Foto Stockholm

Spel – ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Spel är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Ett vågspel kan det vara att kasta sig nerför/utför dessa attraktioner på Gröna Lund.

Spel

Vad är då det? Ja, en hel del olika betydelser ligger i ordet, beroende på hur det används och synonymerna är många. Musik, toner, instrument eller spelsätt eller så  kan det  vara en teaterpjäs, uppträdande eller rolltolkning.  Går man till naturens värld kan ett spel, ett lockrop på en partner, vara adekvat. En annan typ av spel är hasardspel, sällskapsspel, lek, idrott och tävlingar.  Inte nog med det utan bland synonymerna finns också skiftningar och ljusbrytningar. Och även tillsjöss förekommer också ordet “spel” i olika sammanhang . För egen del blev det nu inte fotboll i tolkningen, hade varit passade utan det blev den musikaliska och midsommardagsjazz på Mosebacke, på Södermalm i Stockholm. En årlig tradition men för mig var det första gången jag var där just en midsommardag.  Vännerna Susan och järgen lockade med mig och det blev verkligen en fartfylld och svängig eftermiddag med jazzigt spel.

Här på Mosebacke spelas det både musik och tetater.

Mosebacke  uppe på Söders höjder har en vidunderlig utsikt över stan och hit är det alltid värt att komma men helst i hyfsat väder. (Annars kan uteserveringarna vara stängda men det går alltid att sitta inomhus) Om Mosebacke finns mycket skrivet och berättat och visst är detta ett stycke Stockholmshistoria.

Midsommardagen och publiken börjar bänka sig framför scenen. Musikerna riggar för sin spelning.

Midsommardagsjazz på Mosebacke. Här är det spel på hög och svängig nivå. nivå! Och Tommy Löbel, på klarinett,  och hans swingband underhåller oss i flera timmar med svängig jazzmusik. (Musiken fick mig att minnas alla rökiga diximusikklubbar som besöktes i Gamla stan under 60- talet. Roligt var det)

Även den yngre generationen stannade och lyssnade på bandet. Men de såg lite tveksamma ut.

Det gråaktiga vädret övergick i blå toner som skymtades där ovanför alla lyftkrnar. Det byggs mycket nu i Stockholm.

Behagligt här på vår första parkett denna jazzeftermiddag. Tack Susan och Jörgen för gott initiativ.

Här blandas svängigt jazzspel och medryckande sång av Jennie Löbel (Kapellmästarens dotter)

Och ju senare det blir på eftermiddagen desto mer blå blir himlen.

Utsikt över huvudstaden från Mosebacke. Och den går i blått. 

 

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans “spelande” tolkningar

54 svar på ”Spel – ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Till Grönan går jag bara som åskådare, mår illa av allt som snurrar, men tittar gärna på ,)))
  Vilken finunderhållning ni kom på ,-)
  Man riktigt ser hur varmt det blir på bilden när solen tittar fram.
  Jazz är väl inte min musik, men jag lyssnar på allt och jazz kan vara vackert ,-)
  Vad det byggs, likadant när vi åker till Uppsala och hälsar på mamma ser man hur det byggs överallt.
  Mysigt ser ni ut att ha haft.
  Ha det jättefint!
  Ta hand om dig!
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Nu var det länge sedan jag var på Grönan, men jag tittar gärna ut mot djurgården från Mosebacke. Och när jag varitdär så är det inga karuseller som gäller. Blir bara yr. Här var det melodisk och medryckande jazz, lite gammaldags och det svängde bra. Och visst byggs det. Har sett att det även är så i Uppsala.
   Vi hade en jättefin eftermiddag och tur med vädret också.
   Tack, jag tar hand om mig. Gör mitt bästa.
   Kram!

 2. Vilken trevlig dag! Skulle gärna ha varit med.
  Gröna Lund påminner mej om vårt årliga besök hos Moster Hanna i Stureby.
  Givet var Katarinahissen och så färjan till Gröna Lund och Lustiga Huset.
  Det var stort för en liten tös från en liten stad i Dalarna.

  1. Det blev en jättetrevlig eftermiddag. Mosebacke är ju en gammal institution i Stockholm och jag går gärn upp hit. Det gjorde även Strindberg på sin tid. En 20 minuters promenad från mig här nere på kajen. Och fin utsikt är det- Katarinahissen finns kvar, i alla fall byggnaden. Om hissen nu går är tveskasmt eftersom Slussen byggs om. Färjan till Gröna Lund går fortfarande men lite längre ner på Skeppsbron än tidigare. Kan tänka mig att detta besök var stort för dig och det är det nog än idag för många.

 3. Så jättefina vyer och jag är så glad att jag kom med till Mosebacke, då jag hälsade på dig!
  Stockholm är en pärla.
  Idag har jag beklagat mig till både SJ och Västtrafik för allt strul och förseningar. SJ har redan svarat att de ersätter en del.
  Må så gott och stor kram!

  1. Förstår att du kände igen dig på Mosebacke. Vi hann ju med ett varv där också. Nu var vädret bättre och vinden inte så skarp. Visst är Stockholm en pärla.
   Bra att du beklagat dig och får viss ersättning. Det är tröttsamt när kommunikationerna inte fungerar.
   Stor kram!

 4. Hola! Tusen tack för en supertrevlig eftermiddag! ?? Tror att det är sjätte året som vi har bevistat midsommarjazzen på Mosebacke – så nu kan vi nog kalla det för en tradition. Hänger samman med att vi sålde vår segelbåt, köpte sommarstuga i Spanien, hade ett för gammalt barn för att skapa ett nytt, traditionellt firande och var ”solokvist” i stan över midsommar helt plötsligt.

  Fram till för tre år sedan firade vi midsommarafton i Vita bergen med picknickkorg, midsommarstång, musik och dans i arrangemang av hembygdsföreningen. Dessvärre upphörde festligheterna då eftersom några eldsjälar avgick pga ålder – och inga yngre ville ta över… ?

  På tal om ålderdom och vitalitet kan jag meddela att maken numera rör sig med ”rytmiskt vaggande höfter” efter det hårda arbetet förra veckan. ? Självläkning utan oljor eller hjälp från frun – vilat sig i form. ? Snart blir det Lindyhop i vardagsrummet! ?

  Kramar från oss till dig och anländande Mr B! ?

  1. Hola! Och god afton! DEt var verkligen jättetrevligt på Mosebacke och roligt med premiär för min del Har ockås varit i Vitan någon gång men där upphörde ju firandet. Tyckte detta på mOsebacke var lite piggare. Skönt att maken nu rör sig med “rytmiskat vaggande höfter” igen och att Lindyhopträningen snart är igång. Ser fram emot bildbevis. Och kanske vill ni ha publik.
   PS Att vila sig i form är bra och lite uppmuntran kan ju bidra till att piggheten kom igng ganksa raskt.
   Kramar itll er. Och Mr B kommer på nattkröken.

 5. Inte direkt min musik, men det var nog spännande när det begav sig. Nu är det väl bara Stampen kvar av 60-talets Jazzscen där. Fina bilder och visst är det mysigt där uppe. Kolla in Champagnebaren högst upp i huset fantastisk utsikt. Men var där när dom öppnar ifall du vill ha bord på takterassen, högre i den här stan kommer man nog inte.
  Sen har jag sett dom här på kägelbanan under där du var. Tyvärr är bandet upplöst.
  https://www.youtube.com/watch?v=tjL5apEyiig

  1. Förstår att det inte direkt är din musik, men trevligt var det. Stampen besöker jag också då och då, mest under den mörka årstiden. Men den här jazzen påminde mig om när jag som “mods” och 16 är svepte runt på klubbar i mörka källarvalv i Gamla stan. Klädseln var amerikansk grön militärparkas storlek 52, svarta manchesterjeans, mockaskor med rosa luddiga strumpor och en väska med äkta skotthål i. (Ärvd efter min pappa) Champagnebaren har jag besök några gånger och det vill till att hänga på låset.
   Tack för länken! Och kägelbanan var det ett tag sedan jag besökte. Kanske dags igen.

   1. OMG! Musik ???? “Chaqun a son gout” , eller ” to each his own”.
    Men igen – MUSIK ????
    🙂

    1. Jag gillar ju denna typ av jazz som svänger och miljön här uppe på Mosebacke gör det mesta trevligt. Och Benny Goodman, Glenn Miller m.fl. svänger det bra om.

 6. Vilka fantastiska foton från vårt vackra Stockholm! Jag har njutit av att se franska byar och landskap ungefär en vecka nu, men när jag ser dina foton känns det att borta är bra, men hemma är bäst. Stockholm är en fantastiskt vacker stad, inte överallt, men på många platser, och så fräscht det är. Ha en riktigt fin kväll! Jag har sett att ni har fint väder och liknande värme som här är på väg.
  Ps. Hur går det i värmen för dig?
  Kram från Carcasonne

  1. Stockholm är så fint och Sverige i sommardräkt är många gånger oslagbart. Men jag är ju “frankofil” på många sätt och kan gärna dela min tid med Frankrike. Ni ser ju ut att ha det så fint i Carcassonne och ert boende är ljuvligt. (An dina bilder och text att döma)- Här skulle jag gärna bo ett tag.
   Stockholm har fint väder och jag är ju i skuggan.
   Kram från ett vackert Stockholm.

 7. Så trevligt det såg ut! Men jösses vad med kranar det är över stan nu… Påminner lite om Torrevieja innan krisen slog till. Då var det en kranskog åt vilket håll man än såg nästan.

  En härlig tolkning! 🙂
  Kram

  1. Tack! Det var verkligen trevligt här och med piggt sällskap. Och en hel del spelande blev det. Ja, mängder av kranar är det i hela Stockholm. Verkar som om landets samlade arsenal är här .
   Kram!

  1. Det blev en trevlig eftermiddag i musikens spelande tecken och Mosebacke är alltid värt ett besök. Allra helst i bra väder

 8. Hahaha! Ser att du valde den “komplicerade” vägen här, medan jag valde den enkla. Men himla kul att du faktiskt också tänkte på fotboll, men kastade snabbt bort tanken;-) Jag menat varför göra det enkelt för sig, om det är så mycket roligare med komplicerade tolkningar;-) Dessutom hade du ju perfekt material att tillgå! Bra gjort där! Suveränt bidrag till temat! Härliga bilder!

  1. Tack! Jag är ju fotbollsintresserad men tänkte att du tog hand om den saken i veckans tema. Och det gjorde du och så bra. Här blev det naturligt med lite spel i musikform efetersom vi var på “Mosis” på midsommardagen och förlustade oss. Kul med alla olika tolkningar!

 9. Ja ordet spel har många tolkningar! Själv tänkte jag direkt på att få spel” . Undrar vad det beror på?
  Så trevligt med jazz på Mosebacke tillsammans med våra gemensamma, mysiga vänner!

  1. Jag var också inne på “att få spel” men lite svårt att dokumentera. Men spel i form av jazz på Mosebacke passade också fint. Och i så trevligt sällskap blev det än bättre.

 10. Heisann, ja, dette er sommeraktiviteter, og kjempebra svar på utfordringa. Takk for flotte bilder… og jeg har åpna kommentarfeltet for alle. Har svart deg på bloggen min … Ha flere fine sommerdager ;:OD)

  1. Tack, vad bra att du öppnat kommentarsfältet på din blogg för jag vet att det är fler som velat kommentera men som inte har konto hos Google.
   Här uppe på Mosebacke är det fint och en vacker vy ut över Stockholm. Och att sitta här ocj lyssna på pigg jazzmusik är tervligt och med toner av bla. Benny Goodman, Glenn mIller m.fl. är uppiggande. Här var spel som gällde.
   Önskar dig också fina sommardagar.

 11. Mosebacke är så härligt och jag skulle ha njutit av den musiken. Fick ju ett litet prov på instagram. Stockholm är verkligen vackert på sommaren. 🙂
  Kram!

  1. Visst är dte fint här uppe och extra fint när solen är framme då utsikten över Stockholm blir än bättre. DeVatta är ju svängig musik som piggar upp. Och smakprov fick du ju.
   Kram och trevlig onsdag.

 12. Det ser verklige jättemysigt ut med musik utomhus på en så vacker plats. Musik är nog ett av de bästa sortens spel tycker jag och speciellt musik live!

  1. Vi had en fin eftermiddag här uppe på Mosebacke och den svängiga jazze pigggade upp. Och både vackert väder och utsikt ingick i det hela.Och tänk att detta heller inte kostar något.

  1. Tack! Känns som om Stockholm ” fått spel” vad gäller lyftkranar. DEt byggs och ändra överallt. Men huvudtanken var just spel i form av musik på Mosebacke.
   Önskar dig också en fin onsdag från ett strålande vackert Stockholm.

  1. Tack! Jag tror du hade tyckt om detta och det svängde rejält med dessa duktiga musiker. Och miljön på Mosebacke är så härlig.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Tack! Det blev en jättefin eftermiddag på Mosebacke med mycket spel och väldigt god stämning. Dessutom kom solen fram och lyste upp än mer.
   Önskar dig också en njutbar dag.
   Kram!

 13. Men åh så härligt med swingband på Mosebacke! Det hade vatt nåt de! Roligt att de lyckades få med dig! Musik är aldrig fel. Ger näring åt själen. Varför lyssnar jag inte oftare? Det får jag fundera på. Allt gott o kram!

  1. Vi hade en jätterolig och trelvlig eftermiddag på Mosebacke och det svängde rejält. Mosebacke besöker vi då och då men jazzen en midsommardag hade jag inte besökt tidigare. God stämning var det. Och tur med vädret hade vi också.
   Önskar dig också det bästa.
   Stor kram!

 14. Spel kan vara så mycket, men det du väljer är mu helt underbart! Vädret var det heller inget fel på!
  PS Om man får ett spel (i Göteborg) blir man otroligt arg och utåtagerande) Säger ni så i Stockholm också??
  Kram

  1. Vi fick en fin spelande jazzeftermiddag på Mosebacke och tur med vädret hade vi också.
   Jodå, “man kan få spel” säger vi här också. Och blir riktigt ilsken…
   Kram!

 15. Och här kom nästa nostalgikick, Mosebacke! Jag hade många vänner som bodde på Söder, även om jag själv fick ta tunnelbanan till Fruängen. Vilket fin text till ordet “spel”, du har fått med det mesta. Kanske dags att ta en fundering på veckans tema. Ha det gott i hufvudstaden Ditte/Kram

  1. Tack! Ser man på! Ännu en gemensam nämnare. I år var det första midsommarjazzen för min del men Mosebacke besöker vi nästan varje vecka om det är fint väder. Mysigt här uppe.
   Strålande sol idag också.
   Ha dte bra du också.
   Kram!

  1. Tack! Ja, det finns ju många olika betydelser i ordet både på svensk och norsk.
   Önslar dig också en fin helg.

  1. Tack! Och ett besök på Mosebacke en fin dag/kväll brukar vara trevligt. Vi tar oss ofta en tur dit upp. Kanske ses vi där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *