Södermalm Trevligheter

Musik på Mosebacke – Cornelisdagen 2022

I går blev det ännu ett besök på Mosebacke och terrassen där. Tredje tillfället den här veckan. Nej då, det är ingen sponsring från Mosebackes  sida, men om trevligheter må man ju kunna skriva. Igår var det en speciell dag med musik på Mosebacke och utdelning av årets Cornelisstipendium. (Mer om det stipendiet  och vilka som fått det finns i länken)  Detta är ett årligt musikarrangemang som funnits sedan 1988 för att hylla och minnas Cornelis Vreeswiljk. Cornelisdagen arrangeras av Cornelis Vreeswijksällskapet och går av stapeln den första eller andra söndagen i augusti.

Mosebacke har ju genom åren haft olika musikaliska traditioner och en som vi varit med på var “Midsommarjazzen” som ägde rum på midsommardagen.  Men ägarbyten har skett så 2018 var  senaste gången vi var här och lyssnade. Året därpå var vi också på plats, men det var inte jazzen.

Cornellisdagen innebär musik på Mosebacke och givetvis utdelning av Cornelisstipendiet- Musik på Mosebacke och Cornelisdagen var en av orsakerna till vårt tredje besöket här denna vecka. Utsikten och stämningen lockar också.

Musik på Mosebacke och Södera teatern

är det ofta. Ibland är det konserter där man betalar entré och ibland är det kostnadsfritt. Sommarens musik/konsertprogram finns här. Själva musikarrangemanget skulle starta klockan 16 så nästan en timme innan var vi på plats. Och det var det många som var.

Entrén till  själva terrassen på Mosebacke.

Och genast vi kom in är igenkänningsfaktorn hög. Här på en bänk sitter vännen Susjos med sin väninna Ylva. Jätteroligt att ses. Men där vi bordet var det fullt så vi gick för att leta platser. Smart hade det förstås varit att tagit med egna stolar.

Vi letar platser. Men även om några verkade vara lediga så var de “upptagna”. Några passade platser och andra handlade. Men vi hade tur. Jag lyckades t.o.m. hitta en ledig stol med ryggstöd och den tog vi till en bänk där maken kunde slå sig ner. Perfekt!

Perfekt sommarväder för musikunderhållning på Mosebacke. Många var här. Perfekt sommarväder för musikunderhållning på Mosebacke

I huset bredvid satt man på “första parkett” på den egna terrassen.

Lite “upp och försnack” med entusiaster från Cornelissällskapet och som också berättade om några som fått Cornelisstipendiet

Dags för sång och musik

Lasse Berghagen var förra årets stipendiat skulle varit här denna dag men tyvärr var han sjuk. Och sjuk var också Cornelis son Jack Vreeswijk. Men Anne-Louise Hansson som i många år arbetade och turnerade med Cornelis Vreeswijk och Fred åkerström var på plats. Hon berättade om en del turnéer som stundtals innehöll vissa spänningsförhöjande moment hängde eftersom lunchen/frukosten kunde  innehålla en del intag av brända, destillerade, drycker.

Stockholm. Södermalm. Musik på MOsebacke. Cornelisstipendiet 2022 ska delas ut o det passade fint att Ann-Louise Hansson sjöng. Gjlrde flera turnéer med Cornllis och fred Åkerström. Passade extra fint här denna dag i Cornelis tecken och med musik på Mosebacke att Ann- Louise Hansson var med.

Här blev jag nostalgisk och mindes den ljuva gymnasietiden då jag som 17-åring hängde på vispråmen Storken och såg bl.a. Ann-Louise, Cornelis och Fred Åkerström uppträda. Skrev ett inlägg om detta 2015; “Ljuva nostalgi” så läs om ni vill. Fortfarande minnesvärt.

Och visst var publiken med och sjöng tillsammans med Ann-Louise Hansson.

Nästa artist att äntra scenen var Lill Lindfors. “Still going strong” hon också. Även Lill bjöd  på en hel del musik och texter av Cornelis men en del annat också.Och skulle jag vara så pigg vid 82 års ålder vore jag glad.

Lill Lindfors sjöng också en del Cornelis.

Och visst var det rejält med musik på Mosebacke. Här Lill Lindfors och det svängde rejält.

Så till sist. Årets Cornelisstipendiat; Stort grattis till Douglas “Dogge” Leon, lejonet från Alyby söder om Stockholm-  Ett tacktal höll han mycket kärlek och värme och som “Dogge ” själv uttryckte sig “Jag är den första “blatten” som fått detta stipendium. Aftonbladet intervjuade “Dogge” – om dåtid, nutid och framtid och den intervjun finns i länken till vänster.

Stpckholm. Södermalm. Årets Cornelisstipendiat "Dogge", Douglas Leon och musik på Mosebacke kunde höras vida omkring. “Dogge”, Douglas Leon blev årets Cornelisstipendiat. Så än mer  musik på Mosebacke blev det. Här var Cornelis med på många sätt och inte minst i “Brevet från kolonin. I den lite nyare texten handlade det inte om att skicka pengar utan Swisha.

Härlig publik, mycket musik och en fantastisk eftermiddag på Mosebacke.Stockholm och Södermalm levererar. 

Stort grattis till “Dogge”, Duoglas Leon-

26 svar på ”Musik på Mosebacke – Cornelisdagen 2022”

 1. De sjungande damerna bär sin ålder med heder!
  Cornelis har jag inte så mycket “anknytning” till egentligen men hans musik är ju alltid välbekant, liksom hans person.
  Förstår egen stol hade varit bra ha med!

  1. Mosebacke och artisterna bjöd på en helt fantastisk eftermiddag. Och till ingen kostnad. Å andra sidan hade vi gärna betalt för att se detta.
   Cornelis är en stor favorit hos mig och det redan när jag var 17 och hängde på Storken och såg honom som dörrvakt med och i baren. Och sedan uppträda med Fred Åker ström och A-L Hansson. Kan le än idag åt detta.

 2. Oj så fina foton du fick av alla artister, och även på mej och Ylva <3 Så himla trevligt att ses, och nu fick jag veta varför Lasse B och Jack inte var där, för det hörde jag inte att de var sjuka. Visst fick vi en trevlig dag, så underbart att se både Ann-Louise och Lill Lindfors still going strong! Fantastiskt väder fick vi också! Tänk att du sett Ann-Louise med Fred Å och Cornelis!
  Ha det fint!
  Varm Kram!

  1. Tack! Vi lyssnade ju mest men jag kom hyfsat till för några bilder. Så kul att som hastigast ses här i myllret.
   Och visst blev bilden på dig och Ylva fin. Men det var ju även den du tog på er.
   Det var ju stundtals knepigt att höra vad som sades från scenen men att båda var sjuka hörde jag- Minns ju Ann-Louise så väl från 1967-68 då jag gick i gymnasiet och hängde på vispråmen Storken och även Fred Åkerström och Cornelis var där och både jobbade som musiker, i baren och i garderoben. Vilka tider!!!
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 3. Men är Lill Lindfors 82 år det är svårt att tro😍så kul att du var på plats på Mosebacke och Dogge är ju rätt skön kille med humör ☺️Så fina bilder från din dag och tänk dem som hade första parkett från sina balkonger vilken lyx att sitta där.
  Kram

  1. Tack! Jadå! Lill är född 1940. Var tvungen att kolla upp det- Och så himla pigg.
   Vi hade en riktigt trevlig em på alla sätt- Och väldigt roligt ockås med det varierade musikutbudet. Mindes när jag som 17- åring häckade på vispråmen Storken och Cornelis, Fred Åkerströnm och Ann-Louise Hansson uppträdde.
   Dessa på första parkett i husen gillar när det är uppträdande på em men klagar så att det på kvällarna inte får pågå längre än till 22. Lite trist. Man bor ju ändå mitt i stan.
   kram

  1. Vi hade en jättetrevlig och rolig em med mycket musik- Och extra roligt att här i vimlet träffa på Susjos.

 4. Till och med jag vet vem Dogge Doggelito är. Visste dock inte hans “riktiga” namn. Det vet jag nu.
  Härligt med Cornelisdagen, kändisarna som håller än och strålande väder på det. Ja, åsså är världen ju liten, speciellt i Stockholm. Kul att ni träffade på Susjos och Y.
  Härligt att se så mycket folk på ett och samma ställe. Det hag jag inte sett sedan 2019…

  1. Kul att Dogge fick Cornelisstipendiet i år . Som han själv sa “Jag är den första blatten som fått det”. Ligger mycket i det.
   Vi hade en jättetrevlig em här och jättekul att träffa på Susjos och Y när vi kom in.
   Extra roligt var också att besökarna var från bebisar till närmare 100 år. Stor bredda alltså

  1. Det blev en lyckad eftermiddag med en hel del gott och blandat. Inte minst god och medryckande underhållning. Kul också att träffa på Susjos här i myllret.
   Tror att du och Uffe också hade tyckt om att vara med.
   Kram

 5. Vilken härlig eftermiddag med bra artister! Fantastiskt att det var helt gratis dessutom.
  Cornelis var verkligen en mycket stor men speciell personlighet, jag många i kretsen kring honom.

  Kram och god kväll!

  1. Ja, det blev det. Och tur med vädret hade vi också. Även sittplatser lyckades vi få.
   Cornelis var ju speciell och jag får ju såna minnen från 1967-68 när jag var en hel del på vispråmen Storken. Så roliga minnen-
   En sen kväll här och fortfarande en stund på balkongen-
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

 6. Men Ditte, fann ni sittplatser till sist, eller var ni tvungna att stå? Va kul att ni stötte ihop med susjos, Stockholm verkar vara en liten by, haha
  Dogge är en färgstark person, varför han förtjänar priset vet jag inte. Nu har ni insupit kultur i stora mått, förstår att denna tillställning var till belåtenhet.
  Kram

  1. Vi hittade sittplatser och även en stol med ryggstöd till mig. Riktigt bra blev det.
   Dogge har gjort en del tolkningar av Cornelis och jag tror att hans bredd och det han står för också bidrog till att han i år fick priset.
   Vi var supernöjda efter besöket och extra kul att träffa på Susjos här bland alla som var på plats.
   Kram

 7. Vilken härlig eftermiddag! Där hade jag gärna varit med på ett hörn. Cornelis och Fred Åkerström var ett par av mina favoriter på 70-talet och Cornelis såg jag flera gånger på klubbar i Göteborg under studietiden! Lill Lindfors är en otrolig sångerska och nog bär båda kvinnorna sina år med glans.

  1. För mig rena nostalgin som var på Storken 1967 och 68. Så roligt och så Ann-Louise Hansson även där som var lite av “ordningsman” i gruppen. Behövdes säkert.
   En härlig em blev det verkligen och i vackert väder.
   Kul med era minnen från dessa artister.

  1. Jag bloggar ju om det dagliga livet just jag har och där ingår ju lite varje.
   Ett besök på Mosebacke är alltid trevligt och nu med musikunderhållning än trevligare. En skön eftermiddag blev det.
   Jätteroligt också att träffa på en vän i myllret.

 8. Vad härligt med en musikkväll utomhus. Mosebacke har verkligen mycket att erbjuda och så kul att träffa på Susjos! Egna stolar är ju smidigt att ha med, men kanske inte så smidigt att bära med sig om en inte bor granne, skönt ni hittade bra platser. De som bor alldeles i intill har ju verkligen första parkett, men kanske de inte gillar det som bjuds alla kvällar .. 😀

  1. Det blev verkligen en lyckad eftermiddag och kväll och med bra musikunderhållning- Och vi har ju gångavstånd till Mosebacke , 20 minuters promenad så vi är ju där lite nu och då. Tycker om både stämningen och utsikten över stan-
   Jättekul att direkt träffa på Susjos.
   Helt rätt! Grannarna här har klagat så kvällsaktiviteterna måste sluta runt 22. Men bor en mitt i stan så är det ju sällan tyst.

  1. Sol, Mosebacke och bra musik är en bra kombination. Och jättetrevligt att träffa Susjos här i vimlet-
   Stor kram

 9. Vilken fin underhållning, bra artister som var med. Cornelius var otroligt bra!
  Läser men det får bli lite korta kommentarer för vi ska bo i uppsala några dagar, vill injte ha bilen här som står olämpligt just nu, när han som bränner kommer hit, och sen ska vi hämta lite saker bla rollatorn till mamma som bytt ställe, men härliga bilder, ser jättemysigt ut, tur du knep perfekta stolen och maken fick sittplats! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det blev en jättefin eftermiddag på Mosebacke med god stämning och mycket nusik- Cornelis var en favorit och är det än idag.
   Önskar er nu fina dagar i Uppsala och att inget händer med bilen- Illa att man ens ska behöva vara rädd för det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *