Trevligheter Utflykter

Retur och “tur” med tåg till och från Uppsala

Häromdagen blev det en resa tur och retur till Uppsala. Och tur hade jag för denna dag gick tågen i stort sett enligt tidtabell. Något som inte alls är självklart i dessa dagar. Till Uppsala åker jag ganska ofta för där bor  barnbarnen med föräldrar.  Allra helst åker jag tåg och varje gång hoppas jag förstås att de ska avgå i tid.

Med “vanliga” tåg tar den dryga 60 km långa sträckan mellan 30 och 40 minuter minuter men  även pendeltågen kör till Uppsala.  Pendeltågen som gör många stopp ger en resa på ca 60 minuter och blir dyrare. Här är det det är både Stockholm Lokaltrafik och Uppsala Länstrafik som ska samsas så tilläggsbiljett behövs. Praktiskt dock om man bor efter linjen. Men är det nedrivna kontakledningar, personer på spåren eller signalfel går ju inte de heller. Tursamt nog finns olika bussvarianter att tillgå med en restid på  drygt en timme. (Dock billigare än tåget

Tur och retur till Uppsala med tåg kan vara just en frpga om tur. Uppsala centralstation

Upptåget och Uppsala station.

-stod inne på sin perrong när jag kom. Ett tåg som är smidigt att ta (om det inte är inställt förstås) med Uppsala som utgångspunkt. Man kan åka till Sala i väster och Gävle i norr och med flera stopp under resan. (De mer snabbgående tågen stannar inte vid de mindre stationerna. ) Uppsala central är också ett “resecentrum” där olika stadsbussar och långfärdsbussar och bussar till Västerås, Sigtuna, Enköping och angränsande städer har sina stopp.

En bronsskulptur “Discussion”, av engelsmannen Tony Cragg, står i östra passagen på Uppsala centralstation.

Tony Cragg har här i passagen två skulpturer “Discussion”, i östar delen av passagen under tågen och “Chains of events” i västra passagen. Båda värda att ta en extra titt på om man passerar.

Tur och retur

Att ta en tur till Uppsala är som att komma till ett lugnare tempo. Lugnare om man bara ser upp för alla cyklister som befinner sig även på trottoarer och gångbanor och dessutom hastighetsmässigt tror de är med i “Tour de France” eller annan cykeltävling.  Uppsala är förvisso Sveriges fjärde största stad men känns ändå tillgänglig och “liten”.  Och jag tycker inte att andra än cyklister verkar ha bråttom.

På väg från stationen till Vaksalaskolan, där äldsta barnbarnet Max skulle hämtas,  stannade jag till och andades in den lilla känslan av vår som fanns  att tillgå. Mysiga kvarter och äldre hus med lite färg. Och i dessa kvarter bodde jag ett tag som ung.

Jag tittade efter lite knoppar på träden och kanske med god vilja kunde jag skönja några. Eller också var det önsketänkande

 

Lite färgglada hus piggar upp och längst bort skymtar den gröna och fina Vaksalaskolan, byggd 1925, där Max ska hämtas. (Jodå, skolan är renoverad sedan dess men har den gamla skolans charm. Vaksalaskolan är en f-9 skolaså här samsas elever i olika åldrar och med en fin stämning eleverna emellan.)

Max och jag vandrade hemåt och letade vårtecken under vägs. Några videknoppar kunde vi se liksom ett par koltrastar och vi gladdes över att snön bitvis var borta.  Hemma blev det lite läxläsning med Max. Verkligen roligt att höra honom läsa och  följa hans framsteg även när det gäller skrivandet.

Snart London

Och tänk i början av april åker vi till London för att närmare titta på Harry Potter. För mig är det nu länge sedan jag var i London, även då med döttrarna, så det känns som en riktig höjdpunkt att det blir en retur dit. Med båda döttrarna och Max.

Jag har nu sedan ett tag tillbaka läst in mig än mer på London. Detta via bloggvännen KajsaLisas blogg. Jätterolig och intressant läsning och läckra bilder. (Finns mycket här att läsa…)

Flitens lampa lyser när Max gör läxor.

Och William piggar upp genom att bara vara William.

(Sedan en tid tillbaka har jag en app  där det går att lägga bevakningar på de tåglinjer som är aktuella, kan göras på alla SJs tåglinjer och man får då en prognos över hur tågtrafiken ser ut. Praktiskt att inte i onödan vänta på tåg som inte vare sig kommer eller går.

 

20 svar på ”Retur och “tur” med tåg till och från Uppsala”

 1. Så kul att ditt barnbarn går i samma skola som du gjort en gång.

  Din beskrivning av uppsalacyklisterna låter litet som min upplevelse av norgecyklisterna! Det for fram som om de hade eld i baken! Någon eld i baken på dem såg jag dock aldrig 🙂

  1. i Vaksalaskolan har jag akdrig gått mn däremot bott i kvarteren där den ligger. I ungdomåren.
   Aha, är det likadant i Norge med cyklisterna att de tror att det är tävling som gäller. Kanske tror de att det handlar om skidor…

 2. Så härligt att besöka barnbarnen i Uppsala. Det låter väldigt smidigt att åka tåg dit så länge tågen går som de ska. Kanske så att man skulle passa på att ta tåget dit någon gång. London är alltid en trevlig stad att besöka. Vi var där för snart ett år sedan och det hade hänt otroligt mycket sedan förra besöket. Men så är det med storstäder, det finns alltid något att se.

  Kram och god fredag!

  1. Kommer du till STockholm så rekomenderar jag verkligen fram på vårkanten en tur till Uppsala. Finns så mycket att se. Domkyrkan, Kinnés Hammarby (går buss dit) konserthallen, slottet och biblioteket Karolina Rediviva bl.a och många fina restauranger och ganla konditorier.
   London blir det efetr Kina och just nu letar jag hotell. Och utbudet är stort, milt sagt. Och en del hotell känns ganska gamla och slitna.
   Nu är det väldigt länge sen jag var i London så det blir extra roligt att komma tillbaka.
   Och det är i huvudsak Max resa så ett besök på W. B och en Harry Potter tur blir det.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Har nog aldrig åkt tåg till Uppsala, men det verkar ju smidigt. Dessutom kan man ju blogga under färden;-)
  Uppsala som stad är mysig och har en viss stämning. Det känns att det är en “riktig” studentstad på något sätt. Sedan finns där en himla massa riktigt bra fikaställen.
  Kul med London snart. Du har så rätt, KajsaLis a utforskar ju inte det vanliga “turist-London” utan visar oss delar av staden där man vanligtvis inte skulle hamna.
  Ni ska ju på en HP-tur. Kolla här: https://www.instagram.com/malena_beijer/?hl=en . Min kollega var med sin dotter i London förra veckan. Även det besöket gick i HP-tecken.
  Bilderna på William och Max är härliga.

  1. Stort tack för länken! Ska genast titta. Och Kajsa Lisas london är jag väldigt förtjust i. Hon har per mail gett lite tips. Är ju så länge sedan jag var där. Men då, på “den tiden” blev det å andra sidan flera resor per år.
   Och visst blir det en HP tur. Denna resa är i huvudsak till för Max.
   Killarna är härliga och sprider sån glädje.

 4. Gokväll!
  Faktiskt så har jag tåg till Uppsala för länge sedan. Vi åkte Stockholmståget från det lilla samhälle som jag bodde i då,. Bytte tåg på centralen till Uppsala . Tog taxi till patienthotellet. Förstod chaufförens konstiga min när han lämnade av oss. Hotellet låg i stort sett ett par 100 meter bort ?
  Så underbara bilder på fullt koncentrerade barnbarn du tagit.
  Kram till dig och Bosse/A-K

  1. Se där! Och vilket roligt minne med taxin. Har gjort liknande när vi kom till Torrevieja första gången och skulle till hotell Madrid. Så kan det bli.
   Pojkarna är fina och man får passa på att ta foto när de inte märker det.
   Kram till dig från oss båda.

 5. Så fina dina barnbarn är! Förstår att du gärna sätter dig på tåget! Vet du, vi har sex mil in till stan, alltså i den kommun vi tillhör, Ludvika. Tågbana har vi ingen utan vi skumpar på dåliga vägar i bil eller buss., För min del buss eftersom jag inte har bil. Bussen går tre gånger om dagen, missar man en så får man vänta ca fyra timmar. Enkelresan tar allt från en timme upp till 1½ när vissa bussar går till varenda liten by som finns på kartan. Jag tycker det är drygt att åka, reste många gånger när jag höll på med min tandrenovering under sommar/höst och efter det har jag mest hållit mig hemma. Ja nog har du fullt upp . London har jag aldrig varit i, följer med dig på trevliga rundturer på bloggen istället
  Ha en skön helg!

  1. Barnbarnen bereder mig så mycket glädje och det är fint att oftast smidigt kunna ta si till Uppsala. Vi har helle ringen bil men det är bra förbindelser med tåg, pendeltåg eller buss. Och oftast fungerar det så att man kan ha ett par resor per timme att välja bland. Jag tänker då samma sträcka för dig till Ludvika och att det ska ta både lång itd och att bussarna går med milt sagr sparsam trafik, Kan tänka mig att det kan bli knappt att ta sig fram och tilbaka på en dag.
   Och verkligt dryga resor.
   Visst har man det bra hemma också och även jag trivs hemma men även med att resa, Så det blir både och. Och jag tycker dte är så roligt att du följer med mig via bloggen. Välkommen!
   Önskar dig också en fin helg.

 6. Det är smidigt att åka till Uppsala. Är ju inte så berest men känner igen mig när du visar bilder på Uppsala som jag tycker är en fin stad, fast visst får man se upp för alla cyckelister. Har kört bil där så det var bara att se upp för cyckelisterna som åkte kors å tvärs.
  Så kul med resor. Kul att se framimot fil resa.

  Ha en jättefin helg och kram från mig

  1. Ja, att köra bil i Uppsala är en utmaning och det är just cyklisterna som är faromomenten. Men en fin stad är det
   Jag tycker ju om att resa så nu är det ett par resor som gäller. Jätteroligt. Men jag tycker även om att vara hemma. Stockholm är fint.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 7. Mysigt att kunna åka och umgås med barnbarnen då och då … och bra att det går så smidigt med tåg. Jag har varit i Uppsala ett par gånger, men det är väldigt länge sedan. Känns som det kan vara läge för ett nytt besök … kanske med husbilen i sommar 🙂
  Så kul att planera för Londonresan också! Där har jag aldrig varit, så det blir kul att hänga med via din blogg!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Tåget hit innebär ju inga bilköer och man kan ju titta ut och sitta i egna tankar. könt det också. Och att stanna till i Uppsalatrakten tor jag ni skulle tycka om. Smidigt att ha husbilen med.

   Londonresan ser vi fram emot och roligt att åka med både döttrar och Max. Jättetrevligt att du följer med.
   Kram och trevlig lördag.

 8. åh va mysigt det skall bli små grynen är ju för söta 🙂 mysigt med en mini resa hi hi ha en toppen dag kram <3

  1. Det är mysigt att ses och oftast är det enkelt att ta tåget och uppsala i sig är en jättefin stad.
   Trevlig lördag!
   Kram!

 9. Förstår att du vill träffa barnbarnen så mycket som möjligt när du är hemma. Och visst är det smidigt att åka tåg.
  Kan tänka mig att Max ser fram emot Londonresan 🙂
  Stor kram och trevlig lördag!

  1. Visst vill jag det! Och tåget är helt perfekt och allra helst när det går och kommer på utsatt tid.
   Vi ser verkligen fram emot Londonresan, men nu väntar Peking nästa vecka.
   Önskar er också en fin lördag.
   Stor kram!

 10. Bra att ha tillgång till den appen. Vad trevligt att se bilder och läsa om Uppsala. Om mindre än två veckor får vi hem vår äldsta därifrån. För henne väntar långpraktik i Helsingborg. Men först skulle hon ta en tur till Amsterdam. Harry Potter kommer att bli kanon för grabbarna. Något att se fram emot.
  Lördagskram Bosse

  1. Appen har fungerat bra för det är tris att komma till tåget och det inte går.
   Så fint att få hem er äldsta dotter och perfekt med praktik i Helsingborg. Amsterdam blir trevligt och kanske är våren längre kommen där.
   Harry Potter och london känns jättebra och särskilt nu när jag efter många om och men fått tag på biljetter till Warner Bros studio. En utmaning i sig.
   Kram och här laddas dte för femmilen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *