Stockholm Trevligheter

December – Vad gör mig glad? Vad är trevligt att göra?

Här i  Stockholmstrakten har december månad hitintills haft noll soltimmar. Ja, vi är inte ensamma om det för solfattigt har det även varit på andra platser i landet. Men det är en klen tröst och inget vi alls  kan påverka. Å andra sidan har vi här haft en fin höst med en hel del sol och varmt för årstiden. Men jag antar vi är många som saknar ljuset och det lite varstans i landet. Men som  den kloke kinesiske filosofen Konfucius sa “det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret.” Än mer än vanligt känns det som om vi behöver ljuset och på olika sätt. För egen del har jag under december månad, ja egentligen under hela hösten, dagligen, funderat på vad som gör mig glad. Och vad tycker jag om att göra. Men visst finns begränsningar, så det vill till att hålla sig inom “ramarna”-

Orkidéer piggar upp i mörka decemberHär hemma finns i princip bara orkidéer, i olika färger och varianter. Jag tycker de är vackra och de är lättskötta och gläds extra nu att det är sån fart på dem i december. (Å andra sidan har jag många så det är alltid några i blom. Även dessa blomkrukor från Waldemarsudde gör mig glad)

December – Vad gör mig glad? Vad är trevligt att göra

och vad tycker jag om. Och visst tangerar frågorna varandra. Svaren också.  Men nu har vi  den begränsade situation vi har och något som vi ju inte så vana vid i Sverige. (Dessutom har jag nu även fått en kropp som mer och mer påtagligt begränsar mig.) Jag försöker varje dag,  eller en dag i förväg, fundera ut vad jag vill göra som ger mig glädje. Och en del funderingar hamnade här i dagens blogg.

Den sociala delen är helt klart begränsad men jag träffar döttrar och barnbarn då och då. Likaså träffar vi vänner och det har vi gjort utomhus och då  har det ofta blivit trevliga promenader. Ibland träffar vi vänner och går ut och äter och då på någon favoritrestaurang där vi väl vet att det är goda avstånd mellan gäster och bord.

Här är Curre, “Helenfamiljens” labrador som får stå för glädjen jag känner över att träffa “de mina”- (Foto Helen Fernholm)

Jag rör mig ofta och gärna utomhus och försöker variera mina rundor. Helst åker jag inte kommunalt (bara i nödfall) men tar  gärna någon av pendelbåtarna, i alla fall en väg, om jag ska till city. (Ombord är det 50 personer tillåtna  och det är gott om plats.)

Stockholm. På väg med båt till City den 9:de december. Slussen, Skeppsbron och Gamla stan Här på väg med båt till City. Den 9 december. Till vänster i bild skymtar lite av västra Södermalm.Byggkranen hör till Slussen och det byggjobb som pågår där. Till höger i bild Skeppsbron och Gamla stan.

Stockholm. Gamla stan fint julpyntat i decemberGamla stan är verkligen fint pyntat så här i december. Men synd att det är så folktomt. Många fler skulle kunna strosa runt här utan trängsel.  Hit är det ett “bra gångavstånd” hemifrån.

Att strosa runt i Gamla stan gör jag ofta och här är alltid historiens vingslag påtagliga. Men man kan också få se lite oväntade saker.

Stockholm . Ingen snö här denna december. Men i Gamla stan fanns den för ett tag. Filminspelning på gång. Nej! Snö har vi inte i Stockholm denna december 2020. Men i Gamla stan fanns den.För ett tag.  Roligt att se. Här var det filminspelning som pågick. 

Mer av det jag tycker om

att se och inte bara i Gamla stan, är detaljer. Men här stannade jag häromdagen till för att vila mig och av en slump tittar jag upp och ser in genom några fönster. Och genom fönstren ser jag det helt fantastiskt målade taket. Tyvärr hade jag inte zoomkameran med  men en glimt av det vackra taket kom med på bild. (Ska ta med zoomkameran nästa gång)

Ett fantastiskt innertak men jag fick inte med så mycket. Svårt att ta en bild fyra våningar upp och in i en lägenhet.

Hela hösten har jag både läst och lyssnat på en hel del tycker. Böcker är något som gör mig glad och ger mig mycket och några böcker jag nyligen läst eller lyssnat på är:

“Skuggjägarna” av Camilla Grebe (deckare)

“Änkorna” av Pascal Engman (deckare)

“Marvatten” av Ann Rosman (Deckare och historisk  roman. Utspelar sig i nutid och i mitten av 1800-talet)

Cirkusflickan av Pam Jenhoff ( En bok som bygger på eb verklig händelse och äger rum under andra världskriget där mod, kärlek och vänskap sätts på prov)

Till glädje och trevlighetskontot

hör förstås maken. Nog så viktig i sammanhanget.  Men också god mat och dryck. Visserligen rör jag mig en hel del men har  tanken med att man inte kan inta mer än det man gör av med. (Om man inte vill gå upp i vikt vill säga). Sedan vad som är s.k. nyttig mat är ju upp till var och en. Likaså vad man tycker är gott.  Men mat vill jag bli glad av och det ska vara trevligt att äta den.

Även omväxling ska in här på kontot. För det är något jag både blir glad av och tycker om. Jag har i många år försökt att göra fem för mig nya saker per dag. Inga stora varianter men nu har jag, i begränsningens tid, dragit ner dem till tre.

Och sist, men inte minst, är det både trevligt och glädjefyllt för mig, att via telefon, post, bloggar, Instagram och personligen, när och där det fungerar, träffas personligen. För glädjen och att kunna skratta behöver vi. Höll på att glömma en sak och det är att jag vill försöka, att på något sätt varje dag, glädja minst en person. Känd eller okänd. Och det har fungerat bra.

 

Du som läser;

Vad gör dig glad  och vad tycker du är trevligt att göra i den  tillvaro vi nu lever i.

Jag blir också glad av att se all vacker belysning och de fina speglingarna i vattnet jag har  och kan se på nära håll. Här utsikt över vår kaj, Norra Hammarbyhamnen. Bild tagen  från Skansbron vid Skanstull på Södermalm. 

 

 

34 svar på ”December – Vad gör mig glad? Vad är trevligt att göra?”

 1. Vilken vacker orkideé. Så många blommor.
  Blommor gör mig glad, för tillfället ett antal hyacinter.
  Vi har i alla fall haft 4 soltimmar,fast de kommer jag inte riktigt ihåg!
  Väldigt grått senaste veckan.
  Vi får tända många ljus.
  För mig som är mycket hemma förutom promenader i närområdet är det trevligt med sociala medier.
  Att t.ex. få följa en del i både Sverige och andra länder.
  Extra kul att jag har följare som jobbar på Mandarin Oriental/Bangkok med blommor och bakverk.
  När jag nu inte kan vara där denna julen så har jag i alla fall sett vackra granen i lobbyn och deras tjusiga bakverk.
  Ha en trevlig helg och Lucia.

  1. Tack! Jag samlar på orkidéer och har nog 12 stycken. Och fint att de blommar vid lite olika tillfällen under året. Just nu är fyra av dem igång med sin blomning. Nu har vi också både hyacinter och amaryllis som piggar upp. Kan förstå att du också blir glad av blommor och visst är det fint även med kontakt med andra via sociala medier. Och så roligt att höra att du har kontakt med personal på Oriental i Bangkok. Vi har bott där ett par gånger och ätit middag samt varit där på te ytterligare några gånger. Men har inte tyckt att priserna motsvarat kvalitém de senaste gångerna. Men miljön är ju härlig.
   Fint att du får bilder och kan se hur det ser ut. Piggar upp det också.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Facebook har inte jag heller. Men med Instagram när man många och ganska enkelt. Bilderna är ju det viktigaste.

 2. Jag tycker du är bra på att göra olika saker under rådande omständigheter och det är garanterat en styrka. Inget blir roligare av att vi blir passiva så jag tror det kan vara bra att ha ett mål för dagen, eller i alla fall för vissa dagar. Med tanke på att jag arbetar i den miljö som jag gör så tycker jag det är väldigt trevligt att vara hemma när jag är ledig. Träna med hundarna, träffa barn och barnbarn, läsa och pussla är väl det som jag gör. Tyvärr kan jag inte lägga pussel just nu för vi är ett bord kort på grund av köksrenoveringen men sedan så.

  Vilket alldeles fantastiskt innertak! Tänk att ha ett sådant i sin bostad. Jag hade definitivt inte tackad nej till det,

  Kram och god fredagskväll!

  1. Jag försöker hitta trevliga saker att göra och som jag blir glad av. Jag har ju liksom tiden. Mina resejobb har varit inställda hela året men lite annat har jag haft. Vet ju så väl att efter en dag i gruvan eller en vecka där vill man helst ta det lugnt och inte planera så mycket. Men du har ju hundar, böcker, pussel, naturen helt nära, barn och barnbarn så jag är säker på att du både blir glad av detta och tycker det är trelvigt.
   Visst är taket fantastiskt. Ska ta med zoomkameran nästa gång och se om jag kan få till fler bilder.
   Önskar dig en skön fredag.
   kram

 3. Så vackra dina orkidéer är. Vilken bra idé att försöka göra några nya saker varje dag. Det är sånt som sätter igång fantasin och höjer humöret. Speciellt nu tror jag det är viktigt att vi inte stannar upp och blir liknöjda utan fortsätter längta efter att göra trevliga saker, även om det dröjer innan vi kan fullfölja det vi planerat. Planeringen är halva glädjen. Ha en fin helg.

  1. Jag är så glad för orkidéerna och det är alltid några som är i blom. Och sen blommar de dessutom länge. Detta med att göra något nytt kan vara ytterst små saker som att laga mat jag inte gjort tidigare, lösa en för mig ny dikt, ta en annan väg – Det finns så mycket smått i det stora. Men det håller hjärnan igång. Och visst är det viktigt att se det vi har och kan. Och visst är planering, längtan och drömmar viktigt.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Lycka nu är att pynta ute…. att läsa andra bloggar och bli inspirerad, jag ska googla på några av dina titlar där i boklistan. För just nu läser jag galet mycket…. snudd på två böcker i veckan – det blir långa nätter under läslampan ibland, men är det spännande så är det. Lycka är ju också att ha en katt eller två som håller en sällskap på lediga dagar – men de tillhör ju lyckan året om så klart. Äta bör man ju och just idag gjorde jag en Jansson inte det nyttigaste men väldigt gott – jag orkade inte vänta till julafton. Du ha en bra kväll!

  1. Fint att du kan pynta ute och några idéer har jag fått som kan fungera på vår balkong här. Stort tack för att du delar med dig. Vad gäller böcker så blev jag tagen av “Där kräftorna sjunger”- en väldigt fin människo och naturbeskrivning. Ta dig gärn en titt på den om du inte läst den.Jag förstår lyckan med en katt. Maken är uppväxt på en ö långt ut i den åländska skärgården och med gott om katter. Och visst ska man äta det man tycker är gott och Jansson passar alltid.Roligt att läsa vad som gör dig glad och vad dy tycker om.
   Önskar dig också en fin kväll-

 5. Orkidéer lättskötta – ja, om man som du har gröna fingrar så… Mina brukade inte ens överleva en vecka. Så det där med lättskött vet jag inte om jag håller med om. Älskar att titta på orkidéer, de är sensuella och väldigt vackra, och din är då inget undantag.
  Tycker du är verkligen en takt igenom positiv människa som alltid försöker göra det bästa av situationen trots fysiska begränsningar. Här har du min fulla beundran. Å det som gör dig glad är ju ganska “enkla” saker som ju i princip alla skulle kunna utföra/åstadkomma med små medel. Bra där Ditte:-)

  Dina böcker stå på min att köpa lista. De är ju deckare så… Läser betydligt mindre under vintern än vad jag gör under sommaren på balkongen.

  Vad gör mig glad? Jo, god mat som jag inte behöver laga själv och en god vinare till det;-) Roliga bloggar. BBCs nyhetssändningar som täcker så mycket mera av världen än vad svt och tv4 gör. En spännande deckare eller två…

  1. Jag har kanske haft tur med mina. Och de har överlevt även när vi varit borta längre perioder. Men kanske bör man ha lite ur också.Och en tendens till “gröna fingrar kan jag ha. Jag har 12 orkidéer nu så en och annan har tacklat av och några kommit till. Lite olika färger och varianter. Orkidéer är nog min favoritblomma.Visst blir jag glad av och med ganska enkla medel Och jag är bra på att hitta på “trevligheter” . Livet pågår trots allt här och nu- God mat och dryck har vi klart gemensamt. Jag lagar ibland, B ibland och ibland hämtar vi eller äter ute. Bloggar likaså och böcker. Även och BBC:s nyhetssändningar ser jag ibland. Och visst är de mer heltäckande än de svenska för att ta del av läget i världen.

 6. Underbara orkideer!
  Att finna glädjor i vardagen med en viss egen begränsning och den yttre med corona är viktig. Din positiva inställning underlättar och övning ger färdighet. Du är fantastisk❤️
  Stor kram

  1. Visst är de fina! Och jag har så många att de blommar i olika omgångar. Jag försöker göra det bästa av dagarna och att hitta något att glädjas åt varje dag och att göra det jag tycker om. ibland är det enklare . Vissa dagar svårare.
   Stor kram

 7. Du är engagerad, tar dig för många saker, har ett driv som tar dig framåt, trots svårigheter.
  Så fint att ha det mottot att göra ett visst antal roliga saker varje dag! Du är fantastisk!
  Orkidéer är väldigt tacksamma. Jag har bara fem men de blommar i olika omgångar och är lättskötta år efter år.
  Jag har lite andra sämre förutsättningar med barn, barnbarn och vänner men gör det bästa via sociala medier, det funkar också. Idag gjorde jag kålpudding, en ny sak för mig, för det var så längesen, supergott med lingonsylt till.
  Trevlig fredag och stor kram!

  1. Jag försöker att göra det jag tycker om, det som gör mig glad och att få omväxling i dagarna. Knepigt är det med ryggen och jag tränar på att tänka på vad jag faktiskt kan göra men är inte framme där ännu. Men livet pågår här och nu och jag vill göra det bästa av det- Men ibland kör det ju ihop sig.
   Visst är det fint med orkidéer och att de blommar i omgångar.Orkidéer är egentligen de enda blommor vi har . Men nu till jul finns amaryllis och hyacinter också liksom ett par julrosor. Visst har du lite mindre förutsättningar att träffa de dina men det finns ju facetime och zoom och annat som ändå gör det lite möjligt till kontakt.
   Så roligt att du gjorde kålpudding! Gott! Och just att testa nya maträtter är ju ett sätt att pigga upp sig.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 8. Jag har orkideér i min två krukor från waldemarsudde också! Visst gör de mej glad!
  Vilka underbar målningar i taket som du fick med i dina foton. Å visst blir man glad av all vacker belysning som piggar upp tillvaron nu. Så rätt du gör att varje dag göra något som piggar upp tillvaron nu i dessa annorlunda tider, trist med din smärta i ryggen, men imponerad blir jag att du försöker göra det bästa av det i alla fall!
  Ha en trevlig helg!
  Kram

  1. Jag tror det är än viktigare i år att försöka göra det man tycker är roligt och som tycker om. I den mån det är möjligt. Men det behövs ju inga “stora saker” utan det mindre räcker gott.
   Jag pausade här vi huset och blev så förvånad när jag blickade upp och såg målningarna.Men det är svårt att stå nere på marken och ta bilder in i ett rum. Ryggen är ett otyg men jag gör det jag kan och ibland lite till.
   Önskar dig också en fin helg och er båda god bättring.
   Kram

 9. Visst finns det många glädjeämnen och tur är väl det! Jag blir bland annat glad av ljuset vi har här nere och solen som för det mesta är på gott humör och inte gömmer sig bakom molnen.
  Det är trevligt att äta och dricka gott, gärna i sällskap med goda vänner. Och det är också väldigt trevligt att resa (både kort och långt) och se sig om på nya (och gamla) ställen 🙂

  Många glädjeämnen finns det som sagt, och allra gladast är jag nog över att jag har Anders, att vi har det bra och att vi är friska.

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Förstår dig och just nu är det nog ljuset jag saknar mest. Men å andra sidan har Stockholm försökt att kompencera genom att lysa upp alldeles extra i år.
   Att resa saknar vi också, men nu är det som det är. Å andra sidan kan vi ju resa tämligen fritt. Finns inga förbud men det känns inte så bar att göra det.
   Fint att höra dina glädjeämnen för de är viktiga att ha. Varje dag!
   Önskar dig också en fin helg.

 10. December har verkligen varit mörk i år. Det som gör mig glad är alla fina människor som finns runt omkring. Håller också med dig om att det är fint med alla ljus som lyser upp staden. 🙂 Funderar på att ta en omväg hem genom stan och fota lite någon dag i veckan. 🙂
  Jättesöt hund också 🙂
  Ha en trevlig helg!

  1. Visst har det varit mörkt i december men som du skriver kan fina människor och annat man tycker är trevligt lysa upp tillvaron. Stockholm har verkligen under Nobelveckan nu lyst lite extra och det har varit fint att se. Men även innan tycker jag det var extra vackert med belysningen i år i Stockholm.
   Önskar dig också en fin helg.

 11. Jag såg att du var nyfiken på min fotokurs, vad roligt!
  Om man köper den så kan man logga in och ta del av innehållet obegränsat som det ser ut just nu. Där går jag igenom grundläggande inställningar och kompositioner. Det krävs inte att man har en systemkamera utan t.ex. Canon Powershot G7X fungerar bra att ha också då man kan ställa in de inställningarna som jag går igenom. Sen finns jag ju tillgänglig via support om man går kursen också 🙂

  Har du fler frågor om den så går det att maila mig på kurs@fotografannie.se

  1. Ja, jag är verkligen nyfiken på din fotokurs och vill lära mig mer. Har bara inte kommit till skott. Mail kommer i helgen. Och jag tror att kameran är helt ok. Maken har en äldre Nikon systemmera men den är för tung för att jag ska ta med mig ut.(Rygg och arm är inte så pigga)

 12. Den där Konfucius var en klok man! Vi svenskar har verkligen tagit till oss att tända ljus i mörkret. Det gäller speciellt 2020. Just nu träffar vi ingen av våra nära och kära. Covid-19 har kommit så nära. Även vår son med familj sitter i karantän eftersom flera av barnbarnens klasskamrater och en lärare har testats positivt. Trots detta får vi fokusera på det som är bra och vara tacksamma för det!
  Kramar

  1. Visst var han! Och ljusen inger på något sätt ett visst hopp. Långt borta. Oj,att era nära och kära drabbats. Så trist! Hoppas att de inte blir /är “alltför sjuka” . Och illa är det helt oavsett. Men jag tror nu alltmer det är större tur än otur att man klarar sig. Ja, det käller att tänka positivt men det kör ju verkligen ihop sig där med tänkandet ibland.
   Önskar er en så bra helg som möjligt.
   Kram

 13. Orkidéer är väl det som klarar sig bäst här, det är frugans blommor och de blommar med jämna mellanrum, vackra växter det där.
  Gamla stan där var nog en av mina favoriter, ja, är nog ännu antar jag, gillar det där gamla, trevligt tycker jag.

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Jag är väldigt förtjust i dem och det är nästan alltid någon som är i blomning- Roligt att frugan också gillar dem.
   Till Gamla stan tar jag mig en sväng nästan varje vecka och så hela året. Gillar verkligen miljön här.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Ha det så bra du kan.

 14. Fin orkidé! Blommor och andra växter gör mig glad.
  Längtar så fruktansvärt till Stockholm och civilisationen. Vackert, men öde här på landet i Wales o ch inte kan vi röra oss som vi vill heller.
  Sköt om dig!

  1. Jag har 12 orkidéer och det bästa är att det nästan alltid är någon som är i blom. Och visst är det så att blommor piggar upp. Du har så gott om vackra växter hos dig och som blommar så fint så de märker att du tycker om dem. Jag förstår verkligen att du längtar till Stockholm och hoppas du snart kan ta en tur. Här är inte så begränsat och det går fint att röra sig utan trängsel. Man måste ju inte vara där alla andra är. Jag rör mig mycket och ofta och upplever inte alls att det är trångt. Men säkert är det så på en del ställen…
   Var rädd om dig du också.

 15. Vilket trevlig o lite mer personligt inlägg du har skrivit, uppskattas! Du har så många fina sidor, och du tänker så klokt.
  Jag försöker också göra någon glad varje dag, eller på annat sätt göra en god gärning. Man blir glad av att kunna vara till hjälp. Jag har ju flera personer i byn som jag ger lite extra omsorg, genom att handla åt, ringa o prata bort en stund, ta en promenad med, eller vara behjälplig på annat vis. Det känns meningsfullt.
  Facebook är ganska viktig för mig, dels för att familjen finns där, dels för att jag är administratör för köp/säl-sidor och med i vissa grupper som är viktiga för mig. Sen har jag många fb-vänner som jag umgåtts med i över tio år som inte har bloggar men som har blivit viktiga för mig. Jag har därför valt bort Instagram. För någonstans måste man dra gränsen, annars hinner man inte göra annat än glo på en skärm hela dagarna…
  Kramen

  1. Tack! Jag funderar just nu en hel del och försöker göra det jag tycker är trevligt. Det kan vara de små sakerna i vardagen som piggar upp lite extra.
   Visst känns och är det meningsfullt att göra någon lite glad och det är inte mycket som behövs. Har förstått att ditt hjärta är “stort” med mycket värme-
   Förstår att Facebook ger en hel del och ett fint sätt att ha kontakt med de dina som är en bit bort och även med vänner. Jag har inte Facebook och har aldrig haft men däremot Instagram. Nej,jag vill inte heller bli sittandes vid en skärm. Då skulle tillvaron för mig också bli tämligen begränsad. Bra att varva.
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *