Skyltar Stockholm

Upplysning på olika sätt – Skyltsöndag #310

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Upplysning och det på olika sätt är det som gäller för veckans skyltning. Skyltarna  som medverkar idag har jag sett under den gångna veckan och på olika platser i Stockholm.

Stockholm. Stora Essingen. Tydlig upplysning om att det var varning för katten. Denna tydliga upplysning, en “varningsskylt” såg vi på promenaden runt Stora Essingen. Kanske på förekommen anledning. Att katten sedan slog följe med oss en bit var bara trevligt.

Upplysning

Ibland kan man absolut sakna viss upplysning och ibland kan den nästan vara  övertydlig.

Fortfarande på Stora Essingen och fler tydliga skyltar.

Från Stora Essingen tog vi oss via Gamla Essinge Broväg (en bro) över till nästa ö, Lilla Essingen.

Stockholm. Lilla Essingen. En fin upplysning och att det var "trevligt" . Vad som däremot var trevligt visst vi inte. Och här  möttes vi av denna upplysning. Vi tolkade budskapet som att det var trevligt att vi kom. Ett fint mottagande var det och positiva tankar tycker i om.

När vi tagit ett varv runt på Lilla Essingen gick vi vidare till nästa ö.Till Kungsholmen.

Stockholm. Runt om i stan finns det affischer med upplysning om den kulturnatt som ska äga rum digitalt i Stockholm den 24 april i år. Här fick vi via anslag upplysning om att det kommer att vara en “Kulturnatt” i Stockholm den 24 april-

Även årets “Kulturnatt” blir digital och kommer att innefatta bl.a. dans, historia, musik, teater, konst/konsthantverk, litteratur/berättande. Via länken här ovan kan du se programmet.

Mer kultur. Nationalmuseum, liksom många andra museer, har öppnat igen och här är det nu en pågående utställning med Anders Zorn i fokus. Vill man gå hit gäller det att boka biljetter i förväg eftersom antalet platser beroende på pamdemin är begränsade.

 

Förutom att körsbärsträden har börjat blomma i Kungsträdgården så finns det även en del annat att titta på. Många musiker har inte haft möjlighet att jobba under detta “pandemiår” och har på olika sätt skrivit ner sina tankar som sedan samlats till en  mindre utställning.

 Tankar som trombonisten Nisse Landgren formulerat. Visst är det tänkvärt.

Mer upplysning – Hemma på Södermalm

Götgatan. En gata som i princip börjar vid Slussen, den norra delen av Södermalm, och sträcker sig 1.6 km söderut. Till Skanstull. Detta är en gata som är livligt trafikerad av bilister, fotgängare och inte minst av cyklister. Men det finns cykelbanor, breda gångbanor och trottoarer så att alla ska få plats.

Stockholm. Södermalm. Götgatan. Sktlt som ger upplysning om "grön våg"Trafiken är livlig, inte minst vad gäller antalet cyklister, så nu finns sedan en tid tillbaka också en upplysning för dem om när det är “grön våg”.

Mer grönt men på annat sätt.  Här finns en av alla “foodtrucks” längs Årstaviken. Och kanske var det  just idén om att sälja stekt strömming på knäckebröd som gjort just den här ganska populär. Jodå, korv finns också, plus kaffe, te och lite annat drickbart..

 

Och till sist en nyhet. En uteservering vid Eriksdal/Skanstull och Årstaviken har bytt namn och ägare. En uteservering har funnits här i flera år och haft många besökare. Men den nu  i ny skepnad, troligen ny ägare och har ett nytt namn,  Fredda´s.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. "Övningskör" en tydlig och bra upplysning om att man håller på att komma igång. En tydlig upplysning gavs; ÖVNINGSKÖR. Såg liknande skyltar uppsatta på ytterligare några ställen. Och visst kan en inkörningsperiod vara nödvändig . Bra initiativ att tala om det också. 

Gott om besökare denna soliga eftermiddag på nyöppnade “Fredda´s”.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

28 svar på ”Upplysning på olika sätt – Skyltsöndag #310”

  1. Visst vann kattskylten! Och extra roligt att katten hängde med oss på en del av vår promenad.Ja, en dag i taget är lagom och likaså att försöka ha det så bra man kan. Gillar det budskapet. Och influerad av dig var jag till en handelsträdgård idag…Kul!

 1. 29 och 30 oktober ska det vara kulturnatt här i GBG, inget jag brukar bevista egentligen men det är ju bra att det finns för de som är intresserade, hade förmodligen tyckt det var ok om jag deltog men det är som det är.

  Grön våg för mig innebär att jag fått en offert på att få min cykel lagad, lika bra att köpa en ny och sen ska det “grön-vågas” minsann 😉

  Tack för denna tur på stan, ha det fint Ditte.

  1. Vad trevligt! Har förstått att dessa kulturnätter finns lite varstans i Sverige. Har förr varit med “ute” här i Stockholm och nu hänger jag nog med ett tag digitalt. Men det är ju inte samma sak precis.
   Aj då! Alltså inget önskepris för att laga cykeln.
   Här skrattade jag åt att cyklarna nu också har grön våg. Förut var det ju bilisterna.
   Kul att du var med.
   Önskar dig en din söndag från ett strålande Stockholm.

  1. Tack! Nej, idag var det upplyst på ett annat sätt som gällde. Skyltar som ger upplysning.
   Men jag förstår hur du tänker.
   Trevlig söndag från ett strålande vackert Stockholm. Inte ett moln och skön vårkänsla.

 2. Snyggt skyltat som vanligt och härliga bilder dagen till ära. Skylten “trevligt” kan man inte annat än bli glad av. Perfekt att katten som gjorde er sällskap var av den vänligare sorten. Skyltning ska vara lagom för annars ser man inte skogen för bara träden!

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Vi tyckte också att den gigantiska skylten med “trevligt” piggade upp. Sen får man ju bestämma vad som är trevligt tyckte vi. Och trevligt hade vi på hela vår runda.
   Önskar dig också en fin söndag och passar på att säja grattis till er.
   Kram

 3. Gillar kattskylten! 🙂
  Vi har bott på Lilla Essingen i slutet av 80-talet (ska kolla länken) och kul att man blev så där fint välkomnad med “Trevligt”-skylten. 🙂
  Roligt med en digital kulturnatt och roligt att muséerna har öppnat. Här är muséet stängt än så länge men så har vi högt smittotal just nu.
  Bra med grön våg för cyklister.
  Fint skrivet av Nisse Landgren.

  1. Visst är kattskylten bra. Och katten som fanns här gick sedan med oss en bar bit. Så roligt att ni bott på Lilla Essingen och en del är sig likt men många nya hus har kommit till.
   Förr har vi varit ute denna kulturnatt i Stockholm men nu ska jag hänga med ett tag digitalt. Museerna har öppnat här men med begränsningar och man får boka besöken i förväg om man vill vara säker på att komma in. Ska boka in mig de närmaste veckorna på Nationalmuseum och se Zornutställningen-
   Vi har hög smitta här också men den verkar variera så det är därför man måst boka biljett.
   Funderade på det som Nisse Landgren skrev och viktigt att tänka positivt och att försöka ha det så bra man kan.

  1. Vad roligt!Mycket har hänt. Absolut! Tror nog du skulle känna igen dig. Luxparken är kvar och mycket annat också. Då var vi alldeles i närheten av där ni bodde. Och det är verkligen fint här.

 4. Kattskylten vann, jag som är kattälskare, där mitt hjärta klappar speciellt för en kissekatt. Mitt hjärta har utvidgat sig till att tycka om en speciell hund också, som verkligen besegrat livet – Diego.
  Roliga och finurliga skyltningar! Trevligt! – det vill vi ju gärna ha!
  Ja, helt rätt så hamnade jag länge på balkongen i solen och under filten, med Mark i öronen 😀
  Trevlig söndag med stor kram!

  1. Ofta är det ju hundar man varnar för så detta med en katt var roligt. Extra roligt eftersom katten sedan gick med oss på en promenad innan den vände och gick hem igen. Jag är nog mer hundmänniska och träffar ju ofta dotter Helens labrador. Så fin på alla sätt. Fint med Diego.
   Visst vill vi ha det så trevligt det är möjligt även om det är en pandemi och jag gör verkligen mitt bästa för att ha det.
   Skönt att det blev balkongväder för din del också och i sällskap med Mark.
   Här blev det frukost på balkongen, sedan “njutflykt”, en bit mat på restaurang J i Nakca strand, sjöresa hem och nu i kvällningen ännu en vända på balkongen i kvällssolen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 5. Vilka trevliga skyltar du har hittat!
  Gillar Nisse Landgrens tänkvärda ord.
  Kul skylt med varning för katten, och en fantastisk välkomstskylt : Trevligt!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Jag tyckte också att Nisse Landgrens tankar kändes bra. Och de var positiva trots de tider som är.
   Vad gäller katten här så gick den med oss en lång runda. Kanske var det detta man varnade för. Skylten med “trevligt” var oväntad och jag antar att man kan bestämma själv vad som är trevligt.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. En absolut härlig skyltmix! Att skylta med “Trevligt” på en tråkig husvägg är riktigt fyndigt och roligt. Gissar att Kulturnatten är digital. Har aningen svårt för sådana events. Inte samma sak som irl, men det är ju som det är…
  Ingen aning vem Nisse Landgren är, men såväl tankarna och hela utforminngen av skylten får MVG av mig.
  Roligt att du visar bild på “strömmingsvagnen”. Den har ju i alla tider stått på Slussenplan – alltså innan man började bygga där. Kul att se att den fått ett nytt hem.
  Modigt att öppna restaurang i dessa tider. Önskar Fredda’s lycka till. Där ser väldigt fint och luftigt ut.
  Som sagt en härlig skyltmix. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Vi tyckte också det var trevligt att mötas av denna skylt. Och sedan kunde vi välja vad vi tyckte var trevligt. Kulturnatten har vi varit med om i.r.l. och det har varit trevligt men nu i år blir den digital men visst tittar jag in.( Även förra året var den digital)
   Nisse Landgren är musiker och spelar trombon och han gör det så bra. Ofta på en röd trombon. Men visst är budskapet bra.
   Den surströmmingsvagn som tidigare fanns vid Slussen finns nu på Kornhamnstorg i Gamla stan så detta är en annan . Men välkommen har jag föstått och välbesökt.
   Jag tycker också det är modigt att öppna en ny restaurang men läget är bra och det var i alla fall välbesökt i fredags. Önskar dem lycka till-

  1. Vad roligt att du bott på Lilla Essingen! Jag har vart här då och då och med ojämna mellanrum under årens lopp men trevligt är det fortfarande. Gammalt och nytt samsas.
   Och vi kände oss välkomna med skylten “trevligt”. Bra sätt att pigga upp en husfasad på.

 7. Strömmingsvagnen vid Slussen är/var en höjdare., Jag gillar strömming! Här i inlandet har vi ingen tillgång alls, så himla trist.
  Den där Trevligt-skylten på husfasaden tyckte jag ändå var ganska anskrämlig även om själva budskapet var positivt..
  Jag lärde mig ett nytt ord idag, “tidslucka” något som tydligen förekommer när man gör bokningar till olika platser och evenemang.För nu kan man ju inte längre bara slinka in på olika besöksmål pga pandemin och det begränsade antalet besökare…men jag begrep faktiskt inte alls själv uttrycket utan fick googla. Nå, nu är jag åter lite klokare…Mycket av spontaniteten i tillvaron försvinner förstås, kanske brukar man boka vissa evenemang ändå, som föreställningar och så, men många, som museibesök, Gröna Lund osv. brukar man ju bara traska in via biljettkassan. Ack inte längre…allt måste planeras in, barnfamiljerna har det inte lätt…
  Nu blev jag åter långordig, ber om ursäkt, kramen

  1. Strömmingsvagnen vid Slussen har nu fått flytta till Kornhamnstorg i Gamla stan och är välbesökt. Den här är en annan men också uppskattad och har många kunder.
   Ja, “Trevligt” skylten som täckte hela husfasaden är inte vacker men det är å andra sidan inte fasaden heller. “Tidslucka” har jag inte hört talas om men nu efter att du berättat så vet jag. Jag är ju också van att bara traska in när andan faller på. Men visst har jag fått tänka om. Har ju under året besökt Fotografiska då och då och bokat tid. Men det har fungerta bra. Ska också boka in mig inom kort på Nationalmuseum – Vill gärna se utställningen med bilder av Zorn.
   Bara roligt att du blir “långrandig”. Men jag tycker ju inte att du är det.
   Kram

 8. Du har verkligen hittat många bra skyltar! Nisse Landgrens text är klockren! Såå bra!
  Önskar dig en fin måndag!
  Kram

  1. Tack! Ja, den med “varning för katten” och skylten där Nisse Landgren formulerat sin tankar gillade jag nog mest.
   Önskar dig en fin måndag och en riktigt fin födelsedag på alla sätt Stort grattis!
   Kram

 9. Härligt skyltat i ett härligt väder! 🙂 Gillade kattskylten och “Trevligt!” allra bäst tror jag, och ärligheten med “Övningskör” var ju också bra 😀

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Och fint väder har vi haft. Riktigt skönt vårväder. Men det kan nog växla nu under april.
   Vi skrattade gott när katten här i huset gick med oss en sväng på vår promenad. Så “farlig” var den inte. Hoppas nu att den nya restaurangen här ska klara sig men det är ett bra läge vid vattnet och det gör mycket.
   Strålande vårväder idag också så det bidrar till en god start på veckan.
   Önskar er också en fin måndag och att Anders fot är i bättre form-

 10. Andra bilden var ju minst sagt plottrig, verkar som dom som satt upp tänkt kom hit och fota så fixar du skyltsöndagarna minst ett kvartal. Suck gillar kulturnatten, har varit med en massa år, men nu är jag så himla trött på allt som är digitalt.
  Krön våg för cyklister var ingen dum ide.

  1. Visst är den! Förstår inte hur man tänkt. Eller inte tänkt. Kulturnatten har vi varit med på tidigare men jag är också trött på det digitala- Blir ju inte alls samma sak. Men jag tar nog ändå och tittar in.
   Skrattade gott åt en gröna vågen för cyklister. Man kan ju tolka den på fler sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *