Stockholm Trevligheter

På spaning efter det exotiska – Mandarinänder på Södermalm

Igår var vi på spaning. På spaning efter en mer exotisk variant av sjöfågel. I lokaltidningen här på Södermalm hade jag läst om detta sjöfågelpar och sett bilder och även SVT har visat  bilder och pratat om den. Bloggvännen ”Klimakteriehäxan” hade dem med dessa i ett inlägg redan i julas-  Och med tanke på att denna raritet skulle finnas  bara ett par km från oss, vid Tantoområdet vid Årstaviken.(Tantoområdet är ett ganska stort område på Södermalm, med bostadshus, grönområden/park och där det även finns en badplats. )

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. På spaning efter mandarinänder. Riktigt behagligt väder och heller inte halt, vilket är en stor fördel. Gick här längs vattnet  för någon vecka sedan och även då blev det en skön promenad i solen med en liten vårkänsla. Många var ”på gång”  och på spaning efter mandarinänderna.

På spaning

Vädret var  behagligt och solen, plus blå himmel, bidrog helt klart till att det blev en njutbar runda. Och vi hade dessutom ett mål. Att få se denna exotiska och färgglada fågel. En mandarinand. Jag funderade genast över namnet. På kinesiska/mandarin heter den yuanyang (Skrivet på pinyin, fonetsiskt. Jag kan tyvärr endast ett fåtal tecken på mandarin) Yuan betyder hane och yang hona .Och det berättas att mandarinänderna håller ihop livet ut. (Så är det inte för alla änder) Så dessa har i kinesisk kultur blivit en symbol för trohet.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Här satt flera också på spaning. Kanske mest efter skridskoåkare. Flera ”Foodtrucks” finns längs vägen vid Årstaviken och en del satt på spaning. Men här låg isen så möjligen kunde man få syn på en och annan skridskoåkare som gett sig ut.

Många var på och under gång. VI också. Här dotter Helen med labradoren Curre.

”Samling vid pumpen”. Lite närmare Tanto finns fler ”foodtrucks” samlade. Och kunder saknades inte.

Vi gick vidare och hade ett annat mål. På sina ställen var det is som lagt sig och på andra var det mer isfritt. I Kanalen utanför hos oss är det isfritt .Här är det bräckt vatten som cirkulerar när slussportarna är öppna. Och den is som finns kommer från Mälaren genom Slussen (Mälaren är ca 80 cm högre än kanalen/ Saltsjön)

Så tjock is är det inte men den har lagt sig på sina ställen. Minns att jag och några andra förra året i februari, här i närheten,  ägnade oss åt att försöka rädda en svan som frusit fast. Vi ringde efter hjälp. Och svanen kunde räddas.

Curre gillar snö. 

Så kommer vi då fram till ”badplatsen” i Tanto. Och här är det trängsel bland de många sjöfåglarna.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Tanto. På spaning efter mandarinänderna. Framme. Och nu gäller det. Vi är på spaning efter ”mandarinparet”. Finns de kvar här?

Och plötsligt

mitt i flocken av änder ser vi något färgglatt. En mer färgglad med fjäderdräkt i orange, herr Mandarinand. Och bredvid sig simmar fru Mandarinand. Mandarinand är en art inom familjen änder och kommer från Östasien.Just de vackra fjädrarna har gjort dem omtyckta som prydnadsfåglar i fågeldammar och zoologiska trädgårdar . Att de nu kan finnas hör beror på att de på 1990-talet tog sig ut och vidgade vyerna.

SVT var här och filmade mandarinänderna. Hoppas klippet ligger kvar. Titta gärna-

Plötsligt ser vi paret. (Foto från vännen Rita Fernholm)

Men när jag väl fått ordning på mina kameror så lyckas jag få några närbilder. Är väldigt nöjd med dem för att fotografera fåglar har jag inte direkt ägnat mig åt.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Tanto. Så att vara på spaning denna dag dfter mandarinänderna var lyckat. Här ser det nästan ut som om paret ”Mandarin” poserar. Herr Mandarinand till vänster  och frugan till höger. Så att vara på spaning denna dag efter dessa gav god utdelning. 

Jag var snabb med att trycka av en bild för det var inte så att herr Mandarinand var i ”viloläge”.

Bakdelen är också stilig. 

Till sist! Curre ser lite trött ut och undrar om vi inte snart är klara så vi kan gå vidare. Jodå! Visst kunde vi det.

Finaste Curre. Foto. Rita Fernholm. 

42 svar på ”På spaning efter det exotiska – Mandarinänder på Södermalm”

 1. Har aldrig hört talas om den anden. Men så vacker! Och så roligt att ni fick syn på den och kunde fotografera.
  Stor kram

  1. Nej, det hade inte vi heller innan den kom med på tv och i tidningen. Men nu vet vi. Och fick fick se den. Även några bilder blev det och man fick vara snabb för den ville inte vara stilla-
   Stor kram

  1. Märkligt! Så trist när detta händer.
   Jodå, det blev fågelskådning och du var förstås med oss. Lite knepigt var det att ta bilder för herr och fru mandarinand var inte stilla. Lika lite som alla de övriga änderna.
   Ska titta på din länk. Kul att du skickade med den. Curre var nog lite uttråkad på slutet men skötte sig fint och jagade inga änder.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 2. Vilka bilder du tagit, imponerad, inte alls lätt att fota fåglar. Såg filmklippet också. Vilken and och vilka färger” ,-)
  Ja vad säger man, ropade på mannen direkt! ,-)
  En stor upplevelse och kul att den kommit hit. Att ni lyckades få se både hona och hanen ,-)
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Har inte direkt förr lyckats att fånga annat än svanar på bild. Kanske någon enstaka koltrast men inte mycket mer. Det var jätteroligt att se dessa exotiska mandarinänder och några bra bilder blev det.
   De kommer i par och lär hålla ihop hela livet. Men tror än så länge att det bara finns ett par just här.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Wow! Så fint du fotat och vilken fin fågel, tror aldrig jag har hört talas om den…..fast att jag kan ganska många utav de svenska fåglarna, ska villigt erkänna att jag är lite sämre på sjöfåglar än de på land. Tack för den promenaden! Ha en bra måndagseftermiddag=)

  1. Tack! Lite knepigt att få till skarpa bilder för paret Mandarin var inte direkt stilla mer än någon sekund i taget. Och det var fler än jag som ville föreviga dem.
   För egen del är jag ganska usel på både fåglar, växter,svampar m.m. Men du och Anki och även Paula och några till har lärt mig mycket på natursidan.Så jag är tacksam för det. Har mycket kvar att lära mig och minnas.
   Här hade jag innan på tv och i tidningen sett bilder på paret så jag visste att herr Mandarin and gick i orange.
   Önskar dig också en bra em.

  1. Det var verkligen roligt att se detta mandarinpar och på så nära håll. Är själv nöjd med bilderna för det är knepigt att fotografera när de inte var stilla mer än korta stunder,
   Här fanns också mängder av vanliga änder men de ser vi ju mer ofta. Men fina är de också-

 4. Mandarinanden är verkligen vacker och jag har själv sett den. Det var dock inte i Sverige utan i Tyskland så de har tydligen vidgat sina vyer rejält. Jag tycker att du lyckades alldeles utmärkt med att föreviga det fina paret. Så fint att Curre fick vara med på bild också och avsluta inlägget.

  Kram och god kväll!

  1. Vad roligt att du sett dessa i Tyskland. Vet ju att de funnits inhägnande där och på andra platser. Här tror man att dessa rymt och här vidgat vyerna.
   Jag var glad över att vi kunde se mandarinparet här på hemmaplan. Är nöjd med bilderna för jag hade inget stativ eller systemkamera med. Men zoomkameran gjorde ett bra jobb.
   Jadå Curre kan vara med. Han jagar inga fåglar men var nog lite uttråkad på slutet.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Visst är de! Så roligt att de fortfarande var på plats här. Och de verkade finna sig till rätta bland de mer vanliga änderna. Jag hade ingen systemkamera med men en bra zoomkamera och blev nöjd med bilderna. Jag är ju inte direkt van att fotografera fåglar. Och dessa mandarinänder var inte direkt stilla många sekunder.
   Kul att du var med.
   Kram

 5. Tänk att du fick se mandarinparet. Såg och hörde om det på Media och skulle så gärna ha velat åka dit och se dom, men tyvärr så får jag skippa det. Därför var det ju så roligt att få se dom här hos dig. Du kom ju så nära dom också och tog så fina bilder. Tack för det!
  Trevligt också att få se dina andra fina bilder och inte minst Curre.
  Ha det så bra du kan och hoppas att du har återhämtat dig.
  Varm kram!

  1. Jätteroligt att vi gick här och att de var kvar. Vet att de var synliga i julas men jag har inte sett dem innan. Men igår blev det så. Du har ju nu varit med mig här via bloggen. Jättetrelvigt. Jag hade ingen systemkamera med mig med zoomkameran jobbade bra och jag är nöjd med de bilder jag fick till. Är ju inte van att fotografera fåglar. Men jag fick vara snabb för mandarinänderna är inte direkt stilla.
   Curre är så fin och lättsam att ha med. Och han jagar inga fåglar.
   Tack, jag har återhämtat mig bra och är i farten.
   Varm kram och roligt när du var med.

  1. Absolut! Jag kan maila dig en bild så får du en bättre upplösning på den . Gör det genast.
   Kram
   Hoppas de kommit fram.

  1. Letade efter ditt inlägg men hittade det inte. Visst att du skrivit ett och läst det. Nu kan jag ta ditt inlägg och länka dit.
   jag hade ingen systemkamera med mig men väl den vanliga, plus en bra zoomkamera och blev nöjd med mina bilder.
   Kul är det med dessa exotiska inslag vid Årstaviken.

 6. Vilka fantastiska bilder på änderna. David Attenborough skulle vara avis. Enastående ”snapshots”. Så vacker herr and är, Fru and är ju aningen mera ”anonym. Å Curres blick är obetalbar. Den säger mera än tusen ord, jag menat voffs;-)

  1. Tack! Jag visste om att dessa exotiska mandarinäder var här men har inte passerat tidigare. Roligt att de var kvar och verkade trivas och verkade också accepterade av de mer vardagliga kamraterna. Jag hade inget stativ eller systemkamera med så jag tycker jag lyckades bra med zoomkameran. Mandarinänderna var ju inte direkt stilla så jag fick raska på.
   Curre tittade på oss och undrade vad som var så speciellt med dessa änder. Han var ju med. Han är så himla fin och go.

 7. Å så fina bilder, har sett flera på instagram som fått dem på bild också, vilka vackra fåglar, imponerande att de är här uppe i kalla Sverige! Du fick så väldigt fina bilder.
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Jätteroligt att vi såg mandarinänderna här vid Årstaviken och de vekade trivas fint bland de mer vanliga änderna. Men visst stack hanen ut med sina vackra färger. Jag blev nöjd med bilderna för de är ju inte direkt stilla utan rör sig så man får hänga med.
   Ha det fint du också.
   Är spänd på om det blir operation för dig i morgon.
   Håller tummarna.
   Kram

 8. Alldeles otroliga foton av mandrinparet. GULD MEDALJ! BLUE RIBBON!
  Du är PROFESSIONELL – ingenting amatöriskt där inte.
  Liksom Wiolettan skulle jag också uppskatta ett mejl med fotot, som
  jag kan sända till några bird watching friends..
  Svenskarna är verkligen utomhusmänniskor. Så många ute och går!
  Och familjen som sitter där i snön. Fryser vid blotta tanken.
  Tack för en jättetrevlig måndagsunderhållning. Kram!

  1. Hej Ruth!
   Stort tack för ditt beröm angående bilderna. Jag tyckte själv de blev bra för mandarinänderna var inte direkt stilla.
   Vad roligt att du både uppskattade promenaden och bilderna på mandarinänderna. Givetvis ska jag skicka dig ett mail med bilderna. Gör det med stor glädje.
   I vackert väder och på helgerna är det många som är ute här och så kallt var det inte. Ja, alltså inte enligt svenska mått. Tror det igår var -2 men ganska vindstilla och sol.
   Bilderna är på väg. Ha det gott!
   Kram!

  1. Tack! Nej, lite av en utmaning var det att få till bilderna. Och rörliga fåglar är ju inte det jag direkt tränat på. Men får kanske börja med det.

  1. Hej P!
   En skön promenad längs Årstaviken blev det och mandarinänderna fick vi se. Är själv riktigt nöjd med bilderna för de rör ju på sig så man får vara rask för att hänga med.
   Kram

 9. Mandarinänderna är sååå himla vackra och vilka fantastiska bilder du tog!

  Vi har också varit ute på fågelskådning i veckan. Vi såg både måsar och konstgjorda flamingosar. Inte fullt lika exotiskt kan man säga 😀

  Ha en bra dag!

  1. Tack! Flamingona brukar vi cykla upp till Saltsjöarna och titta på. Måsarna kan jag undvara, men vi har de helt nära här hemma. Nu verkar dock de flesta vara på semester.
   Såg era fåglar och kul det också.
   Strålande väder här idag så det ser lovande ut.
   Trevlig tisdag.

 10. Så vacker den är! Jag har aldrig sett en mandarinand i verkligheten. Hanen är otroligt stilig. Vilken färgklick! Dina foton ger honom verkligen rättvisa. Kram

  1. Tack! Visst är den fin! Och jätteroligt att paret slagit sig ner bland de andra änderna i vår närhet. Lite knepigt att fotografera för vare sig mandarinänderna eller de andra är så stillsamma i vattnet. Men jag är väldigt nöjd med bilderna.
   Kram

 11. Så grymt fina dessa mandarinänder är!!!
  Den som letar efter något gott….
  Vilket isigt väder men tjusigt när det glittrar på sjön.
  Ni fick iaf möda för letandet.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jätteroligt att se dem och de har slagit sig ner här i närheten. Och de kam med på bild. Lite knepigt att fotografera dem men det gick. Änderna rörde sig snabbt i vattnet.
   Vackert väder och sol och många ute och rör sig. Så fina promenadområden här.
   Ha det gott du också.
   Kram

  1. Så roligt att vi fick se mandarinandsparet. Och de är verkligen exotiska här vid Årstavikens vatten bland de andra gräsänderna.
   Lycka till med att få se dem-

  1. Det hade inte jag heller. Men nu vet jag mer om dem och har ju också sett dem här vid Årstaviken, borta vid Tanto.

 12. Hur hade jag kunnat missa mandarinänderna?? Vilken tur att du nämnde dem i skyltsöndagen så jag kunde scrolla tillbaka. De är ju helt ljuvliga, lite mindre än gräsänderna om jag inte ser fel, men de verkar komma väl överens. Ingen invandrarproblematik , skönt! Läste där i länken att de har setts h äcka i Jämtland, hoppsan!
  Du har lyckats verkligt bra med fotona, de är suveränt fina!
  Tusen tack för att du delar med dig
  Kram

  1. Jag hade ju både igår och idag tänkt att ge mig ut för att räkna fåglar. Men vinden var inte nådig så jag lät bli. Hade då också tänkt mig att räkna in de vackra mandarinändrna. Så bra att du nu fick se dem. Visst är de vackra! Har nu passerat dem två gånger och de verkar samsas fint med gräsänderna här- Nej, ingen invandrarproblematik här vad jag kunnat se. Ja, de här setts häcka norrut men jag vet inte …
   Vad roligt att du tyckte om fotona. Jag tycker själv att de blev bra. Borde ju haft med systemkameran och får ta den nästa gång. Men inte säkert det blir någon skillnad. Min zoom kamera är också bra på detta.Kruxet var att mandarinänderna var rörliga så jag fick ligga i för att hänga med dem.
   Du hade gillat att vara med här och var det i tankarna.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *