Allmänt Stockholm

Över vattnet – Och med ett mål i sikte

Tidigare i veckan har jag i ett par inlägg försökt att lysa upp tillvaron med hjälp av “Nobel Week Lights”. (Har du missat inläggen med de vackra ljusinstallationerna  hittar du dem här; Hyllning till ljuset under Nobelveckan och Ljushyllning – Mer från Nobel Week Lights.)  Visst ljus  finns även i dagens inlägg men på ett annat sätt. Här förenar vi nytta med nöje och går över ån efter vatten. Ja, snarare åker över vattnet. Vi tar färjan från Barnängsbryggan hemma  på Södersidan och åker över Hammarby Sjö till Hammarby sjöstad och Lumabryggan. En tur på ca fem minuter. Och målet är sedan inställt på byggvaruhuset Bauhaus i Sickla.

Hammarby sjöstad. Vi följer Sickla kanal och tar oss över vattnet vid Allébron. I Hammarby sjöstad går vi österut och följer  Sickla kanal. Och vid Allébron gick vi över vattnet till andra sidan och fortsatte mot Sickla.

Över vattnet

kom vi att ta oss i olika etapper innan vi var hemma igen på Söder. Och att följa vattnet och i princip på bilfria vägar uppskattas. Vi tar ganska ofta en runda här på Sjöstadsidan och ofta blir det också en båtpromenad. Alltså vi tar färjan och kombinerar med att gå. Men det går också fint att från oss promenera över till andra sidan via Skansbron. Sedan kan man också gå “varvet runt” och ta sig via Danvikstullsbron tillbaka till Södermalm. Så varianter finns.

Vi går en bit länga Sickla kanal och kommer fram till  Sicklasjöns västra del och härifrån når man lätt det stora Nackareservatet. Men det var inte dit vi skulle denna dag.

Nacka. Sicklasjön. Här kan man ta bron över vattnet om man vill ta sig vidare til Nacka reservatet. Vackert vid Sicklasjön men det blev ingen tur via bron för att ta oss över vattnet denna dag. Stannade ett bra tag för att se på de olika speglingarna. Här i sjön finns bävrar så vi hoppades få se någon. Men icke. 

Bauhaus var det vi skulle till.  Och anledningen till besöket var en duschkabin. En rejäl. Här hemma ska badkaret ut. Med mina ryggbesvär och trassliga, kraftlösa vänsterarm (blev så efter operationen i juli) så är det  i princip förenat med livsfara att ha badkaret kvar. Mängder av duschkabiner radade upp sig. Även med rätta mått. Och snart hade vi bestämt oss.  Så hemleverans, installation och bortforslande av badkar sker i nästa vecka.

Valet föll på denna duschkabin, 90 x 90 cm. En variant med två olika duschar som är justerbara och med  svarta bakre väggar.

Dagens runda med start och mål på Södermalmssidan, vid den röda pluppen.

Hemåt – Också över vattnet

På hemvägen varierar vi oss och går till bryggan vid Henriksdalshamnen i Sjöstan och tar därifrån färjan hem igen till Söder.

På väg mot Henriksdalsbryggan. En bit bort över vattnet sticker Globen upp. På väg mot färjan och vi går längs vattnet. En bit bort över vattnet syns Globen.

Vid Vassparken i Sjöstan.  Till vänster de södra delarna av Hammarby sjöstad och till Höger Södersidan där Folksamhuset  är ett bra landmärke. 

Framme vid Henriksdalsbryggan och färjan Lisen är på ingående. (Konstnadsfri resa mellan Södersidan och de två bryggorna i Sjöstan)

Blickar in mot Henriksdalshamnen. Bara någon enstaka fritidsbåt ligger kvar i vattnet. 

Mörkret sänker sig snabbt  och stadens ljus tar över. Och vi tar färjan hem över vattnet hem till Söder.

 

32 svar på ”Över vattnet – Och med ett mål i sikte”

 1. Fina bilder med trevlig båtfärd och promenad.
  Duschkabin låter bra.
  Badkar inte det bästa när man blir lite “orörligare”.
  Jag har dusch och duschpall.
  Fungerar fint.
  Fast var trevligt med badkar när barnen var små.
  Nu promenad i den begynnande skymningen….

  1. Så skönt att både kunna ta båt och promenera. Blir bra omväxling. Och dusch är helt nödvändigt så att man kan stå på golvet och inte klättra i och ur. Har varit ute nu och mörkt är det förvisso.
   Önskar dig en fin Nobeldag och en trevlig promenad.

 2. Härlig tur och tillika bilder, stan är vacker när det skymmer.
  Men så förvånad jag blir! Har Bauhaus köpt upp Fredells, eller har de etablerat sig bredvid? Fredells var en av våra huvudleverantörer under alla mina renoveringar, först lägenhet och sen hus.
  Duschkabinen ser fin ut och så skönt att slippa badkaret, lycka till med allt när de kommer och installerar!

  1. Ja, båten fungerar bra. Vad gäller Fredells finns de inte kvar utan är sedan ca ett år uppköpt av Bauhaus.Fredells har vi också handlat mycket från men nu får det bli Bauhaus.
   Så skönt att det blev av att köpa duschkabinen. Den behövs verkligen och nästa vecka hoppas vi att den är levererad och monterad

 3. Jag upprepar mig hela tiden men Stockholm är så härlig på så många sätt. Återigen tar du/ni båten och far och handlar! Wow. Tänk om jag också kunde göra det, ta en sväng via havet här och så in igen i någon vik nära “boden”, 🙂 . Nå man kan inte få allt, vi har det bra i alla fall och jag kan ju alltid hoppa på båten när ni far iväg på era sjöfärder, handelsresor. Fina bilder igen! Duschen ser bekväm ut och är det säkert också, bättre för dig nu när du är lite “kramoj” .
  Varma hälsningar från ett mörkt och vått Åland.

  1. Vi är så tacksamma för att kunna ta båten/båtarna och här är det ju heller inte alls trångt.Max. 50 personer ombord och man kan stå ute. Så båt är i stort sett de enda jag åker vad gäller det kommunala. (Har gjort undantag för läkarbesök och annat men i lågtrafik) Annars gå vi. Många stag blir det men det är nu ibland knepigt för min rygg.
   Förstår din tanke med att ta båten men kanske är ni då inte så många som vill åka.
   Är glad att vi nu kom till “skott” med en duschkabin. Och nästa vecka är den på plats och monterad.
   Önskar er en fin Nobelkväll.

 4. Ideligen vackra bilder. Tänk, vad vatten gör och ljus med speglingar! 😀
  Det blir väl jättebra med duschkabin. Det skulle jag velat haft, men det ställde inte hyresbolaget upp på. Men jag fick ett badkar ändå, innan var det ingenting. Kanske man kan få anpassat vid behov, den dag jag inte klarar av att gå i ett badkar, men inte säkert.
  Trevlig Nobelkväll så gott det går!
  Stor kram

  1. Jag är så förtjust i vattnet och de vackra speglingarna här. Så fint. Och nu den här veckan strålar hela huvudstaden extra mycket.
   Vi har varit på väg länge att installera in duschkabin men det har inte blivit av. Men nu bestämde vi oss. Vi bor i en bostadsrätt och då bestämmer vi själva och bekostar. Men jag vet här att man kan få en duschkabin det genom hjälpmedelscentralen på sjukhuset. Ett badkar är ju ingen hit på äldre dar- Jag kan gå i badkaret men badar jag och sitter ner kommer jag inte ur på egen hand. Har ingen styrka i vänster arm. Märkligt att de gav dig ett badkar när du ville h en duschkabin. Kanske tyckte de att badkaret var billigare. Man kan bli trött. Och hyra vill de förstås ha.
   Här är det snart dags för snittar och champagne som en start på kvällen.
   Önskar dig en så trevlig kväll som möjligt och klockan 20 blir det tv och Nobelfestligheter. Får minnas när det begav sig.
   Stor kram

 5. Så vackra skymningsbilder! Det var lite ovanligt med gratis resa, tycker jag. eller det är så på fler ställen i Stockholm? Vi bytte också badkar mot duschkabin för något år sen och det ångrar vi inte. Det känns lite säkrare. Ha en fin kväll.

  1. Tack! Här vid vattnet är det extra fint med all belysning och jag är så förtjust i att se speglingarna i vattnet. Nej, till de flesta andra båtar kräves det ett “SL-kort” eller biljett och en resa kostar då 25 kr om man är pensionär och då kan man byta hur ofta man vill inom 70 min. Men det finns dygnsbiljetter, månadskort och även andra alternativ. Just här i “triangeltrafiken” så är det kostnadsfritt och kan kan ta med cykel. Men vill jag in till City från min närmaste brygga kostar det 45 kr som pensionär.(Privat rederi) Men det finns dagskort också. Går jag ytterligare 1.5 km kan jag ta SL:s pendelbåt och då till den taxan 25kr.
   Ser fram emot att i slutet av nästa vecka ha en fin duschkabin och inte utsätta mig för badkarets faror.
   Önskar dig också en fin Nobelkväll.

 6. Och jag längtar efter ett badkar…men det får nog inte plats här hemma nu när vi har kattlåda i badrummet också.
  Fin duschkabin, och smidigt kommer det ju att bli för dej!
  Mysigt med dessa båtturer du gör, och fina bilder blir det.
  Ha en trevlig nobelkväll med lyxig middag! Skulle varit trevligt med bubbel och snittar nu framför TV.n!
  kRAM!

  1. Nu går det inte längre med badkar. I kommer jag men inte upp och ur om jag inte får hjälp. Åldern tar ut sin rätt- Nåja, snarare koppen. Ja, kattlådan tar ju plats. Duschkabinen blir bra med skön “strildusch” och även en annan.
   Det är smidigt att kombinera båten med promenader och det underlättar också för min rygg.
   Önskar dig en fin kväll.
   Snittarna är slut och nu återstår desserten. Och mer bubbel till Nobel på tv.Får minnas mina två Nobelmiddagar i Stadshuset och det gör jag med stor glädje.
   Önskar er båda god bättring.
   Kram

 7. Vilket klokt val att byta ut badkaret till en duschkabin. Min mamma hade också påtagliga besvär och bytte men det var faktiskt kommunen som bekostade hennes byte. Det har man rätt till även om man bor i en bostadsrätt. Sedan får jag väl kanske säga att designen var inte absolut snyggaste men det blev bra. Nu läste jag en kommentar ovan att du redan har koll på det. Hur som helst så är det stor skillnad at kunna gå ut och in i en dusch i stället för att balansera i ett badkar.

  Vilka vackra bilder från er promenad.

  Kram och god kväll!

  1. Nu blev det av och vi har tänkt tanken länge. Jodå, jag hade nog via hjälpmedelscentralen och kommunen fått en. Men jag är inte där ännu i tankarna.Det är svårt att inse hur det är. Badkaret kom jag inte upp från senast så tur att B var hemma. Min vänster arm har inga krafter och det gör det än knepigare. Puh!
   En fin promenad blev det och bar att komplettera med båt.
   Önskar dig en trevlig kväll-
   Kram

 8. Grattis till den nya duschkabinen. Hoppas du/ni ska trivas med den. Den största omställningen blir ju troligen under vintern när det är kallt och du inte kan lägga dig i ett varmt badkar för att tina upp. Men är det livsfarligt för dig att bada/duscha i badkaret då hade du ju inget val. Perfekt service av Bauhaus också måste jag säga med både installation och bortforsling av badkar.
  Å på köpet får vi läsare en hel rad med drömbilder igen. Måste säga att din mobil tar fantastiska mörkerbilder, betydligt bättre kvalitet än min Sony kan jag säga. Eller så har jag inte hittat de rätta inställningarna än;-)

  1. Tackar! Det här är nödvändigt. Ett badkar kommer jag lätt i men jag kommer inte upp. Jag kan ju tyvärr dålig kraft i min vänsterarm och behövde senast hjälp av Bosse för att ens komma upp. Så svårt att tänka tanken att jag inte skulle klara detta själv. Detta ville jag inte mer utsätta mig för. Men duschkabinen har en stor strilande dusch och en annan. Så nu blev det så här. Och nästa vecka ska det vara klart med allt.
   Jag använder inte mobilen när jag tar mörkerbilder utan kameran. Mobilen använder jag ibland till Instagram men sällan vad gäller bloggbilder. Lägger man upp små bilder ser man inte så stor skillnad men om man har dem stora blir det ofta skillnad i upplösningen.
   En fin promenad blev det och trevligt att kombinera båt och promenad.

  1. Tack!Ska testa med att ta med systemkameran ut på kajen och se vad den kan få till. Orkar, kan ju inte, bära den med mig.
   Armen är ingen hit, lika lite som ryggen så det här med en duschkabin var nödvändigt Och nu blev de äntligent av att beställa en .
   Skymningen var fin men den går snabbt förbi. Gillar verkligen speglingarna i vattnet. Ja, de finns ju även om det är mörkt förstås…

 9. Vilken lyx för er att kunna välja båten när ni ska iväg, skulle nog välja det transportsättet så ofta som möjligt. Utom möjligen i snöstorm, men det snöar väl inte längre i Stockholm? Det var säkert ett klokt beslut att byta ut badkaret mot en duschkabin., men visst är det skönt med karbad ibland, med mycket skum….
  Mitt golv i badrummet är feldoserat så när jag duschar blöter jag ner hela golvet! Fick efter tjat en ny kant som skulle ligga mot golvet runt duschen men det läcker som ett såll så jag får vatten över hela golvet i allafall. Himla irriterande. En hyreshöjning på 15% var däremot helt logiskt här ute i glesbygden enligt Ludvikahem, suck. Visst, det är billigare hyror här men 6 mil till kommunservice. Får ni duschkabinen innan nyåret?

  1. Båt tar vi gärna och så även in till City om vi ska dit. Går bra i snöstorm också. Men å andra sidan är det sällan snö här- Man kan sitta inne på båten och det är gott om plats. (Bara 50 får åka med.)
   Nu får karbadens tid vara över. I karet kommer jag, men inte upp utan hjälp : Så nu får det bli så här- Kabinen är rejäl så det blir ingen trång känsla att vara där och en pall kan jag ha med mig.
   Trist med ditt feldoserade golv och visst borde de få till det bättre. Kanske kan du med den hyreshöjningen få till det. Och som sagt långt till kommunal service. Trist!
   Duschkabinen kommer på måndag och hantverkarna på torsdag så det ser lovande ut.
   kram

 10. Bra beslut att skaffa en duschkabin istället! Jag saknar ibland ett badkar, men man får väga fördelar mot nackdelar – och såklart vill man klara sig själv.
  En fin promenad blev det och vackra bilder!
  Kram

  1. Det här blir bra! Och nu kom vi äntligen “till skott”. Och jag kommer inte längre ur badkaret på egen hand. Dels ryggeländet och sen vänsterarnen som inte har kraft i sig. En fin promenad kombinerad med ett par korta färjeturer gav fin omväxling.
   Kram och trevlig fredag.

 11. Så fina bilder igen, skymningsbilderna med alla ljus i fönstren är så fina <3 Hoppas att ni blir nöjda med duschkabinen, den ser riktigt bra ut måste jag säga.
  Kram på're Ditte!

  1. Tack! Det är extra fint den korta stund skymningen varar och ljusens speglingar i vattnet. Duschkabinen blir bra. Visst kommer jag sakna att då och då ta ett bad. Jag kommer i det men måste ha hjälp av maken för att ta mig upp. Min vänsterarm är ganska kraftlös och till ingen hjälp
   Kram och trevlig fredag.

 12. Smart att byta ut badkaret mot en dusch. Vi hann göra det i lägenheten innan dom hunnit sätta in inredningen och det ångrar vi verkligen inte. Hade hört av Maggan att när man väl vill bada på vintern så räcker inte varmvattenberedaren riktigt till ändå. Det är nog så litet i badrummet ändå, även om vi fick väck både badkaret och en planerad bidé.

  Superfina bilder igen!

  Ha en fin start på helgen 🙂

  1. Tack! En fin “båtpromenad” blev det.
   Nu är det nödvändigt med att få ut karet men jag har verkligen gillat att bada skumbad då och då. I Torrevieja har vi ett badkar men det är mycket lägre. Har i nuvarande tillstånd inte testat det men även det behöver nog bytas ut mot en bra och rejäl duschkabin. Nej, de spanska varmvattenberedarna har ju inte den kapaciteten som behövs.
   Önskar dig en fin fredag.

 13. Vilken bra kombo. Förena nytta med nöje med en hälsosam promenad. En extra dimension, enligt mig, om man är nära vattnet. Eller som ni denna dag; mitt i det. 🙂
  Byggvaruhus har jag blivit nästan all för bekant med de senaste fyra åren. Perfekt när man hittar vad man söker, det är inte alltid givet.
  Tur denna mörka december att annat lyser upp. Det är en bra sak med advent; att mycket blir upplyst.
  Trevlig helg!
  Varm kram från Mia

  1. Jag försöker göra några saker varje dag som jag tycker är trevliga och fint då när man kan kombinera. Och promenader gillar jag alltid. Nu blev det bra att också äntligen komma till skott med en ny duschkabin. Helt nödvändigt. Vi trodde inte vi skulle hitta det vi ville ha. Men se det gjorde vi nästan genast. Så nästa vecka ska leverans och installation vara klart.
   Förstår att du haft en hel del besök i olika byggvaruhus. För oss blir det mer sällan.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 14. Fin duschkabin!
  Vacker väg du valde, så fint upplyst.
  Bauhaus, då tänker jag på de speciellt byggnaderna i Tyskland och skolan där. Jag fick inte ihop det med Sickla, men så läste jag mer noggrant och kom på att Bauhaus också är ett byggvaruhuskedja i Sverige 😉.
  Ha det bra!

  1. Det här med duschkabin blir alla tiders. Och vi valde en relativt stor så jag kan få plats med en pall där inne.
   Här där byggvaruhuset Bauhaus nu ligger fanns tidigare “Fredells”. Så ett byggvaruhus är bytt mot ett annat. Jodå, Bauhaus här är stora i byggvaruhussvängen i Sverige. Men jag förstår din tanke.
   Och att kombinera färjan med promenad är alltid trevligt.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *