Resor utomlands Stockholm

Variation med spänningsförhöjande inslag

Tisdagen bjöd på viss mängd  av variation och där även en del spänningsförhöjande inslag smög sig in. Och viss mängd spänning i tillvaron tycker jag om. I lagom doser. Vår resa till Peking närmar sig och vi var i måndags till ett kontor  på Kungsgatan i Stockholm för att lämna vår ansökan. (Sedan lång tid tillbaka sker det inte på kinesiska ambassaden.) Ansökan kan också lämnas in via internet men eftersom vi bor i huvudstaden och det tar oss 20 minuter från dörr till dörr så valde vi den personliga varianten med besök.  Jag hade läst om att vi kunde få ett gruppvisum, kan utfärdas om man är två som reser tillsammans och på den blanketten fanns bara ett par uppgifter som behövdes fyllas i.  Så den varianten valdes. Det hela gick väldigt enkelt och var gjort på fem minuter. Pass, flygbiljetter och hotellbokning behövdes visades upp. Men kanske gick det väl smidigt….

Spänningsförhöjande och med variation var det att få visumansökan till KIna klar. Snart är vi här igen. Givetvis blir det ett besök på den kinesiska muren och långt borta från de turistiska delarna.

Spänningsförhöjande

Vi har varit med förr. Jodå, tisdagen kom och ett samtal från visakontoret. Vårt gruppvisum skulle inte hinna komma innan vi avreste. Ansökan skickas till Peking och själva pappren (i dett gruppvisumfall är inte viseringarna i passet)  skickas med post från Kina. Nu är det sällan den kinesiska postgången som krånglar utan den Svenska Post Nord. Så även om pappren skulle skickas med DHL (en fraktfirma) från posten och levereras hem till oss kändes det osäkert.  Vi rekommenderades i stället att välja den mer vanliga varianten av turistvisum. Nytt besök på visakontoret och nu inlämnande av pass. Några papper behövde vi inte fylla i eftersom alla uppgifter finns  sparade sedan våra år i peking och då med arbetsvisum.  Och på tisdag, den 13/3 klockan 15 skall passen hämtas. Men i de nya bestämmelserna från 1/12-2017  ingår att lämna fingeravtryck om man är mellan 14 och 70 år och det blir morgondagens variant i frågan om spänning. (Kan tilllägga att visum till Ryssland var betydligt mer krävande att få och vi hade det lite klurigt även med ”stanna-länge-visum i Thailand. Visumkraven ändras ju ofta så man måste läsa på vad som gäller.

Tisdag kväll på Lokes Bar på Södermalm

Variation

är trevligt och efter dagens övningar med våra visumansökningar så  blev det trevligt att ”checka in” på Lokes bar för middag. Vi hade bestämt träff med vännerna Susan och Jörgen för att äta en trevlig middag. Lokes bar är en mysig och väldigt trevlig kvartersrestaurang  och man känner sig välkommen så fort man kommer innanför dörrarna. Så är inte alltid fallet i på Stockholmstrestauranger. Lokes ägs av ”Hoa Hoa” Dahlgren som bl.a. varit tyngdlyftare, krögare, programledare och vunnit tävlingen ”På spåret.” Och vad som är speciellt med Lokes är att hundar är välkomna. Men de måste ”sköta sig” och ligga vid ägarnas fötter. (Hundar erbjuda också gratis kycklingfiléer och givetvis vatten. )

Restaurangen har namn efter en av Hoa Hoas hundar, en dvärgschnauzer. ”Han deltar inte längre aktivt i verksamheten men håller ett vakande öga på allt som händer från sin plats på väggen ovanför baren.

Vad gäller variation så konstaterade jag nu liksom förra gången jag var här att Susans glas var betydligt större än mitt. Tänk, en kvartersrestaurang där hon har sitt eget glas. Jag unnar Susan det.

Variation i storlek på vinglasen. Påtaglig skillnad. Mitt glas är till höger…

Humor

Våra ögon fastnade på tavlan ovanför oss. Och sedan såg vi en hund på golvet vid min stol. Lite knepigt att hålla ordning på smilbanden.  Tavlans text  ” Ludde, Earl of Norfolk. Gormand and Foxhunter.” (Tavlan är målad av Owe Junsjö grafiker, konstnär, textförfattare)

Och visst påminde hunden om den som finns på tavlan.

 

Gott om roliga skyltar finns det i lokalen. Och enligt denna kan man kanske ta med sig maten, om andan skulle falla på. Men maten på Lokes är rejäl och god så den håller långt.

Det var lite svårt för sällskapet att återgå till ordningen för fotografering för skratten var många och långa. Tack för en jättetrevlig kväll! Och trost vissa spänningsmoment under dagen så kunde vi ju skratta hjärtligt åt att den tänkta minigruppen upplöstes i alla fall i visumfrågan. Och variation hade vi fått. En hel del.

 

36 svar på ”Variation med spänningsförhöjande inslag”

 1. Håller tummarna att ni får ert visum efter lämnande av fingeravtryck. Kunde inte låta bli att skratta en aning. Jag menar man skickar pappren med post/DHL till Kina och tillbaka till Stockholm. Verkar vara aningen gammalmodigt kan jag tycka…
  Lokes bar minns jag att du berättat om förr, även då i väldigt positiva ordalag. Verkar vara ett otroligt sympatiskt ställe. Skyltarna hade du nästan kunnat spara till Skyltsöndag;-)
  Hoa Hoa minns jag mest för reklamen ”Barnledig pappa” som ju var sååååå bra.

  1. Nej, pappren till Kina gick digitalt. Men de ska stämplas där och kan då inte skickas tillbaka samma väg eftersom stämplarna då inte är i original. Så det var sedan via DHL leveransen skulle ske hem till oss.
   En varierad tisdag blev det.
   Lokes är alltid trevligt och en tisdagkväll. Skönt me promenadavstånd.
   Visst var reklamem om ”barnledig pappa” bra. Skulle hålla än idag.
   Hoa Hoa är även duktig kock.

 2. Så skönt att det verkar ha löst sig på visumfronten för det är inget som man vill ska krångla precis.

  Vilken trevlig restaurang! Själv har jag aldrig varit där men jag vet att sonen har nämnt den flera gånger så det får kanske bli ett besök vid tillfälle. Dock tror jag inte att Miss E hade legat stilla vid våra fötter utan hon hade vädrat hundparty direkt 😉

  Kram och god kväll!

  1. Ja, nu verkar det lugnt. Ska ”bara” lämna fingeravtryck i morgon.
   Lokes bar är verkligen en mysig kvarterskrog med många stamgäster i olika åldrar.Vad gäller hundrana så har jag aldrig sett att dte inte fungerat. Vi ska ta med Curre hit och får se hur det går. Men Miss E kanske är mer partysugen när det ges tillfälle. (Hundrarna får ställa sig upp och även sitta men det är inte fritt fram för bus.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram!

 3. Så härligt att man kan skratta lite senare på dagen åt omständigheterna. Jo, jag har fått erfara en lång väntetid och krångel av ryskt visum. När visumet väl var klart så skulle man även få en inbjudan från Ryssland. Inget är lätt i Ryssland om man dvs inte har kontakter eller om det sker sk bakom kulisserna. Så härligt att ha Kina resan framför sig att längta efter Ditte?

  1. Visst är det så- Och vi är ju tämligen luttrade. Men ryska visum är i en helt egen klass. När vi ävl kom till Petersburg skulle vi bo hos vänner. Men det gick ju inte så vi låtsades checka on på SAS Radisson och betala 100 dollar för ett rum vi aldrig bodde i. Men det är så det då gick till. Och vi bodde hos våra svenska vänner. Kan förstå att du kände igen dig i både visumansökan och sedan att komma dit.
   Nu väntar vi på Kina och Peking.
   Kram!

 4. Hola! Ja, vilken spännande ansökningsprocess! ? Det där med åldersgräns för fingeravtryck var dock lite udda. ? Tack för att ni förgyllde vår Lokestisdag! Alltid lika trevligt! Och igår stod Hoa hoa i köket såg jag. Det gjorde han bra – som vanligt! ??

  Kram till er båda! ❤️

  1. Stort tack för igår! Jättetrevligt och väldigt gott. Bra med motionsrundan hemåt.
   Ja, nu återstår fingeravtrycken i morgon för mig. Men jag ska nog klara det momentet.
   Vi hörs!
   Karm till er från oss.

 5. Nihao 🙂
  åhhh, vad jag skulle följa med till Beijing…. Efter att suttit flera timmar i januari månad med att rensa och sortera foton, från mina år i Kina, så har jag fått en längtan till att åka tillbaka!
  Kommer du ihåg mitt önskemål? Att kolla om 4 krs finns kvar och att fota dem i köket och skicka till mig 🙂 TACK
  PS gärna ett foto på maten också
  Kram från Bohuslän

  1. Nihao!
   Du kommer att vara med oss i tankarna. Och visst ska vi till 4 krs. Och jag fotar vare sig de finns kvar elle rinte. Har med ett foto på dig i mobilen och visar upp. Och finns det kvar kommer maten att bli rejält fotad.
   SEr jättemycket fram emot resan och vi bor ju på Hollyday Inn, i kända kvarter.
   Stor kram! Jag kommer att blogga varje dag också. I alla fall lite…

 6. Bra att det ordnade sig med visumen. Förstår att ni längtar efter att få fara iväg. 🙂
  Kram!

  1. Vi har ju inte passen med visumen ännu…Men på tisdag så hoppas jag. Allt verkar dock ok. Ska lämna mitt fingeravtryck idag. Något som tillkommit inför visumansökan. (Behövs inte för det gruppvisum vi tänkt oss.)
   Kram!

 7. Jag vet, hur det är med fingeravtryck. Behövde såna för 5-6 år sen och fick gå tillbaka
  flera ggr; kunde inte få läsbara avtryck. Orsaken är att fingertopparna slits med åldern
  så mönstret försvinner allt efter.
  Tydligt att man bör vänta med att begå brott, tills man är så gammal att
  fingeravtryck inte kan igenkännas. 🙂

  1. Kanske är det därför som man inte här behöver lämna om man passerat 70 år. För visum till Kina är det ganska nytt med att behöva lämna fingeravtryck, bara ett år sedan det kom. Och baar om man är mellan 14 och 70 år.
   Dock kan går det om två reser tillsammans att få ”gruppvisum” och då behövs inga fingeravtryck. Men nu hann vi inte få just detta visum för tiden var knapp. (Detta grupvisum är ett löst blad och finns inte i passet.)
   Då är det att hoppas på att jag inte ska behöva gå tilbaka för fingeavtryck..
   Och som du skriver man får vänta med att begå brott tills avtrycken inte kan kännas igen. Bra råd! Tacl för det!

 8. Puh, det där med visum kan vara lite klurigt och kämpigt ibland, men så värt det?.
  Vilken skillnad på glasen, en av er är säkert mer nöjd än den andra?

  1. Ja, visum ger lite spänning i tillvaron. Men Ryssland och Indien toppar svårighetslistan. Här var det mest tiden som var knapp.

   Vad gäller glasen – så fick jag ta två. Men visst är det fint med en kvartersrestaurang som har det personligt. Tänk, eget glas.

 9. En trevlig avslutning på en spännande dag är aldrig fel! Lokes bar ser verkligen trevlig ut … kanske bjuder du på en del skyltar i Skyltsöndag framöver 🙂
  Håller tummarna för att allt går som det ska med era visum nu!
  Kram

  1. Det blev en jättetrevlig kväll och Lokes är mysigt och med god mat. Ligger på lagom promenadavstånd också.
   Idag är det fingeravtryck som ska göras. Men det kan nog inte gå ”fel”.
   Tack för tumhållningen för det är inte så många dagar kvar nu till avresa.
   Kram och trevlig onsdag.

 10. Oj vilket visumäventyr, lycka till med fingeravtrycken! Snart är ni påväg!
  Tänkte minsann på er på lokestisdagen??

  1. Visumansökan är inte så krånglig i sig, utan nu var det mer ”tiden” för avresan som gjorde det tight. Men idag blir det fingeravtryck.
   Jadå, snart är vi på väg.
   Lokestisdagen var väldigt trevlig och uppiggande.
   Trevlig torsdag.

 11. Vilken trevlig kväll med Susan och Jörgen! Och visst är det kul att hon har ett eget glas 😀
  Hoppas det löser sig smidigt nu med visumet!
  Stor kram

  1. Vi hade en jättetrevlig kväll. Men nästa gång funderar jag på attta med ett eget glas dit. Men å andra sidan så unnar jag Susan sitt fina glas. Absolut! Och jag kunde ju ta två-
   Visumfrågan rör sig i alla fall framåt så vi är hoppfulla. Tröstar mig med att andra länder har än knepigare.
   Stor kram

  1. Vi har ju ännu inte visumen i handen. Men det ordnar sig. Ska hämtas på tisdag och vi åker på onsdag. Så 24h har vi som marginal. Inte så mycket!
   Visst blir dte en bra dag idag också.
   Önskar dig en fin dag på alla sätt.
   Kram!

 12. Jag hoppas verkligen att det ordnar sig för Er med visumet. Tänk att det ska vara då mycket krångel.
  Tur att man inte behöver visum till Spanien?.
  Jag tror faktiskt att jag varit på Lokes vid ett tillfälle. Vi hade personalresa och efter ett teaterbesök så avslutades kvällen med ölprovning där.
  Mysigt att träffa S o J även på hemmaplan.
  Kram/A-K

  1. Jodå, visst ordnar det sig. Vi borde ha varit ute lite längre i förväg, men nu var vi inte det, så då får en ligga i. Visumansökan till andra länder är inte så enkel alltid den heller och absolut inte ryssland och Indien.
   Lokes är en väldigt trelvig kvartersrestaurang och det var jättroligt att sammanstråla med Jörgen och Susan.
   Kanske var det just på Lokes du också var.
   Tankar och kramar till dig.

 13. Omständligt ska det va! Håller tummarna för visumet. Så det bär snart iväg! Härligt!
  Lokes såg mysigt ut. Jag kommer ihåg Hoa Hoa särskilt, eftersom jag jobbade på Försäkringskassan vid den tidpunkten som han fanns på broschyrerna.
  Ha det gott, kram!

  1. Vi var lite sent ute men det ordnar sig nog. I USA får man ju lämna fingeravtryck vid inresan och då tar det ju tid i inresekön så detta att lämna dem här gör ju att det går snabbare på plats. Och snabbt brukar det gå vid ankomst till Peking. I N.Y. och Los Angeles har vi ibland fått vänta i ett par timmar för att passera.
   Lokes bar är jättetrevligt och fint med en kvartersrestaurang som just är det. Hit kommer många stammisar. Ja, den reklamen med Hoa Hoa minns jag också. Håller än idag. Han var ju även med i ”På spåret” och vann med Cecilia Hagen.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 14. Oj, fingeravtryck. Så avancerat, det behövdes inte när vi var där för ett par år sedan.
  Hoppas nu att allt går i lås så att ni kommer iväg.

  1. Nej, fingeravtrycken är en nymodighet och kom till i december 2017. Men kommer du till USA ska fingerabtruyck lämnas där vi gränsen. Har lämnat mina fingeravtryck idag med lyckat resultat. Och för att få göra det ska pappren vara klara. Så det verkar lovande. Jag är hoppfull.

 15. Ibland är det nära mellan spänning och skratt. Vad mycket krångel. Vilken stor nostalgiupplevelse som väntar er. Den kvartersrestaurangen hade jag säkert uppskattat. Den mannen är både rolig och klipsk. Och lite stark också. 😉
  Kram Bosse

  1. Visst är det! Och det varierar ju. Men nu verkar visumfrågan lösa sig och idag har jag lämnat fingeravtryck. DEt får man inte göra om inte pappren är i ordning. Så hoppfullt alltså.
   Lokes är väldigt trevlig och Hoa Hoa i köket är perfekt. Han platsar bra där också.
   Kram! (Nu är det snart skidskytte….)

 16. Kan inte låta bli att kommentera hundbilden, earl of Norfolk. Vår Bombi som blev 12 år var just en sådan norfolkterrier. Jättesöt! Och den hunden som fanns på golvet är en shiba, som vi också har. Hon fyller 15 år i slutet av denna månad. Jättesöt hon också! Att du lyckades pricka in just våra två raser! Kul! Nu önskar jag er en härlig och spännande Pekingresa! Kram!

  1. Tack! Ja, vi ser fram emot vår Pekingresa och snart är det dags. Rapporter kommer.
   Vad roligt att jag lyckades pricka in dessa hundar. Nu lärde jag mig också att norfolk är en terrier. Det visst jag inte.
   Och så en ”shiba” på golvet. DEn var ockås väldigt fin men påmonde just här om tavlans hund.
   I övrigt finns det gott om levande hundar på restaurangen och även gott om hundbilder/tavlor på väggarna. Hoa-Hoa är en stor hundvän.
   Kram och många tankar till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *