Södermalm

Några möten på vägen

Gårdagen, söndag den 12 mars, bjöd oss här hemma på Södermalm på strålande solsken,takdropp, någon minusgrad och en stundtals bitig vind. Längs kajen utanför hos oss var det plogat på gång och cykelbanorna så jag och kryckorna passade på att  ge oss ut på en runda. Långsam takt gäller för min del och så  kommer det att vara ett bra tag till. Men den dagliga träningen, den som verkligen blir av är den viktigaste. Och att ta en tur här längs kajen innebär att det alltid blir några möten. På helgerna många möten. För just helgerna verkar det som om  många tar sig an “Hälsans stig” och promenerar runt Södermalm, en sträcka på ca. 9 km.  Ett trevligt mål i sig och kontakt med vattnet, Saltsjön och Mälaren finns nästan, eller nästan hela tiden.

Söndag den 12 mars. Det ser ut att bli en fin “snödroppardag” och en hel del personer är på gång längs kajen och Hammarbykanalen.(En del av Saltsjön/Östersjön/) I bakgrunden skymtar Hammarbyslussen som skiljer Saltsjön från Mälaren. 

Några möten

blev det  på min väg. Och denna söndag kom jag att sammanlagt, utomhus och inne, ha avverkat 1892 steg. I fredags var första gången jag vågade mig ut och hade då ett mål i sikte,ca 200 meter bort längs kajen. Sen skulle jag ju hem också. Så totalt 760 steg. Helt ok.  I lördags ökade jag på det hela till 929 steg då det blev en bilutflykt till Sickla köpkvarter. Så igår blev det ett rekord ;1898 steg och jag gick då en bit österut längs kanalen.

När jag stod på balkongen passerade en och annan skidåkare. En av dem lyckades jag få en bild på. (Jag rör mig ju inte så raskt i sällskap med kryckorna. )

Som vanligt stannar jag till på kajen .Tittar västerut mot Hammarbyslussen och broarna, men hitåt gick jag i fredags. Så nu bestämmer jag mig för att följa kanalen österut. I alla fall några hundratal meter. (I länken och inlägget till höger är det juli månad och skön sommarkänsla)

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Några möten blev det längs Hammarbykajen. Jodå, några möten blev det. Många var på gpng.  Stannade till utanför porten och såg mig omkring. 

Plogat var det på trottoaren, längs kajen och  på cykelbanan där en del löpare tog sig fram.  

Det finns gott om bänkar utplacerade längs med  kajen. Och här i söderläge och lä brukar de vara välbesökta. Många har med  sig sittunderlag och  fika och blir sittandes en stund. Ett perfekt ställe för “spaning” på de som passerar. 

Lite längre bort blev  det ytterligare några möten för min del här på gångbanan. Och solen verkar omtyckt.

Jag går en bit till innan jag vänder

och går hemåt. Känner  att värken i den opererade höften och benet börjar komma. Men någon brådska har jag inte. Konstaterade att det ändå  blev lite variation i den tämligen stillasittande tillvaron jag har just nu. Och det är ju i sig ovant för min del. För variation i den dagliga tillvaron uppskattar jag. Både i vidare bemärkelse och  lite mindre variationer vardagen.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Solsken i blick och några möten blev det även på hemvägenMed solsken i blick vaggar jag och kryckorna hemåt. Och visst blir det även här några möten.

Apropå variationer

så plockade jag hemma fram en kär tekanna och temugg. (Har i övrigt gott om temuggar som jag samlat på från resor och som i omgångar är i bruk).

Den här handgjorda  kannan i keramik tillsammans med de sex muggarna är en present som har hängt med sedan 1979. En  30- års present från mina arbetskamrater på Smedsgärdsskolan i Upplands Väsby . Kannan och muggarna är tillverkade av en keramiker på “Gamla Apoteket” i Upplands Väsby som på från slutet av 1960-talet varit en plats för konsthantverk- Men detta Gamla Apotekt i Upplands Väsbyhar i sig har en annan  spännande historia från tiden det var ett apotek- Härifrån kommer också uttrycket “Kyss inte mig ,kyss Karlsson.”  (Se länken ovan)   Men  “Apoteket” här har sedan slutet av 1960-talet varit en plats för konsthantverk.

 

26 svar på ”Några möten på vägen”

 1. Roligt med porslin som ger minnen.
  Har inte gått så längt idag heller. 4500 steg…. Blött, klabbigt, regnigt… då får det bli innejobb.
  Med din envishet och jäklar anamma, så är du snart upp i halvmilen… med kryckor.
  Ta´t lugnt! Kram

  1. En del av den keramik och porslin jag tycker om finns kvar. Och jag tycker också det är roligt att variera och använda det.
   Bra jobbat att du varit ute. Har för egen del nöjt mig med att titta ut. Här snöblandat regn och det är inget för mig och kryckorna.
   Har sorterat i linneskåpet och en del annat. Bra att passa på i detta väder.Men snart måtte väl våren komma.
   Jodå, jag tar det lugnt.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Bra där, du går ju många steg på en dag nu, för att så nyligen ha opererat dig.
  Det verkar vara fint väder att promenera ut och det ser man ju också på bilderna, många personer ute i solen.
  Fina bilder. Förstår bara inte hur du kan ta foton då du går med två kryckor. Helt suveränt. Du måste ha en mycket bra balans.
  Härligt med tekannan och kopparna, fint minne.
  Trevlig kväll och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Jag tar det hela i långsam takt och gör det jag “ska”. Idag tyvärr inget väder för mig att gå ut i. Snöblandat regn kan bli väl halt. Men i heögen var det desto bättre väder för att vara ute.
   Vad gäller bilderna så stannar jag till och tar stöd mot ett räcke eller liknande. Balansen är bra och det är en fördel.
   Tekannan och muggarna tycker jag om. Och nu när jag är hemma så varierar jag med lite av varje. Piggar upp.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Varm kram

 3. Bra jobbat, mycket bra till och med. Antar att din läkare kommer ta emot dig med öppen mun när han/hon hör hur aktiv du har varit.
  Gillar tekannan och muggen. Och “Det gamla apoteket” känner jag igen. Där har jag varit ett antal gånger, fast då hette det Picchus Café (https://www.picchuscafe.se/) med olika konstutställningar som var riktigt bra.

  1. Jag gnetar på. Men du had efått dig ett gott skratt om du sett mig när kameran skulle fram. Först parkera mig själv, sedan kryckorna. balansera fram kameran och ev ta en bild innan “motiven” försvinner. Det gick ändå hyfsat.
   Caféet här heter fortfarande Piccus men byggnaden är det Gamla Apoteket och många konstutställningar brukar det vara här-
   Och just här är tekannan och muggarna tillverkade. jag bodde i väsbu ich jobbade här från 1970 och fram till 2002. (Dock med avbrott för andra jobb och studier)

  1. Jag passade på i det fina vädret och skönt att komma ut en vända.
   Log gott åt den skidåkande damen och hann få med henne på bild. Men det har varit ett 10-tal jag sett i helgen som passerat på skidor. Har dock inte hunnit med att fota andra. Tar ju tid för mig att samla in kryckor, mig själv och kamera.
   Använder gärna den här tekannan och muggar till. Men har flera favoriter och växlar gärna om.
   Kram

 4. 1872 ateg med kryckor!!
  Herre jösses, du är helt otrolig!
  Jag har bara gått från och till taxi med ledsagande chaufför idag i snöhalkan.
  Vilken fin teservis som du har och exakt dina favoritfärger!
  Ha det fint och idag har jag haft en tämligen bra dag.
  Var m kram!

  1. Japp, så blev det. Alltså telefonen mätte detta.Men det blev en del fotostopp på vägen. Tar ju lite tid att parkera mig, parkera kryckorna och få fram kameran. Värre öfr dig med balansen och så. Jag kan ju parera med armarna. Fint att du fått hjälp av taxichauffören.
   Idag gick jag inte ut. Lurigt med halkan under det snöblandade regent.
   Tekannan och muggarna tycker jag om och alternerar gärna med dessa. Nu blir inte variationen så stor så jag varoerar med det jag kan. Men jag har flera favoriter så det blir lite olika kaffemugggar/kaffekoppar och temuggar varje dag.
   Fint att höra att din dag varit tämligen bra.
   Varm kram

 5. Då hade ni lika fint vinterväder som vi hade igår även om vindarna var kalla. Så skönt att du kom ut på en ”riktig” promenad och någon brådska behöver du ju inte ha.
  Vilken vacker tekanna och skoj när porslinet har en historia!

  1. Lite vårkänsla var det och med takdropp då och då. Log lite för mig själv när jag skulle ta bilder. Först parkera mig själv med stöd bakom ryggen och sedan parkera kryckorna och fram med kameran. Lätt hänt att motiven försvinner. Men här kom det många förbi och folk satt på bänkarna. Och någon brådska behöver jag inte ha.
   En kopp varmt te smakade bra efter rundan och roligt att variera med denna kanna och mugg. Några favoriter bland flera. och de har hängt i och med länge-

 6. Bra jobbat av dig och du kämpar på fint med dina promenader precis som du ska. Att det går i långsam takt gör väl inget utan är bara rätt i dagsläget. Att skynda långsamt är definitivt viktigt.

  Härliga bilder från söndagspromenaden!

  Kram och god kväll!

  1. Jag ökar ju på promenaderna och i min långsamma takt hinner jag också se en hel del runt mig. Och några fotostopp blev det. Tar ju tid att parkera kryckor, luta mig själv mot något och sedan få fram kameran. Tur det inte är något snabbfotat jag ska bilder.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Jag förstår att det är skönt för dig att få röra på dig i det fria. Du är ju van att vara igång ute i det fria. Lite pö om pö eller t.om mycket med tanke på att det inte är längesedan alls som du låg på operationsbordet. Du är en tuff brud!
  Tekannan är vacker! Själv har jag ingen tekanna alls just nu men håller ögonen efter en som jag gärna vill ha och njuta av. Den ska ju vara vacker också förutom funktionell. Vi hade många, över tjugo tekannor men sålde bort dem alla. Det är roligt att köpa nytt någon gång också :).
  God fortsättning med din rehabilitering!
  Kram

  1. Ja, lite som en kalv på grönbete känner jag mig när jag kommer ut.Och jag är noga med att följa “boken” och skyndar långsamt. Kommer ju att få göra det ett bra tag.
   Jag tycker ju om variation och att vara i gång så jag försöker hitta passande former för det. Och de formerna kan vara i det lilla. Bara att byta te och kaffekoppar. Ta en annan tekanna blir genast lite nytt. Men ändå inte för sakerna finns och jag tycker om dem. Jag vet ju att ni sålde bort mycket och skulle jag ge mig av till ett nytt boende i annat land skulle nog inte en tekanna bli prioriterad. Men nu ska vi inte flytta, inte vad jag et, så sakerna jag tycker om får bestå.
   Tack, jag gnetar på med min rehab och visst gör jag framsteg. Känns bra.
   Kram

  1. Tack! Jag tycker också mycket om den. Och nu söker jag hitta variation i det dagliga så då kom den fram-
   Jag gör framsteg men det är lätt att jag förivrar mig. Just att ha en bra gångstil, inte halta , utan avlasta benet, är det som gäller-
   Så jag skyndar långsamt. Klarar nu allt mer av de dagliga, personliga, rutinerna hemma. Ett framsteg.

 8. Verkligen vackert igår och så blå himmel tänkte jag på. Lite isig vind men i lä blev det plötsligt riktigt skönt. Bäst att passa på för idag var det inget roligt väder. Blev fort mörkt och grått också. Gjorde som du, vi var inne fast jag tänkte om och om igen att nu går jag ut en sväng. Verkligen trött på denna vinter.

  Skönt att det var bra plogat där du gick så att det fungerade säkert. Jag och dotter vandrade runt i Gamla stan i lördags och det var gropigt, halt och oplogat. Mycket folk överallt och stora demonstrationer. Vi hade bokat Afternoon tea och det blev både gott och trevligt. Fullt hela tiden så tur vi hade bokat. Verkar populärt och en och annan kändis ville också dricka te. Trevlig stämning var det.

  Tog en lång runda sen och det är många affärer och butiker som förr tyckte jag för turister och oss andra, mycket fint har många också. Alltid kul att titta lite.

  Och hoppas på bättre väder nu för dina promenader men du har fint med att de plogat rent nära dig. Blev förvånad att det såg ut som det gjorde vid slottet och vidare där och folkmassor som halkade omkring.

  1. Jag är ju ofta annars i Gamla stan, men ännu så kommer jag inte dit. Kan tänka mig att det var isigt och halt på kullerstensgatorna. Men snart så kan jag nog ta bussen dit och bra om snön drar sig undan.
   Vad trevligt med “afternoon tea” och så gott det låter. Har en gång varit på Lady Hamilton och druckit afternoon tea men det finns ju fler ställen
   Kul med lite “kändis spotting” också
   Instämmer i att en får dra sig bort från Västerlånggatan för att hitta de mer personliga butikerna. Köpmangatan,och Österlånggatan har ju en del annat än det som är turistinriktat.
   Här är det bra plogat och idag är kajen i princip isfri så jag ska ta en sväng. Hoppas jag kan ta en taxi i morgon och möta upp Promenadklubben i VInterviken för föredrag och lunch. Promenaden får jag avstå-
   Tack för omtanken

 9. Bra jobbat … och du kämpar verkligen för att komma igång igen! mycket folk på promenad och såklart njuter alla av en solig dag.
  Fint minne med tekannan … en fin tekanna!
  Kram

  1. Jag kämpar på. Inser ju att allt numer ta lång tid för mig men jag har ju ingen brådska. Så att skynda långsamt är vad jag gör- PÅ alla sätt. Vad gäller att variera saker i tillvaron blir det mycket “jordnära” nu ett tag till. Så att ta tekannan med mugg i bruk blev ett steg åt det hållet-
   Önskar dig en fin måndag-
   Kram

 10. Stegräkning och framgång i rehab i all ära. Gott så!
  När jag läste rubriken så tänkte jag nu kommer det några ord från små samtal som gärna uppstår på vägen – men så var det inte. Passerande möten var det.
  Fortsatt må bra!

  1. Nja, inte bara. Några korta samtal blev det också. Och att mötas genom ögonkontakt och ett leende kändes också fint.
   Tack, jag gnetar på och det går framåt. Bra så.

 11. Vilka härliga bilder från promenaden ,heja dig och fantastiskt vad många steg du fick till,bra jobbat där:) ja nu vill många söka sig till solen, jag blev så trött o less igår på vårat gråväder som även blev till regn så idag är det bra halt på vägarna,får hoppas solen gör sitt jobb nu:) kram

  1. Tack! Jag kommer ju ännu inte så långt men är nöjd när vädret tillåter mig att gå ut. Jag skyndar långsamt men med träning blir jag allt bättre. Vill till att få i en bra gångteknink-
   Visst hoppas vi nu på sol så snö och is drar sig undan.
   Blir det sol i em kan jag kanske sitta på balkongen en stund.
   Kram och trevlig måndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *