Kina Resor utomlands

Peking och hutonger

Jag brukar tänka framåt men hamnar då och då tillbaka på de fyra år vi bodde i Peking och vilka fantastiska upplevelser och erfarenheter av alla skilda slag  vi fick.  Cykelturer varvades med promenader, buss, taxi och tunnelbana för olika förflyttningar och väldigt ofta hamnade vi i Pekings äldre delar på våra upptäcksfärder, gärna de gamla hutongområdena. Områden där  historiens vingslag  ständigt är närvarande.

Peking är en perfekt stad att cykla i, inte en backe, ofta med cykelbanor breda som svenska motorvägar. Ibland blev jag skjutsad av maken när den egna cykeln var på utlåning.

Vad är då en hutong? Själva ordet kom för 700 år sedan till kinesiskan från det mongoliska språkets hottog. Hottog betyder vattenkälla och där det fanns vatten där bosatte sig  människor.  Så även i Beijing. Idag har ordet fått betydelsen av liten gränd.


I trånga, smala, gränder byggdes rum i en fyrkant runt en gård, en courtyard. Dessa hutonger var förr den vanligaste bebyggelsen i Peking och andra kinesiska städer.
Många hutongområden revs inför OS 2008 och ersattes med nya höga hus. Men det finns också många områden kvar och som verkligen rustats upp, vilket var behövligt.
Man bör tänka på att dessa hus är byggda av sten och många saknade uppvärmning, alltså jättekallt på vintern. Toaletter, dusch och rinnande vatten saknades också ofta inomhus för de flesta.
Har man läst Per-Anders Fogelströms Stockholms-skildringar från 1800 talet och början av 1900 talet blir det genast lättare att förstå att hutonglivet var/är hårt ibland.

Gatulivet är livligt i hutongområdena och kommersen  pågår alltid.

Skolan är slut för dagen, vid femtiden på eftermiddagen och barnen hämtas ofta av mor/farföräldrar.

Det finns hutonger och hus som idag är  renoverade och andra där renoveringar pågår och på det mest fantastiska sätt för att bibehålla både det inre och det yttre genuina men som har alla moderna bekvämligheter.
Hutongerna är byggda enligt feng shui. Ofta löper de i öst-västlig riktning eller från norr till söder, detta för att  kunna utnyttja solen på bästa sätt och skydda sig från de kalla, nordliga, vindarna.
Inne i områdena odlas ofta vad som är möjligt av grönsaker, frukt och blommor.
Med tanke på att Beijing ligger på Madrids breddgrad, så är det hyfsat varmt här från mitten av  mars till slutet av oktober och det utnyttjas just till odlingar.

Idag pågår det många renoveringar och moderniseringar av dessa ”siehyan” och de är väldigt eftertraktade som bostäder. Innanför murarna följer sig en fyrkant och runt denna är olika hus placerade. Hela släkter bodde här och varje familj hade sitt egna hus.

Idag vill många, så även västerlänningar, köpa sig en courtyard (det engelska ordet) på kinesiska säger man ”siheyuan”   för att få känslan av att komma närmare det kinesiska livet.  Och var kan det bäst ske? Jo i hutongerna. Följaktligen har försäljningspriserna stigit och hyrona ökat.

Om någon är på väg ellerplanerar en resa itll Peking så finns det många ”sieheyuan” att hitta som är  ombyggda till hotell och där det verkligen är en fantastisk känsla att bo. Och de finns i alla prisklasser.

En port in till en finare courtyard. Här är porten av järn och har fyra ”pluppar” ovanför ingången vilket visar att det bott/bor en” finare” familj här. Portar kan också vara av trä och  ha en ”plupp” vilket visade att det var en enklare familjs bostad. (Det finns gradering från 1-4.)

Förr i Peking/Beijing (betyder norra huvudstaden) hette det stor gata om bredden på den  var 36 meter, liten gata om bredden var 18 meter och hutong om bredden bara var 10 meter. Den kortaste hutongen som ska finnas i Peking lär vara 10 meter lång och endast 40 cm bred…..

Hutongerna och dess byggnader är gamla. Men när Peking blev huvudstad för första gången i början på 1200 talet fanns inga hutonger. De första kom till  i slutet av 1200 talet under Yuandynastin, många byggdes under Mingdynastin 1368-1649 och även under Quingdynastin från 1644-1911.
Livet i hutongerna och människorna där är i sig Beijings historia. Här lever man än idag sitt liv som generationer gjort tidigare. Mat säljs på gatan, äldre människor spelar bräde, kort och mahjong, tvätten hänger ute, barnen leker och det känns som om tiden stått still. Levet här pågår parallellt med det hektiska storstadslivet som blir i en stad med drygt 22 miljoner invånare och nytt blandas ständigt med gammalt.

 

34 svar på ”Peking och hutonger”

 1. Jag har läst Per-Anders Fogelströms serie om”Mina Drömmars stad”, den är helt fantastisk- och man kan knappt föreställa sig om hur det har varit och sett ut i Stockholm på den tiden. Vilka fantastiska bilder du lägger upp från Kina, och tack för all information om dessa hus!

  1. Tack för uppmuntrande ord! Jag går ju här på Söder ofta i Fogelströms kvarter och tänker på hur livet var här på 1800-talet.
   När barnbarnen är här är vi ofta i Bryggartäppan som är en temalekpark i Fogelströms anda med hus och miljöer hämtade från hans böcker, dock i miniatyrer, men barnen kan leka i husen och gå på värdshuset Sista styvern.
   I Peking var vi ofta i hutongområdena och några av våra favoritrestauranger låg här.

 2. Att tänka bakåt tar en framåt, det tycker jag ditt inlägg visar och leder klart framåt 🙂
  Tänk så mycket det finns som du delar med dig av!
  Härlig bild av dig och Bosse!
  Stor kram

  1. Jag tänker också så att det gamla och de upplevelserna tar en framåt. Visst blir en påverkad av en annan kultur och andra miljöer.
   Något man har och bär med sig vidare i livet. Och det väger inget.
   Stor kram!

 3. Förstår att du varit i Memory Lane, eller vad det nu heter.
  Visst är det härligt att minnas! Och vilka bilder, som du visar, härligt annorlunda och genuint.
  Oj, idag är jag trött. Har varit på radiointervju minsann.
  God kvällskram ♥

  1. Både och! Vill gärna resa tillbaka till Peking och satte det mot andra resmål, man kan ju inte ta alla önskningar. (Inte jag i alla fall)
   Fördelar och varför vill jag dit kom upp. Svaren var entydiga.
   Trevligt med radiointervju. Hoppas du delar med dig.
   Stor kram!

  1. Den bilden på oss på cykel är en favorit och det var ju så vi då coh sp vi tog oss fram. Och bra gick det.
   Att leva i en annan världsdel och annan kultur tillför väldigt mycket och vi är ju fortfarande väldigt glada över allt vi upplevt och har det fortfarande med oss. Man får perspektiv på tillvaron.

 4. Du har verkligen varit med om mycket och att vara med om mycket se olika kulturer gör en person rik
  Rik på kunskap och kultur vilket är helt underbart.
  Vad fin bloggen är Ditte och självklart följer jag med dig hit, älskar dina bilder och var även inne på gamla bloggen och tittade på dina underbara himmelska bilder
  Tack fina att du är med !!!

  1. Åren i Peking har präglat oss på många sätt och visst är det fantastiskt att ta del av ett annat liv, en annan tillvaro och en helt annan kultur så långt härifrån.
   Jätteroligt att du följer med hit till nya bloggen. Roligt att du tycker den blir fin.
   Himmelsbilderna ligger på den gamla bloggen men i fortsättningen kommer veckans tema att finnas här.Jätteroligt att vara med och kul att göra egna tolkningar av dina fina teman.
   Stor kram och många tankar från mig.
   Himmelsbilderna tyckte jag om. Var och en av dem betyder något extra för mig.

 5. Precis som Emma så fastnar jag för bilden på Bosse och dig. En absolut höjdare. Sedan gillade jag bilden där mor-/farföräldrar hämtar barnbarnen efter skolans slut. Sådant ser man inte ofta här hemma.

  Hutongerna gillar jag också – nästan som små oaser i en miljonstad, där man fortfarande kan leva ”genuint” fast med dagens ”bekvämligheter”. Inte att undra att priserna har skjutit i höjden.

  Men hur man kan leva i en hutong som är 10 meter lång men bara 40 bred är en gåta för mig. Min man som är 1,95 m lång och har breda höfter skulle inte ens komma innanför dörren. Åt andra sidan är ju kineser både korta och smala, så;-)

  1. Bilden på Bosse och mig är en klar favorit och det blev flera sådana cyketurer och det passar i en stad där många cyklar.
   Barnen har långa skoldagar och mycket läxor men blir fint omhuldade av mor/farföräldrar och får stöd och hjälp med det dryga skolarbetet. Nog så viktigt. Den smalaste hutongen har jag inte settt men 40 cm brett är litet. Men kineser ofta ganska korta, smidiga och smala. Antar de fick gå på tvären.
   Vi var ofta i dessa gamla stadsdelar och hade flera mysiga restaurangoaser där vi ofta åt.
   Och att bo här är en upplevelse. Så fint!

 6. Ja vissa platser återkommer man gärna till både i sina tankar och i verkligheten!
  Tack för ett intressant inlägg om Peking och hutonger, en helt främmande värld för oss!
  Härliga bilder därifrån!
  Ha det bra!
  Kram!

  1. Peking är ju lite av hemma för oss och visst kommer det att bli fler resor dit. En helt annan värld är det men så spännande, rolig och givande. En stad där vi verkligen trivdes att bo och med många vänner som vi har kvar även idag även om vi är utspridda lite varstans i världen.
   Ha det bar ni också.
   Kram!

 7. Jag blir så glad när jag läser att man värnar om hutongerna i Beijing. När jag var där hette det att om 110-20 år är dom borta. Lite renovering och att dom får vara kvar är ju toppen! Kram
  PS. Idag var det inga svårigheter att komma in till dig! 🙂

  1. Så skönt att det fungerade med intittning här idag. Kanske var det klurigt häromdagen när jag fick hjälp eftersom jag inte fick till bilderna i inlägget och Sanna försökte se vad som var fel.
   (Jag hade för stora bilder och de skulle krympas och nu har jag tränat på det)
   Hutongerna blir nog kvar och mycket har satsats på att restaurera dem, behövligt. Och de är ju en stor del av stans historia. En del revs inför OS 2008 men jag tror man har besinnat sig. Alltså de i ledande ställning…
   Kram!

 8. Tack för trevlig och intressant läsning! Måste ha varit en upplevelse att få se och uppleva så mycket. Bor man så pass länge i en stad lär man känna den ordentligt. Syster min bodde i Amsterdam i fyra år och det blev också lite som hemma.

  Kram och trevlig fredag!

  1. Tack! Trevligt att du följde med på turen. Åren i Peking är minnesvärda och bor man så länge blir det lite som hemma och man hinner med att ta in upplevelser med hela kroppen. Tiden finns ju.
   Kan förstå att dte var liknande med din syster under åren hon bodde i Amsterdam.
   Trevlig fredag önskas från Stockholm där vissa blå tendenser kan skymtas på himlen.
   Kram!

  1. Vi bodde där i fyra år och det är ganska lång tid och visst sätter det sina märken på olika sätt. vI hade fyra otroligt givande och bra år och passade ju på att se delar av Kina och Asien under tiden. Det mesta låg ju ”nästgråds” då.
   Hoppas på att ionom en inte alltför avlägsen framtid ta en tur tillbaka.

 9. Gomorron!
  Vilken underbar bild på Dig och Bosse!
  Tack för trevlig berättelse om hutongerna, vilket jag inte kunde något om.
  Vi hade trevliga träffar med Bosse i Torre och du fattades oss.
  Många kramar/A-K

  1. Detta är en favoritbild! Och så här var det ibland vi tog oss fram i Peking.
   Ja, nu blev det på nytt lite historia men så får det bli ibland. (Jag gillar ju historia..)
   Förstår att ni haft det fint i Torrevieja och jag saknade er verkligen.
   Många kramar och välkomna hem.

 10. Tack för turen som är lika lärorikt som alla dina utflykter 🙂 förstår att ni har skoj tillsammans oxå vilket är viktigt o fina bilder njut av helgen kram

  1. Ja, det blir lite historia och kultur ibland…Svårt att undvika.
   Vi hade väldigt trevliga och roliga år i Peking och jag hoppas vi snart kan ta oss en tur tillbaka.
   Önskar dig trevlig fredag.
   Kram!

 11. Det ska jag absolut lägga på minnet inför den gång vi äntligen kommer oss för med att besöka Peking. Planen finns ju, men sen ska ju planen liksom övergå till handling också… De som bodde i hutongerna som revs till OS, blev de erbjudna boende i de nya husen som byggdes?

  1. Jodå, de som bodde i hutongerna blev erbjudna och fick bar alternativ till boenden och många var glada över att få toa och rinnande vatten inne, vilket inte alla hutongområden hade. Ett besök i Peking, som ligger ganska ”nästgårds” för er rekommenderas. och blir det dags har jag många tips Bara hör av dig.En fördel är att åka när väderprognoserna verka bra för föroreningarna kan vara besvärande.

 12. Så roligt att få läsa om detta och komma det så nära!
  Förstår att det var en rolig tid ni hade där 🙂
  Kram och trevlig fredag

  1. Detta är ju väldogt speciellt att det i denna gigantiska stad finns kvar liknande områden och att man nu försöker ta till vara en del. Mycket revs ju inför OS 2008 vilket var synd. Vi hade otroligt fina och roliga år i Peking och minnesvärda på alla sätt.
   Kram!

 13. Tack för mycket intressant information! Det där var inget jag kände till, men det är ju alltid roligt att få lära sig nytt.
  Kram <3

  1. Vad roligt att du uppskattade inlägget. Jag vet att dietta inte kansk eär det man tänker på då man hör pekings namn men det finns så mcyket historia i dessa hutonger som finns på många platser i Peking.
   Kram!

 14. Fin bild på dig och din man. Skönt att åka ”bakpå” ibland också. Fast, sikten framåt blir ju inte den bästa.
  Peking, verkar vara en intressant stor stad. Mysingen och jag anmälde oss till en resa dit för 6-7 år sedan, men sen så blev det inställt av någon anledning. Vi har inte gjort något nytt försök.
  Oj, vilken trång gränd, hutong, nästan som i Gamla Stan. Mycket frukt och grönt som säljs där på din fina bild.
  Trångt på trottoaren då barnen ska hem efter skolan. Vad är det som syns till höger på bilden? Mellan skogen och gatan.
  Tack för intressant information om Peking.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Ja, det är en favoritbild och glädjen var stor över att ha förmånen att kunna bo här unde rett tag. TRist att er resa blev inställd mne ni har ju gjort mycket annat trevligt i stället-
   Till höger på bilden, det vit/grå är oliks figurer som ska upp på ett hus som man håller op att renovera på gatan.
   Roligt att höra att du uppskattade mitt inlägg.
   Stor kram från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *