Stockholm

Variationer – Något jag uppskattar

Att jag är förtjust i Stockholm har nog inte undgått någon som läser bloggen. Likaså att jag är road av att “röra mig”, att göra, se och uppleva saker. Jag tycker om variationer i tillvaron och ägnar mig gärna åt att mycket av det mesta. Testar också gärna sådan jag inte gjort tidigare och tar gärna repriser på det jag gillar. Fortfarande satsar jag varje dag på att göra något jag blir extra glad av och det brukar fungera ganska bra.

Att jag bor centralt på Södermalm, i Stockholms innerstad, innebär också att det är  enkelt att ta sig runt. (Förr cyklade jag en del men tyvärr har rygg och höftbesvär har satt stopp för det.) Och enkelheten att förflytta sig både till fots eller kommunalt betyder mycket. Inte minst, så är jag också  väldigt förtjust i Stockholm eftersom jag tycker det är en väldigt vacker stad .En stad som har “allt”.

Att jag också gärna byter Stockholm mot andra platser både i Sverige och utomlands tror jag heller inte undgått någon. Så att resa både långt och kort ger mig mycket.

Dramaten, Kungliga Dramatiska Teatern, grundades 1788 av Gustav III. Men då fanns teatern och operan i “Bollhuset” bredvid slottet. (En sorts idrottslokal, därav namnet) Den nuvarande byggnaden är byggd i vit marmor och invigdes 1908.

Variationer

är något jag uppskattar. Och det är något som gäller i det mesta. Ska jag laga mat så testar jag gärna olika varianter av ett recept och vad gäller teater, böcker, museer och annat  är jag en “allätare.” Jag testar och om det inte passar så har jag i alla fall gjort det. Så vad gäller det mesta kan det  ju varieras om en vill. Eller också är en nöjd med att trampa på i “gamla fotspår”. Kanske en kombination. Och det ena utesluter aldrig det andra. Ibland har vi valfrihet och ibland inte. För visst kan det finnas saker som begränsar oss i det liv vi lever.

I veckan har det för min del blivit många steg och en hel del trevligheter med variation. Och vi börjar på Strandvägen i Stockholm, “Stockholms paradgata” och i butiken Svenskt Tenn.  (I länken finns info om både Strandvägen och Svenskt Tenn och deras grundare.)

Stockholm. Svenskt Tenn. En inredningsbutik med stora variationer och mycket inspiration. Svenskt Tenn är en inredningsbutik, lite som ett museum, där svensk design är i fokus. Och roligt också med de variationer som butiken erbjuder i sin utställning. Här finns möbler, tyger, lampor, smycken, tapeter m.m. Ett stort utbud av hög kvalité. 

Josef Franks

tyger och mänster är ofta stormönstrade och färgglada och det vill till att avväga olika kombinationer. Jga var för ett par år sedan som reseledare tillsammans med en grupp på en resa runt Vättern och besökte då Hjo. Här har Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson har sina rötter och vi såg  i Hjo en fantastisk utställning.

Stockholm. Svenskt Tenn. Stora variationer vad gäller färg och mönster. Här en variant av dukning. Roligt att se olika  variationer av dukningar och hur färger och mönster kombineras i möbeltyger. Här dukat med tabletter i mönster av Josef Frank.

Här en dukning med ett mer vårlikt tema. Ja, tack! Skulle gärna tacka ja till att slå mig ner här.

Absolut färgglatt.

Stockholm. Svenskt Tenn. Josef Frank har stora variationer i sina färgglada mönster. Och mönstren håller. Josef Frank har gjort färgglada motiv som aldrig faller ur tiden. Här tänkte jag särskilt på kombinationen vad gäller sofftyg och kuddar. Stora variationer.

Ekollon

Före jul besökte jag Världshuset Stora Skuggan och blev där inspirerad av att samla ekollon och få dem och gro. Och med tur kunde det bli nya ekplantor.  Så efter visst letande så hittade jag ekar och ekollon. och det på andra sidan kanalen. I Hammarby sjöstad.Sedan var det dags att att försöka att få dessa att gro.

Och här  hos Svenskt Tenn såg jag nu både den speciella ekollonvasen som Estrid Ericson designat och ett ekollon i bra form. Tyvärr är inte mina i denna grönskande form.

Ekollon som grönskar fint hos Svenskt Tenn.

Ekollon i vas från Svenskt Tenn och underlägg också därifrån. Men stora variationer är det mellan mitt ekollon och de kag såg hos Svenskt Tenn. Hemma hos mig. Och det är stora variationer mot de grönskande varianterna jag såg hos Svenskt Tenn. Jodå, vasen och underläggen är presenter jag fått av dotter (Helenfamiljen) från Svenskt Tenn.

Fika i Gamla stan

blev det på eftermiddagen. Och här har vi några favoriter. En av dem är helt klart “Fika and Wine” som ligger norrut på Österlånggatan. Här känns det som att fika hemma hos någon men känner

Stockholm. Gamla stan. Köpmangatan. Stora variationer av gränder, torg och innergårdar. Gamla stan och Köpmangatan. Lite bredare kanske än en gränd.  Namn efter att det att tyska köpmän här på 1300-talet had sina bodar. Och längs Köpmangatan finns gränder, torg och innergårdar som är besöksvärda. Variationer här också.

Framme! Och redan entrén är inbjudande. Här känner en sig alltid välkommen.

Stockholm. Gamla stan. Vi besöker en favorit för lite ät och drickbart. Café "Fika and Wine". Här finns variationer både vad gäller det ät och drickbara. En köpmansdisk och några bord och stolar finns i första rummet. Tydliga skyltar om vad som finns och de olika priserna. Kaffe och kaka eller något mer matigt. Kanske ett glas vin. Variationer finns. 

Hemtrevlig miljö och väldigt trevlig personal bidrar till att vi gärna kommer tillbaka hit.

I det inre rummet finns gott om plats. Men, vi har ett favoritbord. Undrar om det är ledigt.

Jodå! Favoritbordet var ledigt. Och här slog vi oss ner. Ännu en trevlig dag. Tacksam.

32 svar på ”Variationer – Något jag uppskattar”

  1. Jag har några saker där Frank har designat mönstren Men inga möbler. Inte ännu.
   Vad gäller mina ekollon så kämpar jag på och tränar tålamodet.

 1. Fint med Svenskt Tenn och “fikastället”.
  Härligt uppiggande färger och miljö.
  Variationerna lite mindre hos mig men det får jag en hel del av under våra resor när och fjärran.
  Ha en fin helg.

  1. Svenskt Tenn tittar jag gärna in på. Nu har de också ett café. Förr fanns deras “te rum” men sedan det stängdes har man inte haft något café här.
   Och vad gäller variationerna är det ju fint att vidga vyerna med resor Gör också gärna det men är glad över att även ha dem helt nära.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. så fint inlägg med en massa variationer:) ja du håller verkligen igång med sevärdheter om dagarna och visst är vår kungliga huvudstad vacker o har allt:) blir fundersam på ekollonet där haha mina ligger kvar än i vatten o kämpar sedan oktober hmmm funderar om det blir ngt,om det går vägen då ska jag minsann ta mig till svenkt tenn och köpa den ekollonvasen, önskar dig en fin fredagskväll,kram

  1. Tack! Och jag tycker det är roligt och givande att ge mig ut. Här finns ju så mycket på bära håll.
   Kul att du också har dina ekollon kvar. Vi får väl träna vårt tålamod och hoppas på resultat. Skönt att vi är på samma nivå vad gäller resultatet på ekollonen.Ett besök på Svenskt Tenn är alltid trevligt och visst är vasen fin.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Ännu ett fint inlägg från stockholms ambassadören på söder 👍🌹Härliga interiörbilder.
  Tur du bor som du gör tänker jag när ditt behov för och lusten till variationer är så stort.
  Vad gäller gröda och grobarhet så tror jag att tålamod är bra att ha.
  Skön fredagskväll!
  Kram från ett snöigt Karlstad, men jag hann med solpromenad på förmiddagen!

  1. Tack, finaste Tove. Och Svenskt Tenn besöker vi gärna. Känns som ett museum i sig och mycket glädje och inspiration kan en hämta. Inte helt i min prisklass men att titta och glädjas är ju kostnadsfritt.
   Tränar på tålamodet. Bra träning också inför kommande konvalescens.
   Varm kram från ett blåsigt Stockholm

 4. Åh, den soffan! Fast kuddarna skippar jag, hihi. Och tallriken, så enormt vacker. Kollade in på Bukowskis som säljer Franks möbler, jag behöver nog en lottovinst…
  Kram

 5. Svenskt Tenn är verkligen härligt att ta del av. När vi var där var det dukat i julens färger men nu gav dukningarna verkligen vårkänslor, vilket vi behöver just nu!
  Fika and Wine ser verkligen mysigt ut. Tack för förslag till fikastopp vid något Stockholmsbesök.

  1. Så tycker vi också! Och att strosa runt där ger så mycket- Just att dukningarna varieras är roligt och nu var det vårkänsla bland dem-
   Rekommenderar “Fika and Wine” – Jättetrevligt på alla sätt.

 6. Precis vad jag sa/skrev igår.-)
  Svenskt Tenn är du verkligen förtjust i. Det är jag också, men jag skulle inte vilja ha möblerna med dessa mönster här hemma. Visst är tygen färgglada och annorlunda men inte varje dag i många år. Accessoarer däremot – det är en helt annan sak:)
  Skrattade gott åt dina ekollon jämfört med dom du visade i samband med restaurangen på Djurgården och nu här. Undrar hur lång tid sticklingarna behöver ha på sig för att växa till sig som du visar/visade… Nästa gång du besöker nåt av dessa två ställen kanske du kan fråga – av rent intresse menar jag;-)

  Fika & Wine var en helt ny bekantskap. Väldigt charmigt:-)

  1. Jadå! Du känner mig. Vad gäller möblerna har jag inte en passande lägenhet för dem. Men många av mönstren gillar jag. Har en del saker härifrån som jag både gillar och som är i bruk. Skulle gärna ha stolsitsar och en gardinkappa med mönster från Josef Frank. Kanske också en tapetvåd.
   Ja, jag skrattar också åt mina ekollon. Men det som är piggast har i alla fall en fin vas.
   Jag frågade på Svenskt Tenn om ekollon plantan men de har en florist som ordnar detta så jag fick inget svar. Tyvärr.Men letar vidare.
   Fika and Wine är en favorit. Verkligen välkomnande och personlig.

 7. Variationer såväl exteriört som interiört. Variation i kosten, det skulle jag vilja ha mer utav. Liksom i vandringsleder. En variation som jag klarar mig utan, det är isgata. Gissar att ni slipper det i Sthlm innerstad. Kram

  1. Ja, variationer tycker jag om och här är det lätt att nå dem. Och variation på variationerna, Jag tycker ju du har så mycket vackert runt dig och även en hel del variation. Är så förtjust i att gå med dig på dina promenader och turer. Nej,isgata vill vi inte ha. Och oftast slipper vi den i innerstan. Men vissa dagar får en vara på sin vakt.
   Kram

 8. Svenskt Tenn är en favoritbutik måste jag säga. Det är inte helt billigt men några ljusstakar och vaser kommer därifrån. Sedan kan det ändå vara inspirerande att besöka butiken. Josef Frank har ju stått bakom ett antal villor här i Falsterbo och även om vi inte bor i en sådan så gillar jag tapeten i köket. Man kan helt enkelt inspireras.

  Kram och god kväll!

  1. Jag tar gärna en runda här. Nej, så prisvänlig är den inte men det som finns är ju inte heller i massproduktion och är ju saker som har ett bestående värde. Butiken är ju väldigt populär även bland utländska besökare och det som finns är ju tidlöst.
   Jag har också några mindre saker från Svenskt Tenn och de gör mig glad. Skulle gärna ha en tapetvägg hemma i hallen och även en gardinkappa med mönster av Josef Frank. Hur som helst ger det inspiration att strosa runt här,
   Kram!

 9. Instämmer i allt så mycket fint det finns i vår huvudstad. Och trevlig personal ska det vara annars inget återbesök. Och trevlig personal är det oftast.

  Vi var torsdagkväll och åt gott i Gnesta och mycket trevlig personal och skojig dessutom, det tackade vi för, behövs lite uppiggande i dessa tider. När vi kom hem var det iskyla och storm. Hu, vad kallt och måste skydda växterna på balkongen, den är väldigt stor och vi har vinterväxter där.

  Om odlingen, för jag är intresserad. Nu sa en skogskunnig och kunnig inom plantering av alla de slag att man tar dem precis när de faller, varken före eller efter, ja inte på dagen men den tiden som är höst, skiftet september-oktober. Bara de som är perfekta och sen sätter i vas om de har liten svans eller lägger flera tillsammans i en vattenskål. Några lär lyckas alltid. Men långt till hösten. Ingen idé att ta gamla som jag haft som dekoration utan den tiden, då de har samlat sin mesta energi och vill gro.

  Ja, jag tror att det är så. Och så ljust som möjligt och till tidig vår har de växt till och på försommaren kan man plantera ute om man så önskar. Kanske ett träd på balkongen vore fint. Men hoppas det tar fart ändå hos dig, kanske det tar längre tid nu bara.

  1. Jag tar mig gärna an Stockholm och ofta också utan ha ha ett bestämt mål innan jag traskar iväg. Och detta med trevlig personal är ju väldigt viktigt.
   Vilket lyckat besök det blev för er i torsdags kväll och visst behöver vi lite uppiggande.
   Stort tack för hjälp med mina ekollon.Låter väldigt rimligt att det är då en ska plocka ekollonen. Jag inser att jag får testa igen i höst så lika bar att dessa jag har får utgå. Ska ge dem en vecka till. Annars nya tag i höst.
   Önskar dig en fin helg.

 10. Man brukar ju säga att omväxling förnöjer, och det tycker jag stämmer. Jag upplever gärna nya platser och testar nya maträtter.
  Dock önskar jag att jag hade din nyfikenhet och inställning när det kommer till böcker och museer, när det gäller det tenderar jag att fastna i samma spår.

  1. Här är vi lika! Och jag fascineras så av dina resor och variationen på dem. Har fått mycket inspiration av dig som jag hoppas kunna ta del genom eget resande också. Vad gäller böcker så varierar det jag läser en hel del. Men att fastna i ett spår gör ju inget
   Önskar dig en fin helg.

 11. Stockholm i mitt hjärta, så känns staden för mig, precis som i sången som Lasse Berghagen är pappa till. Förstår att du är förtjust, vem som helst kan väl knappast vara någonting annat än förtjust i Stockholm. Det är en finfin stad.
  Svenskt Tenn har funnits rätt så länge har jag för mig, minns att jag gick in där någon gång på den tiden då det begav sig men på den tiden fanns inte slantar nog att handla någonting för min del. Men ögonen njöt.
  Vårliga dukningen är småjobbig i mitt tycke även om allting är vackert men helst lite var för sig. Smaken är delad som baken.
  Fika ser mysigt ut, dit skulle jag gärna styra mina steg.
  Allt gott och trevlig helg önskas! <3

  1. Så är det för mig och här finns så mycket. Och bara det att strosa utan mål är givande.
   Jag kan inte påstå att det för min del blivit några större inköp på Svenskt Tenn men att titta in här och njuta av svensk, klassisk design tycker jag om.
   Numer blir det inte dessa vackra dukningar hos oss heller men jag kan helt klart tillstå att jag gärna sätter mig till ett vackert dukat bord. Vet att min mamma var väldigt road av detta och min mormor också. Viktigast för mig är att ses och gärna spontant.
   Vårt “fikaställe” i Gamla stan är verkligen trevligt och här känner en sig varmt välkommen.
   Önskar dig också en fin helg.
   Ska ta tag i veckans temaord under dagen. Så roligt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

  1. Fiket rekommenderas verkligen. Väldigt trevligt! Och både miljö och personal tycker vi om och likaså det de serverar.
   Önskar dig en fin helg.

 12. Jag SKA köpa färgglada kuddar med Josef Franks mönster till vår soffa har jag bestämt, vi behöver lite färg i vår bruna soffa!
  Fika and wine, såå fint ! Tack för tipset, ser ljuvligt ut!!!
  Må så gott!
  KRAM!

  1. Att strosa runt inne på Svenskt Tenn är ju som att göra en resa inom svensk förstklassig design. Och i lagom dos, om en nu inte har en jättestor våning, kan ju en del mönster ta över. Du kommer säkert att hitta kuddar med mönster du gillar. Och dessa är ju bestående .
   “Fika and Wine” rekommenderas. Och ljudnivån är verkligen vänlig.
   Kram

 13. Josefs Tyger tilltalade mig verkligen!
  Visst är Stockholm vackert och med detta utbud!
  Beträffande cykling så har jag lagt ner det projektet också. Vad göra? Finna nya vägar.

  Tyvärr har jag mist flera vänner i pandemin, ja de lever, men vågar sig inte riktigt ut kontakterna har glesnat. Men det finns de som fixar åt mig, visst finns vänner.

  Ha det gott, stor kram, fina!

  1. Visst är de fina. Men för att ha en soffa eller så krävs nog ett stort rum. Men gardiner, en tapetvägg, en lampa, kuddar och annat fungerar ju hur bra som helst.
   Förstår att du lagt ner cyklingen. Känns ju inte alls bra med tanke på det som är.
   Trist med vänner som lever, men ändå inte och att dina kontaktytor därmed minskat. Men antar de gjort sina val. Fint att höra att du har vänner som kan stötta och hjälpa dig. Väldigt värdefullt.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *