Det dagliga Södermalm

Mål i sikte – Och ett delmål är uppnått

Fredag! Och jag har gått i mål. Nått ett av mina delmål.  En skön känsla. Fredag förra veckan, den 3/3, opererade jag min höft. Så  veckan har varit annorlunda mot hur mina veckor vanligtvis ser ut. Operationen har gått bra och jag har dagligen gjort framsteg vad gäller min rörelseförmåga. Vad gäller min rörelseförmåga var jag inställt på att det skulle ta lång tid att ”komma tillbaka.” Men det är en sak att tänka sig något och något helt annat att befinna sig i ett tillstånd där det gäller att skynda långsamt. En balansgång. Och även den har jag funderat en del på.

I morse såg det ut så här nr jag tittade ut på balkongen. Fortfarande en hel del snö kvar och även en del is i kanalen- Men håller solskenet i sig under dagen smälter nog både en del snö och is undan. 

Visst hade jag ett mål i skite

när jag idag på förmiddagen tänkte ge mig ut på en liten promenad. Tonvikt på liten. Plogbilarna har ilat fram och tillbaka på kajen, trottoarerna och gatan utanför hos oss  så det var i stort sett barmark och med snön liggandes i olika högar.  Solen lockade och även tanken på att försöka gå ”normalt” med kryckor. Kryckor, opererade benet,  (höger) vänster ben, kryckor. Osv.  Rak rygg, titta framåt, rikta opererade ben och fot framåt.

Stockholm. Södermalm. Gångbanorna var i stort snöfria men en del snöhögar fanns. Så mitt mål var att me hjälp av kryckorna mig över de lägsta snövallarna.Utanför hos oss såg det ut så här. Så ”piggarna” på kryckorna fälldes ner för att få bra fäste.   Snöfritt på gångbanorna och däremellan en del snöhögar.Så mitt första mål här var att från porten ta mig över ett par av de lägsta snöhögarna.

Jag bestämde mig för att gå till höger längs kajen och det såg ut att vara framkomligt. Målet var att gå ett par hundar meter längs kajen.

I bakgrunden skymtar Johanneshovsbron och bredvid den Skanstullsbron. Och under dessa broar ligger Hammarbyslussen som skiljer Mälaren och Saltsjön åt. Och över Hammarbyslussen går Skansbron som kan fällas upp när höga fartyg passerar. 

Jag närmar mig restaurang Thaiboat som egentligen var mitt mål. Men här bredvid var ett annat mål uppsatt. Idag ska en  av sex löpartävlingar som ingår i paketet ” Stockholms bästa” gå av stapeln och med målgång just här. (Mer om tävlingarna i länken till vänster)

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen . På väg in mot mål I övrigt tänkt för loppet "Stockholms bästa" med start idag. Jag är på väg in mot dagens mål . I kväll är det målgång här för det första av sex lopp i Stockholms bästa. Och så här dags var jag ensam och etta in i mål.  

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Dagens mål både för mig och deltagarna i loppet "Stockholms bästa". Efter att ha passerat dagens mål så vände jag  och traskade tillbaka längs kajen.

Tillbaka längs kajen

Stannar då och då. Till höger ser jag skorstenen som tillhör ett värmeverk; världens största anläggning i sitt slag och  där avloppsvatten blir till värme.

Ovant med så mycket snö.

Passerar utanför hos oss men när jag ändå har farten uppe fortsätter  jag en sväng österut.

Barmark på sina ställen. Solen skiner och på en del bänkar har folk slagit sig ner.

Andra bänkar väntar på besökare. Här sitter en bra i söderläge. 

Ett helt annat mål

Plötsligt hände det. Jag har i tidigare inlägg berättat om ekollonen och försök för att få dem att gro.(Mer om detta  finns länkarna här till höger: Jakten har bara börjat, Ekar och ekollon, En idé som kanske kan växa. )Men trots min envishet har det inte lyckats. Har läst mig till och fått råd om att ekollonen helst ska plockas på hösten då de ganska nyligen fallit till marken. Något jag inte gjorde. Att  plocka många  ekollon är också viktigt därför att för alla tar sig inte.Tanken är att ekollonen ska ”gro” och få en svans, sedan ska de spricka och en litet grönt blad titta fram-

Här finns några olika förslag hur en kan göra rent praktiskt.för att kanske få till en ekplanta

Ett ekollon har kommit i mål och fått svans och ett litet grönt blad. Ett ekollon är i mål. ”Svansen finns och ett litet grönt blad är synligt. Ett enda ekollon av ett 30-tal har kommit så här långt. Jag är hoppfull.

 

 

42 svar på ”Mål i sikte – Och ett delmål är uppnått”

 1. Du hör väl min rungande applåd hela vägen från Täby till Söder. Helt fantastiskt måste jag säga. Tänkte på dig idag för det är ju en vecka sedan du fick olika nya höftdelar. Men att du skulle vara ute så här och göra så många steg hade jag inte räknat med. Sedan var det ju perfekt tajming med målstolparna för tävlingen ”Stockholms Bästa”. Du tillhör definitivt eliten där:-)
  Ditt ekollon ser ut som en stor oliv:-) Grattis till även den succén:-)

  1. Stort tack! Jag hör den. Vad gällde promenad hade jag ,för egen del, inte en tanke på att jag skulle kunna vara ute och gå på kajen en vecka efter operationen. Men så blev det och inte ett dugg planerat.
   Visst var det humor med målskylten här. De hade just satt upp den när jag passerade så först över mållinjen var jag och kryckorna.
   Vad gäller ekollonet noterade jag idag till frukost att det fanns ett ytterst litet grönt blad här. Nu hoppas jag att det tar sig och att några av de andra jag har hänger på.
   Kul att ett ekollon i alla fall är med i leken och hoppas på fler.

   1. Du är otrolig med ditt kämpande. Men så kommer du också snabbt att nå drlmål efter delmål. Passande med målgångsskylten!
    Gissar att maken höll drj sällskap och bistod med en del fotografering. Att hå ensam, det hade känts dumdristigt…
    MEN jag gissar att du snart ger dej ug på rymmen! Kram och god kväll!

    1. En del kämparanda har jag men jag håller mig till ”boken” .(instruktionerna) Visst var det lite kul med målgångsskylten och de had ejust satt upp den så jag var den förste att passera mållinjen. Dock inte springandes.
     Nej, maken var inte med mig ut så fotot togs av några som passerade och som tyckte jag gjorde det bra.Men han var hemma på balkongen och hade koll
     Jag skyndar långsamt men är glad över att det har gått mycket framåt på en vecka.
     Önskar dig också en fin kväll
     Kram.
     PS Såg ett reportage på Rapport 19.30 i kväll om Tranemo och det var diskussioner om ev. nu vindkraft .

 2. Wow, riktigt bra kämpat av dig och definitivt ett delmål som är uppfyllt! Jag förstår att du längtade ut för det ger en speciell känsla att få andas frisk luft och röra sig utomhus. Ta det nu bara i lagom takt…
  Härliga bilder från din målgång!

  Kram och god kväll!

  1. Tack, lite nytt idag. Och himla roligt med målgången här på kajen. Visserligen inte tänkt för mig men jag tog det så- Passade bra.
   Så skönt att komma ut ett tag och solen var med.
   Önskar dig också en god kväll.
   Kram

 3. Idag kan man väl verkligen säga att du nått många mål:
  1. Du kom ut på en promenad endast en vecka efter din operation!
  2. Du gick i mål där löparna ska gå i mål idag.
  3. Ett ekollon har börjat gro troligen hjälpt av vårsolens strålar.
  Det var väl inga dåliga mål en fredag i mars!
  Trevlig helg!

  1. Målinriktad! Och med mer tur än skicklighet kanske. Ska se nu i kväll om vi ser deltagarna gå i mål. Ska titta på tiderna som gäller-
   Säkert är det så att ekollonet satte fart nu med hjälp av vårsolen. Hoppas några till tar efter.
   Önskar er också trevlig helg.

 4. Klart du måste ut och testa, med fotograf o det hela😎
  Trevlig fredagskväll till dig och Bosse!

  1. Vädret var skön och det var också ploga, sandat och även dags för lungorna att få lite luft. Blev en skön runda i långsam takt på kajen. Friskvård!
   Önskar dig också en fin kväll.
   Bosse hälsar.
   Kram

 5. Grattis till målgång, först i mål också! Trodde nästan att du skulle vara med och tävla i löpning 😉 Med dig vet man aldrig!
  Så roligt att ekollonet visar gry…snart har du ett träd att ställa ut på balkongen!
  Boa sorte Ditte!

  1. Tackar! Jadå, först i mål var jag också. Dock gåendes i långsam takt med kryckor.
   Visst är det roligt att i alla fall ett av ekollonen fått till ett litet blad.Och att det inte faller av. Hoppas också på att några andra ekollon också ska komma med blad. Återstår att se.
   Hoppas ni haft en fin dag och kväll.
   Kram

  1. Tackar! Var riktigt stolt! Och kul med skylten.
   Gladdes också åt att ekollonet blivit med ett litet blad. Hoppas nu att de andra ekollonen också snart bidrar med blad. Och att detta håller sig och växer.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 6. Alltså, sååå imponerande, ute på promenad redan, bra jobbat Ditte, och fina bilder fick du också.
  Snö och jul gör sig ofta bra på bild har jag märkt, lite favorit hos mig., speciellt snön då. 😉

  Tillönskar dig en jättefin helg Ditte.

  1. Soligt, lite snö, plogat och sandat gjorde att jag bestämde mig för att låta kryckorna få ta en runda med mig. I långsam takt. Och det gick bra.Kul här med ”mål skylten”. Visserligen inte riktad till mig men jag var nog den första som passerade den. (De satte upp den just innan jag kom)
   Så jag satsar på en lite utesväng i morgon också. Givetvis under ordnade former.
   Önskar också dig och fru Guldkrycka en fin helg.

 7. Så himla bra gjort att ta dig ut i snövädret med kryckor och allt, så snart! Men förstår att det lockade.
  Och du har min beundran och grattis till ”målgången”🥰

  Här märker jag skillnaden mot att skada en arm. Taxichaufförerna fick komma upp till mig och hjälpa mig på med jackan och knyta skorna! Mössa fick jag inte på mig.

  Ha en skön kväll.
  Stor kram fina!

  1. Idag hade vi strålande sol, det var plogat och sandat ocj jag kände mig i form för att vidga stegen. Givetvis med kryckorna i sällskap.
   Extra roligt var det med ”Målskylten” . De hade just satt upp målet så jag var den första som passerade. Dock utan springsteg.
   Visst är det speciellt med en skadad arm/axe förhindrar ju så mycket vad gäller rörelsen. Fint att taxichauffören hjälper dg-
   Tursamt nog kan jag ju använda armarna. Stor skillnad mot hur du har det.
   Jag har det lite knepigt eftersom jag inte får böja mig så skorna, strumporna, liksom byxor får jag ta på och av med och min ”plock /dragpinne.
   Hoppas du haft en bra kväll.
   Varm kram

  1. Tackar! En runda med stor försiktighet. Men det var plogat och sandat och en del barmark. Hade inte alls trott att jag skulle klara detta så snart efter operationen men det gick med bara lite besvär när jag kom hem. (Svullnad och värk)

 8. Du imponerar! Bara en vecka efter operationen är du ute och går! Så snyggt med just målgången där. Men Bosse var inte med ut, wow, att du vågade gå själv! På vår väg till Friends Arena ikväll så halkade min man på gångstigen ner mot MoS, som tur var så gick det bra, det var inte plogat och inte sandat…
  Jösses så mycket snö vi har fått, mer än i Järvsö!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Jag ville testa för min egen skull. Och det var ju bra ”före”; sandat, plogat och lite barmark. Tyckte det var extra kul idag med skylten vid mål eftersom att gp fit var mitt mål idag. Och så tillbaka förstås-
   Bosse var hemma men han höll koll på balkongen.
   Kul att ni var på Friend´s och genrepet, men illa att M halkade. Hade ju kunnat gå riktigt illa.
   Hoppas du skriver något i morgon om hur genrepet var.
   Ha det gott du också och hoppas ni haft en rolig kväll.
   Kram

 9. Otroligt! Och helt fantastiskt som BP skriver också. Och idag var vädret lite lockande igen, jag nämner inte snön, men det var ju en bra och framkomlig promenadväg där du gick och i mål kom du. Grattis!

  Skönt också för hälsan i övrigt att få frisk luft och en aning vårsol. Tror med att den väckt ett ekollon, nu kommer det bli fint och grönt. Vad kul!

  Lycka till med vidare träning och vilken känsla ändå att komma ut så snart på riktiga vägar men ta det lugnt och det gör du ju. Du vet.

  1. Jag såg att det var plogat och sandat och delvis barmark där jag tänkte gå- Och nu när solen sken lockades jag av att ta mig ut lite. Sakta förstås och försiktigt. LIte extra kul var ju ”målskylten” som de just satt upp. Och hit var mitt mål att gå plus tillbaka och lite till. Är så glad att det känts bra resten av dagen och att jag inte har haft ont.
   Jag blev riktigt förvånad när jag i morse såg ekollonet som hade ett litet grönt blad. Kanske tar det sig. Hoppas och håller tummarna. Kanske även några av de andra hänger på.
   Tack för uppmuntran och jag skyndar långsamt.
   Trevlig helg.

  1. Jadå!Jätteroligt att ekollonet förstod att glasvasen är anpassad för det och belönade mig med ett litet grönt blad. Hoppas det tar sig och blir större.

 10. Jag sällar mig till grattiskören! Förstår att du längtade efter lite frisk luft. En vecka inomhus är väl på gränsen vad du står ut med!
  Ja nu kan det bara gå framåt och vilken kick med ett riggat mål på kajen…

  1. Tackar! Vädret var gott, det var plogat, sandat bar mark på sina ställen så jag tog chansen. Blev så glad att det gick bra och extra kul med målskylten. För jag nådde ju dit. Hem kom jag ju också-
   Skyndar långsamt.

 11. Grattis till uppfyllda delmål.
  Promenad och ekollon.
  Delmål fanns hos mig också 2020 som till slut uppfylldes.
  Trevlig Melodifestivallördag.
  Tror jag ”hoppar” det, i så fall start 02.00 hos oss.

  1. Tack! Tänker då och då på dig och din skada och hur du kämpade. Och du nådde ju dina mål. Ggattis i efterskott. Hoppas och önskar att du är besvärsfri nu.
   Jätteroligt att i alla fall ett ekollon utvecklat ett blad. Och den gjorde det i avsedd cvas.
   Vad gäller mellon kan du kanske se reprisen. Men resultatet kan du ju se ändå-
   Önskar dig en fin lördag.

 12. Heja, Ditte. Du är en riktig krutdam. Så snabbt det går framåt.
  Det är så skönt att höra att allt går bra.
  Hoppas vi nu får lite bättre väglag så du kan gå ut mer.

  1. Tack för uppmuntran! Jag skyndar långsamt men är så glad över att ”allt” verkar ha gått bra. Vill inte ha bakslag.
   Är så glad för grundträningen jag hade. Och visst skulle mindre snö vara fint i sammanhanget. Absolut.
   Önskar dig en fin söndag.

 13. Du får min applåd från Alnön också. Strongt gjort, men fuska inte med pikarna under. All lycka i återhämtningen nu.

  1. Tack, Åke! Jag skyndar långsamt och följer noga instruktionerna .Vill inte ha bakläxa- Men jag är förvånad över att det hela gått så bra. Över förväntan. Hitintills.

  1. Tack för omtanken. Jag kämpar på men är noga med att följa givna instruktioner.Här gäller det att skynda långsamt för bästa resultat. Det är mycket som ska läka.
   Och de dagliga målen som finns är ”mätbara”. I alla fall till viss del.
   Önskar dig en fin söndag.
   Här är det nu strålande sol men mycket snö ligger kvar.

 14. Heja dig Ditte … verkligen bra jobbat! Så skönt att du kan ta dig ut en liten stund – och jättefint dokumenterat med kameran!
  kul med ekollonet! Grattis … och heja dig igen!
  Kram

  1. Tackar! Jag kämpar på. Och extra roligt här med en målfållan för det var just hit jag tänkt mig.
   Visst är det roligt att i alla fall ett av kanske 30 ekollon har tagit sig. Idag två gröna små blad.
   Kram och trevlig måndag

 15. Roligt att du är ute och promenerar lite lagom och en härlig bild på dig vid målgången! 🙂
  Det är fint med snö på kajkanten och bra att gångvägarna är snöröjda men de kan ju vara hala på sina ställen ändå.
  Roligt att ekollonet har tagit sig.

  1. Jag kämpar på. Och visst var det extra roligt med målet som var uppsatt här. Hit var det också mitt mål att ta mig, 200 m hemifrån. Så det blev en bra bild.
   Jag är glad att kajen är hyfsat skottad så att jag kan ta mig fram med kryckorna . Och givetvis är det bra för cyklister, rullatorer, rullstolar och barnvagnar att det går att komma fram
   Blev så glad att i alla fall ett ekollon ser ut att ta sig med små blad. Kanske kan ytterligare ett par hänga på. Återstår att se. Har nu åtta kvar som fått ”svansar”.

 16. Förstår att du längtar ut och har stor nytta av din positiva läggning och envishet. Sedan har du såklart en stor fördel med din genuina grundkondition. Grattis till att vara först i mål.
  Bossekram

  1. Just att detta var mitt mål för dagen och att det dessutom var utplacerat (dock för löpare) var extra festligt. Inser att det tar tid att komma tillbaka men att skynda långsamt är viktigt. En bra grundkondition hjälper till liksom min envishet.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *