Stockholm

Terrass med utsikt – Välkomna till Mosebacke i Stockholm

Mosebacke i Stockholm. Midsommardagen. En favorit i repris var det tänkt. Ja, Mosebacke terrass finns förstås kvar och är i sig en favorit.  Men vi hade ställt in oss på den årliga midsommarjazzen.  Och efter 30 år är den försvunnen. Mosebacke har bytt ägare och med de nya ägarna försvann  också jazzen. Trist tyckte vi och många andra. Men utsikten över Stockholm finns kvar  också Mosebackes historia. Trevligt hade vi. Men saknade jazzen.

Portalen in till Mosebacke terrass. Portalen in till Mosebacke terrass är pampig. 

Visst är Mosebacke en terrass med utsikt

och har sin historia. Här på Mosebacke börjar August Strindbergs roman “Röda rummet” från 1879. En majkväll står bokens huvudperson, Arvid Falk och tittar ut över Stockholm och funderar.  Till minne av honom finns en staty/en byst där han också blickar ut över Stockholm.

August Stringberg staty Mosebacke terrassAugust Strindberg finns som staty på flera platser i Stockholm. Även här på Mosebackes terrass.

Någon jazz blev det inte men väldigt trevligt ändå. Och att blicka ut över Stockholm blir ju aldrig  trist eller enformigt. Särskilt inte i det fina midsommarväder vi haft.

Stockholm och fin utsikt från Söder och Mosebacke terrassVacker utsikt över Stockholm från Mosebacke terrass. 

Långborden rymmer många. Dryck och lättare förtäring hämtar man i ett par olika kiosker. Vill man äta en större måltid och sitta vid dukade bord finns restaurangen på Södra teatern.  (Byggnaden i bakgrunden. Jo, det är även en teater på bottenvåningen)

Vännerna Jörgen , Susan och maken Bosse

Förutom utsikten så fäste vi blickarna på järnstaketet som verkade behöva stöttas upp. Eller kanske mer hållas på  plats. Staketet har nog alltid funnits här men vi upptäckte nu att det var dekorerat med “Davidsstjärnor”. Jag har försökt att ta reda på varför dessa finns här för jag tror att de också kan ha ett symboliskt värde. Har ännu inte gett upp om att finna ett svar och får ta och titta in på Stadsmuseet för att se om de kan hjälpa mig. Är det någon som läser det här inlägget och vet så berätta gärna.

Vi sitter länge här uppe i den fina eftermiddagen innan vi så småningom drar oss hemåt.

 

“Stan är full av vatten” och båtar. Det vita stora segelfartyget “Af Chapman” som ligger på Skeppsholmen har seglat klart och är sedan länge ett vandrarhem

Vy mot Djurgården till vänster och rakt ut ligger inloppet till Stockholm.

Mysiga och gamla kvarter runt Mosebacke. Här Svartstensgatan med anor från sent 1600-tal.

28 svar på ”Terrass med utsikt – Välkomna till Mosebacke i Stockholm”

  1. Nej, jazzen var tyvärr indragen i år och den 30- åriga traditionen bröts. Trist och många med oss saknade musiken. Dock inget vi kunde påverka i år. Men kanske en skrivelse till nästa år…
   Stor kram

 1. Men så trist o visst är jazz mysigt förstår att det var mer än ni som saknade det. Härliga bilder önskar dig en fin måndag kram

  1. Tack! Trist var det med jazzen men vi hade en jättefin eftermiddag ändå. Och att blicka ut över Stockholm denna dag var njutbart.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram!

 2. Min väninna håller helt med. Jag är inte så förtjust i just jazz, men det är hon. Varje år har hon besökt dessa jazzkvällar. Hon bor på Söder och har relativt nära till också. Vi pratades vid för några veckor sedan och då nämnde hon precis denna saknad.
  Det är en förunderlig utsikt över Stockholm som du har fotat uppe ifrån Mosebacke. Jag har varit där och njutit på plats, många gånger. Fast länge sedan nu.
  Härliga bilder du har tagit. Mycket vackert.
  Varm kram till dig.

  1. Jag tror vi var många som saknade jazzen. Har den pågått i 30 år och sedan bara är borta så märks det förstås. Kan tänka mig att din väninna också reagerade. Vi fick ändå en fin eftermiddag på Mosebacke och vyn över Stockholm är ju kvar. Det är i stort sett samma utsikt du upplevt. Men nu är det förstås fler byggkranar i stan som syns.
   Roligt att du var med här via bloggen och tyckte om mina bilder.
   Stor kram och tankar till dig.

 3. Så tråkigt att den långvariga traditionen bröts och jag kan tänka mig att många blev besvikna. Kanske kan de nya ägarna komma på bättre tankar… Hur som helst så fick ni en fin dag ändå!

  Kram och ha en fin måndag!

  1. Jättetrist! Och det var många som saknade den. Men vi hade en jättefin eftermiddag ändå och miljön är ju så härlig.
   Önskar dig också en fin måndag från ett lagom soligt Stockholm.
   Kram!

 4. Härlig vy tillsammans med goda vänner är inte helt fel. Så synd att de slutat med jazzen.

  1. Vi hade en fin eftermiddag trots utebliven jazz och alltid roligt att träffa S & J. Jättetrist att jazzen inte var kvar.Det var många som saknade den.
   Kram!

 5. Så fint där … och såå vackra vyer! Så tråkigt att det inte blev någon jazzmusik …
  Af Chapman … där har jag sovit flera gånger 🙂
  Kram

  1. Vackra vyer är det här uppe men vi saknade traditionen med midsommarjazzen och så många med oss.
   Kul att du sovit på Af Chapman och fartyget är verkligen fint. Tar då och då en kopp kaffe här och njuter av stan från fartyget.
   Kram!

 6. Herlige bilder fra Stockholm, takk for inspirasjon. Jeg fant boken “Röda rummet” fra August Strindberg og kjøp den.
  Jeg ønsker å reise til Stockholm lang tid, men nå vil jeg lese denne boken først, jeg gleder meg til det. ..
  og Stockholm vil være en gang. Tusen takk, Ditte, for fantastiske bilder. Ha riktig god sommer.
  Hilsen til deg fra Viola

  1. Hej Viola!
   Tusen tack för din fina kommentar och om jag inspirerat dig blir jag verkligen glad. Första kapitlet i boken handlar om när huvudpersonen i boken står här på Mosebacke terrass och blickar ut över Stockholm. I övrigt har boken fått sitt namn efter “röda rummet” ett rum som fonns på Berns restaurang i Stockholm.
   Välkommen till Stockholm. Jag tror du skulle tycka om ett besök här.
   Jag kan berätta att jag är halvnorsk och delvis har bott i Sarpsborg, Oslo och på Lillehammer.
   Ha det gott och trevlig sommar.

 7. Mosebacke .där är så fint! Å vilken utsikt, helt fantastisk! Synd att jazzen är borta, skriv vetja, den borde få fortsätta!
  Spännande att se om du kan få klarhet i Davidsstjärnan där på staketet?
  Ha en fortsatt skön vecka!
  Kram

  1. Vi hade en fin eftermiddag på Mosebacke men trist med jazzen. Den har pågått i 30 år och kanske har ägarbytet med det hela att göra. Vet att många var besvikna.
   Davidsstjärnan på staketet fnular jag vidare på. Tyvärr verkar stadsmuseer stängt så där lär jag inte få hjälp men jag är envis.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram!

  1. Hej!
   Jag måste godkänna alla kommentarer innan de publiceras och därför syns de inte genast. Men din kommentar finns.

  1. Visst är det! Jazzen här är lite blandad och passar “allätare” (Ingen modern jazz) Stämningen brukar vara god så det var en besvikelse att den utgick i år . Många kom och hade hoppats på att jazzen skulle leva vidare även efter ett ägarbyte. Men icke. Trevligt hade vi det ändå.
   Kram!

 8. Vackert som bara den!
  Nya kvastar sopar alltid. Ibland blir det alldeles för rent!
  Synd!
  Hoppas du finner förklaringen till Davidstjärnan!
  Kram

  1. Visst är det! Och i fint vände än bättre.
   Tyvärr verkar den nya kvasten tagit med väl mycket.
   Davidsstjärnans historia söker jag vidare. Tyvärr är Stadsmuseet stängt nu så där kan jag inte få hjälp. Men jag är envis…
   Kram!

 9. Är ingen fan av jazz, men jag förstår om ni som gillar den genren var besvikna att den tagits bort. En himla tur att terrassen fanns kvar då;-) Utsikten därifrån är ju bedårande, vilket dina bilder visar. Den enda länken jag hittade till Davidsstjärnan är den här: https://www.sterikskatolskaskola.se/2017/09/klass-8-stadsvandrade-pa-soder/.
  En “konstig länk egentligen, men det finns uppenbarligen en förklaring bakom varför davidsstjärnorna finns i staketet. Skolan som gjorde vandringen där ä ju sommarstängd. Men du som är så envis kanske vill ta reda på mer när St Eriks katolska Skola öppnar igen efter sommaren.

  1. Jazzen här har varit ett inslag under 30 år och piggat upp. Jag minns ju dixieklubbarna i Gamla stan i mitten av 60-talet så lite nostalgi finns med här. Länken du hittade såg jag också men blev inte klokare. Stort tack för hjälpen. Och den skolan kan jag också försöka med i höst. Ska testa med Stadsmuseet men de har stängt för närvarande Men jag ska nog klura ut det.Envis är jag ju.
   Mosebacke i fint väder är svårslaget och för vår del blev det en jättetrevlig eftermiddag här. Trots utebliven jazz.

 10. Ni verkar ha haft en fin Midsommar, med fint väder, underbar utsikt över Stockholm, god mat och trevligt sällskap. Synd att jazzen upphört på Mosebacke. Ni får protestera, så ordningen blir återställd till nästa år.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Vi hade en riktigt fin, god och trevlig midsommar och vädret var också med oss på bästa sätt. Trist med jazzen som varit tradition i 30 år. Många med oss var besvikna. Och att ställa fårgan till ansvariga ska vi helt klart göra.
   Önskar dig också en bra vecka. Och att du blir bättre och bättre dag för dag-
   Kram!

 11. Goafton Ditte! Jag tycker det ser lite läskigt ut med det där staketet som behöver stagas upp. tänk om någon lutar sig och det ger efter och man ramlar ner…huva. Jag har inget svar om Davidsstjärnan men är viss om att du inte ger dig förrän du fått ett svar. Du saknade jazzen. Njae, jag gillar inte jazz, jag hänger inte med i de konstiga rytmerna, men jag gillar instrumenten de spelar, alla blåsinstrument är mig kära då jag lyssnat så mycket på blåsorkestrar i mina dagar. Men faktiskt så föredrar jag marscher, fast det är ju som att jämföra äpplen och päron. Men att ni hade trevligt, det råder det ingen tvekan om/Kram

  1. God sen kväll!
   Vi grunnade också över staketet som stagades upp och såg då Davidsstjärnorna här. Jag vill gärna veta om de har en betydelse och vilken. Stadsmuseet är stängt för en tid för där tänkte jag att de visste. Men jag är envis och ska nog få fram detta.
   Jazzen här är mycket dixielandbetonad så det svänger rejält. Inte så många konstiga toner utan med klämkäckt. Minns när jag på 60-talet svepte runt i Gamla stan på dixieklubbar i enorm militärparkas och svarta manchesterbyxor. Och då var det dixielandsjazz som gällde och som vi dansade till.
   Min pappa var marschfantast så jag är delvis uppvuxen med dem och Arméns musikkår.
   Trevligt hade vi verkligen på Mosebacke även om jazzen uteblev.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *