Stockholm

Skyltfönster i variation – Skyltsöndag #350

Redan söndag! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Idag bjuder jag till största delen på olika skyltfönster. Så välkomna med på en skyltpromenad som sträcker sig både Stockholms City och på Södermalm.

I veckan var vi på Hallwyllska museet och såg dels den permanenta utställningen som visar familjen von Hallwyls privata bostad  som är  från början av 1900-talet och den är i stort sett intakt än idag. Men huvudsyftet  med besöket var att se en annan utställning; “Bögar- Mötseplatser i förbjuden tid.   Men efter några timmar på museet blev det helt klart dags för en sen lunch och vi störde stegen mot ett av favoritställe “Art Bakery”,  på Regeringsgatan, mitt emot varuhuset NK. Och här blev det för min del fotostopp.

Stockholm. Varuhuset NK. I ett skyltfönster gör man reklam för Positano, en mötesplats på varuhuset med inspiration från Italien- I ett av varuhuset NK:s skyltfönster fanns denna lilla “minitripp” till Italien. Till Amalfikusten och orten Positano.  Här på NK är   Positano en mötesplats.

Skyltfönster på varuhuset NK

Vid några av NK:s olika fönster stannade till och i några uppfattade jag namnet “Positano”-  Visst klingade det italienskt och det var ett  ett namn jag kände igen. Har faktiskt varit här i byn, som ligger en bit söder om Neapel, vid Amalfikusten.  (Blev stopp här med övernattning ett par gånger när vi rest till Capri. )

NK:s Positano ska enligt reklamen  vara “en mötesplats där man bl.a.  erbjuder kaffe, cocktails, charkuterier och ostar. Jag har ännu inte varit här så jag kan inte säga hur italienskt det hela är men jag gillade skyltningen.

Stockholm. NK. Flera skyltfönster bjöd på italienskt. Ett annat skyltfönster på NK bjöd  också på italienskt.

Mer från NK.

NK har en trevlig pappersavdelning och grönt verkar vara en kommande färg inför våren.

Stockholm. NK. Kronans Apotek har ett eget fönster med sparsmakad skyltning. “Kronans apotek” finns på NK och  har på ett eget fönster med lite sparsmakad skyltning. fönster på Södermalm.

Några skyltfönster på Södermalm

Rödakorsbutiken “Kupan” på Östgötagatan hade bl.a. dessa paket att skylta med.

På Åsögatan ligger butiken “Fingerborg”.Och att titta in här måtte vara en upplevelse för alla som är handarbetsintresserade.Jag var förbi kvällstid men skulle rots att jag inte är handarbetskunnig gärna tittat in. Får bli en annan gång.

Fina vantar.

Hittade ett par andra skyltar i en butik som säljer en del veganprodukter

Till sist. Ett par bilder från gårdagens kväll. Middag med vänner på Lokes Bar.

Lokes Bar (hemsidan under omarbetning) ligger på Bondegatan 57 och har busshållplats precis utanför entrén.

Vännerna Susan och Jörgen vid stambordet. (Och lite som att sitta i ett skyltfönster är det.. Men vi gillar det här bordet som är i en egen hörna.  Även en del av maken kom med på bilden.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

32 svar på ”Skyltfönster i variation – Skyltsöndag #350”

 1. Fingerborg var ett roligt namn på en handarbetsaffär.
  Gillar skyltarna “Pang på rödbetan” och “Inte alla hästar hemma”. 🙂
  Det ser trevligt ut på Lokes bar även om bordet står intill skyltfönstret.
  Fin skyltning på NK om italienska mötesplatsen och inspirerande med kontorsvaror i grönt.
  Skyltningar för apotek blir inte de skojigaste tur då att de kan skylta med kronan i stort format.

  1. Roligt att se och ibland fundera över varför man stannar upp. Nu blev det olika skyltfönster och kul att se variationerna. Lokes är väldigt trevligt och det är ju inte direkt så att man känner sig som på utställning. Men vi gillar den här vrån. Lite lugnt.
   Tänkte också på detta med kronan på apoteket. Jag såg knappast varorna.
   Ska ta och titta upp här till denna italienska mötesplats i veckan och se hur den ser ut.

 2. Vilka fina vantar! Mycket kan jag, men att följa ett mönster och sticka – nä där tryter både tålamod och intresse. Räkna korsstygn det går bra….eller gick bra ska jag nog skriva inte broderat ett korsstygn de senaste 20 åren, mina ögon är nog klara med den sysslan. Trädgårdsarbete är inte lika synkrävande. Rolig skylt med rödbetan. Ha en fin söndagskväll och er mat ser väldigt god ut.

  1. Visst är de fina! Har några liknande med de har föräldrar till elever i klasserna i Peking stickat till mig. Så glad för dem och de vårdas ömt men används. Tyvärr är allt handarbetet utanför vad jag kan. Men jag har klarat mig bra i livet ändå. Mamma och mormor kunde…
   Hos mig är det inte ögonen som falerar utan intresset och handhavandeprocessen.
   En trevlig och rolig lördag kväll blev det och med god mat och dryck.
   Trevlig kväll.

  1. Jag fastnade också för dem.Humor!
   Men hade inte tänkt mig att se dem just där. Men varför inte.
   Kram och trevlig kväll

 3. Fint skyltat Ditte, bra jobbat, som vanligt. 🙂

  Frugan är på jakt efter en garnaffär, fast just nu köper hon online så hon kan virka lite på kvällarna.
  En bar med busshållplatsen utanför är ju att föredra, man får hoppas att busslinjen som stannar där går hemåt bara. 😉

  Ha det underbart Ditte.

  1. Tackar! Ja, skyltarna liksom bara dyker upp längs gatorna där jag går. Är ju ute en hel del på stan-
   Den här butiken har en hemsida så kanske kan det vara något för hustrun. Nästa gång ska jag faktiskt titta in. Tyvärr är handarbete inget för mig men jag tycker det är fint med de som kan. Har haft förmånen att ha mamma och mormor som stickat till mig. Och även föräldrar till elever på Svenska skolan i Peking stickade till mig. Så tacksam och glad för det-
   Vad gäller bussen som stanna utanför Lokes är det inte vår linje. Men vi går hem på 20 minuter. Helt ok.
   Trevlig kväll och ha en bra start på veckan.

 4. Börjar med sista bilden. Hoppas du recenserar Lokes bar efter ägarbytet. Det skulle ju vara toppen om de nya ägarna höll samma “klass” som HoaHoa.

  Slytningen från NK är ju helt suverän. Positano är riktigt fräck och modern. Gissar att ställer står på din to do list. Gillar färgen på kontorsartiklarna. Ser ut som “Ordning & Reda”. Den butiken fann i Täby Centrum ett tag. Älskade deras färgglada och stilrena artiklar, men den gick inte bra. Synd, men kul om den finns kvar på NK.
  Kronans apotek kan man inte missa. Den kedjan har ett rykte om sig att har bästa “utbudet” av receptbelagda läkemedel på sina fysiska apotek alltså. Själv har jag inte testat.

  Vilket roligt namn – Fingerborg. Älskar sådana affärer, där tiden verkar ha stått still. Vi har en liknade affär “Trassel” i Roslags Näsby. Där finns alltid folk i alla åldrar. Men du och jag är ju inte så värst intresserade av handarbete;-)

  Teckningar är rätt fyndiga och proffsigt tecknade.

  En härlig skyltmix:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Jag trodde Lokes Bar bytt ägare men de nya har inte tillträtt ännu så allt var precis som vanligt; Väldigt gott och mycket prisvärt dessutom. Ett gott och välfyllt glas vin för 54 kr är ett fynd . Som jag förstått kommer de nya ägarna att ha den stil som nu är och då blir det nog bra. Många stammisar är det ju.
   Kul med NK:s skyltning som kändes lite “vår”. Vad gäller stället “Positano” ska jag titta dit i veckan. Så du hade helt rätt- Återkommer med rapport. Ska ta mig ytterligare en titt här på pappersavdelningen. Är säker på att jag “villhöver” en del härifrån. TRor inte det var “Ordning &REda” som skyltade. Men kollar.
   “Kronan” har jag inte testat. Har inget här nära. Men bra att veta.
   Nej, handarbeten lämnar vi gärna till de som är bättre skickade för detta- Men butiken är kul.
   Teckningarna hade humor och jag gillade dem verkligen. Kul med “Veganbutiken” där de fanns. Men Söder har ju mycket av det mesta.
   Tack! Kul att du hängde med runt.

  1. Visst är de fina! Men handarbete är inget för mig. Gläds så åt de vantar som mamma och mormor stickat åt mig. Även föräldrarna till några av de elever jag hade i mina klasser i Peking, på Svenska skolan, har stickat vantar och sockar åt mig. Så glad och tacksam och de är i bruk.
   Kul att du också hade mamma, mormor och moster som stickade.

  1. Nu var butiken stängd men jag ska titta in en dag i veckan. visst är namnet passande! För mig med med noll förmåga till handarbete blir det bra med en titt. Men kan tänka mig att du nog skulle göra mer än bara titta- Vårt område här på Söder har fler liknande butiker och det är så roligt att de är kvar
   Kram

 5. Du är en fena på skyltar ,-)) Det är tur jag inte är med, här finns inte många skyltar där jag bor ,-)))
  Alltid kul att titta in, intressanta skyltar hittar du.
  Att stambordet är som ett skyltfönster, läckert! Det är min dröm att kunna sitta vid ett fönster, har sett fler i gamla stan, att sitta där och njuta av att äta, det skulle vara härligt. Fingerborg Butik och Atelje, gillar namnet ,-)
  Snygga vantar som ser varma ut ,-)
  Grönt gillar jag, en vacker färg, som gärna får bli “vårfärgen” ,-)
  Ha en jättefint kommande vecka. KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vad gäller skyltningen och skyltarna så är det mycket flexibelt och kan innefatta mycket. Så det måste inte alls vara det man kan kalla för en skylt.
   Butiken “Fingerborg” har jag passerat tidigare men då inte stannat till. Nu blev det så. Men nästa gång ska jag går förbi när de har öppet bara för att titta. Jag kan inte handarbeta men tycker det är roligt att titta in i dessa små butiker.
   Ska ta mig en tur in till denna pappersavdelning i veckan och se vad med som finns- Fastnade helt för den gröna, vackra färgen-
   Önskar dig också en bra kommande vecka.
   Varm kram

 6. “Fingerborg” var verkligen ett perfekt namn på den butiken och så fina vantar. Nästan så att jag blir sugen på att sticka men jag skulle nog inte ro i land det. Härliga bilder som vanligt i din skyltning!

  Kram och god söndagskväll!

  1. Tack!Log också åt det passande namnet. Och här ska jag ta och titta i endera dagen trots att handarbeten inte är för mig. Är så tacksam för de vackra vantar och raggisar som föräldrar till elever i Peking stickade åt mig. De har jag kvar och vårdar ömt. Men de är i bruk.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

  1. Absolut inte min heller. Har aldrig varit och kommer definitivt inte att bli det. Men jag gillade butiken och skyltarna.
   NK är kreativa och ska ta mig an insidan i veckan.

 7. Man blir sugen på att prova Lokes bar eftersom ni varit där många gånger så måste det ju vara bra, hoppas de nya ägarna håller måttet!
  Vet att min schlagerväninna som ju är halvitaliensk har varit i Positano , jag har aldrig hört talas om den byn, men blir ju nyfiken!
  Vilka fina skyltar du har hittat i veckan, fantastiskt för ögonen att få vila på!
  Sköt om dej!
  Kram och ha en trevlig kväll!

  1. Tack! Det blev lite “sett i veckan” idag. Lokes har ännu inte bytt ägare. Men vi trodde det. Allt var precis som vanligt. Väldigt gott och mycket bra priser. Och det verkar som om de som tar över vill behålla kvarterskrogskänslan och konceptet. Men vi vet ju inte ännu. Igår var det lika bra som vanligt.
   Ska i veckan titta upp på NK och “Positano”. Men har varit på plats där i Italien. Snygg skyltning var det.
   Mår ganska ok nu och det är skönt.
   Gläds så med dig och M.
   Varm kram

 8. Så mycket fint du visar upp i dina skyltande affärer. Du har en guldgruva med skyltar i din omgivning ju. En helt suverän samling du visar upp. Rödakorsbutiken så passande tex. Pang på rödbetan och inte alla hästar hemma var ju riktigt kul… det är ju yttryck man endast hört ej fått se betydelsen/förklaring/tolkning liksom. Det här med skyltning fick jag leva med som barn… far gjorde många skyltar till affärer i Vivsta där jag växte upp (mitt i Timrå centrum) Han gick en utbildning som dekoratör på Hermods i unga år. Far var en tusenkonstnär, därav jag letar ett inslag i en tidning han var med… men det är nästan omöjligt att finna förmodar jag. Mor hade urklippet men tyvärr brann barndomshemmet ned 2006. På den tiden fanns det tre tidningar också. Tidningarna finns bara på mikrofilm ännu, förut hade jag en kontakt på en tidningen i Sundsvall men dom har tagit bort arkivet, då kunde en man där söka. Jag har fått urklippet sänt från en av fars kusiner via telefon på sms, men det var lite dåligt fotat. Har tänkt att hälsa på bara pandemin tar slut… nu ringde jag honom för en månad sedan och undrade bara liksom… nu finner han inte det, så därav gick jag till kulturmagasinet förra veckan… men de har lite opassande tider, tycker jag. Dom antecknade det jag sökte för ibland sitter det pryo elever där de brukar be dem söka annat också. Jag kommer ihåg rubriken och namnet stod där. Far var inblandat i en hårfrisering. Det finns en röd stor skyllt till en skivaffär som jag var med och grundmålade åt far på slutet av 70 talet jag också letat… idén började när jag kom med hos BP, men så gick han och dog och bröderna till honom hade ingen koll alls. Christer hade många tusentals skivor har jag hört. Jag har några reklamblad som far designade i mina gömmor jag fick överta från mor… jag får nog ta fram dom någon gång… han var en suverän tecknare på textning.

  1. Kan verkligen förstå att du vill leta i arkiven efter spår av den tusenkonstnär din far var. Så roligt och intressant med hans skyltar och hoppas innerligt att du kan hitta några ledtrådar. Och med ett hus som brann ner så försvann ju det som fanns där också. Så sorgligt.
   Önskar nu att du kan finna lite av det du vill. För ett stycke historia är det helt klart. Just detta att man under viss tid inte tänker att saker, minnen och liknande är så viktigt känner jag väl igen. Och sen är det svårt att hitta det man söker. Lycka till. Håller tummarna.
   Tack för att du berättade.

 9. Amalfikusten är väldigt vacker. Vi åkte utefter den och campade (tält) på vår väg mot seglingen i Grekland med skid- och båtgänget 2009. Minns faktiskt inte om vi stannade till i Positano…

  Kul att träffa S & J!

  Snyggt skyltat igen 🙂

  1. Tackar! Visst är Amalfikusten vacker! Skulle gärna vi tillfälle återvända dit. Positano är också väldigt fint, liksom många andra orter här. Får nöja mig med att i veckan titta upp till dem här på NK
   Jättetrevligt att träffa S&J och i veckan blev det vid två tillfällen. Extra roligt.
   Trevlig måndag.

 10. Men va roligt och alltid eller ofta fint skyltat i NK fönstren ja du har det trevligt som alltid & det förstår jag 🙂 önskar dig en fin måndag kram

  1. En bra vecka har det varit och rolig. Och på NK är alltid roligt att titta både inomhus och i fönstren. Handlar gärna här-
   Önskar dig också en bra måndag.
   Kram

 11. Som alltid en fantastisk skyltning! Den vanten i grönt har jag, men i blått. Fick dem av en god vän för något år sen och de är varma och sköna.
  Önskar dig en bra start på denna nya vecka!
  Kram

  1. Tack! Vad roligt att du har den här vanten.Kan tänka mig den är fin i blått.
   Tänkte på dig igår när vi var och spanade efter de exotiska mandarinänderna. Och jodå. Vi hottade dem. Ja, många andra änder också.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 12. Härlig skyltning måste jag säga, så många och ovanliga och fina skyltningar.
  Hallwyllska palatset, där har jag varit, mycket att se och uppleva. Ett tag sedan nu men jag kommer ihåg den breda trappan bland annat.

  Många häftiga foton ifrån NK:s skyltning, annorlunda må jag då säga. Apoteket Kronan, inte många produkter som de skyltade med där, stilrent kan man kanske säga.
  Butiken Fingerborg kände jag inte till. Roligt att få lära sig något nytt.
  Trevlig kväll och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Ja, viss variation blev det från NK och senare Södermalm. Hallwylska brukar jag besöka ett par gånger per år och gärna också passa på att se deras separata utställningar. Ett stycke historia är det.
   Har för egen del aldrig besökt apoteket Kronan men det ska nog bli.
   Butiken “Fingerborg” har mycket och är man road av handarbete är detta en riktigt fin och personlig butik att besöka. Ska ta migv en titt in här vi tillfälle och så även om jag inte alls handarbetar.
   Önskar dig det bästa.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *