Stockholm

Från Djurgården till Söder – Promenad och sjöresa

I lördagens inlägg tog vi “Sjövägen,” pendelbåten, från Saltsjökvarn  över till Blockhusudden på Kungliga Djurgården. Och därifrån promenerade vi till Isbladskärret där vi tog en paus. Så det är därifrån vi idag tar oss vidare genom grönskande omgivningar och in till Stockholm.

Från Djurgården och Isbladskärret, in mot City, tog vi först den 390 m långa KärleksstigenFrån Djurgården och Isbladskärret, in mot City, började vi med att gå  den 390 meter långa  “Kärleksstigen” . 

Från Djurgården

och Isbladskärret är det dryga 6 km att promenera in till City och mer än halva vägen kan man gå längs och på mindre grusvägar eller stigar. Och nästan hela tiden med närheten till Djurgårdsbrunnskanalen.

Start för promenaden är  vid Isbladskärret i öster och sedan följde vi den prickade blå linjen in till Nybrohamnen i väster.

Kärleksstigen, eller som den mer officiellt heter, Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels Kärleksstig var en bröllopsgåva till brudparet och invigdes 2012. Och stigen välkomna alla att ta del av den fina natur som finns här runt Isbladskärret.  (Gåvan kom från Världsnaturfonden och med ekonomisk hjälp av Kungliga Djurgårdens förvaltning.)

Väldigt vacker och varierad natur och den skira grönska gör helt klart sitt till. Och fortfarande är vitsipporna har i full blom.Vi såg också liljekonvaljens blad vara på väg. Men den är fridlyst här i Stockholms län och får vara skådebröd.

När Kärleksstigen upphörde gick vi kors och tvärs på lite andra stigar och kom ut vid Djurgårdsbrunnskanalen, gick över Djurgårdsbrunnsbron  och passerade Djurgårdsbrunns värdshus.  (Vi hade tänkt en lunch här, men den tanken hade många. Inga lediga bord så vi gick vidare.) 

Mer att se och upptäcka på vägen från Djurgården

Landhöjningen gjorde att Kungliga Djurgården på 1700-talet upphörde att vara en ö. Detta gjorde i sin tur att det  blev knepigt att få in varor till Stockholm. Man kunde med båt ta andra vägen, farleden, vägen förbi Blockhusudden och Stor Sjötullen. Men där var man tvungen att betala en tullavgift. Så för att förenkla för de mindre båtarna från skärgården som skulle leverera varor till Stockholm tillkom Djurgårdsbrunnskanalen. Och kanalen kom till  på inrådan av kung Karl XIV  Johan.  Kanalen, dryga 1 km lång, tog 10 år att bygga och invigningen skedde 1834.  Bygget blev dyrt och  för att delvis finansiera det hela tog man  ut en “roddavgift” för de båtar som passerade men avgiften försvann i slutet av 1800-talet-

Från Djurgården mot City går vi längs med Djurgårdsbrunnskanalen, vidare mot Djurgårdsbrunnsviken och korsar över Folke Bernadottes bro. Från Djurgården mot City går vi  längs Djurgårdsbrunnskanalens norra sida och kommer till Djurgårdsbrunnsviken vid Folke Bernadottes bro.  Kaknästornet i bakgrunden. (Sedan ett par år stängt för besökare)

Folke Bernadottes bro är tämligen ny och kungaparet invigde den i september 2019 och den är 98 meter lång. Bron är utsedd, läste jag, till en av de tio finalister i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Juryn skrev i sin motivering ” Ett nytt inslag men samtidigten natrlig del av Djurgårdens landskap. Och det är Stockholmarna som ska rösta. Sista dagen för röstning var igår, den 24/5.  Övriga finalister finns här  i länken. 

Just här, vid den nya bron, fanns det förr en flottbro, en bro  som bars upp av flottar. Den bron lät kung Karl den XIV Johan bygga i början av 1800-talet för att sammanbinda de olika delarna av Djurgården.

Tydlig skyltning. Både från Djurgården och till olika platser här ute. Tydlig skyltning. Både från Djurgården och till olika platser att besöka-

Vi går vidare

längs vattnet mot stan och har passerat vägen upp till Rosendals trädgård. Men idag blir det inget besök här. Ett trevligt stopp är det alltid och så alla årstider. Och vill man handla växter eller ta en paus under sin promenad är detta ett trevligt stopp.

Här längs Djurgårdsbrunnsviken. På andra sidan skymtar Norra Djurgården med “Diplomatstaden” där många ambassader finns.

Vi är nu framme vid restaurang villa Godthem och dags för lite lunch. Vi har tur att hitta ett ledigt bord i trädgården och slår oss genast ner. Men inte är vi ensamma om att vara här heller.Men gott om plats mellan bord och gäster är det. (Kanske svårt att se det på bilden.)

Paus på restaurang Villa Godthem. Vi har här tagit oss från Djurgården, den östra sidan över till den västra. Paus på restaurang Villa Godthem. Vi har här tagit oss från Djurgården, den östra sidan tvärs över till den västra. 

Så lämnar vi Djurgården för den här gången och går längs Strandvägens vatten mot Nybroplan för att där ta båten hem till Söder.

Utsikt från Djurgårdsbron in mot Nybroviken och Strandvägen.

Många är på väg ut mot Djurgården i det vackra vårvädret.

Vi har två möjligheter att ta oss hem till Söder med båt.

En kostar lite extra (ej SL-kort) och det är Ressels rederi som kör Nybroviken, Allmänna gränd/Gröna Lund, Barnängsbryggan och Hammarby sjöstad . Går ganska ofta under helgerna men i Coronatider glest på vardagarna. Den varianten tar vi ibland.

Men nu blev det “pendelbåten” – Sjövägen och den tar oss till Saltsjökvarn , hållplatsen där vi steg på båten till blockhusudden. Här är det SL- kort som gäller. Och lite längre, ca 1.5 km, att gå hem än från Barnängsbryggan.

På väg  med båten mot Saltsjökvarn.  Och Södermalm ligger rakt fram. Lit etill höger i bild skymtar förutom en segelbåt också en gigantiska kranen Lodbrok.

Vi närmar oss Saltsjökvarn, den röda tegelbyggnaden. Och här är vår hållplats.

Och visst blir det ytterligare ett stopp vid Boule och Berså innan vi går hem. Väl hemma är 13 km avverkade. En trevlig och riktigt god heldag på alla sätt.

30 svar på ”Från Djurgården till Söder – Promenad och sjöresa”

 1. Vilken härlig dag i promenerandets tecken och några trivsamma stopp hann ni också med. Jag måste säga att den nyanlagda bron smälter in väldigt bra i omgivningarna!

  Kram och god måndagseftermiddag!

  1. En lång och väldig trevlig dagspromenad. Några fina stopp blev det också i det fina vädret.
   Kul med bron!
   Önskar dig en bra fortsatt måndag.
   Kram

 2. Det ser helt ljuvligt ut! Älskar Djurgården, men har mest varit där och sprungit Tjejmilen, gå på Cirkus eller Gröna Lund!
  Och visst ser det somrigt ut på dina bilder, underbart! Precis vad vi alla behöver nu, sol och värme. Just idag är det tyvärr lite grått igen nu på eftermiddagen.
  Ha det gott!
  Kram

  1. En väldigt fin, grönskande och rejäl runda blev det. Perfekt att kombinera med ett par båtturer dessutom..
   Lite blandat väder idag men morgondagen ser lovande ut.
   Trevlig eftermiddag.
   kram

 3. Godthem är fint, där har jag också varit några gånger och ätit både inne och ute.

  Tänkte på liljekonvaljerna. De är fridlysta men du får plocka en bukett för dig själv, du får däremot inte plocka för att sälja eller gräva upp plantor. Blev nämligen lite nervös först, jag plockade stooora buketter kring Arlanda när jag bodde där. 😀

  Kärleksstigen, låter så gulligt så! Och vilket vackert väder ni hade, minsann!

  1. Godthem är ju ett “gammalt ställe” och var ju knt för sin plankstek. Har varit där mycket förr. KUl att du också varit här. Nu var det perfekt att sitta ute och äta lunch. Vet att det är så men också att just Kungliga Djurgården har lite speciella “regler”. Man bör här vara extra varsam om dem står det på några skyltar. Men vad det riktigt innebär vet jag inte. Så för oss får de här stå kvar när de kommer i blomning. Finns andra platser där jag kan plocka några. För vackra är de.
   Så fint att vara ute nu och mycket vackert finns helt nära.

 4. Du är en sådan fantastisk Stockholms-ciceron, man bara bugar och tackar. som ett levande uppslagsverk rabblar du upp kungalängder och platser med bravur. Jag läser visserligen men glömmer lika fort bort vad jag läst. Kanske lika bra, då har jag alltid nyheter att ta till mig! Vi ligger en bit efter, men även här grönskar det så fint nu. Tack o lov har vi en kärleksstig i grannbyn så man slipper åka så långt som till Stockholm…
  Tack för promenaden och tack särskilt för båtturen i det vackra vädret!
  Kram

  1. Tack, för fina ord. Jag har ju jobbat en del som guide i Stockholm och en hel del sitter kvar men en del får jag leta i mina anteckningar för att kolla upp. Årtal t.ex. Och årtalen är ju inte direkt viktiga. Men egentligen inte det heller. Beror ju på. Och visst glömmer vi. Vore konstigt annars.
   Förstår att det nu grönskar på hos dig och jag ser fram emot att få följa med dig ut och se vad som händer i naturen.
   Nu hoppas jag på flera båtturer men tyvärr får nog Vaxholmsbåtarna/Skärgårdsbåtarna vänta eftetrsom det där är mycket folk.
   Kram och natti

  1. Tack! Och en fin promenad blev det och väldigt bra att kombinera även med ett par båtturer.

 5. Hola! Djurgårdspromenader är alltid trevligt – och toppen att man kan ta båt tillbaka till vår ö! Ett pitstop på B&B är alldeles lagom innan man knallar hemåt. 😎

  Kramar till dig och Mr B!

  1. Hola! Jättetrevligt att ta turen via Isbladskärret och vidare längs Djurgårdsbrunnskanalen och Djurgårdsbrunnsviken och sedan in mot stan. Och trevliga “pitstop” finns ju. B & B är alltid trevligt men det var tämligen fullt även här.
   Kramar till er från oss.

 6. Där fick jag mig en hel del digital grönska! Så vackert. Och att promenera på skogsstigar är bland det bästa jag vet. Fötterna mår väldigt bra av det. Asfalt är en styggelse. Min äldsta dotter Jessica springer varje år Tjejmilen och det är väl på Djurgården, vad jag kan förstå. Det blir kanske ingen Tjejmil i år.
  Jag fick också en “grönsaksrunda” idag. Dessutom toppenväder. I morgon lär vi få svalare. Men det är skönt att komma ut.
  Trevlig kväll, stor kram!

  1. Kungliga Djurgården är så fint och här finns mycket av det mesta och nära storstan. Perfekt för oss att kombinera ett par båtturer med promenad och sammanlagt blev det 13 km vi gick. Några trevliga stopp ocså under vägs. Tjejmilen brukar gå ute på Djurgården men inte direkt i skogen. Igår blir det kanske ingen dock.
   Och det är ju alltid trevligt att bege sig ut. Även här blev det en rejäl runda idag och tämligen fint väder var det. Ska bli än bättre i morgon. Men oavsett väder är det fint att komma ut i naturen en sväng.
   Här blev det balkongmiddag, med en kofta på, vid 18.30 och då var det molnfritt och +17 i skuggan.
   Stor kram

 7. Måste säga att det nästan ser helt normalt ut på dina bilder från restaurangerna. Underbart att se faktiskt. Tänkte på dina bilder från Gamla Stan som var öde och spöklik, men på Djurgården tänker man inte ens på viruset. Så himla skönt måste jag säga.
  Mycket intressant info om Djurgårdsbrunnskanalen som jag inte hade en aning om. Däremot har jag varit på båda klassikerna Djurgårdsbrunns Värdshus och Godthem.

  1. Vad gäller de restauranger/uteserveringar vi besöker är det glesare mellan bord och gäster. Men jag tycker det är trevligt att gå ut och slå sig ner och med avstånd blir det ju möjligt. väldigt trist för Gamla stan att de drabbats så hårt men kanske är det nu bättre. Får ta mig en titt snart igen. Men jag kan förstå att man nu söker sig till vatten och grönska. Söder har också väldigt många som är ute och rör sig och även de mer populära uteserveringarna har har gott om gäster och glest mellan borden. Men visst finns undantag och dä slår vi oss inte ner. På Thaiboat finns en utgång och en annan ingång och både mat och bargäster får vänta på hovmästaren för att bli placerad. Ordning och reda.
   Kunde ju tänka mig att du varit både på Djurgårdsbrunn och Godthem. Båda är ju väldigt trevliga och med bra mat och dryck. Minns just Godthem och deras plankstek. Den finns fortfarande, men vi tog lite lättare nu till den sena lunchen.

 8. Ännu en alldeles fantastisk promenad i vacker natur och fina miljöer! Underbart att få följa med och se sånt som jag aldrig skulle få se annars. Tack för det Ditte!
  Kram

  1. Här hade du gillat att gå med. Mängder av olika växter, buskar, träd och fåglar här ute i skogen. Men å andra sidan har du ju det på din hemmaplan också.
   Väldigt roligt att du gick med.
   Kram

 9. Inte illa att börja en promenad med en kärleksstig. Så vackert att vandra där. Ja, hela vägen är vacker, inte tu tal om annat.
  Man ser att folk håller avstånd, det rekommenderade. Naturligtvis vill alla gå ut och gå när vädret bjuder till som det gör just nu.
  Tack Ditte för härligt inlägg igen!

  1. Hela promenaden blev lyckad och det är ganska fantastiskt att så mycket fin natur finns helt inpå och även en del stigar där vi inte mötte någon. Jag tycker över lag att människor som är ute och rör sig är bra på det här med avstånd. Men visst finns det undantag.
   Strålande väder idag också så planeringen för dagen är i full gång.
   Väldigt roligt att du följde med.
   Önskar er en fin dag.

 10. Strax ska cykeln få ta mig in till stora staden. Blev inspirerad att skåda “nya” bron på Djurgården. Där kunde man förr under kalla vintrar gå över isen på lunchsvängarna. Alltid lika spännande…
  Jobbade på Tysta Gatan i många år så det blev många turer till ön.
  Nu till en heldag i vår vackra nationalpark. Alltid trevligt att följa i dina fotspår….
  Hjulhälsningar Solan

  1. Vad trevligt det låter! Bron här var fin och jag tyckte den passade bra in i miljön. Vad roligt att du jobbade på Tysta Gatan och lätt tog dig till Djurgården. Många vändor har det även blivit för mig genom åren och här finns både gammalt och en del nytta att se. Och den härliga naturen lockar. Du kommer att få en jättefin dag och vädret är ju på topp.
   Väldigt trevligt när du följer i mina hjulspår.
   Njut! Både av Djurgården och cykelturen

 11. Ännu en härlig lååångpromenad i ett fantastiskt väder 🙂 Det är så himla fint på Djurgården!
  Känner igen det där med att det ser trångt ut på uteserveringarna, man blir lurad av vinkeln och perspektivet. När man kommer fram är det gott om utrymme mellan borden. Har inte sett en enda restaurang som varit “överbefolkad”. Skönt att folk tar det på allvar! Även om det finns undantag, men några såna har jag inte sett till.

  Ha en fin dag!

  1. Ja, en rejäl runda blev det. Och fint att kombinera ett par båtturer med skog, natur och olika “pitstop”- Visst ser det trängre ut på bilderna än vad det är på restaurangerna. Men jag vill vara diskret och här ta på lite avstånd just här på Godthem var också “kändisfaktorn# hög denna dag –
   Strålande väder även idag så utgång vätar.
   Önskar er en fin tisdag.

 12. Vilken härlig natur! Jag är ju en “skogsmänniska” så jag gillar verkligen det jag ser på dina första bilder. Kram

  1. Det blev en rejäl runda och fint att kombinera ett par båtturer men skog, vacker grönska och god mat och dryck. Vi bor så till att skogen och naturen på olika sätt är lättillgänglig.
   Önskar dig en fin tisdag.
   kram
   .

  1. Att ta en tur på Djurgården är fint och här finns mycket att se och uppleva. Och trångt blir det inte heller eftersom det finns så stora ytor. För oss är det smidigt att ta båten över och man kan också här ta med sig en cykel. Får bli vid nästa besök.
   Ta gärna en tur ut till Djurgården nästa gång du kommer till Stockholm. Går bra att ta buss ut också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *