Stockholm

Is och snö, en svan, blå himmel och en vacker solnedgång.

Fredag eftermiddag och i sällskap av blå himmel, sol, is och snö styrde jag stegen mot Årstaviken/Mälaren. (10 minuters promenad från oss) Vad jag då inte visste var att jag  ett tag senare skulle komma att ingå i en mindre räddningsaktion för en svan. Men så kom det att bli.

Noterade när jag kom till  Årstaviken att isen delvis lagt sig till rätta med ett tunt lager. Så är det inte utanför hos oss i Hammarbykanalen, en vik av Saltsjön. Här finns en del isflak som simmar runt men vattnet är fortfarande “öppet”. Å andra sidan är Hammarbyslussens portar öppna så vattnet från Mälaren strömmar ut här och bidrar till att isen inte lägger sig. Och även båtarna som passerar i kanalen hjälper till att hålla den isfri.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Blå himmel, is och snö. Årstaviken. Fredag eftermiddag med blå himmel, is och snö. I bakgrunden några av stugorna i Eriksdalslundens koloniområde. 

Is och snö

tillsammans med blå himmel är en kombination jag tycker om. Och här i huvudstadsområdet så brukar det inte direkt bli så långvarigt. Minns förra året då jag i början av januari var ute här längs Årstaviken och letade vårtecken. Lite tidigt men några hittade jag. Året innan, 2019, var det betydligt mer vinter här i Stockholm.

Vid strandkanten seglade en del isflak och mellan dem var vattnet öppet. 

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Sjöfåglarna har hittat lite öppet vatten bland is och snö. Undrade om detta är  de svanungar vi följt sedan de föddes. (De var från början tre men en trut tog den ena när den var liten)  Här har de hittat lite öppet vatten bland is och snö som de delar med ett gäng änder.

Jag går vidare på gångvägen längs vattnet och ser att isen lagt sig mer och mer.

 

Ju längre västerut jag kommer ju mer snö och is är det Årstaviken. Och plötsligt ser jag att en svan finns vid en av badbryggorna. Här på bryggan och vid strandkanten står det ytterligare några personer och några har väntat i en halvtimme för att se om svanen ska röra  sig. Det gör den men den flyttar sig inte från sin plats. Kanske kunde den bli intresserad om vi hade lite mat. Men ingen hade något lämpligt åt det ätbara hållet med sig. Jag tar en sväng längs strandkanten och frågar folk som passerar om de ev. har något ätbart. Visserligen ska man inte ge ge vitt bröd till fåglar eftersom det ger energi men ingen näring. Men här handlade det om att se om svanen kunde flytta sig. Kanske skulle bröd vara en “morot”.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Is och snö och -8 grader. En svan ligger här och vi vet inte om den är fastfrusen. Is och snö och dessutom -8. Ingen bra kombination för en svan som kanske satt fast. Den rörde på sig men flyttade sig inte.  En liten bit öppet vatten fanns längre ut och även på andra sidan badbryggan. Men det hjälpte ju inte svanen. 

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Svenen var kvar här på sin plats bland is och snö. Alldeles stilla bland is och snö. Och frågan var om svanen frusit fast eller inte.

Dags att agera

Vad skulle vi nu göra? Och vi visste fortfarande inte om svanen på egen hand kunde flytta sig. Tiden gick och när jag varit på plats i 30 minuter så var vi ett gäng på åtta stycken som funderade över vad vi kunde göra. Så för rådgivning  ringde en kvinna  ett samtal till “Djurambulansen Stockholm”.För egen del fortsatte jag att fråga förbipasserande efter en bit bröd eller annat som svanen kunde tänkas vara intresserad av.

God vägledning fick vi från “Djurambulansen” och mannen som svarade berättade att svanen kunde ha frys fast men att de har bra “hull” och brukar klara sig ett par dygn. Han berättade vidare att de då och då ryckt ut och att svanar då rest sig och spatserat iväg.

 

För säkerhets skull blev det även ett samtal till “Svenska vildfågel Rehab”. Efter att ha varit på plats i dryga 60 minuter så gick jag vidare och ska idag ta en sväng och se om svanen är kvar.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Svårt att veta om svanen satt fast i is och snö eller om den vilade. Svårt att veta om svanen satt fast här i is och snö.

Tiden gick fort

och det noterade jag inte minst på solen när jag väl gick vidare. Kallt var det också men en vacker eftermiddag.

Solen kämpar på ett tag till.  

Klockan är 15.30 och jag går vidare  längs vattnet och följer solen.

Uppe på berget stannar jag till och ser att solen hänger kvar ännu en kort stund över Årstaskogen. Klockan har nu hunnit bli 16.

 

36 svar på ”Is och snö, en svan, blå himmel och en vacker solnedgång.”

 1. Man blir ju lite orolig för våra varelser av det slaget, hoppas att svanen ifråga har “spatserat” iväg idag när du kommer dit.
  En jobbig situation det där, speciellt för svanen förstås men hjärtat värker ju för svanen ifråga, hoppas verkligen att den lyckats ta sig upp nu.

  Vitt bröd ska tydligen inte vara nyttigt för en enda varelse har jag hört, synd att det är så gott bara 😉

  Lycka till med svanen, håller tummarna här.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Ett glädjande besked. Jag har just nu kommit hem efter att ha varit längs vattnet för att se hur det gått för svanen. Och den var inte kvar. Men spår fanns av frön och rejäla skor på isen i snön så vi hoppas att svanen är räddad.
   Nej, vitt bröd ger energi men ingen näring. Mörkt bröd fungerar bättre och frön.
   Ha det fint du också.

 2. Har ni kollat om svanen flyttat sig? Jag upptäckte två svanar som faktiskt satt fast. Eller ja, den ena satt fast för den försökte flytta på sig men själva fjädrarna satt fast i isen! Jag ringde också viltvården och de svarade liknande som hos dig. De klarar sig bra även som fastfrusna och om den fortfarande satt fast efter en vecka skulle de komma ut och skjuta den så den slapp lida. De två jag såg har flugit iväg men lämnat pappan kvar efter sig så det är bara att hoppas att han klarar sig! Han är lite handikappad så det var säkert därför han inte följde med! Hoppas det går bra med din svan! Fina bilder!

  1. Tack! Igår flyttade den sig inte alls- Men idag var den borta. Jag har just nu varit där och tittat. Fotspår av skor och en del fågelfrö fanns på isen där svanen låg och de såg ut att vara färska- Så kanske ryckte någon ut.Hoppas! Kan tänka mig att det var fler senare som ringde. Fint att de svanar du så klarade sig om än lite skadade. Kändes bra att ta en tur idag också för att se. Och jag hade mat med mig.
   Trevlig helg.

   1. Två av mina har klarat sig! Pappan som är kvar vet jag inte om han kommer klara sig! Han kommer nog klara sig om någon matar honom hela vintern men annars är det nog svårt tyvärr! Skönt att det ordnat sig för din svan!

    1. Vi följer ju svanarna här hela året så jag ömmar fr dem. Svanfamiljen hade i våras tre ungar men trutarna tog en och sedan var det två kvar som svanföräldrarna passade på hela sommaren och hösten. Nu hoppas jag verkligen att den här svanen klarar sig bra.
     Hoppas att den skadade svanen hos dig får hjälp med bra mat nu i vinter så den klarar sig.

   2. Skönt att den klarade sig. Vi stod också en stund och tittade på två svanar, som låg på isen och efter en stund reste dom på sig och vaggade iväg. Man blir ju orolig för djuren när det är så här pass kallt.

    1. Tror den var kvar från igår här på isen. Men idag på em såg jag färska fotsteg och fågelmat här så någon har nog räddat den. Djurambulansen så igår att de kan ligga just som du skriver och sedan plötsligt resa sig och vagga iväg. Nu hoppas jag att det blev bra och vi var många som var engagerade i den.

 3. Ännu ett vintrigt Stockholmsinlägg! Härligt och väldigt spännande med Svanen på finfina bilder. Då får vi se om den är kvar nä du kollat idag 🙂 Bild 2 och 3 klart speciella !
  Önskar fin lördagskväll dig och Bosse.
  Kram åt er båda!

  1. Jadå! Jag kör lite “vintertema” för det är ju vinter vi har. Jadå! Jag har idag på eftermiddagen varit till bryggan där svanen fanns och den var borta. Fotsteg i snön och mat på isen så troligen har någon kommit till undsättning. Skönt så.
   En härlig dag har vi haft med strålande sol. Hoppas du haft en fin lördag.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram fån oss.

    1. Jag var ju tvungen att gå titta hur det var på em. Och hjälpen kom nog strax innan tror jag. “Klimakteriehäxan” passerade vid 13-tiden och då var svanen kvar.Men när jag kom 14.30 var den borta. Nya fotspår fanns i snön och att fågelfrön låg på isen/snön tyder på att någon varit på plats.
     Bra att svanen tycks räddad-
     Kram

 4. Oj, hoppas svanen klarat sig.
  Kanske har du sett den idag?
  Änderna uppe vi vår damm har flyttat på sig, finns inget öppet vatten där längre.
  Vackert vid solnedgången, detsamma här igår.
  Ha en trevlig Melodifestivalkväll, om du ser på det.

  1. Tack, svanen var borta idag på eftermiddagen när jag var förbi. Någon måtte ha räddat den. Fågelfrö och fotspår i snön var tydliga tecken på det.
   Idag såg jag en del änder längre ut där det var öppet vatten. Men svanarna, jag såg igår som simmade med änderna, har kanske flugit iväg. Såg dem inte alls.
   Så vackra dagar nu. Även i kväll var det en riktigt vacker solnedgång.
   Jodå, “mellon” ska jag se. Tycker dock att den varit en sorglig historia de senaste åren. Bara skräningt. Ja, några undantag förstås. Och jag välkomnar i år att jag slipper den skräniga publiken.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 5. Så du ingick i Räddningstjänsten där ett tag! Stackars svan, fast det kanske inte var så farligt som det verkade. Nu har du väl kollat upp att svanen tagit sig därifrån, kanske.
  Vackra vinterbilder med is och snö.
  Gårdagen försvann i ett nafs, det var ju så strålande väder dessutom. Idag lika strålande men jag har det mera lugnt. Idag är det kalas för lilla Sally där borta i Örebro. Det får bli en kort videochatt, alltid något.
  Trevlig lördag, Ditte!
  Stor kram!

  1. Så härliga dagar nu så det blir flera timmar ute. Kallt men jag har bra och varma kläder så kylan märks inte. Dessutom har mitt ansikte klarat kylan riktigt bra år. Skönt det också.
   Jadå, vad gäller svanen vi var flera som engagerade oss.Jodå, jag har varit där idag på eftermiddagen tillsammans med en väninna. Och svanen var räddad. Troligen kom viltvårdarna för jag såg stora fotsteg i snön på isen liksom fågelfrön.
   Roligt att vara med lite på Sallys kalas. Och ni får fira mer senare när det blir bättre tider.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Stor kram

  1. Tack! Jo, det har gått bra för svanen Jag var där nu och tittade och den var inte kvar. Men jag såg spår av fötter på isen och en del fågelmar så troligen kom viltvårdarna och hjälpte den. Bra så.
   Önskar dig också en fin lördag.

 6. Åh så skönt att det gick bra för svanen, hoppas jag i alla fall.
  Tror bestämt att jag har berättat om svanen i Nyckelviken? Det var många år sedan, men jag fick sjöräddningen att komma till undsättning…och den klarade sig.
  Har sett många fastfrusna fåglar under mina år i Sthlm, inte minst sothönor vid Skeppsholmen och änder i närheten av Strömmen.
  Det är tufft för de små, speciellt när vintern är så oberäknelig.
  Roligt att ni har fått vinter, det var ju några år sen sist.
  Önskar dig en fin helg i det vita!

  1. Jodå, det såg bra ut med svanen. Ville för säkerhets skull gå tillbaka idag för att se att det var ok.Tror att viltvårdare kom. Tyckte mig se spår av dem.Färska fotsteg och fågelfrön på snön. Igår var vi många där igår som var engagerade och det var roligt att se att så många brydde sig.
   Så fint att du fick Sjöräddningen att komma och att svanen blev räddad. Bra med Sjöräddningen och de kan ju bistå med mycket. Tänkte inte på dem igår men de finns ju här vid Hammarbyslussen.
   Vi har haft fina dagar här nu och roligt med lite vinter. Inte minst öfr barnen som nu kan vara ute och leka. Och antalet människor som promenerar här längs Årstaviken är många och i alla åldrar. Kul att se.
   Önskar dig också en fin helg. Har förstått att ni både har rejält med snö och kyla. Väl mycket av båda kanske.

 7. Har läst mig till att det troligen slutade lyckligt för svanen. Skönt.
  Idag var det bitande kallt -15 när jag var ute en sväng, man fick verkligen gå så att man inte hade vind i ansiktet.
  Nu ska jag se vad vi ska hitta på att äta i kväll….hungrig redan nu, men ingen inspiration till att laga mat – det är nog dags att sponsra någon take away idag! Ha det bäst!

  1. Jadå! Jag var här idag på eftermiddagen och hade frön och mörkt bröd med mig. Men svanen var inte där. Färska fotspår i snön och fågelfrön på snön fick mig att tro att svanen blivit omhändertagen. Skönt så. Strålande sol här idag och -7 när jag var ute men vindstilla och det gör mycket.
   Här blir det pannbiff med lök i kväll. Men igår hämtade jag upp en pizza …
   Trevlig kväll och fint att stödja de lokala restaurangerna.

 8. Svanen är kvar!!! Jag såg den i dag, för ett par timmar sedan, och undrade just. Flera personer stod där, svanen rörde åtminstone på hvudet, så levde, det gjorde den. Märkligt!

  1. Jag var på plats vid 14.30 idag och då var svanen borta. Men var det färska fotspår i snön och fågelfrön som låg där så troligen har viltvårdarna varit här. Vi ringde igår och säkert har andra ringt idag. Såg inga svanar alls idag. Men igår var det ytterligare ett par vid Eriksdal där det då var öppet vatten. Idag var det fruset även där.

  1. Den här svanen var vid “badbryggan” några hundratal meter från bron österut. Säker samma svan för den verkade sitta fast.

  1. Jag gick ju tillbaka idag för att se hur det var. Och troligen blev svanen räddad idag efter ett. Har en bloggvän som passerade klockan 13 och då var svanen kvar. Men jag kom 14.3o . Då fanns färska fotspår på isen och fågelfrön där men svanen var borta. Troligen räddad. Skönt att veta.

 9. Så bra att ni agerade så rådigt som ni gjorde! Helt enligt protokollet kände jag. Jag hade oroat mig för den så det var en glädje att läsa att den var borta i dag. Så skönt att veta för dig som engagerade dig.

  Kram och god kväll!

  1. Här var vi många som stannade och hade samråd om hur vi skulle göra-Stort engagemang och det kändes bra. Jag gick ju tillbaka idag på em och då var svanen borta. Men jag såg färska fotspår på isen och fågelfrön så jag tror att viltvårdare varit här. En bloggvän passerade vid 13-tiden och då var den kvar. Och jag kom 14.30 och något hade hänt. Kanske ringde folk idag också. Hoppas att svanen nu är i goda händer.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 10. Guuuu så otäckt kan jag tycka. En fastfrusen svan låter inget vidare. Okej, den klarar sig i kylan, men den kommer ju dö av hunger antar jag… Hoppas att någon tog loss honom eller räddade svanen. Läste precis din kommentar att svanen är räddad. Sååååå skönt. Å var finns alla pensionärer som sägs att de alltid har mat med sig till fåglar under vintern – hahaha:-)
  Du fick i alla fall perfekt bloggfoder och ett äventyr på köpet:-)

  1. När vi såg svanen igår visst vi inte om den satt fast. Vi var många som engagerade oss och någon ringde Djurambulansen. Där berättade de att ibland har svanar inte frusit fast utan ligger där och brukar klara sig ett par dagar. De berättade att de ibland ryckt ut och att svanen, när de kommit, rest sig och traskat iväg. Vi ringde även viltvårdare och idag på em. var svanen räddad- “Klimakteriehäxan” passerade svanenvid 13-tiden idag och då var den kvar.Men jag kom vid 14.30 för jag var fundersam på vad som hänt och då var den borta. Färska fotspår i snön och fågelfrön tyder på att den fått adekvat hjälp-
   Jag går ju ofta här men har aldrig tidigare sett en svan i nöd. För det tror jag den var.

 11. Men stackars svanen… Skönt att höra att den var borta och förmodligen hade klarat sig. Om det varit nåt djur som tagit den så hade ju spåren på platsen sett annorlunda ut.

  Fina vinterbilder igen!

  Ha en fin söndag 🙂

  1. Vi var många här som var engagerade i svanen. Men räddad blev den på något sätt.Jag såg igår em färska fotspår och fågelfrön i snön och svanen var borta. Så troligtvis kom viltvårdare när den låg kvar.
   Vi har haft strålande dagar nu så kameran har jobbat hårt. Och skönt att vara ute har det också varit.
   Önskar er också en trevlig söndag.

 12. Det gör mig såå glad att läsa dina svar till tidigare kommentarer – och att svanen i alla fall är borta från platsen och förhoppningsvis fått bra hjälp eller tagit sig därifrån för egen maskin 🙂
  Heja alla djurvänner som alltid är redo att ställa upp!
  Kram

  1. Som jag förstått det blev svanen räddad från isen men sedan vet jag inte mer. Men vi var många som engagerade oss. Så fint! Även igår när jag var förbi kom en del jag kände igen för att se hur det gått. Verkligen ett fint engagemang.
   Eftersom jag såg fotstegen på isen och fågelfrön så tror jag den fått hjälp- Igår såg jag inga svanar alls här vid Årstaviken och det var ju mycket mer is då än i fredags. Kanske har de flugit iväg. Här i kanalen är det öppet men där är det bräckt vatten. Men har inte sett svanarna här idag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *