Stockholm

Solskenspromenad – Med en aning vårkänsla i luften

“Sol, sol, sol i det glimmande snår,Sol, sol är det vart jag går” just så var det igår när jag gav mig ut. Och det kom att bli en riktigt solskenspromenad. Men ett litet störande moment fanns med. Vinden; som var stundtals  vass. Men en liten känsla av vår kunde anas. I alla fall med positiva tankar.

Promenaden blev här hemma på Söder och med solsken i blick  styrde jag stegen mot koloniområdena i Erikdsdalslunden och längs Årstaviken.(En del av Mälaren). Minns att jag både förra året och året innan hade en viss känsla av vår i januari. Kanske ett önsketänkande men så här såg det ut när jag hade vårkänslor  längs Årstaviken i början av januari 2020. I varje fall letade jag vårtecken. Och även här hemma längs kajen fanns det vårkänningar förra året i januari. 

Här uppe på höjden, där koloniområdena börjar till vänster om staketet, var snö och is borta och i träden såg och hörde jag sidensvansarna. Tyvärr ville de inte medverka på bild. Noterade också den gröna gräsmattan. 

En solskenspromenad

kom det att bli. En njutbar sådan. Från Eriksdalslunden, precis som från de andra koloniområdena som ligger här uppe på höjderna, har man en fin vy ner mot vattnet i Årstaviken. Och kolonistugorna med sina sina  lotter klättrat nerför berget eller uppför om man hellre vill det.

Stockholm. Södermalm. En solskenspromenad i Eriksdalslundens koloniområde. På väg längs sluttningarna och en solskenspromenad kom det att bli.

Uppifrån höjden har jag fortfarande solen i ansiktet men ser att nere vid vattnet är det skugga. Hit ner når inte den klena eftermiddagssolen. 

Jag går vidare på höjden. Här ligger bostadshus helt nära koloniområdena och det finns också en del fina allmänna ytor där man kan slå sig ner.

Stockholm. Södermalm. DEt blev en solskenspromenad både direkt och indirekt. Här speglar sig solen.Visst blev det en solskenspromenad.  Både direkt och som här indirekt. Just här speglar sig solen både i ett fönster och i vattenpölarna.

Jag stannar till ytterligare ett par gånger uppe på höjden och ser att solen är på väg ner över Årstaskogen på andra sidan vattnet. Noterar också att det ligger is på Mälaren. Vattnet hemma, utanför oss, Hammarbykanalen, en del av Östersjön är isfri.Å andra sidan är vattnet där “bräckt”.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Fortfarande en solskenspromenad när jag går ner för trapporna till vattnet. Det är fortfarande en solskenspromenad när jag tar mig nerför trapporna till strandpromenaden vid Årstaviken.

Här nere vid vattnet var det som om vårkänslan kom av sig. Isen ligger kvar i ett tunt lager. 

När jag kommer till badbryggan stannar jag till. Kanske är det några vinterbadare på gång.

En vak är i alla fall upphuggen ur isen. 

Jodå. Jag ser ett par som nog tänker ta sig ett dopp. Det gjorde dem också. Men det gick så snabbt att när jag tog bilderna så var de riktigt suddiga. Ville ju inte gå alltför nära heller.

Förberedelser  för ett dopp i  vaken.

Insåg att om jag ville få mer av sol och vårkänsla fick jag lämna strandkanten och ta mig uppför berget igen.

Eftersom solen snart är på väg ner är det lika bra att avsluta min promenad och tar till mig de sista av dagens solstrålar. Jag tar backen upp och passerar några av kolonilotterna som fortfarande har några solstrålar kvar. 

24 svar på ”Solskenspromenad – Med en aning vårkänsla i luften”

 1. Vinterbad är ju aldrig något som tilltalat mig, men jag känner flera som sysselsätter sig med den aktiviteten vintertid.
  Det underliga är att de aldrig är förkylda, man kanske skulle satsa på ett vinterbad ändå. 😉

  Vårkänslor vädermässigt får vi nog vänta på ett tag här, hoppas det kommer snarast.

  Ha nu en underbar lördag Ditte och tack för de fina bilderna.

  1. Nej, inte mig heller. Men jag har i jobbet i princip varje år när jag jobbade i Sverige tränat att ta mig upp ur en vak och det också med eleverna. Vi hade sjön Norrviken helt nära och det blev mycket skridskoåkning där och då.
   Lite vår kunde jag ana även om den var tillfällig.
   Önskar dig också en fin lördag.

 2. Vinterbad är verkligen inget för mig men äldsta fröken och hennes man badade på nyårsdagen och tyckte det var toppen. Vilken härlig promenad du kom ut på. Även om vi bara är i januari och mycket återstår av vintern så tyckte jag att det märktes i går att dagarna har blivit lite längre. Sakta men säkert alltså…

  Kram och god lördag!

  1. Vinterbad avstår jag, men när jag jobbade som lärare i Upplands Väsby hade både jag och elever från åk. 3 och upp till åk.6 träning i att ta oss upp ur vak.(Frivilligt och med intyg hemifrån) Vi hade sjön Norrviken precis vid skolan och det blev nästan en tur på skridsko där varje dag när det så var möjligt vintertid. Så detta med att ta sig upp ur en vak var bra att kunna. Men man hade då kläder på sig som för skridskoåkning. Svenska Livräddningssällskapet instruerade.
   En skön promenad blev det och med lite vårkänsla dessutom. Tillfällig, men ändå.
   Önskar dig en fin lördag
   kram

  1. Jag höll mig i lä så det var riktigt skönt och extra behagligt med solen som sällskap. Gott om fågelkvitter var det.
   Fint att de är på gång i norr också.

 3. Absolut vårkänsla i dina bilder! Härligt! Morgonen började bra, men då hade jag bokat en tid i tvättstugan och sen blev det molnigt. En liten promenad blev det, men inte med såå mycket vårkänsla.
  Ha en fin eftermiddag och kväll!
  Kram

  1. Vad fint om jag lyckades förmedla lite av det. Tyvärr kom inte fågelsången med men man får tänka sig det. Här var det vass vind men i lä märktes det inte så mycket så jag höll mig där och i solen. Synd att du missade solen men hoppas den kommer tillbaka. Nej, solen känns bra för just vårkänslan.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.
   Kram

 4. Fy för att krypa ner i en vak…..fryser bara jag tänker tanken. Inte för att jag är så kräsen på badtemperatur men det finns gränser och än har jag sunt förnuft.
  Det är ju nästan så att man börjar spana efter tussilago på vissa av dina fina solskensbilder. Betydligt behagligare ute idag än igår det blåste på bra här över Östgötaslätten. Ha en fin kväll =)

  1. Inget för mig häller. Däremot har jag årligen förr i lärarjobbet plumsat i vak och eleverna också från klass 3-6. (Inget tvång och intyg från föräldrar) Träning för att ta sig upp ur vak. Vi hade en sjö bredvid skolan och åkte vintertid skridskor nästan varje dag.
   Det fanns lite vårkänsla i luften och även fågelsång. Vass vind men jag höll mig i lä-
   Skönt att det var mer gynnsamt väder hos dig idag.
   Trevlig kväll.

  1. Skönt och inte minst i lä. Fågelsången bidrog också till lite vårkänsla.
   Vinterbadarna var snabbt i och upp.

 5. Tur att man inte känner blåsten på dina fina bilder. Å visst var det vår i luften igår. Egentligen idag med, men det var ju några grader kallare såklart. Här norr om Stockholm är gräsmattorna på innergården en blandning av grönt och brunt, boulebanan är en ishockeyrink och på vissa ställen är det sumpmark, precis som du visar på en bild. Japp, våren är på G;-)

  1. Jag höll mig i lä och hade koll på vinden. Även om det är övergående med dessa vårlika dagar tar jag gärna till mig dem.
   Fint idag också men lite kyligare. Har varit i Uppsala och kalasat utomhus så lite “vin chaud” kändes bra när jag kom hem-
   Här där jag gick igår var det ganska torrt i söderlägen men mer sörjigt mot norr.

 6. Så många som vinterbadar nu, det har verkligen blivit en “fluga”, kan också ha med pandemin att göra, man försöker hitta nya saker att göra när man inte kan träffas, inte resa som vanligt osv. Och sen tror jag att man blir fast om man börjar bada…
  Jag ställde in bastun igår, det var så halt överallt och en mörk promenad tvärs genom byn var inte lockande, än mindre att gå hemåt igen. Jag hade verkligen sett fram emot badet så jag var riktigt deppig. Men jag riskerar inte att bryta arm eller ben, det har jag gjort tillräckligt..
  Om bara någon månad så är det inte tokmörkt klockan halv fem när bastutiden börjar, o det känns skönt!
  Tack för promenaden, ingen barmark hos mig ännu
  Kram

  1. Kan tänka mig att det är många i din by som vinterbadar. Här på bryggan är det nästan någon varje dag som doppar sig.
   Bra att du ställde in bastun för att ge dig ut på en halkig väg är ingen bra idé. Men trist givetvis att missa något du sett fram emot.
   Och vi går ju mot ljusare tider, helt klart. Skönt så.
   Trevligt att du gick med och lite vårkänsla var det . Och fågelsång.
   Kram

 7. Ser att du fångat både vår och vinter ,-)) Här var det vitt och vackert, helt plötsligt vår,sol och barmark, det gick fort!
  Nej, inget dopp utomhus för mig ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Lite så blev det. Men det fann lite vårkänsla i luften och fint fågelkvitter.
   Inget dopp här för mig heller.
   Ha det så bra du kan och skynda dig på att bli frisk igen.
   Kram

 8. Som man önskar att våren snart är på väg, men med lite sol och fantasi så , underbart är ju att höra fågelkvitter också! Skönt är i alla fall att vi går mot ljusare tider.
  Nja, vinterbada är inget som jag vill prova på, vi väntar till isen är borta och vattnet blivit lite varmare va?!
  HA det gott!
  Kram

  1. Igår kändes det lite som vår i luften i alla fall i lä.
   Lite D-vitaminer blev det i alla fall.
   Vad gäller vinterbad så är det inget för mig. Vet att när jag jobbade på Bollstanäs skola hade vi träning i att falla i vak och ta oss upp. Elever från klass 3 och uppåt och lärare. Frivilligt. Men vi åkte ju mycket skridskor på Norrviken så det var bra kunskap. Och det var Svenska Livräddningssällskapet som höll i kursen. Men sedan barnsben hade jag tränat detta med min pappa men alltid bra med repetition.
   (PS Har mailat dig en artikel idag som är till din man)
   Kram

 9. Ja nog är det vårkänsla i dina vackra bilder alltid! Härligt 🙂
  Fast lite förvånad är jag att du inte gjorde vinterbadarna sällskap där i vaken… 😉

  Ha en skön söndag!

  1. Det fanns lite vårkänsla i luften och även fåglarnas sång bidrog till det. Men att hoppa i vaken är inget jag numer gör. Har förr gjort det årligen då jag just tränat på att ta mig upp ur vak med skridskor på. Dock några år sen senast.
   Önskar dig också en skön söndag.

 10. Håller med att det kändes som Vår i luften, men att ta ett dopp, är inget för mig, som knappt badar på sommaren hihihi. Vi har fått Krokus som kommit upp 3cm i rabatten.
  Har du kunnat se något Norrsken? Vi missade det i fredags och hade hoppats få se ett igår kväll men vi missade det med en kvart.

  1. Vad härligt och vårlikt med krokus i rabatten. Så inga blommor här när jag var ute. Men de kommer.
   Missade Norrskenet tyvärr. Har ännu aldrig sett något. Var beredd igår men det var här alltför många moln –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *