Stockholm Trevligheter Utflykter

Nacka strand – En känsla av innerskärgård

Det har redan hunnit bli fredag och Stockholm bjuder oss på en strålande sommardag. I alla fall i just nu. Men jag är för stunden kvar i onsdagens båttur ut till Nacka strand och middag på restaurang J tillsammans med döttrarna. Tänk att man bara på en dryga 30 minuters resa från Stockholms City kan få en känsla av innerskärgård.

Nacka strand utanför Stockholm. Här passerar alla fartyg/båtar som ska till eller från Stockholm. Nacka strand. Här passerar fritidsbåtar, fraktbåtar, större och mindre kryssningsfartyg som ska till eller från Stockholm.

Gamla Nacka strand

är en stadsdel i norra Nacka kommun. En grannkommun till Stockholm och fram till 1988 hette detta  Augustendal- Ursprungligen hörde det som idag är Nacka strand, till Stora Sickla gård.  Och hit till gården hörde också stora delar av Nacka. Själva ordet “sickla” lär visst betyda ett område där vattnet kommer fram och det var också härifrån som godset fick sitt namn. I mitten av 1800-talet avstyckades några tomter och arrenderades ut till sommarnöjen. Men efter hand  kom detta  att bli ett större industriområde här  och med fokus på mekaniska verkstäder och bilindustrier.

Här fanns i början av 1900-talet en industripionjär, J.V. Svensson som började tillverka en fotogenmotor, en tändkulemotor, som såldes under namnet “Avance”.  Denna industri kom att bli framgångsrik och var i början av 1900-talet en av Sveriges största arbetsplatser med runt  500 anställda.  De anställda bodde  i arbetarbostäder här i Nacka strand. Men efter en konkurs och olika ägare kom så småningom AB Svenska Bilfabriken att uppstå med familjen Philipson som ägare. Här i fabriken satte man samman bildelar till bl.a. Dodge och Mercedes och den blomstrade.

Nacka strand är verkligen omgivet av vatten. Fjäderholmarna tvärs över vattnet. Nacka strand är omgivet av vatten. Tvärs över vattnet ligger Fjäderholmarna, ett populärt utflyktsmål. Till höger i bild är Tallink/Silja på väg ut.

Nacka strand är markerat med ett. Karta från Eniro. Nacka strand är markerat med 1. Karta från Eniro-

Nacka strand idag

Här ute har man bevarat flera av de gamla industribyggnaderna. Och stadsdelen växte i takt med att både bostäder, kontorshus kom till.  (En arkitekttävling blev utlyst  i mitten av 1980-talet för att få till en bar blandning mellan det gamla och det nya. (Här vann Nyréns arkitektkontor.)  Kort avstånd in till city och bra kommunikationer var orsaker som gjorde att området blev attraktivt för boende och även många företag och skolor har etablerat sig här. Så Nacka strand fortsätter att öka sin popularitet.

Hotel J

Efter vår goda middag gick vi en promenad längs vattnet och fortsatte  upp till Hotel J. Men eftersom jag bor ganska nära har jag inte testat att bo här men jag vet att det är populärt. Läget mitt emellan storstad och innerskärgård är väldigt bra. Och kommunikationerna goda. Med båt tar ca 30 minuter in till City och med buss bara 15 minuter.

Varför heter hotellet och restaurangen J? Jo, det är en seglarterm och härstammar från en mätregel, hur en båt är konstruerad och här handlar det om en segelbåt av J- modellen konstruerad på 1930- talet av Sir Thomas Lipton.

Nacka strand. Hotell J ligger på en höjd några hundra meter från vattnet och restaurang JHotell J ligger på en höjd i Nacka strand, några hundra meter från restaurang J och med fin utsikt över vattnet och inloppet till Stockholm. Här blandas gammat och nytt.

Tornvillan

På vägen upp till hotellet passerade vi Tornvillan. En byggnad som stod färdig 1889. Det var en byggmästare, Erik Fredlund från Stockholm som lät bygga den. Han hade gjort sig en rejäl förmögenhet på olika byggnader kring Valhallavägen i Stockholm  och lät bygga villan. Villan blev uthyrd som sommarnöje till olika Stockholmsfamiljer och blev senare såld till grosshandlare Ekström. I och med att Nacka strand växte som industriområde i början av 1800-talet kom Tornvillan att byggas om till lägenheter för anställda här ute.

Tornvillan i Nacka strand tillhör hotell J. Här finns frukostmatsal, en bar, mötesrum och en festlokal. År 1997 var Tornvillan här i Nacka strand klar efter en första renovering. En ny renovering blev det 2011 och  här finns numer mötesrum, festvåning, matsal och en bar. I Tornvillan ligger också hotellets frukostmatsal. 

Rum i många olika storlekar finns och de flesta med balkong och sjöutsikt.

För egen del skulle jag gärna slå mig ner i den här paviljongen med utsikt över vattnet och inloppet till Stockholm.

 

Tiden gick fort och det blev till sist dags att dra oss mot båten hem.

Carl Milles skulptur, den 23 meter höga Gud Fader på Himmelsbågen har blivit ett kännetecken för Nacka strand. I motljus förevigade jag  Carl Milles staty 23 meter höga skulptur Gud Fader på Himmelsbågen. En skulptur som varit placerad här sedan 1995 och blivit ett kännetecken för Nacka strand.

Här kommer pendelbåten. Och det blir visst  samma båt hem som vi tog hit ut.

Vi lämnar Nacka strand för den här gången. Hej då, Nacka strand!  (Husen som syns är lägenhetshus. Både bostadsrätter och hyresrätter och några kombinerade med kontor och annan verksamhet)

PS Extra roligt är att min bloggvän “Susjos,” med bloggen “En jordemors liv och lustar”, blev inspirerad av mitt besök på restaurang J i Nacka strand i onsdags. Så igår kväll gjorde hon och maken  ett lyckat besök här. Så fint dokumenterat i både text och bild.  

 

30 svar på ”Nacka strand – En känsla av innerskärgård”

 1. Jag som sällan är söder om stan tackar för all spännande info om Nacka Strand. Både min man och jag blev så nöjda med gårdagkvällen . Vi har aldrig provat SL-båtarna eller varit vid Nacka strand, och vi kunde inte fått en bättre kväll!
  Så tusen tack för ditt tips! Dit vill vi igen!
  Varma Kramar!

  1. Vad roligt att ni blev nöjda och att kvällen blev lyckad. Och med mersmak. Vi har alltid varit nöjda här så visst hoppades jag ju att ni också skulle bli det. Nu blev det ju både båt och Restaurang J. Kul!Nästa gång rekommenderas en liten promenad i området längs vattnet. Och så Grand på vägen hem.
   Så bra att vi kan tipsa varandra.
   Önskar er en fin fredag.
   Kram

 2. Det är verkligen fantastiskt att bara så kort tid bort finns denna fantastiska miljö. Tornvillan är verkligen fin och jag kan tänka mig att det är populärt. Dessutom fick jag veta var för det heter J. Själv hade jag aldrig kunnat gissa mig till det.

  Kram och fortsatt fin fredag!

  1. Visst är det fint att så snabbt med pendelbåt ta sig hit. Och man får ju sjöresan också. Blev sugen på att boka in en natt här trots att vi bor så nära. Jag har grunnat över namnet men nu vet jag.
   Önskar dig också en fortsatt fin fredag.
   Kram

 3. Så vackert och så härligt att få följa med. Visst är det fantastiskt att man inte behöver resa långväga för att få annan natur, andra vyer och nya upptäckter. Och så härligt att vi kan tipsa varandra.
  Tack! Önskar dig en trevlig helg 🙂

  1. Visst är det fint att både snabbt och bekvämt ta sig ut så här. Och båtarna fungerar fint. Gott om plats och de går ofta så det innebär att trängseln är liten. Bara ett visst antal tas ombord. Kommunalt åker jag inte så gärna nu men med båtar är det lite annorlunda. Och man kan stå eller sitta ute.
   Visst är det bra att vi kan tipsa varandra.
   Vid tillfälle är jag så nyfiken på det fina område ni besökte i Värmland.
   Önskar dig en fin helg och roligt att du var med ut till Nacka strand också.

 4. Vad roligt att få en förklaring på varför restaurangen heter J. Det lät lite hemlighetsfullt första gången du berättade om den. Och nu fick jag veta mer om hotellet och allt däromkring. SÅ vackert och så NÄR ändå! Tur det finns båtar.
  Själv har jag haft ett spontanbesök och det var jätteroligt. Jag är liksom lättroad 😀 numera.
  Trevlig fredag och stor kram!

  1. Visst är det fint att ha detta så nära inpå och perfekt att ta båten hit. Skulle nog kunna tänka mig att spendera en natt här på hotellet. Jag har också grunnat över namnet J och visst egentligen vad det var. Men kollade upp det lite extra.
   Vad trevligt att du fick spontanbesök .
   Här sitter vi fortfarande ute och njuter av den fina kvällen. Härligt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

  1. Tackar! Ja, det är fint här ute. Och man kan ju “tura” till Ropsten och tillbaka utan att gå av båten. Eller gå av och fortsätta med nästa. DE går ganska ofta. Annars kommer det ju fler tillfällen.

 5. Yes och så tar vi en till nostalgitripp! Du får faktiskt sluta fresta mig med mina fd hemikringbilder, som slår knut på allt och faktiskt får mig att längta tillbaka. Kanske inte så farligt, men det tär lite i dagens instängdhet och ja, inget är lätt och självklart numer, men Ditte, missförstå mig rätt… Och det är jag säker på att du gör…mina gamla hemtrakter och dina nuvarande, är mer än väl värda att framhållas, att lyftas upp och belysas. Det är faktiskt bland de finaste platserna i Sthlm, kanske de finaste…sagt av en utflyttad som ser tillbaka och inser vad jag en gång hade i min närmiljö.

  1. Jag tänkte just på det idag när jag skrev inlägget. Men du får hoppa över dessa….
   Jag förstår hur du menar. Absolut!. Instängd känner jag mig också. Och jag är det. Även fysiskt. Är begränsad med min axel. Har ont och kroppen som inte vill/orkar det den brukar.
   Nej, inget är lätt eller självklart nu. Vi får försöka härda ut.
   Jag tar de turer jag orkar och blir sur över att jag inte kan eller orkar mer.
   Skulle vilja sitta på en udde i havsbandet långt ut. Men å andra sidan blir det ju ganska enformigt. Men jag kan sakna båtlivet. Är så glad för att du är med mig. På alla sätt.

 6. Det var mycket ny information för min del. Kan lugnt säga att jag nästan var helt okunnig om Nacka Strand innan jag läste ditt inlägg. Ändå har jag varit där ett antal gånger, men man lär sig alltid nåt nytt. Området är ju hur fint som helst, vilket dina bilder verkligen visar.
  Så kul att Susjos “gick i dina fotspår där. Alltid glädjande om man kan inspirera bloggkompisarna till nya “stordåd”:-)

  1. Jag är ju här ganska ofta eftersom dotter Helen bor här. Och området är ju intressant på flera sätt.Tycker man fint bevarat mycket av det gamla tillsammans med det nya.
   Jättekul att Susjos med make tog en sväng hit och att deras kväll också blev lyckad. Det var deras första tur hit. Jättebra att kunna tipsa varandra om olika saker.

 7. Fantastiskt med dessa pendelbåtar. Annars är ju kommunikationen ut till Nacka helt OK, har varit mycket där efter som mannen min är uppvuxen i Nacka och vänner bodde där. Nu var det dock länge sedan vi var där. Nacka är fint.

  1. Visst är pendelbåtarna toppen. Och de går ofta dessutom. Men även utan dem är det ju väldigt bra kommunikationer till Nacka- Min ena dotter bor i Nacka strand och med buss tar det ca 12 minuter till Slussen. Och hela Nacka och Värmdö har bra busskommunikationer och nu byggs det också tunnelbanan ut till Nacka.

 8. Tornvillan … vilket fint hus!
  Tack för den trevliga dagen där vid Nacka strand!
  Kul att du inspirerade Susjos och hennes man att åka dit!
  Ha en fin helg!
  Kram

  1. Tornvillan är så fin men den var stängd nu så vi kunde inte titta in. Kanske nästa gång.Väldigt roligt här i Nacka strand att man så fint behållit det gamla och blandat med lite nytt.
   En fin eftermiddag och kväll fick vi. Och extra roligt att Susjos blev inspirerad. Och även det blev ett lyckat besök.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 9. Restaurangen har jag varit vid (men inte besökt), den vackra tornvillan och hotellet har jag dock aldrig sett. Det finns verkligen många pärlor i Stockholmsområdet 🙂
  Läste om Susjos besök på J – kul att hon blev så inspirerad av dig 🙂

  Ha en fin lördag!

  1. Både restaurang J och hotellet är väldigt trevliga och inte minst miljön- Jag gillar ju verkligen att vara vid vattnet. Perfekt med båt hit. Tornvillan ligger några hundratal meter bort från restaurangen.
   Jättekul att Susjos besök också blev lyckat.
   Önskar er också en fin lördag-
   Strålande väder här i Stockholm.

 10. Så härligt.
  Det låter som en underbar utflykt med döttrarna.
  Det finns väldigt mycket runt Stockholm som är sevärt och verkligen värt ett besök.
  Vädret vi har nu är ju också så fint, blå himmel och solen lyser. Verkar inte vara så mycket med blåst heller, utan vattnet är lugnt och spegelblankt.
  Tornvillan, intressant att få läsa om, nytt för mig.
  Jag slår mig gärna ner med dig i paviljongen, om jag får.
  Trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Det är så fint att kombinera en båttur hit ut med middag på restaurang J. Och att träffa döttrarna förstås.
   Visst är paviljongen fin! Och med ljuvlig utsikt över vattnet, båtarna och inloppet till Stockholm.Och du är så välkommen att slå dig ner här tillsammans med mig.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

  1. Här finns många fina områden helt nära och till Nacka strand tar jag gärna en tur. Perfekt med en båttur. Paviljongen har en vacker utsikt över vattnet och inloppet till Stockholm.

 11. Jag läste Susjos inlägg om sin lyckade vistelse. Kul! Kan inte påstå att jag kände till området överhuvudtaget, men tornvillan var ju härlig. Och vädret var med er även denna dag!

  1. Nacka strand i sig är ett äldre industriområde som växt på 2000- talet och blivit populärt på olika sätt. Fint med en båttur hit och även att promenera en i området.
   Och vädret var med oss.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *