Stockholm Utflykter

Stora Nyckelviken – Ett fint utflyktsmål helt nära Stockholm

I bloggen är jag fortfarande kvar i grannkommunen Nacka och i Nyckelvikens naturresrevat. Och förutom att att ha siktet inne på Stora Nyckelviken, en herrgård med anor från 1700-talet, blev det ett par avstickare. En avstickare blev upp till Kulberget och en annan in i skogen. Området i och runt herrgården ligger i naturreservatet och är i sig ett  fint utflyktsmål som  förutom natur och grönska också bjuder på ett stycke historia. Här i vid herrgården och i friluftsområdet finns ett visningsjordbruk med djur bl.a. grisar, får höns och ibland även hästar.

Nacka kommun. Runt Stora Nyckelviken finns en rejäl trädgård som i sig är uppdelad i olika avdelbingar, "rum". Runt Stora Nyckelviken finns en vacker visningsträdgård som egentligen består av olika delar, ”rum, som i sig har helt olika karaktärer.

Stora Nyckelviken

har en brokig historia och flera ägare har varit inblandade i den. Jag funderade över namnet Nyckelviken och fick veta att det kommer från det fornnordiska ordet ”myckil” som betydde stor. Stora Nyckelviken var från början ett torp men kom i början av 1500-talet att tillfalla Svartbrödraklostret i Stockholm. Men när Gustav Vasa kom till makten hade Sverige ont om pengar efter krigen. Och man bestämde på en riksdag i Västerås 1527 att staten skulle ta in mark och annat som tillhörde kyrkorna.  Men samma år, 1527, skänkte Gustav Vasa gården vidare till Danvikens hospital. Hospitalet kunde med hjälp av detta och ett antal andra finansiera sin verksamhet för sjuka och behövande.

Stora Nyckelviken fick i mitten av 1700-talet ett nytt utseende med ny huvudbyggnad, damm och nya sidobyggnader. I mitten av 1700-talet kom den nya ägaren Herman Petersen, att förvandla Stora Nyckelviken till ett ståndsmässigt sommarnöje.(Vill du läsa mer om herrgården finns det i länken ovan)

Under 1600-talet kom flera ägare att passera revy på Nyckelviken. 1700-talet kom och byggnaden rustades upp till ”ett hyggligt” lantställe. En av direktörerna i Ostindiska kompaniet, Herman Petersen, köpte stället 1746 och gjorde omfattande ändringar. Så byggnaderna gick från att vara ett ”hyggligt lantställe” till att bli ett ”ståndsmässigt sommarnöje” med ny huvudbyggnad, damm och park.

Nacka kommun köpte Nyckelviken 1944 och byggnaderna har efter hand blivit upprustade. Idag används lokalerna som kafé och festlokaler.

I närheten av herrgården finns Lilla Nyckelviken. Här kan du läsa mer om den eller lyssna på dess historia(Hit ner gick vi inte denna gång.)

Nacka kommun. Stora Nyckelviken bjuder på stora öppna ytor och fortfarande är det gott om vackra blommor. Stora Nyckelviken bjuder fortfarande på vacker grönska I bakgrunden skymtar de röda träbyggnaderna som hyser de djur som finns på gården.

Nyckelvikens kafé

finns i huvudbyggnaden och här finns sallader, pajer, smörgåsar och kaffebröd. Vi hade tänkt oss en räksmörgås men det hade inte kommit någon leverans av räkor. Så, valet föll på smörgåsar; en  med brie och salami för min del och en med ost för Agnetas del. Stor eloge för det färska goda brödet och att smörgåsarna var helt nygjorda.Stor eloge också till trevlig personal med fin serviceanda.

Nacka kommun. Herrgården Stora NyckelvikenFramsidan på Stora Nyckelviken. 

Nu var det vackert väder och vi valde att sitta utomhus. Men inomhusmiljön är verkligen i gammal stil och väldigt trevlig. Så fint med blommorna på bordet. 

Ytterligare en fint rum att slå sig ner i.

Men vi gick igenom rummen och ut på baksidan. Vi tyckte nog att denna sida var lika fin som framsidan. Strax nedanför men som inte är med i bild ligger en del av Saltsjön, Lilla Värtan.

Hemåt

Tiden går fort när man har trevligt och dags för oss att bege oss hemåt. Först promenad tillbaka till Nacka strand, varav en bit genom naturreservatet och sedan vidare hem med pendelbåten.

Lusthuset  i trädgården, med formen av en ”kinesisk teburk” kan man tänka sig att ägaren och direktören i Ostindiska kompaniet, Herman Petersen, låtit bygga.

Den prickade blå linjen är sträckan vi gick till och från Nacka strand.Lite olika vägar genom reservatet. Och från Nacka Strand  tog Agneta båten till Lidingö och jag tog så småningom båten hem till Saltsjökvarn.(Ligger där ”Google” på kartan har placerat Djurgården, till vänster om Kvarnholmen)

Nacka strand. Här stannar vi uppe på berget en stund innan vi tar alla trappona ner till kajen. (Man kan också gå vägen runt.)

Carl Milles staty, ”Gud fader på himmelsbågen”  är mäktig vara sig man ser den från vattnet eller ovanifrån. Och särskilt när den sprutar vatten.

Vi möter upp min dotter Helen som bor i Nacka strand och slår oss ner en stund vid kajen och restaurang J och inväntar våra respektive båtar. En strålande dag blev det på alla sätt.

Min pendelbåt är på ingång.

22 svar på ”Stora Nyckelviken – Ett fint utflyktsmål helt nära Stockholm”

  1. Ljuvliga foton, inte minst på Carl Milles statyn med sitt sprutande vatten!
    Nu är det dock gråare tider ute, inte fullt lika vackert, men vi hoppas på bättre väder snart!
    Ha en fin kväll!
    Kram

    1. Vi hade en fin dag på alla sätt och trevligt även med en båttur.
      Carl Milles statyn är så fin. Och än finare när vattnet är på.
      Grått är det så man får kämpa på för att lysa upp.
      I morgon såg det helt klart bättre ut.
      Kram och trevlig kväll. Och att det blir en ok natt på jobbet.

    1. Runt Stockholm finns så många fina områden. Och jag är extra förtjust när det går att kombinera en båttur med promenad i vackra omgivningar. Och så blev det.
      Önskar dig också en fin helg.
      Kram

  2. Trevligt fikaställe med platser både inne och ute.
    Salami och brie kan vara gott.
    Även om räkor kanske är favoriten.
    Åt egengjord räksmörgås igår.
    Strålande sensommar i norr, får bli lite bubbel och chips ute innan middagen.

    1. Hela Nyckelviksområdet är så fint och vi hade verklig tur med vädret också. Vi satsar på en fin räksmörgås nästa vecka.
      Tyvärr inget utesittarväder hos oss idag. Men det blir champagne och hummer till middag och även några svenska kräftor.
      Önskar dig en skön kväll.

  3. Vilken vacker herrgårdsmiljö och helt klart ett trevligt utflyktsmål. En god lunch fick ni dessutom men det var synd att inga räksmörgåsar fanns. Jag väljer gärna det när det finns, det eller toast Skagen. Dock är det viktigt med rätt bröd så inga Hönökakor för min del!

    Kram och god lördagskväll!

    1. Vi fick en jättefin dag och perfekt att kombinera herrgårdsmiljön, trädgården, lunch, skogspromenad och en båtresa. Bra väder hade vi också.
      Synd att de inte fått räkor men vi får satsa på det nästa gång. Och brödet är viktigt. Någon svampig variant vill inte jag heller ha utan drt får vara av den grövre typen.
      Önskar dig en fin kväll.
      kram

  4. Helt underbart med gamla byggnader, byggnadernas själ blir liksom överväldigande ibland, vackert.
    ”Gud fader på himmelsbågen” har du visat här förut minns jag, oerhört fint konstverk det där.

    Det där var ju en fin dag, tackar för att man fick följa med på detta viset.

    Ha en fin kväll nu Ditte.

    1. Vi har många fina utflyktsmål helt när och jag gillar extra när vi kan ta båten en bit. Statyn har varit med många gånger och jag tycker den är så fin både från vattnet och från ovan.
      En fin dag blev det på alla sätt både vad gällde väder och miljö-
      Önskar dig också en fin kväll och en bra söndag.

    1. Visst är det så! I Stockholm och dess närhet finns verkligen mycket av det mesta och med stor omväxling. Och perfekt att också kombinera med en båttur.
      Önskar dig också en trevlig helg.

    1. Tack! Du hade helt klart tyckt om trädgården här med de olika ”rummen” och även området i sig.
      Önskar dig också en fin helg.

  5. Verkligen en strålande dag, även för mig som njuter av dina fina bilder och vyerna du delar med dig. Skoj med infon om Nyckelviken också.
    Caféet är väldigt stiligt. Gissar ni var där utanför rusningstid, då det är folktomt där. Å du, det är andra promenaden du inte får njuta av en räkmacka…;-)

    1. Vi hade en toppendag på alla sätt och himla tur med vädret. Det betyder ju mycket. Nyckelviken och området här i reservatet är verkligen fint och det blev en trevlig njutflykt.
      Vi var båda besvikna över att det inte fanns räkmackor men kanske får vi bättre lycka vid nästa runda.
      En vardag nu så här när skolor är i gång och många tillbaka på jobben är det ”lågtrafik” här fick vi höra. Men desto mer besökare på helgerna och många har besökarna varit även i sommar berättade personalen.

  6. Vilket trevligt utflyktsställe och caféet ser så mysigt ut. Det låter så härligt när du skriver att du tar båten hem….det vanligaste för de flesta är nog att ta bilen eller bussen hem. Kram

    1. Grannkommunen Nacka, som är en s.k. ”skärgårdskommun” har flera fina strövområden och det är så bra att ta båten hit till Nacka strand och sedan promenera vidare härifrån. Och lika fint att ta pendelbåten hem. Är så glad för att den finns.
      Buss fungerar också bra, men jag tycker ju om att ta båten.
      Kram

  7. Nyckelviken, verkar trevligt. Ser himla fint ut, speciellt lusthuset – där tänker jag att man skulle vilja inreda en målaratljé, eller varför inte en skrivarlya…. Allt gott till dig!
    Kram

    1. Området här i Nyckelvikens naturreservat och runt herrgården är verkligen fint. Och en fördel är att det också är lättillgängligt. Jag skulle gärna spendera tid i lusthuset med den vackra utsikten över trädgården och vattnet. Men det mesta här inbjuder till mycket.
      Ha det fint du också.
      kram

  8. Oh så mycket jag fått lära mig idag…igen! Svartbröder låter lite suspekt i mina öron, men är inte farligare än att de klädde sig i svart. Och tiggde…låter ganska ofarligt, ”ler”. Och platsen har en mycket gammal historia,.. Och att njuta av en herrgårdsmiljö när man fikar inomhus gillar jag! Det är inte lika vanligt som att man sitter utomhus och njuter av kaffet….
    Tusen tack för en ytterligare inspirerande presentation av ett smultronställe i Stockholm! Du får nog snart ge ut en guidebok!
    Kram

    1. Visst låter ”Svartbröder” lite läskigt. Men de var i sig goda människor. Intressant att förknippa platser med lite historia också. Och vad gäller guideböcker finns det många. Men en levande sådan kan jag ju vara ibland.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *