Skyltar Stockholm

“Matnyttigt” på stan – Skyltsöndag #358

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Vädermässigt har Stockholmstrakten, även denna vecka, till största delen bjudit på gott väder. För min del har det blivit en hel del utevistelse där både trevligt balkonghäng och sköna promenader funnits med. För någon vecka sedan bjöd jag med er på en krog och caférunda  och även idag blir det en del mer eller mindre matnyttigt som jag träffade på i går.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Här finns en del husbåtar som periodvis serverar en del matnyttigt. Nedanför där vi bor ligger en del husbåtar vi kajen här i Hammarbykanalen Och några av dem har en dubbel funktion och serverar också en del matnyttigt. (Inte Thaiboat som är en restaurang på full tid.) Delar av det jag ser vid “balkonghäng”. 

Matnyttigt

Vad gäller promenaderna skulle jag gärna velat ta mig mer runt  i  skogarna idet närbelägna Nackareservatet. Men tyvärr ställer ostadigheten i benen till det p.g a. ryggbesvären jag dras med. Så för mig är det lite enklare att röra mig i lite mer upptrampad terräng. Men nu när isen smält undan så lockar en vända till Nyckelvikens naturreservat (gärna runt Stora Nyckelviken) Och vad gäller trevliga utflyktsmål finns det många att välja på och dit det är ganska enkelt att ta sig. Bra kommunikationer finns om man inte har egen bil. Sen kan man ju på plats välja hur långt eller kort man själv vill gå. Veckan har bjudit på en hel del variation och mycket som varit matnyttigt.

I Gamla stan är jag ett par gånger i veckan och är bra på att hitta gränder där jag är tämligen ensam. Jag tillsammans med en massa historia. Gränden, Sven Vintappares gränd,  kommer av att en man,Sven Staffansson, var just “vintappare” och bodde här i slutet av 1500-talet.( En vintappare var förr en beteckning för krögare eller värdshusvärd som på ett ställe mest serverade vin och inte öl)

Stockholm. Gamla stan. Sven Vintappares gränd. Här kunde man redan på 1500-talet, hos Sven Vintappare få sig något matnyttigt. Här Sven Vintappares gränd som leder upp till Västerlånggatan.Och här hos vintapparen kunde man redan på 1500- talet få sig något matnyttigt plus dryck. Idag både café och hotell.

I en annan gränd i Gamla stan,  Yxsmedsgränd 2, finns Grändens Café. Har inte testat detta. 

Hem till Söder

Från Gamla stan tar jag mig via Slussen över till Södermalm och stannar till vid Medborgarplatsen. Jag är inte ensam om att göra det. Tämligen fullsatt.

Stockholm. Södermalm. Medborgarplatsen. Restaurang /barSnaps. Visst finns det en del matnyttigt med fokus är på tilltugg och det mer drickbara. matMedborgarplatsen och “Snaps”. Det soliga läget gör det extra populärt. Lite matnyttigt finns att tillgå men de flesta tar sig an det mer “dricknyttiga”. Runt Medborgarplatsen finns flera restauranger men just Snaps har det soligaste läget på eftermiddagen.

Skulle en vända till Söderhallarna och passade på att köpa med lite gott matbröd på Stora Coop som ligger under hallarna.

Stockholm. Södermalm. Lidl. En skylt om vad Lidls produktmärkningar betyder. Absolut matnyttigt på sitt sätt. Lidl. Letade ingefära och pepparrot i små brukar. Var en bristvara. Men såg den här skylten och skrattade gott åt den. Det är en lista på alla Lidls produktmärkningar och vad de betyder. Vill till att memorera. Säkert matnyttigt i sig.

Bar/restaurang Södra Sällskapet i korsningen Åsögatan och Folkungagatan har några få bord ute. Alla upptagna. Men man välkomnas in.

Helt nära Södra Sällskapet ligger den gamla biografen Victoria som också har en servering, både inomhus och några bord ute.

Stockholm. Södermalm. Biografen Victoria. Matnyttigt på flera sätt; Sarahs "Finer" Soup. En del av försäljningen går till organisationen "Kvinna till Kvinna"Såg den här skylten utanför Victoria; Sarahs “Finer” soup. Matnyttgt i dubbel bemärkelse. En del av pengarna för sålda soppor går till organisationen ” kvinna till kvinna”

Hemma på kajkanten hade en foodtruck tagit upp konkurrensen med restaurang Thaiboat och “pop up” serveringarna i husbåtarna. Men det verkar finnas kundunderlag för alla.

 

34 svar på ”“Matnyttigt” på stan – Skyltsöndag #358”

 1. Vilken snygg och trevlig skyltning! Fint väder har även ni och då söker sig många ut. Att slå sig ner på en servering när vårsolen skiner är verkligen inte det sämsta. Gamla stan är så fint så jag förstår att du gärna promenerar där.
  Önskar dig en fortsatt fin söndag!

  Kram

  1. Tack! Och det fina vädret gör ju sitt till. Många söker sig ut dessa fina dagar.
   Gamla stan passerar jag ofta och en hel del historia finns ju bland dessa gränder och roligt att många ställen och byggnader kan berätta sin historia.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag och bra start på veckan.
   Kram

 2. Vilken fin rundtur du bjuder oss på. Så trevligt att få se de gamla skyltarna från gamla stan. Södra Sällskapet vart riktigt snygg med skuggan där. Så härlig utsikt ni har över kanalen. En trevlig söndag till dig.

  1. Det fina vädret har hängt med ett tag och jag är inte sen att hänga på ut. Och roligt att stan lever upp.
   Gamla stan passerar jag ofta och roligt med de gamla gränderna och byggnaderna som har sin historia att berätta. Söker mig gärna till de mer turistfria gränderna där det är lugnt.
   Önskar dig en fin avslutning på dagen och en bra start på veckan. Och hoppas att du är piggare.

   1. Tack! Jag är mycket piggare, har en huvudvärk bara som inte vill släppa riktigt. Det är bara att kämpa på. Igår stöp jag isäng typ vid 19 tiden… Vi går mot ljusare tider.

    1. Skönt att du är piggare och hoppas innerligt att din huvudvärk snart ger med sig.
     Nog så viktigt att du kommer ihåg att vila.
     Och visst underlättar de ljusare dagarna i alla fall humörmässigt.
     Ha det så bra du kan

 3. Solen får alla att vända sig åt ett håll! Förstås! Men det är rätt gott när solen värmer ryggen också!
  Förstår att du inte vill gå med stavar i stan, men i terräng är de en väldigt bra hjälp för mej. Ryggen protesterar vilt om jag inte använder dem. Kan det vara något gör dej också, tror du?
  Ha en fin söndagskväll! Kram

  1. Instämmer helt. Och jag ska ju inte alls ha solen i ansiktet. Har tillräckligt med solskador. Så solen i ryggen passar mig än bättre.
   Tack för att du påminde mig om stavar att ha i skogen. Ska testa det Har glömt- Tror jag glömt eftersom jag för ca 1 1/2 år sedan gjorde ett stort ingrepp i min vänstra axel och och då inte fick använda stavar på 6 månader. Men det var då. Nu är nu. Ska absolut testa.
   Kram! Önskar dig också en fin kväll.

 4. Man blir sugen både på det ena och det andra med det smörgåsbordet du dukar upp av härliga restauranger/caféer denna söndag. Ha en skön kväll!

  1. Söder är populärt och det är många som söker sig hit. Och utbudet är stort.
   Fint också med “foodtrucks” så man kan slå sig ner lite vars som.

 5. Vilken “somrig” skyltning! Älskar den! Snaps är även vårt favo ställe under somrarna. Ett skönt ställe med en rolig blandning av söderbor och turister i alla åldrar. Sedan gillar jag den fina brödskylten hos Coop. Sällan man ser griffeltavlor på stormarknader. Å Lidl skylt – vet inte varför men mina tankar gick till “liknande” skyltar på byggarbetsplatser, fast där är det en samling med förbud. Men samma stuk;-)
  Gillar skuggan på Södra Sällskapets skylt. Den ger liv till skylten. Åsså yummie, yummie för den gamla, nostalgiska food trucken.

  En väldigt matnyttig Skyltsöndag:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Plockar upp en del vårkänsla när jag är ute och rör mig och det är jag ju en del. Snaps är fortfarande väldigt populärt och igår var det kö för att komma in här. Just blandningen här gillar jag också.
   Coop här har en hel del griffeltavleskyltar och visst känns de ganska personliga.
   Tänkte som du när jag såg denna jätteskylt på Lidl. Skrattade gott. Snacka om konsumentupplysning.
   Kul med foodtrucks nere hos oss på kajen . Och de verkar omtyckta och har många besökare.
   Ja, matnyttigt blev det på skilda sätt.

 6. Åh, så mycket roligt som det finns att välja på i en huvudstad!
  Ja, där vore det lätt att gömma sig själv bakom en meny, om så vore.
  Fina tips, som jag inte har “nytta av” men ändå kul att läsa om!
  Trevlig söndagskväll.
  Stor kram!

  1. Visst finns det! Och det är en av anledningarna att jag trivs så bra här.
   Man behöver inte direkt känna sig begränsad av vare sig det ena eller andra och det tycker jag extra mycket om. Så dagarna här är lätta att fylla oavsett väder och årstid.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Så härliga bilder denna söndag med vårsol, jag var nästan i dina trakter i dag, men tror jag var på andra sidan:) mitt lokalsinne e bedrövligt fast jag bott i sthlm hela mitt liv:)Härlig skyltsöndag du fick till och gamla stans gränder är så häftiga verkligen, kram o fortsatt fin söndagskväll

  1. Visst är vårsolen njutbar. Ja, Söder är stort och kanske var du i andra ändan mot Hornstull.
   Till Gamla stan blir det nästan en vända varje vecka och jag strosa gärna här där turisterna inte direkt söker sig.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 8. Härligt att uteserveringarna öppnat igen, fortsätt gärna med dina fotopromenader på Söder, du verkar ha tur med vädret och jag njuter av det 🙂 Fina bilder att titta på också. Att Coop har en butik i källaren har jag missat.

  1. Visst är det och jag tar mig gärna runt. Söder är liksom en egen stad i staden.
   Coops butik är riktigt stor lika mycket en trappa ner.

 9. Foodtruck verkar charmiga, har aldrig sett någon i Sverige, men i England.
  Snaps ser intressant ut ,-) Ser härligt ut nu när folk ses utomhus och äter , dricker.

  Mysigt hotell i Gamla stan. Det finns så stort utbud där du bor, eller kan besöka.
  Och vilket balkonghäng, där skulle jag hänga ofta!
  Härlig dag och vilket vårväder.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Många besökare stannar till vid dessa “foodtrucks” och köper med sig mat och slår sig ner ute på något trevligt ställe. Här på kajen finns också husbåtar som öppnat mindre serveringar och det kommer besökare dit också. Kul!
   Balkongen använder vi mycket men sommartid blir den väl varm trots markisen. Rent söderläge. Men Förmiddagar och kvällar är jättebra. Och inte minst nu.
   Ha det fint du också.
   kram

 10. Va lustigt att du skyltar just från de trakter som jag befann mej på idag, vet ju att det är dina hemtrakter. Skylten på Sarah Dawn Finer såg jag idag också! Min kompis bor ju på Ringvägen, så hennes förslag var Resturang Axela som har en uteservering där vi skulle ses idag, men tyvärr var uteserveringen inte öppen ännu, och som sagt, fullt vid uteserveringarna vid Medis. Men vi fick fönsterbord och kunde ändå njuta lite av solen idag.
  Fina vårlika foton och skyltar du hittat, älskar ju de vackra husen och skyltarna i gamla stan också, men utsikten från er balkong tar nog priset!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Passerade Axela och såg att de inte “flyttat ut” ännu. Men en fönsterbord fungerar ju fint. Jodå mina trakter är det. Passerar ju ganska odta din kompis hus på Ringvägen.
   Visst bidrar vädret til att man gärna vistas ute. Och balkongen är ju väldans bra.
   kram

 11. Funderar på om man ska skrämmas till hunger på foodtrucken? Rätt läskig bild på kocken eller kallskänkan, haha
  Simply oldfashioned fastnade jag för, både typsnittet och själva texten, en pärla till skylt. Där skulle en oldfashioned lady trivas…
  Kram och tack för skyltarna från kungliga huvudstaden!

  1. Verkade snarast som om “foodtrucken” lockade till sig besökare.Men det kan den ju göra även om det är lite läskigt.
   “Oldfashioned” gillas här också.
   Kram!

 12. Så många härliga matställen (och dryckställen) det finns i ditt närområde! När vädret har varit så fint som det varit hos er nu så blomstrar säkert försäljningen vilket är himla kul för krogarna efter dom bistra tider som varit.

  Snyggt skyltat och ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Här är det gott om vattenhål och restauranger och de senaste två veckorna har solen flödat och många söker sig ut. Söder är väldigt populärt och många kommer hit från övriga stan och det kan jag förstå.
   Är ju en härlig tid nu. Och bistra tider har det verkligen varit för restaurangnäringen.
   Önskar dig också en fin måndag.

 13. Många skyltar med matnyttigt hos dig – och det verkar finnas hur många ställen som helst om man blir sugen på något 🙂 kul som alltid att få följa med!
  Önskar dig en fin start på nya veckan!
  Kram

  1. Jadå! Men roligt att se att många också har med sig pick nick och slår sig ner där andan faller på. Och dessa “foodtrucks” samlar också kunder.
   Trevligt att du är med.
   Önskar dig också en fin start på den nya veckan.
   Kram

 14. Vilket gott och trevligt inlägg! Snaps har jag varit på men inte de andra ställena. Många kvar att pröva med andra ord.
  Kul med vintapparen, där fick jag lära mig något nytt. Och eftersom jag faktiskt är sommelier är det ju en bra kunskap.
  Ha det gott!

  1. Tack! Just det! Du är ju sommelier! Ja, det finns en del gränder och hus i Gamla stan som har anknytning till detta.
   Jag strosar gärna runt och eftersom ryggen inte är så pigg har jag haft svårare för att gå i skogen.
   Kul att du var med på rundan.
   Ha det gott du också.

 15. Vilket aptitretande inlägg!
  Jag går nog inte lika ofta på fik som du, borde kanske tänka om där. Men om solen lyser är det så gott som omöjligt att hitta en bra plats på nån av serveringarna på Medis, det är min bittra erfarenhet.

  1. Jga går nog inte så ofta men eftersom ryggen ibland tvärvägrar att gå så blir det en del pauser. Roligt att också titta på folk. Men jag strosar gärna runt och tittar också. En parkbänk fungerar också bra.
   Medis är knepigt,särskilt SNAPS, inte minst på helgerna när alla tillresta också kommer till stan.
   Även Årstaviken är ju populärt.

  1. Tack! Fint väder har det varit i nästan hela mars och många uteserveringar har öppnat och besökarna är många. Trevligt att du gick med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *