Stockholm Trevligheter

Satir och humor på Konserhuset i Stockholm

En av många saker som jag verkligen uppskattar i Stockholm är det stora utbudet av kultur i olika former. Och mycket är också helt kostnadsfritt och tillgängligt för många. I veckan som varit blev det  bl.a.ett besök på Konserthuset i Stockholm. Här vi tog vi del av  satir och humor i  sommarutställningen av Kent  Wisti “Så långt näsan räcker”.  Kent Wisti är präst och konstnär och har under åren också  blivit  en uppskattad satiriker. (Mer från konserthusets hemsida och om utställningen i länken ovan)

Även i söndags blev det kultur, av det mer musikaliska slaget. I söndags ägnade vi oss åt det lite mer musikaliska uppe på Mosebacke på Södermalm. Det var Cornelis dagen och den musikaliska underhållningen gick till största delen i hans tecken. Lill Lindfors och Ann- Louise Hansson, som både sjungit med Cornelis Vreeswij.k var på plats liksom “Dogge” Doggelito (Douglas Leon) från Latin Kings som blev årets Cornelis stipendiat.

Stockholms konserthus och sommarutställningen av Kent Wisti, "Så långt näsan räcker" fylld med satir och humor" Stockholms konserthus bjuder på en sommarutställning där vi som besökare får ta del av satir och humor i de gubbar och tänkvärdheter som Kent Wisti bjuder på. Här bjuder han på ett 50-tal av sina kanske mest karakteristiska bilder. 

 Satir eller humor

Enligt Wikipedia.

“Satir är en litterär uttrycksform, vars syfte är att förlöjliga eller håna någon eller något, ofta på ett “elegant och träffande sätt”. Satir används ibland som retoriskt grepp, antingen för att provocera eller försätta motståndaren i försvarsposition, och kopplas ofta ihop med ironi och kan i vissa fall utgöra en egen underavdelning till humor. Ibland använder man  satir som vapen mot auktoriteter där direkt kritik är farlig att framföra eller där avvikande röster har svårt att göra sig hörda.”

“Humor är förmågan hos människor, saker eller situationer att framkalla glädjekänslor. För att uppfatta det roliga i en situation krävs ett “sinne för humor”, något som alla människor har, men det finns många olika individuellt styrda faktorer som avgör om en enskild person finner en specifik händelse rolig.

Satir och humor

erbjuds  i utställningen “Så långt näsan räcker” och här var vi i veckan. Utställningen pågår  dagligen t.o.m. den 21 augusti.  Nu i  sommar är det också nästan varje dag en lunchkonsert i Konserthuset så det går fint att även lyssna på den. Jag hade flyktigt läst på om “Så långt näsan räcker” och hade planerat att gå hit. Men att jag satte fart tackar jag bloggvännen “Klimakteriehäxan” för som haft med ett par smakprov från utställningen i sin blogg. Och här delar jag med mig av några av de 50-tal bilder som finns att se. Tänkvärda! (Flera har kanske också läst och sett Kent Wistis inslag i Dagens Nyheter om söndagarna men där  han har slutat sedan ett år tillbaka.)

Nej, visst vill vi helst bestämma själva.

Vad är satir? Kanske  kan man stämma in något av nedanstående. Och just kombinationen ord och bild som Kent Wisti  använder sig av gör satiren än mer påtaglig.

Stockholms konserthus- Kent Wisti. Sommarutställning. Satir och humor går här hand i hand. Satir och humor! Ofta går de hand i hand.

Stockholms konserthus. Sommarutställningen "Så långt näsan räcker" av Kent Wisti innehåller en bra kombination av satir och humor. Kan det kanske ligga något i detta. Eller rent av en hel del. En stor dos av både satir och humor.

Nu fick vi i alla fall en tänkbar förklaring. Kan tänka mig att det finns fler.

Så är man i huvudstaden eller dess närhet så passa gärna på att ta en titt in på konserthuset och se utställningen. Rekommenderas Och Kent Wisti bjuder verkligen på, en i mitt tycke, finurlig kombination av humor och satir.

 

24 svar på ”Satir och humor på Konserhuset i Stockholm”

 1. Satir är många gånger skrattframkallande men också lite gastkramande. Satir tar, sätter sig och t.om rotar sig om det vill sig.
  Tack igen för att jag fick tillfälle att komma med på ett hörn.
  Kram

  1. Utställningen gav mycket och många skratt. Satir och humor blandades fint. Såg igår ett tv-program med och om Sven Melander och där var det också gott om både satir och humor i en bra blandning. Absolut sevärt och jag tror det finns på Play.
   Roligt att du var med.
   Tänkte på så mycket trevligt vi via olika bloggar får uppleva. Väldigt roligt.
   Kram

 2. Jag hade helt missat honom i DN, vilket naturligtvis beror på att jag bara har digital prenumeration numera.
  Blev i a f glad över att bli “bekant” med honom i den här utställningen – roligt att du tände!
  Jag kommer att lägga ut fler bilder från utställningen framöver.

  1. Vi brukar variera mellan DN och S.D. och har en pappersprenumeration. Men sedan ett år tillbaka så har Kent Wisti slutat att medverka i DN.
   Hade en vag aning om utställningen men när du sedan påminde om den var jag inte så sen att hänga på.
   Kul om du kommer med fler bilder. Ser fram emot det.

 3. Vilken spännande och intressant utställning! En bra satir har verkligen finess vilket dina bilder tydligt visar.
  Visst är tillgång till kultur värdefullt och något även jag också uppskattar. Visserligen får vi köra till Malmö men det är ju bara en kortare tur.

  Önskar en fortsatt fin tisdag!

  Kram

  1. Jag hade nästan missat det hela, men “Klimakteriehäxan” gav ett par fina hintar och sen läste jag på och ställde fötterna hit.
   Ni har ju nära till Malmö och det är ju smidigt att ta sig dit men har även sett att det i er “by” och “grannen” haft en hel del i genren kultur. Ett vitt begrepp.
   En fin tisdag blev det på hemmaplan med en del balkonghäng och även praktisk sysselsättning. Trevligt det också.
   Önskar dig en skön tisdag kväll.
   Kram

 4. Finns jättemycket att njuta av på stan oavsett var man befinner sig, antar jag.
  Hade ju en rundvandring sist jag var i stockholm, vi snuddade kanske toppen på isberget bara, men det är väl det som är så fint, det finns hur mycket som helst att upptäcka bara man har intresset.

  Tackar för detta Ditte.

  1. Visst är det så! Stockholm bjuder dessutom på mycket som är kostnadsfritt, vilket ju är en god tanke.
   Den här utställningen gav oss många skratt.
   Ha det gott!
   Trevlig kväll.

 5. Wisti är ett geni. Sååååå himla bra. Håller helt med dig – en lyckad blandning av satir och humör. När jag såg första bilden tänkte jag också på Klimakteriehäxan, som ju har visat några exempel. Så kul att du kompletterar:-)

  1. Visst är han! Nu var jag nästa lite rolig.
   Just blandningen mellan satir och humor fastnade jag för-
   Hade hört om utställlninen men “Klimakteriehäxan” lockade hit mig. Hoppas jag kan locka fler.

 6. Ja ni har väldigt mycket intressant i Stockholm! Som passar alla, och gratis!! Kanon. Ja mycket allafall ,-)
  Satir humor är kul, ,-)) Att man kan vara full utan att ha kul, rolig! Har bara kommit till den ännu,-) JA jag gillade dom! ,-)) Att få tänka till och blanda känslor både negativa roliga tänkvärda som humor. Det tar bra!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Vi tar oss runt och just till Konserhusets utställning fick vi tips av en bloggvän. Jag hade läst om utställningen men glömt-
   Är glad för att vi tittade in här.
   Humor och satir var i en fin kombination.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Verkligen en kul prick den där Kent Wisti, och visst känner jag igen det, även hos Klimakteriehäxan. Satir och humor, kan verkligen var pricksäkert och roligt! Tack för att vi fick följa med genom bloggen! Stockholm har så mycket att erbjuda!
  Varm Kram

  1. Roligt att passa på att titta in på Konserthuset och se utställningen och jag tycker att han fint blandade humor och satir. Väldigt träffsäkert!
   Visst har Stockholm mycket att erbjuda och det mesta är ju också väldigt tillgängligt.
   Stor kram och trevlig onsdag.
   Kram

 8. Kent Wistam har jag aldrig hört talas om men jag tycker hans figurer verkar bekanta.
  Visst är det härligt för er i storstan att ha näst intill obegränsat med kultur att ta del av. Nu får vi glädjas åt att kunna följa med dig på utställningen här på bloggen, tack för det!

  1. Jag tror man lätt missat namnet Kent Wisti men karaktärerna är nog mer välbekanta. Har mött honom tidigare i Dagens Nyheter och tycker om kombinationen satir och humor.
   Stockholm har en hel del att erbjuda och mycket är också tillgängligt för många. Nog så viktigt.
   Kul att ni var med.

 9. Jättekul, I synnerhet den där om politikern, som är “oskyldig”-
  Kommer att använda den på min Facebook.
  Stockholm har tydligen allt man kan vara intresserad av.
  På min tid var det inte mycket, men så var jag bara 20 år
  då man bara tänkte på lördagskvällen. Söndagarna spelade jag handboll.
  Håller mig inomhus – 32C just nu.
  Ciao!

  1. Visst är det en bra blandning av satir och humor.Kul att du villa ha med den på den Facebook.
   Stockholm har mycket och jag passar gärna på att ta mig en titt.
   Och nog är det så att mycket hänt i Stockholm under årens lopp.
   Sporten är fortfarande populär men mest alla kvällar och vad gäller uteliv fredag och lördag så gäller det i mångt och mycket fortfarande för de yngre.
   Jag har sett på tv att ni har det hett så en god idé är att fu håller dig inne med AC:n. på.
   Önskar dig det bästa.

 10. Wisti har jag av någon anledning aldrig riktigt fastnat för. När jag var på fotoutställningen här på Magasinet i Falun så fanns många av hans teckningar till salu i form av affischer, han har ställt ut här tidigare. Visst har han många poäng, men som sagt, man väljer sina favoriter, han tillhörde inte en av mina.
  Däremot är jag glad över tillgången av kultur i olika former, människor väljer ju ofta någon konstform framför andra, numera väljer jag ofta bort performance i olika former, mest för att jag får problem med koncentrationen. Men också för att jag kan bli helt överväldigad och bli gråtfärdig över något som berör mig starkt.
  Kram

  1. Jag läste just om sambandet Magasinet och Kent Wisti och de var också delaktiga i den här utställningen.Nej, alla kan inte gilla allt och himla tur är ju det. Jag fastnade för honom när han medverkade i Dagens Nyheter och det för flera år sedan och gillar fortfarande hans träffsäkerhet, satir och humor.
   Och visst är det bra med kultur som är tillgänglig och heller inte alltid kostar pengar.
   Att vi sedan kan välja och se och uppleva det vi vill eller det vi har inom vår närhet är ju viktigt.
   Och visst kan det vara så att man blir överväldigad av något man sett eller upplevt.
   Kram och trevlig onsdag.

 11. Så mycket kul ni har att se, höra och göra. Skulle med glädje besökt både prisutdelning och humorutställning. Riktigt tänkvärda och roliga skyltar!
  Kram

  1. En hel del finns att se, göra och uppleva och vi brukar passa på. Och mycket är också tillgängligt för både oss och andra- Ofta är det lätt att “slinka in”.
   Kent Wisti blandar skickligt satir och humor och är träffsäker.
   Besöket på Mosebacke var trevligt och Cornelis har jag gillat sedan jag var 17 år och hängde på vispråmen Storken där ha då bl.a uppträdde med Fred Åkerström och Ann Louise Hansson. Roliga minnen.
   Kram

 12. Att bo mitt i en storstad öppnar så klart upp för mycket aktiviteter av olika slag. Brukar säga att jag inte har någon humor, för jag skrattar sällan åt samma saker som andra. Ser oftast allvaret istället för skämtet. Får dock höra att jag är rolig titt som tätt. Och skrattar gör jag väldigt ofta och mycket av glädje.

  1. Visst är det så! Och just att vi bor mitt i stan men ändå med naturen helt inpå uppskattar jag så mycket.
   Humor är ju så olika . Och just kombinationen satir och humor gillar jag.Inte minst i den form som Kent Wisti levererar.
   Skrattar gör jag också mycket och ser en hel del roligt ständigt i vardagen.Och just av glädje-
   Gör alltid varje dag minst en sak jag blir extra glad av varje dag. Ett skratt, eller helst många mår man bra av. Sen vad man skrattar åt, vad man tycker är roligt och vad som är humor kan ju givetvis variera mycket från den ena till den andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *