt.
  Stor kvällskram!

  1. Det var roligt att se dem och minst lika roligt med promenaden i sig. Vid en av skulpturerna träffade jag på några som var ansvariga för det hela och fick en privat guidning. Jätteroligt. Jag är ju ofta i en hel del rörelse på olika sätt och de flesta dagar blir det nog mellan 7 och 12 km. Bra för kropp och knopp och ofta har jag en bok i lurarna.
   Kul att du hängde med.
   Stor kram

  1. Extra roligt var att jag träffade några som var ansvariga för utställningen så jag fick lite privat guidning också. Kul att se utställningen och minst lika roligt med den fina promenaden. Och inga överfall.Kommer nog att vara beredd hädanefter.
   Jätteroligt att du gick med.
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Om det är något jag saknar på vischan så är det utställningar av olika slag. Jag är inte så mycket för museer, men en o annan konstutställning skulle vara trevlig att besöka. Konst är ju dessa fina skulpturer, jag gillar dem skarpt! Det är nog inte många som kan fånga rörelse så sublimt, visst påminner flera om varandra, men ändå har de alla en egen identitet. Läste om henne i länken, en allvarsam seriös kvinna tyckte jag att jag såg på porträttet. Just att komma på vad man vill göra för konst som omvärlden kan ta till sig och som har ett budskap, inte bara kludda lite för eget nöje, det tycker jag är stort. Sen har jag ganska svårt att tolka de flesta konstnärer ändå…
  Mycket positiv utställning, att utställningslokalen var så stor och lummig gjorde inte saken sämre.
  Tack för vackra pjäser och vackra omgivningar som du fångat på bild.
  Snart börjar det bli kylslaget ute, kanske kan du dela flera utställningsbesök med oss bloggläsare senare i höst?
  Kram

  1. Jag hade ju inte rest några längre sträckor för att se utställningen. Men jag läste om den i juni och glömde sedan bort den tills jag förra veckan var på Rosendal .Så visst kunde jag ta ytterligare en vända på Djurgården och se den. Roligt var att se skulpturerna från olika vinklar och rörelsen kunde man då se på ett annat sätt. Och cykloner, tornadon och andra naturfenomen kunde skönjas.
   Jag läste också om Alice Aycock och det var intressant hur hon såg på sin konst.
   Jätteroligt att du gick med och flera pauser hade vi tagit under vägs.
   Jag ska till Fotografiska i höst och där är en del spännande saker på gång. Vill också se John Bauer utställningen på Waldemarsudde. Jodå, det kommer mera.
   Kram och natti.

 9. Skulpturer fyllda med rörelse. Jag undrar om det låter när vind drar igenom dem… Som du påpekar är det lite krock där den sista står i den välansade rabatten, men det är klart att rörelsen från vind inte bryr sig om huruvida det är klippt eller inte. Men den är snyggare i det vilda.

  1. Kul att ha sett dem och det passade väl in med min runda på Djurgården. Och lite privat guidning fick jag av några ansvariga. Stora är de och ganska lika. Några högre, några smalare, andra bredare. Men det var intressant att se dem från olika håll. Rörelsen i dem blev då än mer påtaglig- Men jag hade ju inte gjort en längre resa för att se dem. Nu blev det promenad, lunch, självplock av blommor, plus båtresa som ingick i det hela.

 10. Så kul att du hann se dem innan de monterades ner, jag har också sett dem hos kollegor på instagram, men inte i verkligheten, så nu tackar jag för titten!
  kram!

  1. Bra att kombinera natur och skulptur/skulpturer.Och de var ju i närheten. Fint väder och en långpromenad gjorde det hela än bättre.
   Kram

 11. Spännande skulpturer och en härlig promenad! Trevligt med såna här konstrundor!
  Härligt med en bukett blommor som avslutning!
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. En fin och rejäl promenad fick jag och skulpturerna kom på köpet. Kul att ha sett dem när de ändå var i närheten.
   Och jag hann in på lite självplock av blommor också. Säsongens sista.
   Tankar till dig .
   Kram

 12. Åhhh Ditte! Jag bara älskar de där skulpturerna, blev helt fascinerad av dom <3
  Tack för ännu en fin promenad tillsammans med dig och nu ser jag att det börjar skifta färger i trädens kronor, hösten börjar visa sig även hos dig! Kram!

  1. Väldigt roligt att se dem och en vacker promenad blev det också. Så roligt att du hängde med.
   Jodå, lite höstfärger har vi allt fått men mycket är fortfarande väldigt grönt. Men hösten kommer mer och mer.
   Idag en ljuvlig brittsommardag.
   kram och trevlig söndag.

 13. Jag känner ofta hos dig att jag blir tjatig i upprepningar. Som det här med att du visar rutten på en karta. Sådant älskar jag at studera och därefter titta utanför den markerade linjen.
  Rörelse är lika med temat på hela din blogg och säkert en viktig del i din personlighet.
  Intressanta konstverk. Jag satt för en stund sedan med flera konstverksfoton och kom fram till att jag väntar med det till januari på bloggen. Just nu lägger jag ner ett otal timmar på novembertävlingar.
  Ha de gött.
  Kram, Bosse

  1. Jag är nog en hel del i rörelse och kan även vila i den. Som min vän Tove säger “Rörelse i vila eller vila i rörelse”. Hon har även en tavla som heter så och som hon tycker passar in på mig.
   Förstår att du lägger ner massor av tid på tävlingarna och det är verkligen uppskattat. Ett par har jag missat men jag är med och på
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *