Foto Resor utomlands

Ramla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Ramla är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.) Bilderna är från arkivet och med fokus på att inte ramla-

Peking. Genom att sitta på en kälke på isen är risken för att ramla ganska liten. Kanske vill man glida fram på isen utan risk för att ramla. Testade en av dessa iskälkar i Peking på en av de konstgjorda sjöarna inne i stan. Fungerade utmärkt. 

Risken för att ramla

kan vara stor i många sammanhang. Men är det is och snö på gatorna så ökar den risken markant. Minns för ett par år sedan i Stockholm då både jag och andra tog oss fram på gatorna som “Bambi på hal is”.  Men detta med snö och is stötte vi också på då och då under de år vi bodde i Peking. Inte direkt så vanligt men snö kan förekomma vintertid även i Peking under några  dagar.

Peking. Snö. Vill till att gå försiktigt för att inte ramla. Inte aktuellt här med att sanda trotoarerna. Så här såg det ut en morgon i Peking i januari när jag skulle åka till jobbet på Svenska Skolan. (Vårt hus ligger längst bort i bild) Fullt fokus på att gå som om jag hade “ägg under skorna” för att inte ramla omkull.

Kinesiska muren har jag besökt många gånger men endast en gång när det varit snö. Verkligen en speciell upplevelse.

Kina. KInesiska muren i snö. Mer tur än skicklighet att jag kunde undvika att ramla.Här är det mycket brantare än vad som framgår av bilden och väldigt halt i de branta trapporna. Här var det mer tur än skicklighet att jag kunde undvika att ramla.

Att åka skridskor i Peking är populärt. Både på de konstgjorda sjöarna som fryser till och på de olika inomhusbanorna med konstfrusen is.

Ramlat eller ej? En skridsko ser ut att behöva knytas. (Vad gäller skridskor hyr man dem i de flesta fall)

Och visst åkte jag skridskor. Här i januari 2008 i en inomhusarena i Peking  tillsammans med eleverna.

Jodå, hjälm på och stöd av en elev. Tänk den ljuva tiden! Och jag ramlade inte.

Glad lärare och glada elever på isbanan. 

Skicklighet

Vietnam.Saigon. Alla dessa mopeder och scotrar som körs med stor skicklighet.  Ofta 3-4 personer på varje.  Visst händer det en hel del olyckor men det var ändå förvånansvärt få av dem vi såg .

Här gäller stor skicklighet, vana och koncentration för att inte förlora balansen och falla i backen eller krocka.

 

Fler av veckans tolkningar finns  här .

 

32 svar på ”Ramla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Nej, att ramla är ju något man helst vill undvika. Men rätt som det är händer det ändå-
   Nej, att cykla i vinter är det nog bra att avstå från.

 1. Det var många nya bilder för mig, kul att få se så mycket från Kina!
  Du, där med hjälmen på, och skulle åka skridskor i bara skjortan med uppkavlade ärmar, frös du inte? 😀 Men det kanske inte var så kallt.
  Iskälkar har jag aldrig sett, häftigt!
  Som vanligt en suverän tolkning av ord och att ramla, det ska man helst inte alls. Barn ramlar, men inte bra för äldre.
  Stor kram och trevlig tisdag!

  1. Tack! Tror inga bilder varit med tidigare. Och vi åkte en del skridskor men mest då inomhus i olika arenor så det var ganska varmt. Men vid sjöarna testade vi dessa kälkar. Så roligt.
   Att undvika att ramla är ju det bästa. Men plötsligt händer det ändå.
   Önskar dig också en trevlig fortsatt tisdag.
   Stor kram

 2. Det är verkligen lätt att ramla och olyckan kan snabbt vara framme när det är snö och halka. Det undviker jag självklart helst men ibland hjälper det inte att vara försiktig. Nu var det ett par år sedan jag åkte skridskor för alla sådana aktiviteter har varit nedstängda. Kanske lika bra att inte utmana ödet 😉

  Härliga bilder som vanligt!

  Kram

  1. Tack!Visst är det! Ofta är det ju fokus på att just INTE ramla. Och även om man är försiktig är det så lätt hänt att falla. Testade att åka skridskor förra året och det fungerade helt ok. Inga vurpor.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 3. Snyggt tolkat på temat ”ramla”, det vill man ju inte göra. Vilka coola iskälkar där i Peking. Skridskor var det länge sen jag provade på, minns faktiskt inte när jag åkte sist, i skolan kanske? Kul att se dej som lärare med eleverna, fina minnen! Kinesiska muren med snö och hala trappor såg lite läskigt ut!
  Bra att se att de faktiskt använder hjälm när de åker med sina moppar. Vid medelhavet brukar inte lokalbefolkningen alla gånger använda hjälm, den brukar sitta på styret!
  Ha det gott, Kramar från GC!

  1. Tackar! Har ju inte direkt varit ute på några aktiviteter och fångat färska bilder. Men jag gillar de som jag har med. Och fokus för min del var det ju på att inte ramla. Hoppas du klarar dig utan att ramla när du är ute och joggar i P.R. Förstår att ni har det jättebra.Inte utan att jag är avis. Tänk, jag kunde ju spendera dagarna på terrassen med fin utsikt.
   Önskar er fortsatt fina dagar och njut.
   Kram

 4. Jag har aldrig sett en iskälke. Vilken färgklick den där kälkparkeringen är. När jag läser ditt inlägg här inser jag att jag borde bett dig om att få låna ett foto till min kalender för det hade passat perfekt. Kram

  1. Jag hade heller aldrig sett en iskälke innan men visst är de bra. Vi testade dem flera gånger. (Vill du låna ett foto så hör av dig. Har nog några fler. Eller också tar du det här. Inga problem alls. Ser fram emot din julkalender.)
   Kram

 5. Att ramla och slå sig är ett elände var man än befinner sig! Man får gå som en pingvin om det är halt och det kan man klara sig med men det känns osäkert. Snart är väl kylan här och därmed snö och halka och då är det ett ögonblicks verk att ramla omkull.
  Kul att du visar bilder från Kina igen!
  Ha det gott!

  1. Just som en pingvin har jag känt mig ett par vintrar i Stockholm då man struntat i att ta bort och röja på trottoarerna. Cykelbanorna har däremot varit helt snö och isfria. Märklig prioritering. Och att ramla vill man ju helst undvika.
   Är lite fast i Kina fortfarande men hade heller inte direkt några nya bilder till veckans temaord. Och fina minnen och upplevelser hadr vi under våra år i Peking. Gillar extra mycket kälkarna.
   Ha det gott du också.

  1. Visst är kälken både bra och praktisk. Har testat en sådan några gånger just här vid de konstgjorda sjöarna. Så roligt. Jodå, har här åkt vanliga skridskor också och utan att ramla.
   Sjöis, kan vara nog så knepig.

 6. Sista bilden……oj fyra eller kanske fler på samma fordon, verkligen inte samma regler och säkerhetstänk som här hemma. Iskälkarna med dubbla sittplatser, de har utvecklat våran spark. Tur att du höll dig på benen på isbanan. Härlig tolking och snart kan vi nog leta fram broddarna igen, för halka vill jag inte. Ha det gott!

  1. Tack!Runt om i många asiatiska länder är det vanligt med en hel familj på en scoter. Nej, säkerheten finns inte som hos oss. På gott och ont.
   Visst är iskälkarna läckra. Jätteroliga dessutom att åka på. Har testat.
   Jag är ganska bra på skridskor än idag och har åkt mycket långfärdsskridskor i mina dar.
   Halka och ramla vill vi inte.
   Trevlig kväll.

 7. Tänk att det kan vara så isigt och kallt i Kina och Vietnam. Vilket roligt inlägg! Dessa kälkar har jag aldrig sett. Man siter alltså ned och… alltså hur “går” man framåt? Med stavar eller trampar man med fötterna på isen?
  Sedan kan jag tänka mig att kinesiska muren var livsfarlig att gå på när det var isigt. Det går ju upp och ner och jag gissar att varken du eller andra besökare hade Icebugs på sig.
  Inlägget är kanooooon! Så skönt att höra att du lyckades att INTE ramla:-)

  1. Kina kan ha det det väldigt kallt om man kommer till norra delen. Men även Peking kan ha snö och minusgrader så att dessa konstgjorda sjöar fryser till Man tar sig fram antingen sittandes på kälken med hjälp av fötterna eller stavar. Eller också kan man om man är flera turas om att skjuta på. Har testat flera gånger och de olika alternativen för att komma framåt.
   Vi hade inga ice bugs här för vi visst inte att det snöade här uppe. I Peking fanns ingen snö. Joggingskor var inte optimalt så någon längre runda gick vi inte. Det är väldigt brant och halt var det dessutom. Is under snön.
   Och jag lyckades klara mig fran att ramla . så även när jag åkte skridskor inomhus med eleverna-

 8. Vilka upplevelser! Minnesvärt!
  Är livrädd för att ramla. Händer lite då och då. Värsta fallet, det var när jag gick i pudersnö ich passerade en stor isfläck. Handleden, lilla benet, fick ett brott. Vi var ett antal tanter som var på akuten för samma åkomma den kvällen. Isgata får mig sedan dess att ta mig framåt som en riktigt gammal tant. På promenad är det broddkänfor som gäller.
  Har man ramlat på ett ställe, så går jag extra försiktigt efter det, just på det stället. Men det finns ju andra ställen att klanta sig på! Kram!

  1. Fint att ha detta med i bagaget. Idag är jag också rädd för att ramla. Lider av benskörhet så det blir nära till ett brott. Illa med isfläcken och din handled. Isgator är bedrövliga och så även dessa isfläckar man inte ser. Jag vaggar fram som en pingvin. J
   Jag har bra ice bugs men lite knepigt med dem på i butiker.
   Har brutit båtbenet en gång när jag klev ur en skidlift i Sälen och handleden i samband med en fest och under en dans. Illa. Numer åker jag inte direkt skridskor men har åkt mycket långfärds tidigare och med elever har det även blivit på olika isrinkar. Men efter att jag fyllt 70 har jag inte åkt skridskor. Däremot en del utför på skidor. Men försiktigt.
   Kram

 9. Vad fin du är med dina elever, förstår att det är kära minnen! Likaså var det skoj att se iskälkarna, annars är man van vid att man mest använder kälke i terräng eller utförsbanor, som typ rodel. Det finns väl ingen obekvämare ställning än att åka utför i en rodelkälke?
  Fint tolkat och som ofta i en exotisk miljö
  Kramen

  1. Tack! Fantastiska elever och jag har kontakt via Instagram med flera även idag. Så roligt. Killen här på bilden är idag kanske 23 år och här var han 11. Tjejerna var mellan 10 och 12 och är idag också en bit över 20. Åren har gått.
   Iskälkarna här har jag testat och det var så roligt. Man tar fart med fötterna, stavar eller att någon skjuter på. Har testat rodelkälke och bekvämt är det inte. Dessa var betydligt bättre att sitta på.
   Kram

 10. Trafiken i Saigon…. ett mirakel att jag inte drömt mardrömmar om den. Var så rädd första gångerna jag skulle gå över vägen bland alla mopeder. Verkligen skickligt av dom att ta sig fram utan att krocka med vare sig varandra eller fotgängare.

  1. Trafiken här är minnesvärd. Är glad att ja i början tog mig över gatorna. Men trots att trafiken är intensiv känns den aldrig aggressiv. Skönt så. Och olyckor såg jag heller inga. Tur nog.

 11. Snygg tolkning med en tydlig röd tråd, eller den kanske snarare var vit denna gång? 😉
  Ishalka är verkligen inte kul! I alla fall ifall man inte är ute och åker skridskor, då är den ju snarare en nödvändighet 😀

  Nu när jag sett både ditt och BP’s inlägg så kom jag på att jag glömt att länka upp min tolkning hos Sanna, så tack för påminnelsen.

  Ha en skön och förhoppningsvis ohalkig dag så du lätt kan undvika att ramla.

  1. Tack! Ja, en viss vit tråd var det och likaså visst fikus på att inte ramla. (Noterade också att du inte länkat din tolkning men tänkte att det kanske var något fel. Ibland kan “Inlinkz” kan hänga upp sig )
   Här är det mulet idag men det är ändå några plusgrader. Bra så.
   Trevlig onsdag.

 12. Så fint tolkat och så roligt med bilderna från ditt arbete i Peking. Härliga bilder!
  Att ramla är inte roligt … jag har ramlat av hästar några gånger, men oftast utan skador … eller i alla fall inga svåra skador. när man var ung minns jag inte att jag tyckte halkan var besvärlig, men ju äldre jag blir, ju läskigare blir den.
  Kram

  1. Tack! Här fick det bli mer av att att inte ramla. Ett fall från en häst kan gå riktigt illa. Har hänt mig ett par gånger och hjärnskakning en gång.Men annars inga större skador. Skönt att du inte skadade dig mer rejält.
   Vi blir ju mer ömtåliga i skelettet ju äldre vi blir så skadorna genom att ramla blir ju oftast större.
   Jag går som en pingvin när halkan kommer. Men det hjälper ju inte alltid.
   Kram och trevlig onsdag.

 13. Peking verkar kallare än jag trodde. Iskälkarna ser rätt stabila ut. Kinesiska muren måste vara en utmaning den årstiden, inga ledstänger.
  Fina bilder.

  1. Tack!Peking kan vara riktigt kallt vintertid och väldigt varmt sommartid. Bergen runt om bidrar till detta. Iskälkarna var roliga, har testat flera gånger. Muren har jag besökt många gånger men bara denna gång i snö. Intressant det också och vackert. Men det var halt så med joggingskor fick jag se upp och ner för att inte ramla.

  1. Risken att ramla är nog än större i Stockholm. Men var jag än är så försöker jag undvika att göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *