Kina Peking

Pekingresan närmar sig och nedräkningan har börjat

Pekingresan närmar sig med stora steg och om en vecka är vi på plats. Resan tillbaka hit har funnits med i tankarna sedan 2013. Då blev det ett kort och kärt möte  över dagen och vi var  då på väg till Thailand. Givetvis är det en annan stad idag än den vi lämnade 2010, efter nästan  fyra år här. Men mycket finns ju kvar och mycket har tillkommit. Åren vi tillbringade här har gett oss erfarenheter, vänner för livet, upplevelser och mycket kunskap av skilda slag . Och det var ju i princip en slump att vi  kom till Peking.

Pekingresan närmar sig och jag längtar.Morgonutsikt över en del av innerstan och den stora Chaoyangparken. En av alla parker i Peking.

Pekingresan

-Är verkligen efterlängtad och vi har i flera år pratat om att åka tillbaka. Men det har blivit annat i stället så nu bestämde vi oss i höstas att det skulle bli. Tyvärr trilskades då mina gamla solskador så det var inte alls optimalt att resa . För åker man till Peking så blir det absolut en aktiv och rolig resa och kraftena behövs. En hel del utflykter står på programmet och vi ordnar dem själva. Att hyra en chaufför för en dag eller att ta sig fram med buss och tåg är ganska enkelt och vi “rår oss” gärna själva. (Har sedan en tid tränat extra och repeterat lite kinesiska så jag hoppas lite mer kunskaper dyker upp i huvudet.)

Och det är inte alla gator där bara bilar förekommer. Stora variationer finns. Cyklar och mopeder är vanliga. 

Givetvis kommer Pekingresan att innehålla en tur till den kinesiska murenEn  vandring på muren väntar förstås och att gå här på ett av världens underverk är en upplevelse. Vi har gjort det många gånger och man tröttnar aldrig.

Pekingresan ordnar vi själva och flyger till Peking med Finnair via Helsingfors. Smidigt och bekvämt. Och att Finnairs nya plan, Airbus 320, har betydligt mer gott om plats än sina konkurrenter gör att det känns som ett mycket bra val. Även prisbilden. Vad gäller boendet s bor vi i kvarteret bakom där vi hade vår lägenhet.  Nära till allat! Vi bokade via hotellets egen hemsida och fick då ett väldigt bar pris. (Bättre än vad bokningssidor kunde erbjuda.) Vi har själv inte tidigare inte bott på detta hotell, Hollyday Inn Express Dongszhimen, men många av våra vänner har gjort det så det är ett bra val. Priset ligger på mellan 500 och 600 sek/dygn och då ingår en bufféfrukost och internet på alla rum och i offentliga utrymmen.

Lite att göra

Man ska vara rädd om fötter. Pedikyr och manikyr samtidigt och även fotmassage där fötter, underben och skuldror gås igenom. Och till ett väldigt förmånligt pris. Njutbart.

Några par glasögon ska köpas och priset för ett par progressiva med bågar och synundersökning är på ca 1200-1400kr. Vanliga glasögon kostar under tusenlappen. Och glasögonen är perfekta. Har flera par som flitigt används.

Hyra cyklar sk vi göra och jag ser fram emot cykelturer i Pekings gamla hutongområden liksom på den gigantiska cykelbanan framför den Förbjudna staden. En cykelbana som är lika bred som en svensk motorväg.

Så var det maten. Och denna bild är till vår goa vän Anna. PÅ bilden är även en vän och tidigare kollega med, Mikael.  Denna lilla hålet- i – väggen -restaurang kallade vi för 4 kronors. Namnet kom till därför att det från början fanns  några maträtter som kostade just  fyra kronor. Tror när vi flyttade hem att några rätter kostade runt 10 sek. Menyn finns på väggen. lite knepig att begripa, men det fanns en meny där rätterna var fotograferade. Säkert mest för vår skull. Här var det bara kineser också vi som kom. Och toppenmat! Vi hoppas innerligt att restaurangen finns kvar

Rejäl och väldigtt god kinesisk mat. Och styrka på den fick vi bestämma. Ägarinnan till höger.

Har idag varit till Chinese Visa Application Service Center på Karlavägen 108 i Stockholm och lämnat fingeravtryck. Och det lyckades. Även mitt pass hade förflyttat sig hit så nu är det hopppfullt. Fick även veta att om inte alla papper var klara fick inte fingeravtryck lämnas. (Vi har liksom inte fyllt i några för uppgifterna fanns bevarade från åren i Kina) Tröstade mig med att man även vid inresa i USA måste lämna fingeravtryck för att få komma in och här är det nu redan gjort. Så jag fortsätter  nedräkningen inför Pekingresan.

Har lämnat fingeravtryck så det känns hoppfulllt nu.

Och visst fanns det lite fägglatt här idag…

44 svar på ”Pekingresan närmar sig och nedräkningan har börjat”

 1. Det är mycket som ska fixas innan Kina resan. Ni vet iaf vsd för planer ni har och vilka som är bästs hotell och resmål. Resten löser sig när ni kommer dit. Så billigt med mat och glasögon. Jag förstår att du har en lång Will do lista.
  Grattis på Kvinnodagen// kram

  1. Ja, det är en del. Men jag gillar att ta tag i det. Vi har lite som vi vill göra, men mycket är öppet. Och vi hittar ju bar i stan och kan lätt ta oss fram med både buss, tunnelbana och taxi. Jobbigare för de som är där för första gången. Peking är ju en gigantisk stad men ändå finns småskaligheten.
   Önskar dig också en trevlig kvinnodag. Men jag tycker att vi ska ha den alla dagar.
   Kram!

 2. Låter helt underbart även för mig som åker snålskjuts med er. Hoppas på massvis med bilder och roliga texter från era äventyr. Det är ju så himla kul att “walk Memory Lane” och se vad som är kvar av det man minns och vad som har tillkommit. Vi älskar sådant:-) Å den lilla restaurangen hoppas jag verkligen att den finns kvar.

  1. Bilder kommer och ett inlägg per dag. Men i kortvariant.(Troligen…) Blir bar för mig att träna på det.
   Vi har fler av dessa små hål-i-väggen-restauranger och några bör ju finnas kvar. Känns bra att bo i de kvarter där vi bott och det är rena “Stureplansläget”. Mitt i Peking!
   Nu är jag verkligen taggad att åka. Och klarade jag fingeravtrycken så ser det bra ut på visumfronten.

  1. Vi längtar verkligen och visst kommer dte något inlägg per dag. Men i kort variant. Får bli mer när jag är hemma igen.
   Önskar er en trevlig kväll.
   Kram!

  1. Tack! Visst blir det blir en bra resa och det har varit fullt upp. Men det är roligt att planera och resan har vi ju funderat på i några år. Och nu blir den av. Känns bra att åka till något och det gör vi. Till något som betytt så mycket för oss och på så många olika sätt.

 3. När reser ni iväg och hur länge ska ni vara i Peking? Heter det Beijing eller Peking nuförtiden? Och vet du varför staden bytte namn?

  Jag ser fram att följa er på resan. Du gör alltid så intressanta iakttagelser och inlägg!

  1. Vi reser nästa onsdag. Och vad gäller namnet så säger vi i Sverige och några andra länder Peking men på mandarin/kinesiska säger man Beijing och är huvudstad i Kina sedan den 1/10- 1949. Beijing betyder den norra huvudstaden och det är det namnet som som används i Kina. Det finns även Nanjing, som betyder den södra huvudstaden. Och städerna har delat på huvudstadsepitetet.Nanjing var huvudstad i Kina mellan 1368 och 1421 och mellan 1928 och 1949. I Taiwan anser man fortfarande att Nanjing är Kinas huvudstad även om Taipei i praktiken varit Taiwans huvudstad sedan det kinesiska inbördeskriget 1949. Lätt knepigt!
   Jättetrevligt att du följer med och jag tror vi blir en bloggrupp, vilket är jätteroligt.

   1. Aha, tack för kunskapen! Detta med att staden nämnts med olika namn har gjort mig både förundrad som litet förvirrad!

 4. Detta kommer att bli kanon, Ditte! Ni kan ju allt och det är bara att vandra i minnena. Eller cykla. Underbart!
  Hoppas på att höra från er, det behöver inte vara så långt, några bilder säger mycket, ni ska ju hinna njuta också.
  Jag väntar på snålskjutsen, jag med!
  Lite avundsjuk blir jag och det får man.
  Stor och varm kram!

  1. Jag ser verkligen fram emot vår resa och den har ju funnits med oss länge i tankarna. Och om en vecka är vi på plats.
   Vad roligt att du följer med oss. Och du hade trivts här i Peking/Beijing med oss.
   Ett kortare inlägg per dag blir det och med bilder.
   Och det är detta som är så fint med “Blogglandia” – vi kan resa på hemmaplan.
   Stor kram och många tankar.

  1. Vi längtar och ser väldigt mycket fram emot resan. Och Peking består, men med en hel del förändringar. Det har gått några år sedan vi var där så visst är vi spända på vad som finns och inte finns kvar. Men den stan har en själ och ett hjärta som inte försvinner.

 5. Nu har jag läst hur det kom sig att ni hamnade i Peking! O jag måste säga att jag hade gjort precis likadant. Jag säger alltid att man kan ångra det man inte gjort, men sällan det man gjort. Jag gjorde en mycket mindre förändring då jag efter över tjugo år i bank o finansvärlden lämnade storstaden för att driva vandrarhem och värdshus i en liten håla utanför Kopparberg. Jag har fortfarande sviter efter de åren, men vi hade samtidigt så himla kul. Och alla våra vänner tyckte vi var så modiga som vågade bryta upp. Varför skulle man inte våga det, man lever bara en gång!
  När jag läst om era år där i Kina så funderar jag: hurudana är människorna, kineserna? Är de öppna och vill lära känna utlänningar? Talar de engelska? Bjuder de hem utländska gäster? Ja jag lär få reda på mycket av mina funderingar genom att följa din blogg. För jag hoppas o tror att du kommer med rapporter under vistelsen, hur länge blir ni borta?

  1. Vad spännande med ett vandrarhem utanför Kopparberg. Jag vet att vi med vänner på 90-talet åkte dit några helger för att åka skidor och då bodde just på ett vandrarhem. Våra vänner hade sin husvagn med. Kanske bodde vi hos dig. Vad roligt i så fall. Och att bryta upp är ju ett steg. Sen vet man inte var man hamnar. Men livet pågår här och nu. Just där man är.
   Vi har bara så positiva erfarenheter av kineser och har blivit hembjudna till många familjer. Språket är ju ett dilemma och kinesiska/mandarin är svårt. Läste en del och klarade vardagssituationer. Första gången jag kom till Kina var i början av 1990-taletochdå var man väldigt ovana vid västerlämmingar. Maos tankar satt fast. Men när vi kom 2007 var dte väldigt annorlunda. Och i samband med oS 2008 så hände mycket. Vi hade ju förmånen att besöka en hel del OS evenemang bla. fri idrott och det var en upplevelse i sig. Att se Usain Bolt sätt världs och OS -rekord var mäktigt. Ja, att vara i stan över huvud taget. Vad gäller engelskan så har det ju bland de yngre gått framåt. Men för de i 60-års åldern är inte engelska så vanligt. Vad som är extra roligt är att många kinesiska ungdomar sedan början av 2000-talet läser just svenska på universitetet. Ett populärt ämne som också kombineras med engelska och ekonomi. De har också tagit svenska “extranamn” som Karin, Sven, Lisa -gamla svenska namn.
   Blogginlägg kommer att skrivas dagligen och med bilder. Men i kortversion.
   Vi blir borta i 12 dagar och eftersom vi kan stan så blir det ganska lagom. Och en del turer i omgivningarna blir det.

 6. En fantastisk god soppa med bl a Nudlar och chili kostade 4 kr, och alla dessa billiga goda smakfulla fräscha rätter serverades på stora fat, mums! Ja, 4 krs va mitt andra kök- nej, förresten mitt fösta kök hahahaha
  Njut, njut, njut….
  Kramis

  1. Minns soppan! Så väl! Jättegod! Hoppas verkligen “4 kronors” finns kvar. Blir nog det första vi tittar efter. Lovar att rapportera.
   Stor kram!

 7. Oj, så spännande! Skönt att alla papper och plats är på plats och fingeravtrycken avlämnade. Jag förstår att ni börjar ha lite resefeber nu. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Pappern bör vara i ordning, men inte förrän på tisdag, dagen innan vi åker, kan jag hämta våra pass. Men det verkar vara helt ok. Man får inte lämna fingeravtryck om något inte stämmer.
   Vi är verkligen förväntansfulla.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram!

 8. Tänka sig att ni snart drar i väg till återseende och nya upplevelser! Bättre kan det inte bli i
  *Dittes resland*.
  Härliga du!
  Stor kram söstra mi!

  1. “Dittes resland” tyckte jag om. Och det blir både återseende och mycket nytt. En bra blandning. Och du kommer att vara med oss. Har förstått att vi blir en gruppresa med rötter i Blogglandia och det känns väldigt roligt.
   Stor kram till dig “söstra mi”.

 9. Så härligt det låter, jag ska följa dig på resan. Så mycket intressant det finns där.
  Kram och ha det så jättebra. ?

  1. Du är så välkommen att följa med! Här finns mycket av det mesta och inom alla områden. Jag tror du skulle tyckt om att se en del av “friskvårdsutbudet” och haft stor glädje av det. Ja, att pröva också.
   Tack! Och vi ser så fram emot resan.
   Kram och trevlig helg.

  1. God förmiddag!
   Vi är väldigt “taggade” inför resan och det ska bli så roligt att komma till Peking igen. Mycket vet vi har ändrats men mycket finns ju kvar.
   Ett kortare inlägg per dag blir det och med bilder till för tiden vill jag ju tillbringa ute på upptäcksfärd.
   Kram

 10. Ska bli spännande att följa med … för visst kommer du väl att blogga under resan också?
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Jadå! Det blir ett kort blogginlägg var dag med bilder. Och mer får jag ta sedan när jag är hemma igen.
   önskar dig också en trevlig fredag.
   Kram!

 11. Så intressant och spännande det ska bli. Förstår att du längtar och ser fram emot denna resa. Det är ju ett helt annat land, på nästan alla områden. Men, ni har ju varit där förut och känner till mycket kan jag tänka mig.
  Kinesiska, tycker jag verkar vara ett otroligt svårt språk. Men, jag förstår att det är lättare om man kan några meningar eller kan förstå lite.
  Hoppas att du klarar av detta med solen och ansiktet bra. Du måste vara rädd om dig.
  Roligt att se dina fina bilder. Märklig byggnad där till höger på den översta bilden.
  Varm kram!

  1. Vi glädjer oss verkligen. Vi vet ju att mycket hänt sedan vi var där senast men mycket finns ju också kvar. Att träna in sig på lite kinesiska fraser är praktiskt och jag har en liten anteckningsbok jag gjort med de vanligaste orden och uttrycken. Gjorde denna bok under de år vi bodde i Peking och den är till stor hjälp.
   Jag försöker att udvika solen men det är inte alltid möjligt. Är ju i skuggan men solen är ju ändå närvarande. Och givetvis hoppas jag på positiva svar på mina prover.
   Byggnaden till höger på första bilden skulle bli en teater och kongresshall/konserthall och var då fotot togs under uppbyggnad. Skall se nu hur det blev.
   Och du vet ju att du är med mig även i Peking.
   Många tankar till dig.
   Stor kram och trevlig helg.

 12. Ska bli trevligt följa er Kina-resa.
  Här i Huay Yang regnar det sedan några timmar tillbaka.
  Tar det lugnt här hemma med lite pyssel.
  Var till marknaden imorse, köpte blommor, orkideér i buketter och faktiskt jordgubbar.
  Titti

  1. Du är så välkommmen att följa med.
   Och jag följer dig i fina Huay Yang.
   Kan sakna både vackra blommor och all fin frukt och även miljön.
   Ha det gott och trevlig helg.

 13. Åh, jag riktigt känner din glädje över resan. Och det ska bli så roligt att få följa er 🙂
  Förstår att ni längtar!
  Stor kram!

  1. Vi är glada över att det nu blir av. Vi har ju tänkt åka tidigare men det har inte blivit av. Så nu är det i alla fall på gång.
   Peking är ju en stad där en del av mitt hjärta finns.
   Stor kram och trevlig fredag.

 14. Förstår din längtan då jag har förstått att detta är en favorit så klart, mkt skall ordnas innan o det har du gjort så nu får ni räkna ner bara 🙂 super kul..kram å fin fredag <3

  1. Visst längtar vi och är spända på hur det ser ut nu i den stad där vi bodde i nästan fyra år. Men mycket har hänt och mycket är sig nog likt. De historiska byggnadern aoch alla parker finns ju kvar…
   Trelvig fredag.
   Kram!

 15. Jag har aldrig varit i Asien överhuvudtaget. Kul att få följa med dig dit här via bloggen.

  Önskar dig en fin resa och nu en fin helg!

  Kram Christina

  1. Tack! Och välkommen med på resan!
   Och jag kommer att blogga lite varje dag. Med tonvikt på lite och några bilder ska jag nog få till.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram!

 16. Åhhhhhh jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på alla våra fina besök hos dig och Bosse i Beijing.
  Maten på 4 kronors restaurangen var fantastisk. Hoppas att den finns kvar.
  Härligt att få resa tillbaka till så fina minnen och upplevelser.
  Jag brukar sätta på mig mitt fina halsband från Pearlmarket och tänka på Beijing.
  Kram Hh

  1. Jag kan säga att det blir vi också. Var ju nu länge sedan vi var där.
   Vilka härliga och roliga minnen vi har från era besök hos oss. Och vet du, jag tar ofta fram boken du och Monika gjorde till mig i 60- års present. Tänk alla blogginlägg som finns där. Inklistrade av er. Fantastiskt!
   Tänk när ni kom och hade alla pysselgrejer med och all mat….
   Vi ska genast när vi kommer se om 4 kronors finns kvar. Vi hoppas. Och det gör Anna också. Kommer att meddela.
   TYvärr finns inte Yashow kvar, knappast “Silkmarket” och vad gäller “Pärlan ” så vet jag inte. En stad i stor förvandling.
   Många kramar till dig från oss. Och många tankar.

 17. Jag är så himla glad för er skull att ni nu återvänder till era gamla hemtrakter. Jag håller tummarna så hårt jag kan så att den resan blir en av de allra bästa! Kramar

  1. Tack! Ja, jag är lite spänd inför resan och det är jag ju sällan. Och Peking var ju en del av oss under flera år.
   Och det ska förstås bli väldigt roligt att komma tillbaka. Här är det ju inte direkt heller så soligt…
   Rapporter kommmer.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *