Stockholm

Halt underlag – Som “Bambi” på hal is gled jag fram

Torsdagens tänkta långpromenad blev tämligen kort. Halt underlag på  trottoarer och gator satte stopp för något annat. Genast jag steg utanför porten insåg jag att mina kängor med rejält grova sulor inte skulle vara till så stor nytta. Men jag är tämligen envis och gillar utmaningar så en promenad fick det bli. Modell kortare.

Verkligen halt var det på Söders gator och trottoarer. Här korsningen Ringvägen /GötgatanVid Skanstull. Korsningen Ringvägen – Götgatan. Trottoaren här är rena isbanan. Och inte bara här.  

Halt

var det och jag gled periodvis fram längs trottoarerna men såg att cykelbanorna var tämligen isfria. Lite märklig prioritering i mitt tycke att man satsat på skrapning och viss sandning av dem och inte av trottoarerna. (Det var liksom ingen trängsel på Götgatans cykelbanor denna dag. Annars är det “cykelrusning här”.

Cykelbanan längs Götgatan på Södermalm. Inga cyklister i sikte så jag valde att gå här. Mindre risk för att halka.

Bestämde mig raskt för att vika av från Götgatan och kom in på Bondegatan, en tvärgata. Kanske mindre halt här. Ett önsketänkande. Men jag kunde slå mig ner lite utanför ett café och vila benen som var på helspänn.

Ishalka även på Bondegatan. Undrar om det är sandbrist i stan. Och jag var tämligen ensam om att promenera…

Insåg att jag fick runda av rundan och började dra mig hemåt. Och dessa gator här på Söder som verkligen brukar inbjuda till promenader. Nåja, alla kan ha sämre dagar.  Även gator och trottoarer. Idag var det en sådan. Men visst är Södermalm min vän.

Här på Södermannagatan står det att det ska vara GÅGATA. Men det var tveksamt.  Halkgata hade passat bättre.

Jag halkade vidare

fram till Bryggartäppan. En temalekpark som byggts upp  och har  inspirerats av Per Anders Fogelströms “Stockholmsserie”.  Denna lilla park var från början en fruktträdgård som senare blivit övergiven. Än idag finns flera av fruktträden bevarade här. I början av 2010- talet skapade konstnären Tor Svae här en unik lekmiljö och barnen kan tänka sig in i hur det kunde vara att leva i Stockholm och här på Söder för länge sedan. Husen är öppna och de liksom den fina parken inbjuder verkligen till lek. Här har jag många gånger varit och lekt tillsammans med barnbarnen.

Namnet Bryggartäppan kommer från ett par bryggerier som fanns här på 1700-talet, Bjurholms bryggeri och Katarina kronobryggeri.

Isande halt inne på bryggartäppan. En temalekpark byggd på Fogelströms " MIna drömmars stad".En blandning av gammalt och nytt som så mycket är här på Söder. Och riktigt halt var det även här

En del av Bryggartäppans lekpark.

Ännu en park, Bjurholmsplan. Här blev det en paus där jag samlade ihop mina krampande muskler. Det tar på krafterna med så mycket halka.

Bjurholmsplan. Ett av våra grannkvarter. 

När jag på nytt kommit ut till Ringvägen visade stegmätaren på knappt 3 km men i kroppen kändes det som om jag hade tillryggalagt en sträcka på närmare en mil. Tog mig, vaggandes som en pingvin, nedför Östgötagatans backe  och kunde sladda in hemma hos oss på kajen. Med alla ben i behåll.

Och antik var just så som jag kände mig .

 

44 svar på ”Halt underlag – Som “Bambi” på hal is gled jag fram”

 1. Du hann med mycket ändå. Fina foton som vanligt. Du skulle haft med en sprayflaska med vit färg och fått till Halkgata. 🙂
  Det är jobbigt att gå omkring och spänna sig. Det är likadant här ungefär varannan dag. Bilen får stå mest. De saltar inte på ön. Vi har inte dubbdäck. Det är snart vår och glömt.
  Helgkram Bosse

  1. Jag kände mig som en kungspingvin där jag vaggade fram. Rejält halt var det. Får tänka på sprayflaskan men då lyckas jag säkert få böter för att jag förstör. Så ni har det liknande. Är sanden månne slut hos er också. För det verkar den vara i Stockholm. Saltet också.
   Ska nu ut ett varv och undrar just hur det ska gå. Eller inte…Och visst väntar vi på våren.
   Kram!

 2. Jag har förstått att det var och är väldigt halt på många ställen lite norröver men vi är förskonade än så länge. Även om det inte blev en så lång promenad så var det härliga bilder. Temaparken såg verkligen fin ut och det är roligt att man fångat upp det historiska perspektivet. På Bjurholmsplan bodde sonen en period men nu är det Ljusterögatan som gäller.

  Kram och ha en fin fredag!

  1. Här var det rejält halt och många benbrott i går rapporterade sjukhusen som hade ökad beredskap. Området runt Bjurholmsplan är fint men även Ljusterögatan. Passerar där ganska ofta. Temaparken är väldigt fin och ofta är det många barn med föräldrar eller mor/farföräldrar som är här och leker.Och Fogelström och Söder hör liksom ihop.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Verkligen! Lite bättre var detidag då det kommit ut både sand och salt plus att en del trottoarer skrapats. Här i stan är det bökigt med cykle och leda den på trottoaren där det är trångt känns inte som ett alternativ. Men kanske ska jag skaffa mig “icebugs”.
   Skönt med sol och värme och frånvaro av halka i Huay Yang.
   Ha det fortsatt fint.

  1. Tack! Halt var det och att vagga fram som en pingvin kändes nödvändigt för att inte sätta sig- Inte direkt någon snö här men isiga gator. Mysigare med snön och då blir det ju inte heller så halt.
   Ha det gott!

 3. Du anar inte så mkt jag uppskattade att läsa detta halkinlägg! Vågade inte ut igår men just nu redo att gå ut och handla på Coop Östgötagatan. Bor nästan mittemot lekparken du visade bilder på. Livrädd att gå i halka. Föll en gång på svart osynlig is framför Skrapan och kunde inte känna min högerarm. Nån ringde ambulans och efter timmar av smärta som tilltog och röntgen fick jag veta att inte var brutet. Det var en rejäl kontusion. Men det gjorde mej ännu mer rädd för isiga gator. Går alltid i cykelbanan precis av samma anledning som du. Trottoarerna på Söder brukar bestå av isvalkar. Inne i city är det av nån anledning inte så. Nu när jag är 60+ kan jag inte parera längre, förr benstark men nu faller jag. Oj det blev långt! Men
  uppskattade verkligen att läsa nån som förstår verkligheten. Såg ditt foto på #söder. Tack!

  1. Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg! Jag halkade omkring igår och kände mig som en kombination av Bambi på hal is och en pingvin. Tror att det verkade bra idag runt Coop på Östgötagatan. Passerade där för någon timme sedan. Och gjorde det igår också men då verkade Söder ha slut på sand och salt.
   Så illa att du föll vid Skrapan och skadade dig. Men skönt att inget var brutet men ont gör det ju ändå. Jag är snart 70 och vill då inte bryta något.
   Idag var det bättre ute men att gå försiktigt är nödvändigt. Hoppas det gick bra för dig att handla.
   Roligt att du hittade mig på #Söder. Och jag vet hur det kändes med all isen. Har fortfarande träningsvärk efter igår.
   Önskar dig en fin helg. Och gå försiktigt!

   1. Hej igen!
    Det gick bra men det är en del områden med is främst nån meter från trottoaren och ut där bilar står parkerade. Så jag snitslade mej fram mellan där. Pust!
    Precis som du säger det blir att man spänner sig i halkiga tider och jag får litet ont i ryggen av det.
    Jag älskar att gå promenader på Söder och längs Hammarby Kanal. Nu hoppas man på isfritt
    och ljuset kommer åter mer och mer! Det lär väl bli mer elände hihi i februari men sen är det vår och det smälter undan snabbare!
    Ha det så fint nu och tack för du skrev så informativt just som jag behövde det!
    Trevlig helg!

    1. God kväll och hej!
     Skönt att det gick bra för dig att handla och att gå som om det fanns ägg under skorna kan vara till viss hjälp. Jag har även idag lite träningsvärk både i höfter och rygg efter gårdagens promenad. Går du längs kanalen så passerar du vårt hus. Vi bor på kajen och jag går ofta här och vidare mot Årstaviken. Men här har det också nu varit väldigt halt.
     Kanske ses vi i vår här på kajen.
     Trevlig helg.

 4. Broddar är ju ett måste om man ska ut på is. Eller så sätter man på sig skridskor på en gång. 😀
  Det farliga med halka är ju att man spänner sig och det gör att när/om man halkar så gör man sig så illa. Cykelvägen undrar jag om de inte har saltat, den ser så himla ren ut.

  Bilden med grenen och hustaken, den är så himla fin! Satt länge och tittade på den.

  Ha en härlig fredagskväll!

  1. Broddar är ju lite bökigt om man går i och ur affärer och nere i City där det finns värmeslingor i en del gator. Men här i våra Södertrakter hade de eller “icebugs” behövts igår.Idag var det mycket bättre och stan verkade att ha fått in både sand och salt plus att det var mer skrapat på trottoarerna. Sjukhusen hade i går extra beredskap för ben och armbrott. Säkert var det saltat på cykelbanorna och plogat. Men det hade ju behövts på trottoarerna. Men nu var vi en del fotgängare som använde oss av cykelbanan på Götgatan för cyklisterna verkade inte vara på plats. Jag stannade till vid Bjurholmsparken och såg just månen vinka och heja på mig mellan trädgrenarna. Tyckte också bilden blev fin.
   Önskar dig också en fin kväll. (För egen del stannarjag inne i kväll)

 5. Men vilka härliga bilder du tagit 🙂 Jo halka är inte å leka med, har en arbetskamrat som halkade nu i vinter och skadade armen/axeln så fick stanna hemma 🙁

  1. Tack! Och halt var det. Oavsett ålder så tror jag man fick se både upp och ner och gå försiktigt. Trist med din arbetskamrat som gjorde sig illa. Hoppas hon inte längre har några besvär.

 6. God kväll!
  Beundrar dig som törs promenera med ”bara” 3 km. Själv törs jag nästan inte ut. Lite rädd sedan jag bröt handleden i somras. Som vanligt har du lagt ut fina bilder. Vilket fint närområde du och Bosse bor i?.
  Kram och trevlig helg/A-K

  1. Go kväll!
   Jodå, jag tog mig ut och vaggade fram som en pingvin. Förstår att du är rädd för att falla igen. Och igår var jag det också. Våra ben är ju inte så starka längre. Roligt att du tycker om mina bilder och visst är det fint i kvarteren där vi bor. Mycket gammalt blandas med en del nytt.
   Stor kram och trevlig helg.

 7. Känner igen mig, både på delar av gatorna men framförallt på självaste isbanorna. Fy f*n så halt det är. Vet inte om jag ska kalla dig för modig eller dumdristig, men varför sätter du inte på broddar. Du vet i vår ålder är det liksom inte så roligt längre att bryta en vital kroppsdel. En himla tur att du klarade dig helskinnad!
  Själv har jag ju Icebugs, och de inger en viss säkerhet. Men jag köpte faktiskt ett par specialbroddar på Apoteket häromdagen också. Som du säger är det knöligt att ta av sig “helbroddar” i affärer. Dessutom halkar man lätt på släta marmorgolv med dubbarna. Alltså valde jag dom här som vann ett test nyligen: https://www.apoteket.se/produkt/springyard-heelgrip-1-st-ask-331909/ De är visst slut på webben, men finns kvar i butiken.

  PS. Det går inte att köra bil med Icebugs, men med dessa hälbroddar fungerar det utmärkt. Vet att ni inte har bil längre, men det har ju vi, så… DS.

  1. Det var nog lite dumdristigt att ge sig ut igår, men jag avskyr att vara begränsad. Broddar eller “icebugs” ska inhandlas. Jag vet ju att mina ben inte direkt längre är färskvara. Men vill helst inte inse det. Nu gick jag och vaggade som en pingvin och väldigt försiktigt. Men idag har jag rejäl träningsvärk- Tack för broddtipset. Dessa verkar vara något för mig. Ska kollas upp i morgon och inhandlas. Jag går till apoteket och köper. Tar med mig din länk så det blir rätt broddar. Stort tack!

 8. På tåg måste va ganska kul? Men kanske långdraget att åka hela tiden? Flera hundra mil men kul o se olika städer osv 🙂 Det går nog bra att jobba natt, börjar 22.00 rätt skönt sen ändras passen på helgerna och vi börjar 21.15 – 07.15 så helgpersonalen börjar 07.00 istället för nu på helgen så går vi natt 22.00-06.30 och dagpersonalen börjar 6.15 o det är tungt som fan då vi har så långa pass på helgerna. Slutar väl 20.00 på kvällen då.

  1. Vi flyger oftast när vi reser långt men inom Norden är det helt ok att ta tåg ibland.
   Ja, långa pass blir det för dig och de du jobbar med. Jag jobbade mest mellan 21 och 06 under en period och då var jag var mellan 25 och 30 år.

 9. Oj… Du måste vara rädd om dig Ditte! Inte gå ut i halkan sådär, och att gå på cykelbanorna är ju om möjligt än mer livsfarligt! Men bra att det gick bra ändå.

  Jag minns min första vinter i Norrköping. Var mycket förvånad över hur vinterröjningen på gatorna sköttes. Uppe i Skellefteå var det väldig sällan problem, trots att det var mycket mera snö. Hmm… Förmodligen berodde avsaknaden av problem på vanan med snö…
  🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Jodå, jag vaggar fram som en pingvin. Lika bra att träna på det inför den kommande resan mot trakter där de finns. Hoppas ju att träningen ska ge önskad effekt. Ut kom ja och hem också. Med träningsvärk. I Stockholm verkade både sand och salt ha varit en bristvara igår. Men idag var det bättre. Kanske hade det kommit en ny leverans.
   Tror att landets norra delar är betydligt bättre rustade för is och halka.
   Önskar er också en fin kväll.

 10. Så bra att du kom hem helskinnad! Jag har väldig respekt för halka och kör med dubbar. De är till stor hjälp, väldigt stor hjälp, men är förstås inte garanterad från att halka iväg ens med dem.

  Envis och säker i det du företar dig, verkar du vara.

  1. Imorgon ska broddar inhandlas. Fick fint tips av bloggvännen BP om “hälbroddar” som säljs på apoteket och de blir bra. Igår gick jag som en pingvin och kom oskadd hem. Men med träningsvärk.
   Jodå, envis är jag och ger mig inte om jag inte måste. Men har jag fel så erkänner jag det genast. Vad gäller säker så kan jag vara det också. Men också osäker ibland.

 11. Hej där Bambi på hal is. En enveten kvinna är du, inte tal om att bara vända och ge sjutton i promenaden. Så där såg min gårdsplan och grusväg till byn ut där jag bodde förut. Nästan hela vintern…spänner man sig så när man går flera dagar i rad ja då protesterar sannerligen kroppen. Hade du inga halkskydd på fötterna? Förmodligen kanske inte behovet är så stort där nere.Ett bra tips annars är gåstavar som har spetsar längst ner. Enda problemet är när man ska fota, o det ska du ju!
  Inga fler äventyrligheter nu när er resa närmar sig, tänk om du ramlar och får benet gipsat?!
  Trevlig helg och kram från pörtet

  1. God afton från Bambi.Jodå, enveten kan jag vara. Nej, att ge upp ligger inte för mig i första taget. Men det beror på vad det gäller. Handlar dte om “pyssel”, handarbete eller en del praktiska ting så kan jag nog tidigt kasta in handsken. Men i övrigt så…. Nej, jag hade inga direkta halkskydd men fick idag bra tips av bloggvännen BP om bar hälskydd att köpa på apoteket så det ska ske imorgon.
   Idag var det mer sandat och saltat här så kanske hade en ny sändning av detta dykt upp i stan-
   Och gipsade ben eller armar har jag inte tänkt mig. Ingen tid för sådant nu.
   Tack för din fina omtanke.
   Kram och trevlig helg.

 12. Usch ja, jag var ute på en promenad idag runt Råstasjön, och saknade våra broddar…som jag inte vet vart de hamnat sen vi flyttade! Visst hade de sandat, men det var halt ändå, så det blev en tuff promenad, vet precis hur du kände dej efter din promenad!
  Fina södermalm trots halkan så är det så fint där!
  Kram och sov gott!

  1. Skönt att du kom hem utan skador. Och hela kroppen spänns ju i halkläge. Ska köpa hälbroddar idag. BP tipsade om några som säljs på apoteket. Söder är fint men i denna halka var det svårt att se det denna dag. Kram och gomorron .

 13. Åh… fina Bryggartäppan. 🙂 Brukar de inte sanda i Stockholm? Eller blev de tagna på sängen av halkan? Här är de ute och sandar ganska fort, men ändå brukar lokaltrafiken stå några timmar om det är så här halt. Säkert många armbrott och lårbenshalsbrott på akutmottagningarna en sådan här dag. Tufft av dig att ta dig runt i alla fall. Jag skulle nog inte klarat att stå upp ens med broddar. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Tror man blev tagen på sängen. Snö och sedan regn och regnet frös under natten till is. Men märkligt att man snabbt fick ordning på Götgatans cykelbanor, såg ingen där, men trottoarerna förblev isiga .Igår var det bättre. Men sjukhusen fick in många arm och benbrott. Tänkte på dig när jag passerade Bryggartäppan och Brännerigatan. Broddar ska inköpas idag. Och en del ska de nog hjälpa mig. Kram!

 14. Måste undra, varför du skulle ut under sådana förhållanden? On det inte var
  nödvändigt, var det ju onödigt att riskera ett elegant glidande med ty
  åtföljande fall. Du ska ju till Syd-Amerika!!!!
  Hade du ärenden att uträtta? Var Bosse med dej , så ni kunde gå arm i arm?

  Oh, well – kanske du blir gammal och förståndig så smånngom. 🙂 (som jag)

  1. Jag var inte medveten om halkan innan jag gick ut och trodde det var sandat. Men så var det inte. Jag brukar ju gå ett par timmar var dag så en långpromenad var tänkt. Men jag kortade av den. Bosse var inte med och i detta läge är det nog bäst att gå utan stöd. Ska idag köpa broddar som jag sätter under kängorna . De bör hjälpa en del. Men nu har det sandats. Häromdagen hade de skrapat och saltat cykelbanorna men inte trottoarerna . Och cyklister såg jag inga. Sjukhusen hade fullt upp med arm och benbrott. Och lite mer förståndig har jag nu blivit. Har inte tid eller lust med några brott. Tack Ruth för omtanken.

  1. Här kom det snö och sedan regn så olyckorna var många på vägar och gator .Sjukhusen fick in många arm och benbrott. Igår var det lite bättre. Men jag undrar varför man gjort i ordning cykelbanorna först och väntade med trottoarerna. Såg inga cyklister på Götgatan alls. Däremot många gåendes på trottoarerna . Bäst ni rör er försiktigt ute . Själv ska jag köpa broddar idag. Kan vara bra att ha.

 15. Jag var där och det var en katastrof! Kan inte man hantera snö i Stockholm, i Umeå blir det aldrig på det där sättet? Fast vi oftast har det snötäckt etc. Jag hade hört av mig till dig men det var väldigt tight schema vi hade, ingen chans att träffa någon.

  1. Visst var det illa! Här kommer snö och is alltid som en överraskning. Och detta trots att vinden brukar komma varje år. Nu hade det visserligen snöat kvällen innan och sedan övergick det till regn. Men någon form av beredskap måste ju finnas. Cykelbanorna hade saltats och sandats, men inte trottoarer. Här var det också extra beredskap på sjukhuset för alla arm och benbrott som kom in.
   Förstår att ni hade mycket om er men hoppas du kommer tillbaka.

 16. Herre jösses vilka isgator. Trots halkan tog du dig runt o bjuder oss nu på många fina foto. Tufft men lite riskabelt 🙂

  Tack o lov har vi inte haft sånt här. Förra helgen var de lite åt de hållet så jag fick gå lite på kanterna av vägen i skogen. Men de var bara ett tunt lager som försvann lite senare på dagen. I stan där jag jobbar sköter de gångvägarna bra, tur de för jag måste ju ut varje lunch på långpromenad med jycken som är min närmaste jobbakompis 🙂

  Kramiz o go helg

  1. Jag vist inte förrän jag kom ut att det var “så illa”. Men då var jag redan på gång. Ska köpa broddar idag. I Stockholm verkar det alltid för ansvariga komma som överraskningar att det är vinter. Ingen direkt beredskap trots att vintern kommer varje år. Här had man satsat på cykelbanorna och det tycker jag är en märklig prioritering. Såg inte en cyklist på Götgatans breda cykelbanor. Dsto fler på de isiga trottoarerna.
   Önskar dig också en fin helg.

 17. Men fy inte alls kul så lätt att falla o skada sig, jag hade nog valt broddar ..tack för en fin runda oavsett väder 🙂 kram å fin lördag

  1. Idag ska jag köpa broddar som man fäster på hälen så kan det bli lite tryggare att ge sig ut. Men mina dagliga promenader vill jag helst inte avstå.
   Önskar dig en fin lördag. Här väntar trevligheter…

 18. Du vågade i alla fall ge dig ut i halkan … beundransvärt! Vackra bilder från din promenad – en riktigt fin runda fick du till trots allt!
  Kram

  1. Jodå, jag vill helst inte låta mig begränsas men inser ju att halka kan ställa till det. Jag fick ta mig fram som en pingvin liksom med vaggande gång. Men den tänkta långpromenaden fick blir en kortare variant.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *