Stockholm

Djurgårdsbrunnsviken – Mycket att se längs den norra sidan

Förra veckan gick jag en rejäl runda  ute på  Djurgården och passerade då Rosendals Trädgård. Och här såg jag en av sex  skulpturer i Alice Aycocks utställning. Skulpturer som sedan i juni finns utplacerade inom ett begränsat område vid Djurgårdsbrunnsviken, både på Östermalmssidan och på Djurgårdssidan.  Men idag håller jag mig på Östermalmssidan och Gärdet, Ladugårdsgärde.

Gårdagen bjöd på strålande väder och jag  började min tur på Östermalm, en av Stockholms stadsdelar. Och i mer nobla trakter. På Nobelgatan i Diplomatstaden. Därifrån promenerade jag vidare längs vattnet till Folke Bernadottes bro för att där i området där se fler av skulpturerna.

Och under vägs  hamnade jag i tankarna bakåt i tiden när Östermalm och Ladugårdsgärde såväl som Södermalm var rena rama slumområdena.  För Östermalms del ändrades det i slutet av 1800-talet och för Södermalm bestod det en bra bit in på 1900-talet. För min del var det flera år sedan jag gick här så jag tog god tid på mig. Så över bron och till Djurgården går vi i morgon.

Stockholm. Diplomatstaden. Nobelgatan. Här ligger de pampiga villorna på rad och med fin utsikt över Djurgårdsbrunnsviken. Nobelgatan i Diplomatstaden. Här ligger de pampiga villorna med sina välansade trädgårdar på rad och men utsikt över Djurgårdsbrunnsviken.

Dagens runda. Etapp 1/2. Nästa kommer i morgon. Start vid Nybroviken och “mål” vid Folke Bernadottes bro, en promenad på ca. 3 km. (För min del lite längre eftersom jag startade hemma och promenerade till Barnängsbryggan, ca. 1 1/2 km.

Längs Djurgårdsbrunnsviken med början i Diplomatstaden

Jag tog en rask promenad hemifrån till Barnängsbryggan och tog sedan färjan Emelie in till Nybroplan.Bekvämt, trevligt och praktiskt. Och sedan promenerade jag längs Strandvägen och vattnet ut till Diplomatstaden. På vägen passerade jag den fina Nobelparken. Ett namn som kom till för att man här i närheten planerade att bygga ett Nobelinstitut till Minne av Alfred Nobel. (Han hade i närheten av parken haft kruttillverkning) Bygget blev inte av men parken har kvar namnet. Och sedan länge träter man i Stockholm om var detta ska ligga. Arbetsnamnet är dessutom nu “Nobel Center”.

På Östermalm, alldeles vid Nobelparken börjar Diplomatstaden med rader av tjusiga villor. Här ligger på rad 12 stycken palatsliknande villor som uppfördes mellan åren 1910 och 1920 . I orådet ligger också många ambassader och beskickningsbyggnader. Roligt var det att se kvarterens namn; “Ambassadören” och “Diplomaten”. Från början var det förmögna privatpersoner som bodde här men de är inte så många numer.

Skulpturen "Den vilande Diana" finns i Diplomatstaden på en udde visd Djurgårdsbrunnskanalen. Jaktens gudinna; “Den vilande Diana” och en hjort finns på en udde längs Djurgårdsbrunnsviken. Den kom på plats här 1964 men är en bronskopia av skulptören Jean Goujon som var verksam i mitten av 1500-talet. Nuvarande skulptör är okänd. 

Jag fortsätter längs vattnet och blickar in mot Diplomatstan. Kyrktornet  som skymtar i bakgrunden tillhör den Engelska kyrkan. och kommer fram till Källhagens värdshus.

 

Framme vid Källhagens värdshus ser jag “Oceanbus” komma och köra ner i vattnet. Detta är alltså en buss som blir till en båt och kör sightseeingturer i Stockholm. Jag har åka med “Oceanbus” ett par gånger och det var riktigt roligt.

Stockholm. Oceanbus kör ner och upp ur vattnet i Djurgårdsbrunnsviken vid Källhagens värdshus. “Oceanbus” kör ner och upp ur Djurgårdsbrunnsviken vid Källhagens värdshus. Kul att se från landsidan. Förra gången satt jag i.

Vidare längs Djurgårdsbrunnsviken

Här ute på Gärdet – Ladugårdsgärde, en del av stadsdelen Östermalm, finns också “Museieparken”. Alltså fler av Stockholms olika museer är samlade; Tekniska museet, Polismuseet, Etnografiska, Riksidrottsmuseet och Sjöhistoriska.

Stockholm. Gärdet. På andra sidan Djurgårdsbrunnsviken skymtar Kungliga Djurgården På andra sidan Djurgårdsbrunnsviken ligger Kungliga Djurgården.

Några har slagit sig ner vid vattnet i det vackra vädret.

 

Sjöhistoriska museet. Bara byggnaden i sig är värd ett besök. Ritad av arkitekt Ragnar Östberg som även var ansvarig för byggandet av Stockholms Stadshus. Här finns så mycket att se och är man intresserad av båtar, båtmodeller och allt annat som kan ha med hav och sjö att göra så finns här mycket av det mesta. Men inget museibesök för mig denna dag.

 

Längs promenadvägen vid vattnet finns mycket att titta på. Och vid detta minnesmärke över svenskar som omkommit i FN – tjänst blev det ytterligare ett stopp. Minnesmärket, av patinerad brons, är skapat av skulptören Liss Eriksson.Här vid minnesmärket hålls årligen en ceremoni på FN- dagen den 24 oktober.

Stockholm. Djurgårdsbrunnsviken. Minnesmärket "I Fredens Tjänst".Minnesmärket finns alldeles nere vid Djurgårdsbrunnsviken, nära Sjöhistoriska museet.

Jag närmar mig Folke Bernadottes bro och ska så småningom gå över. Men först ska jag hitta tre av de vita spiralskulpturerna som ska finnas här.

Folke Bernadottes bro

Strax före bron över till Djurgården finns en byst av Folke Bernadotte.  Via länken finns mer berättat om honom och hur han under ett FN-uppdrag 1948  som medlare, den förste i FM:s korta historia,  i konflikten mellan Palestina och Israel . På väg i Jerusalem i bil, för att att lämna förslag till en lösning på konflikten, blev han ihjälskjuten med flera skott i bröstet. Ingen har någonsin blivit dömd för mordet. Misstankar fanns att det var medlemmar i den judiska underjordiska “Sternligan” som låg bakom. Men inget kunde bevisas. 1968, när preskriptionstiden för mordet gått ut , trädde medlemmar från “Sternligan” fram och erkände brottet.

Folke Bernadottes bro leder över Djurgårdsbrunnsviken. Den invigdes 2019 och på hans dödsdag den 17 septemberFolke Bernadottes bro leder över Djurgårdsbrunnsviken och invigdes  av kungaparet den 17 september 2019.  Samma datum som hans dödsdag.

 

32 svar på ”Djurgårdsbrunnsviken – Mycket att se längs den norra sidan”

 1. Ljuvliga bilder Ditte….som jag får sommarkänsla av igen 🙂
  Den där “Oceanbus” var ju riktigt häftig!!!
  Hoppas solen skiner på dig idag, så önskar jag dig en fin fredag <3

  1. Tack! Och jodå, solen skiner på mig idag. Men jag håller mig i hemmatrakterna idag. “Oceanbus” är riktigt kul. Och barnbarnen var väldigt nöjda med vår tur.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 2. Vilka härliga bilder från din promenad. Det kändes gott att få hänga med på den med tanke på att regnet vräker ner här nu. Den sköna värmen som vi hade i går är långt borta. Vilken häftig buss! Om jag inte minns fel såg jag något liknande utomlands. Personligen hade jag dock hellre glidit runt i en vanlig båt.

  Kram och god fredag!

  1. Kan tänka mig att det blev än bättre att se bilderna från rundan i strålande sol. Kanske kommer det regn hit i morgon så lika bara tt fånga i de soliga dagarna. Och tiden har jag ju.
   “Amfibiebussen” är riktigt rolig och barnbarnen tyckte det var spännande och gör gärna ytterligare en tur.
   Jodå, vanliga båtar finns också.
   Kram och trevlig fortsatt fredag.

  1. Visst är det fint att ta sig ut och väldigt bra med en hyrbil. Vi har ju så många andra alternativ så hyrbil har vi sällan behövt. Kan alltid låna dotterns bil men ofta föreslår hon olika turer som vi hänger med på.
   Önskar dig också en fin helg och trevliga turer.

 3. Å tack för denna fina turen! Jag hamnade då naturligtvis på slutet här i inlägget också i Arvika där Liss Eriksson har sitt ursprung genom pappan Christian Eriksson som föddes på Haget i Taserud. Där far till Christian, farfar till Liss , Erik Olsson hade sin firma E. Olssons Möbelsnickeri. Du minns vi besökte där uppe i Taserud Rackstadmuseet när du var hos mig i dec 2018.
  I stan står ju Elis Eriksson, kallad Elis i Taseruds cykel där på gågatan. Den såg vi också och de andra skulpturerna där av Liss. Elis var bror till Christian och farbror till Liss. Vilken konstnärlig resa dessa Erikssons gjort. Så spännande hur trådar vävs samman.
  När jag såg bilden av bysten rulla upp av Folke Bernadotte så såg jag en kort sekund eller två något drag där i ansiktet som lite påminde om din pappa. kring mun o näsa.
  Oceanbus, så läckert.
  Tack för upplevelsen som gav associationer som livar upp. Möte i konsten!!
  Allt gott i fredagskvällen med stor kram från mitt här.

  1. Du var med mig hela rundan och den vi tar i morgon också och då bland konstverken. Minns så väl när jag var i Arvika och du berättade om Liss och Christian Eriksson. Och Rackstadsmuseet minns jag väldigt väl. Och jag har många bilder och även i bloggen har jag skrivit om Arvika och Liss och Christian Eriksson.
   Folke Bernadotte var modig och det kostade honom livet. Pappa var modig men hade turen att överleva.
   Oceanbus har jag åkt med två gånger och extra roligt var det när barnbarnen var med.
   Många tankar och jag önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 4. Kul att se den nya bron, har bara sett den på avstånd. Som vanligt har du fångat fina Stockholmsbilder. Läst drätt mycket om Östermalms föregångare Ladugårdslandet. Tror inte ens så många som bor där känner till den fattiga historien.

  1. Tack! En fin runda och länge sedan jag gick här. Bron har ju sitt syfte och är också ett fint minne av Folke Bernadotte. Att kämpa frö fred har sitt pris många gånger.
   Jag gillar ju historia och har läst på en del om Gärdet och Östermalm Mmn inte är det så många som bor där som vet vilket fattigt ställe det en gång var-

 5. Du är en ögonblicksfångerska! Ljuvliga bilder och grönskande vyer. Så härligt att promenera med dig. Mycket historia och många tankar. Viktigt med rörelse på olika sätt.
  Jag tycker allt att Lidköping är ganska så grönt. Kanske jag överdriver när jag tar fram det höstiga bara för att. För att jag tycker färgerna är så härliga så siktar jag på dem. Tänkte på det idag när jag var ute två gånger om.
  En god dag och en god handling på stora COOP, lite extra gott för helgen.
  Stor kram!

  1. Jag försöker vara här och nu både vad gäller mig själv och med kameran. Och dessa vackra dagar tar jag mer än gärna till vara. Höstfärgerna ärväldigt vackra tycker jag också men här har de inte riktigt kommit igång ännu. Tendenser ser jag men inte så mycket mer.
   Jag rör mig ju mycket och det blir sällan mindre än 6-7 km /dag och jag trivs med att se mig omkring. Möjligheterna är många.
   Vad trevligt med lyckad handling och extra got till helgen. Jag var en sväng idag till Hötorgshallen och det blev en fin och välmatad krabba till middag med gott vitt vin.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Helt underbara bilder från ett somrigt Stockholm höll jag på att skriva. För visst känns fotona somriga i det fina vädret. Minns att vi gjorde den promenaden för fyra-fem år sedan i lika fint väder. Villorna och ambassaderna där är rätt så mäktiga om man säger så. Sedan var vi ofta vid Sjöhistoriska när det var utomhuskonserter på 1980- och 1990-talet där, bland annat Lou Reed och Neil Young. Ljuva minnen:-)

  1. Tackar! Ja, det var en härlig dag. För mig var det också länge sedan jag gick här och dte finns en hel del att se under vägs. Kul att du minns konserterna vid Sjöhistoriska. Vet att vi också var på flera konserter här under 80 och 90-talet och såg också Neil Young och Lou. Reed. Minnesvärt..

  1. Måtte ha missat ditt inlägg. Jag var här igår för att se mer av konsten. Var på Rosendal i förra veckan och såg då ett av de sex konstverken och ville även se de övriga. Och nu har jag gjort det. Blev en bra och trevligt promenad dessutom. Plus ett nytt besök på Rosendal för att plocka med lite blommor hem.

 7. Alltså, du borde få betalt av Stockholms stad för all fantastisk info och vackra bilder du lägger ut på vår fina stad! Så fint!
  Vädret är ju inte helt fel nu heller, underbart med värme så här sent i september.
  Den där bussen som blir en båt minns jag att du har åkt, jag gör också gärna det.
  Ha en skön helg!
  Kram

  1. Tack! Snällt sagt! Jag är förvisso ute en hel del och kameran är med. Har med stor glädje tagit del av veckans vackra dagar och precis som klockan gått och gått. Men med många pauser och ingen tid att passa.
   “Oceanbus” har jag testat ett par gånger och nu var det kul att se när den tog fart och körde i vattnet. Tidigare har jag ju varit på plats inne i den. Ta gärna en tur.
   Önskar dig också en bra helg.
   Kram

 8. Jag känner igen en hel del genom att jag har vandrat ungefär på samma ställen där ni gick. Märkliga minnen väcks, jag gick där med en god vän, Jerker Örjans, Bo känner säkert till honom, där en söndag för åtskilliga år sedan längs stranden tillbaka in mot stan när en man överföll J. med en grov påk. Jag hann förvarna J. så det blev “bara” hans ena axel som fick sig en törn innan J. själv avväpnade mannen, men en otäck upplevelse fick vi efter en annars otroligt vacker och fridfull vandring där Stockholm är som allra vackrast. Men om jag bortser från den händelsen så är det en av de vackraste promenadstråk man kan välja i mitt tycke. Många fina konstverk finns att se på. Folke Bernadotte är sig väldigt lik. Jaktens gudinna wow.
  Tack Ditte för en fin vandring tillsammans med er igen!
  Trevlig lördag!

  1. Vilken hemsk upplevelse!Riktigt otäckt! Tur jag inte visste om det innan jag gick här. Att bli överfallen här mitt på dan. Förfärligt. Ja, det skulle det ju varit när det än var. Så fint att du hann förvarna J. Här verkar det ju vara både lugnt och fridfullt med en hel del personer som rör sig. En vacker runda är det verkligen och det var nu många år sedan jag gick här. Jag är ganska ofta på Djurgården men den är stor och promenadvägarna är många.
   Väldigt trevligt att du gick med.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Stockholm är ju helt fantastiskt med så många olika fina områden som man lätt kan nå. Och ofta med vattenkontakt. Något jag verkligen uppskattar. Än så länge är det vacker grönt även om höstfärgerna så smått börjar träda in.
   Önskar dig också en fin helg.

 9. Ännu en härlig promenad! Alltid så roligt att hänga med och många härliga bilder att njuta av – tack för det!
  Tusen tack också för din omtanke Ditte … det värmer!
  Kram

  1. Hej Anki!
   Tankarna finns! Jättetrevligt att du följde med och det är en väldigt fin runda här längs Djurgårdsbrunnsviken. Många pauser blev det också för någon brådska har jag inte.
   Önskar dig en bra lördag
   Kram

 10. Tack för en trevlig promenad och fina bilder.
  Delar av promenaden var inte så längesedan jag gjorde, men inte hela.
  Otroligt vad mycket intressant det finns att se i Stockholm. Jag har många museer kvar att besöka, när det nu kan bli. Inget lätt Coronaläge i Wales nu.
  Trevlig helg!

  1. Djurgården besöker jag ganska ofta med den är stor så man kan verkligen variera sina rundor. Många trevliga restauranger och caféer finns också och även många museer finns ju här.
   Stockholm erbjuder mycket av det mesta och det fungerar också bra att ta sig runt med båt vilket är jättebra. Något vi verkligen gör.
   Nej, Coronaläget hos er är bedrövligt så hoppas det snart blir bättre.
   Önskar dig en fin helg. Så bra som den kan bli.

 11. Det är så vackert och lummigt i huvudstaden så jag nästan får kisa i solskenet! Vi lever verkligen i skilda världar, allt är så prydligt och proportionerligt, ansat och rent där, här går man över stubb och sten, över kärr och myrar. Allt har ju sin tjusning, skulle gärna byta med dig emellanåt för omväxlingens skull! Men egentligen räcker det ju med att jag virtuellt följer med på dina promenader så får jag det bästa av två världar.Jag tror jag aldrig varit på Sjöhistoriska, en pampig byggnad är det.
  Lördagskram

  1. Just här vid den norra sidan av Djurgårdsbrunnsviken är det väldigt välansat. Men kommer man till andra delar av Djurgården är det inte alls så utan mer vildvuxet. Jag varierar en del för omväxling gillas.
   Visst är det bra att vi kan hänga med varandra och jag skulle mer än gärna gå ut med dig och leta svamp i dina trakter. Men jag hänger med i bloggen.
   kram

 12. Tack för en trevlig och informativ guidning utmed Djurgårdsbrunnsviken!
  Noterar att du på bilden med vilande flanörer på parkbänkarna nedanför Sjöhistoriska museet även fått med en liten glimt av vår båt som nu precis avslutat behandlingen av Djurgårdsbrunnsvikens vatten. Under två veckor har vi på uppdrag av Stockholm stad behandlat viken mot övergödning. Mer information finns i ett inslag på SVTs regionala nyheter (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fosfor-ska-rena-djurgardsbrunnskanalen) samt en lunchföreläsning 9/9 på Sjöhistoriska museet, tillgänglig via museets Facebook-sida @Sjohistoriska
  Vi på Vattenresurs AB hoppas att alla framöver även får möjlighet att njuta Djurgårdsbrunnsvikens numera renare vatten!

  1. Tack, för din fina och trevliga kommentar. Ska se om jag inte också kan lägga in länken på bloggen. Roligt att du uppmärksammade inlägget. Och detta med att rena vattnet är ju så viktigt. Ja, att undvika övergödning är ju väldigt viktigt. Ska ta med en blänkare i morgondagens blogg med den här länken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *